Lepljenje
- orome pancevo
Re: Lepljenje
Drvofiksom najbolje.
audaces fortuna iuvat
Shunka wrote:Upravo sam se setio da sam ja mod ovde!
Aman bre ljudi ne preterujte u zajebavanju coveka!
Ako je ovo plasticna figura onda najbolje Revelovim lepkom jer on topi plastiku i nema sanse da se ponovo odlepi
I ja bi predložio Revell, koristim ga već godinama i oduševljen sam kako lepo drži.

Smrt fašizmu, Sloboda : Rad - 2 : 0...
Kada jednom zalepis revelom mozes samo da polomis na drugom mestu tu gde si zalepio nema sanse da se odlepi :D
Nema potrebe da išta "pokušavaš"...
U ovom hobiju se koristi tri tipa lepila...
1. Supel Glue
2. Plastic Glue
3. PVA Glue
1. Super Glue ili Super lepak koristiš da lepiš metalne, metalno-plastične i rezinske (npr. GW finecast) figure. Sa njim možeš da lepiš i plastiku, ali on lepi da što se "dodaje" između delova koje lepiš, pa može da se desi da ti se figura "rastavi" (pretpostavljam da je to tvoj slučaj)
2. Plastic Glue ili lepak za plastiku koristiš kada lepiš plastične figure. On lepi tako što topi površinski sloj oba dela koje želiš da zalepiš tako da je spoj jako trajan tj. ne možeš da rastaviš stvar bez ošteženja.
3. PVA Glue iliti po naški drvofiks, koristiš da zalepiš pesak, kamenje, ili šta već na baze.
I to ti je ukratko priča o lepilima u hobi svetu...
P.S. Pitanje je trebalo ostaviti na kreativnoj sekciji...
U ovom hobiju se koristi tri tipa lepila...
1. Supel Glue
2. Plastic Glue
3. PVA Glue
1. Super Glue ili Super lepak koristiš da lepiš metalne, metalno-plastične i rezinske (npr. GW finecast) figure. Sa njim možeš da lepiš i plastiku, ali on lepi da što se "dodaje" između delova koje lepiš, pa može da se desi da ti se figura "rastavi" (pretpostavljam da je to tvoj slučaj)
2. Plastic Glue ili lepak za plastiku koristiš kada lepiš plastične figure. On lepi tako što topi površinski sloj oba dela koje želiš da zalepiš tako da je spoj jako trajan tj. ne možeš da rastaviš stvar bez ošteženja.
3. PVA Glue iliti po naški drvofiks, koristiš da zalepiš pesak, kamenje, ili šta već na baze.
I to ti je ukratko priča o lepilima u hobi svetu...
P.S. Pitanje je trebalo ostaviti na kreativnoj sekciji...

A da se ovo, bez obzira sto se radi o 40k figurici, premesti u Kreativnu Sekciju?
"MISSION SUCCESSFUL! Once again, I...Cato Sicarius..."
- opsidiannight
- Чика Дринки
takodje, jednom prilikom je beta rekao nesto priblizno ovome 'ja svoje plasticne figurice lepim super lepkom pa iako ih obojim - mogu kasnije lako da odlomim svakom ruke i dodem neka druga oruzja' . sto mu dodje korisno kad te ujebu izlaskom nove edicije. jeste moraces da dofarbavas al barem neces imati figure koje stoje i skupljaju prasinu na polici.
ja sa druge strane, sve lepim plasticnim lepkom jer prezirem onaj osecaj kad su ti prsti hrapavi od skorenog super lepka. a opet nemam probleme sa modelima jer ih imam skoro sve u obe armije koje skupljam.
jos jedno pitanje: vidjao sam na netu da ljudi masovno koriste glue gun za pravljenje terena. da li sme istim da se lepi stirodur?
ja sa druge strane, sve lepim plasticnim lepkom jer prezirem onaj osecaj kad su ti prsti hrapavi od skorenog super lepka. a opet nemam probleme sa modelima jer ih imam skoro sve u obe armije koje skupljam.
jos jedno pitanje: vidjao sam na netu da ljudi masovno koriste glue gun za pravljenje terena. da li sme istim da se lepi stirodur?
- opsidiannight
- Чика Дринки
Ako ti je već stalo da se ta glava ne odlepi, sveća, mala klješta, špenadla i super lepak rešavaju posao.

"This time, next year, we'll be millionaires!"
U principu sme da se lepi glue gun-om, ali stirodur nekako po logici stvari lepish drvofiksom. Prethodno mozesh spojeve koje lepish da ojachash nekom drvenom armaturom (chachkalice, drvca za raznjice, shibice...)
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.
Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamera drugima.
hmm armatura... zanimljivonovot wrote:U principu sme da se lepi glue gun-om, ali stirodur nekako po logici stvari lepish drvofiksom. Prethodno mozesh spojeve koje lepish da ojachash nekom drvenom armaturom (chachkalice, drvca za raznjice, shibice...)

probacu.
hvala na odgovoru
kakva su iskustva sa onim 5min henkelovim Momentom?
Drvo i drvo kad spojis sa momentom (bar onim sa kojim sam ja radio nema sanse da se odlepi) 

Josef Quartjin (Enemy Within):
"Zbogom Wittgendorf-e na k...c te nabijem" Sommerzeit 13. 2512.
"Zbogom Wittgendorf-e na k...c te nabijem" Sommerzeit 13. 2512.
-
Drvofix + stirodur se ponekad suse sto godina. Megajak spoj dve stirodur ploce smo postigli akrilnim gitom za drvo...
- Dark Angels
Pa sad ako planirate da i samo skakucete po tim terenima sa raznoraznim naoruzanjem u rukama...cenim da vam ni jedno od navedenog nece pomoci...Boris Radujko wrote:Drvofix + stirodur se ponekad suse sto godina. Megajak spoj dve stirodur ploce smo postigli akrilnim gitom za drvo...

Malo sale.Da odmah naznachim. :D
Inace,dobra je ovo tema,procitao sam nekih par "quick hint-ova" koje smatram za korisne.
neki ljudi koriste neku vrstu silikona_gela za lepljenje stirodura. jel znate nesto o tome?
mislim da je akrilni kit>drvofix. razlog je sledeci: kit se mnogo bolje obradjuje/shmirgla od drvofixa. drvofix je nekako gumenast. to sam danas otkrio pri pravljenju terena
mislim da je akrilni kit>drvofix. razlog je sledeci: kit se mnogo bolje obradjuje/shmirgla od drvofixa. drvofix je nekako gumenast. to sam danas otkrio pri pravljenju terena
-
Jest. KAd slepis dve ploce stirodura drvofixom pa hoces da ih smirglas, drvofix ispadne gumasto otporan na smirglu, a stirodur se samo kruni... Git je mloooogo bolji
- bojan
- WH rulesmaster
Krivim stvarima smetaju i dlake.
Kazem otvoreno nakon onoliko napravljenog terena da nkada nisam imao problem u lepljenju stirodura drvofiksom.
Kazem otvoreno nakon onoliko napravljenog terena da nkada nisam imao problem u lepljenju stirodura drvofiksom.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
beta, niko nije rekao da je drvofix losh. drvofiks je lak za koriscenje i nezaobilazni je materijal prilikom pravljenja terena. ono sto sam zakljucio je da kit dovoljno dobro drzi (ne znam dal jace drzi drvofiks ili git) + super je za obradu
pravim sad neke kemri_egipatske kucice - one od blata sa ravnim krovovima. jedini materijal koji koristim je stirodur, akrilni kit, drvofiks i pesak. kad spajam/lepim zidove prilikom koriscenja drvofiksa cak i posle obrade shmirglanjem se vidi da zidovi imaju spoj. dok je sa gitom potpuno druga pricha - odlican je za obradu i nakon nje taj spoj 2 zida nije primetan.
opet, mozda je moj pristup pravljenju terena (tj. popunjavanju rupa i praznih prostora akrilnim gitom) u startu pogresan. takodje vidjao sam da ljudi mnoge terene u toku pravljenja premazuju 'plaster' smesom kako bi eliminisali te rupe i gumenasto_drvofiks-stirodur prelaze. mozda je ovo laksi i efikasniji metod da krajnja tekstura terena ispadne lepsa za oko...
pravim sad neke kemri_egipatske kucice - one od blata sa ravnim krovovima. jedini materijal koji koristim je stirodur, akrilni kit, drvofiks i pesak. kad spajam/lepim zidove prilikom koriscenja drvofiksa cak i posle obrade shmirglanjem se vidi da zidovi imaju spoj. dok je sa gitom potpuno druga pricha - odlican je za obradu i nakon nje taj spoj 2 zida nije primetan.
opet, mozda je moj pristup pravljenju terena (tj. popunjavanju rupa i praznih prostora akrilnim gitom) u startu pogresan. takodje vidjao sam da ljudi mnoge terene u toku pravljenja premazuju 'plaster' smesom kako bi eliminisali te rupe i gumenasto_drvofiks-stirodur prelaze. mozda je ovo laksi i efikasniji metod da krajnja tekstura terena ispadne lepsa za oko...
Ako se drvofiks izmedju dve stirodur ili stiropor ploche sporo sushi, to se vrlo prosto ubrza- pospesh neveliku kolichinu brashna na povrshinu namazanu drvofiksom. Brashno brzo povuche vlagu iz drvofiksa, a to je ono shto je najteze izvesti kada su dve nepromochive povrshine (stiroduri, stiropori) spojene jedna sa drugom. Radio ovo na stiropor transparentima 12 x 2.5 metra, kada je trebalo lepiti ogromna slova velichine preko 1m, a vremena stvarno nije bilo na pretek.
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.