Relativno sam nov u ovom hobiju, kada sam pocinjao da se interesujem za isti ono sto me je najvise privuklo bila je sama fizicka prezentacija hobija. Pre svega mislim na, pored fantasticno obojenih figurica\minijatura, dizajn stolova i terena za igru. E sad, moje razocaranje pocinje sa posetom lokalnog kluba i susretom sa tamosnjim prethodno spomenutim stvarima. Stolovi presvuceni zelenim ili plavim tepihom\itisonom, tereni "izradjeni" od akvarijumskih dekoracija i u najcescem slucaju pokriveni jednom, eventualno dvema bojama (crna, braon)! Ok, razmisljam mali je grad, klub broji svega desetak aktivnih clanova, finansijska situacija je nikakva, itd. Medjutim poseta jednom vecem turniru, bas u to vreme, koji je organizovan od strane mnogo veceg kluba nego sto je moj lokalni, me dalje razocarava jer su tereni tj. stolovi za igru samo za nijansu dopadljiviji... Cak ni armije nisu nista bolje farbane... Bila su tu i dva velika turnira, od kojih sam posetio prvi, ali je i dalje ostao isti utisak... Sta je u pitanju? Nedostatak talenta? Sumnjam... Vremena? Nedovoljna posvecenost? Finansije ne dovodim vise u obzir posto sam se uverio da, kada su tereni u pitanju, ne igraju nikakvu ulogu. Evo i sad, dok ovo pisem, listam Facebook stranicu najveceg od nasih dosad spomenutih klubova gde isto dominiraju itisoni, akvarijumske dekoracije i dve boje (crna i braon uglavnom). Negde na ovom forumu jedan od clanova je napisao kako mu kvari ugodjaj hobija neofarbana armija na stolu. A sta vredi i obe ofarbane armije ako igraju na plavoj ili sivoj podlozi sa zelenim sumama i zutim brdima?
Naravno nista ovo nisam napisao da bih nekome umanjio trud i rad i tome slicno, i unapred se izvinjavam svima onima koji su se osetili prozvanim, a koji su u ovom hobiju duze od mene, a vecina vas to jeste, vec samo bih hteo da ukazem\skrenem paznju na neke aspekte hobija koji su, po meni, zanemareni a koji bi mozda doprineli vecoj popularizaciji hobija kod nas.
Ne zna sto sam sve ovo napisao...

Doslo mi!