u potrazi za dobrom metalik bojom, naisao sam na Vallejo metalik paletu boja na alkoholnoj bazi. Otisao sam u Papir Color u Golsvortijevoj (da da koristio sam google da vidim kako je ispravno ime ulice :D ), i pripazario dve nijanse zlatne: Vallejo Liquid Gold - Oro (Gold) i Oro Viejo (Old Gold).
Boje su nesto skuplje nego regularne akrilne, cena je 500 din. po bocici.
Dosao sam konacno kuci i isprobao kako to radi. I radi veoma dobro! Isprobao sam na parcetu plastike (ravna povrsina - movement tray parce), osusilo se vrlo brzo, sto je i logicno za boju na alkoholnoj bazi. Zatim sam isprobao ono sto mi je bilo bitno - kako se GW wash ponasa na toj ofarbanoj povrsini. Imao sam nedoumicu jer mi se na Air bojama (metalik) slabo zadrzava wash, u smislu kao kad se voda povlaci sa klot plastike (ako znate na sta mislim). Ovde tih problema nije bilo. Ofarbana (i suva naravno) povrsina lepo prima slojeve wash-a.
Za sad (a verujem da nece biti problema jer sam isprobao ono sta je meni bilo bitno) nema problema, i veoma sam zadovoljan kupovinom.
Naravno pored zlatnih koje sam ja uzeo za svoje Sigmarite ima i srebrnih nijansi.
Par stvari koje su bitne:
-NIKAKO NE MESATI SA VODOM! Cak i cetkica mora da bude suva. Cetkicu mozete ispirati vodom, ili sa alkoholom. Ali morate obratiti paznju da cetkica ne bude vlazna pri kontaktu sa bojom jer se desavaju cudne reakcije oksidacije. Meni se nije licno desilo, ALI svuda je napomenuto.
-Boju je najbolje koristiti sa paletom, jer time sprecavate susenje boje u boci.
-Razredjuje se alkoholom (ili izopropanolom).
BuyPainted Poljak je lepo objasnio sve ovo u svom YT snimku:
https://www.youtube.com/watch?v=NA9GiWjl51g