gustermen wrote:da li neko im lepe comboe za lizardmen karaktere?
Saurus lord:
Cold one, enchanted shield, piranha blade, bane head, 5+ ward
5 napada, S5, T5, -1+ armor save (snagu 6 spašava na 2+), 5+ ward. Koja god rana prodje ubije karaktere iz prve - protiv obicnih heroja radi 2 wounda, protiv lorda radi 4 wounda ako prodje napad. Tenk i hero killer, obozava multiwound modele.
Na carnosauru ima nekoliko opcija...
Moze mu se dati onaj mac sa +2 napada, sto znaci da nakon sto dobije frenzy od carnosaura, on gore ima 5+2+1 = 8 napada snage 5, plus karnijevih 4 (ili 5, nemam kod sebe army book) snage 7. Opaka stvar.
Ili mu staviti Always Strike first mac - meni je to fora kombinacija sa onim shieldom za +1 napad. Onda ima 6 napada ASF, sto bi trebalo biti dovoljno da carnosaur moze bez prevelikih problema nakon njega gristi jer nece biti nikoga zivog da lupa po carnosauru - ili ce ih biti puno manje.
Oni veliki skupi macevi (ld test ili umri, +1s i no AS) su mi preskupi i nema dovoljno bodova na njemu za dodatne igracke...
Saurus heroji:
Cold one, enchanted shield, piranha blade
hero verzija gore navedenog lorda. PREDOBAR protiv fleshhoundova, wraithova, bilocega sa multiple woundovima.
Cold one, flaming sword, 2+ ward one use only
Sa snagom 5 i ovim macem, radi -4AS modifier, sto je ekvivalent snazi 7. Uz to je jos i flaming. On mi je omiljeni za stavit u unit cold one ridera, daje im anti-armor koji njima donekle fali sa samo snagom 4 (5 u chargeu). 2+ ward na saurus heroju daje najbolje rezultate, efektivno mu daje jos jedan wound, sto ga cini 50% izdrzljivijim. Predobar item protiv killing blowa.
On foot, great weapon, enchanted shield, jaguar charm
Stari nike saurus u novom izdanju. S7, fly movement ako uspije iskastati (za najbolju primjenu koristiti ga uz zabu). Ako mu ne treba S7, sa enchanted shieldom ima 1+ armor save, T5, tako da je dosta otporan, a jos uvijek ima S5, sto nije za baciti.
Skink na engineu:
Onaj item (drums) da ga se ne moze marchblokati + extra spell.
Ovo mi je omiljena kombinacija. Sa 3 spella iz heavens lorea gotovo sigurno ce dobiti jedan dobar, i onda njega casta sa svoje 3 kocke, i ne dira u zabine 2 bazicne

Drums mu je odlicna zastita, moze bjezati od neprijatelja, dolaziti im iza ledja, itd, itd... Ako je zaglavio u combat, 2+ ward mu nece predugo biti od pomoci, tako da mi to i nije neki izbor. Ali ljudi ga koriste, tako da why not.
Druga kombinacija je skrol i diadem of power - dobra defanzivna kombinacija. Ako imas samo njega od spellcastera, dobijes 6 DD i jedan skrol, sto je poprilicna kolicina defanzive, i onda mozes stavit 2 saurus heroja i saurus lorda.
Zaba
E, za zabu ima puno dobrih kombinacija, i igra se s onim sto ti dozvoljava AC. Isto tako je bitno da li ce biti u unitu ili solo. Ako je solo, onda joj kupis etheral, a uvijek da zna sve spellove, extra kocku i najbolja disciplina od svih - becalming cogitation.
Dobra fora je kad je solo etheral zaba, uz to i BSB i ima warbanner. Onda kad dodje neki zmaj/hidra/bilokoji monster bez magicnih napada, zaba ju chargea i onda zaba ima bsb i warbanner protiv njegovog outnumbera - zaba pobjedjuje i s vremenom vjerovatno i brejka neprijatelja