[center]STURMTIGER - farbanje korak po korak[/center] UVOD
Model: STURMTIGER
Razmera: 15mm
Proizvođač: Battlefront
U kutiji se dobija dva modela Šturmtigra i jedan lep objektiv.
Ovo je jedan od kvalitetnije izrađenih BF modela i svaki igrač koji skuplja i igra sa germanima treba da poseduje ove velike šklopocije :D
Može da ih za sada samo ubaci u podršku Totenkopf, po mom mišljenju i nisu baš upotrebljivi zbog svojih posebnih pravila ali mogu da budu zanimljivi ako imate sreće u bacanju kockica :D ! Šema farbanja:
Odlučio sam da Šturmtigrove ofarbam u Nemačku Ambush Camo šemu koja mi se vizuelno uklapa u ostatak mojih SS Panzera.
Pribor i boje:
Air Brush
Vallejo Surface Primer Grey, AIR Dark Yellow 71.025, AIR Tank Green 71.011, AIR Tank Brown 71.041.
UHU Patafix(slika03)
• beli samolepljivi jastučići UHU
• moguće ih je premeštati bez oštećenja podloge
• idealni za prozore, zidove, papire i sl. FARBANJE Modeli su prajmovani sa Vallejo Surface Primer-om Sive boje.
Potom sam šturmtigrove obojio u standardnu boju za LW panzere Vallejo Dark Yellow 71.025 Koristeći UHU patafix zaštitio sam delove modela koje želim da ostanu dark yellow. Nezaštićene delove modela bojim sa Vallejo Tank Green 71.011 Ponovo koristim UHU patafix da bi zaštitio sada zelene šare :D I nanosim Vallejo Tank Brown 71.041 na nezaštićene delove modela. Posle par minuta sušenja boje skidam patafix sa Šturmtigrova. Ovde nije kraj maskiranju uskoro nastavak ….
Vreme utrošeno na farbanju 30min.
[center]STURMTIGER farbanje korak po korak[/center]
[center]PART II[/center] Nastavljam sa maskiranjem Šturmtigra koristeći čačkalicu za tapkanje tačkica po oklopu modela.
Boje koje koristim da bi duže ostale upotrebljive(da se ne osuše brzo) sipam u vlažnu paletu.
Vrh čačkalice sam malo secnuo da bi dobio malo veći prečnik budućih tačaka.
Počinjem tačkanje sa Air Dark Yellow 71.025 po braon i zelenim površinama.
Na slikama 1, 2 i 3 je prikazan proces, a na slici 4 je Šturmtigar konačno istačkan sa DY tačkicama :D! Nije kraj tačkanju, jer sada ponavljam isti proces sa tačkanjem braon(Air Tank Brown 71.041) i zelenim(Air Tank Green 71.011) bojama po nemaskiranim DY delovima oklopa Šturmtigra.
To se vidi na slikama 5 i 6. Maskiranje je gotovo sada počinjem sa farbanjem gusenica, alata i MG na Šturmtigru, sve navedeno bojim sa Model Color German Grey 70995
Prikazan je proces na slici 7 Sada farbam sve drvene delove tačnijej sanduk na gornjem oklopu, drške od alata i sve se to vidi na slici 8.
Boja koju koristim je Model Color Flat Brown 70983 Crnom MC Black 70950 farbam otvor od debelog kratkog topa, dizalicu. I za kraj ovog dela ofarbao sam spakovana šatorska krila(MC German Fieldgrey 70830) i kanap kojim su vezana(MC German Cam.Orange 70824) na gornjem oklopu Šturma I za kraj drugog dela tutorijala farbanja Šturmtigra slika 12
Uskoro nastavak.... Utrošeno vreme je oko 20min.
I ja bih sada nakon ovoga trebao bojati tenkove i diviti se svom radu. kako?
Zašto ovi debeli tigrovi uopće imaju kamufražu kada se veći od šume u kojoj se sakrivaju?
TomZG wrote:I ja bih sada nakon ovoga trebao bojati tenkove i diviti se svom radu. kako?
Zašto ovi debeli tigrovi uopće imaju kamufražu kada se veći od šume u kojoj se sakrivaju?
t.
Pa evo nekih istorijskih fotki Šturmtigra što iskopah koje kuda po netu, generalno tih čudesa je bila napravljeno samo 19kom mislim da je prvi upotrebljen na istočnom frontu tj protiv Poljaka, Varšavu su bombardovali tačnije, bilo ih je u Normandiji isto(možda)...
Više o grdosiji na http://en.wikipedia.org/wiki/Sturmtiger
Last edited by Olsianon on Fri Jul 20, 2012 8:54 pm, edited 1 time in total.
Samo sam se pokušao našaliti da su veliki da bi ih se skrivalo kamuflažom.
Svaka pohvala na bojanju.
Olsianon wrote:
TomZG wrote:I ja bih sada nakon ovoga trebao bojati tenkove i diviti se svom radu. kako?
t.
Pa evo nekih istorijskih fotki Šturmtigra što iskopah koje kuda po netu, generalno tih čudesa je bila napravljeno samo 19kom mislim da je prvi isprobavan na istočnom frontu tj protiv Poljaka, Varšavu su bombardovali tačnije, bilo ih je u Normandiji isto...
Više o grdosiji na http://en.wikipedia.org/wiki/Sturmtiger
TomZG wrote:Samo sam se pokušao našaliti da su veliki da bi ih se skrivalo kamuflažom.
Svaka pohvala na bojanju.
Hvala na pohvalama :D !
Meni je takođe čudan trud da se maskira grdosija poput Šturmtigra naročito kada opali projektil(raketa 300mm mislim da je u pitanju) protivnik 100% zna gde je zlo :D!
Slika dole:
Da ispravim grešku, grdosija je korištena na zapadnom frontu u poslednjoj nazi ofanzivi tj Ardenima, nije ih bilo dakle u Normandiji.
Projektil je kalibra 380mm!!!
Osnovna namena šturmtigra je uništavanje bunkera, blokova zgrada.
Pa i u samom FoW-u pravila za grdosiju su prilagođena tome i čak su vrlo istorijski korektna :D
Zbog mojih drugih farbaroških poduhvata ovaj deo je kraći ali i podjednako važan za daljnji proces farbanja debelog pancera :D
Nakon farbanja, sledeći korak je gloss(sjajno) lakiranje modela i za to ću koristiti Vallejo Acrylic Gloss Varnish Permanent, lak nanosim koristeći Airbrush. Lak se brzo suši i već nakon 10min mogu da nastavim dalje.
U periodu sušenja sam pripremio Plastic Soldier-ove dekale sa oznakama SS Totenkopfa.
Sjajni lak sam izabro iz dva glavna razloga:
• Zbog sledeće washing faze u kojoj ću koristiti kao wash mix uljanih boja i white spirit-a,
a gloss lak mu omogućava da sklizne u udubljenja modela.
• Gloss lak uklanja nepoželjan efekat „silvering“ kod zalepljenih dekala na modelu,
Primer toga je slika SILVERING gde je na slici 1 model nije prethodno lakiran i na slici 2 je model lakiran. Dekale sam polepio na model i to je prikazano na slici 23. Za kraj ovog procesa samo dekale ponovo prelazim gloss lakom. Silveringa nema :D !!!
Nastavak uskoro ....
Vreme utrošeno oko 20min.
Nastavljam sa radom na Šturmtigru sada je na redu washing(vošovanje :D) faza.
Za vošovanje pravim mix crne uljane boje i uljanog razređivača(white spirit) u razmeri 20% boje I 80%razređivača.
Na slici 24 je lepo prikazano šta vam treba od materijala. Kako to sve treba pomešano da izgleda, vidi se na slici 25. U daljem procesu voš se lepo sliva u udubljenja na prethodno gloss lakiranom Šturmtigru. Sada fen za kosu u ruke da bi ubrzao sušenje voša koliko toliko. U nastavku sam spremio vatu i higijenske štapiće za uši da bi uklonio voš sa neželjenih delova na modelu, prikazano na slici 27. U pozadini se vidi maketa me 262 takođe u istoj fazi kao i šturmtigar :D Na slici 28 sam ufotkao oba šturmtigra čisto kao presek do sada urađenog. Sada sledi lakiranje modela Vallejo Matt Varnish Akrilnim lakom. Nakon 10min sušenja započinjem suvo senčenje ili bolje rečeno DRYBRUSHING :D
I tu sam takođe koristio uljane boje: belu i raw siena .
Ravna četkica pogodna za drybrushing.
Sve to se vidi na slici 30.
Suvim senčenjem sa istakao zimerit na Šturmtigru i sve više delove tj istaknutije delove debelog tigra, a pošto su u pitanju uljane boje sve što mi se nije dopalo uklanjao sam štapićima za uši blago natopljen sa white spiritom. Dalje sam umereno oštetio(chipping) delove iznad gusenica Šturmtigra. E sada opet se posvećujem mali bitnim detaljima.
Drvene delove sam ofarbao i istakao blagim highlighting-om koristeći braon bež boju sa dodavanjem malo bele. U nastavku metalne delove ističem sa gunmetal grey. Izduvnike auspuha debeljka farbam mixom pola-pola model volor cavelry brown 982 i bež braon.
Par svetlijih slojeva dobijenih sa dodavanjem malo bele boje i za kraj sam ubacio malko p3 ember orange boju.
Sve to na slici 34 Nastavljam sa isticanjem ivica oko oštećenja na modelu i za to koristim mix german cam. Orange I bele odnos pola-pola. I sada slika skoro gotovog debelog tigra :D Slika Totenkof SS-ovca sa MG-om spremnog za bojanje Uskoro finalni tutorijal :D
Vreme utrošeno oko 60min
Odlučio sam da malko zablatim i zaprašim Šturmtigra.
Za to sam koristio Vallejo Stone Effect WHITE PUMICE I nanosio sam na model koristeći staru četkicu(što čupavija to bolje :D ) Potom sam AB-om u tankim slojevima nanosio Air Hemp boju i to prelazeći preko nanetog vallejovog stone efekta na modelu, vodeći računa da ne prelazim na više delove Šturmtigra! Air Black bojom sam ovlaš prešao oko auspuha debelog tigra. I za kraj sa Air Silver bojom sam istakao pohabane delove na gusenicama i točkovima modela I metalne delove alata. Još jednom sam mat lakom zaštitio ceo model. ENDE
Nisam razumeo šta si uradio izmedju slika 38 i 38B.
"Potom sam AB-om u tankim slojevima nanosio Air Hemp boju i to prelazeći preko nanetog vallejovog stone efekta na modelu"
AB = ?
Air Hemp boja = ?
AB airbrush
Vallejo Air Hemp(ne znam broj napamet :D ) boja je prskana preko vallejo stone efekta(ono belo) nanetog na model debelog tigra.
Jasnije :lol: