Elem, za sivi NMM ja koristim tri boje - crnu, plavicasto-svetlo-sivu (npr. Space Wolves Gray) i za kraj belu. U nedostatku crne, koristim crni tus, i to savrseno funkcionise.
Dakle, osnova treba da bude tamno sive boje. Buduci da jednostavno nemam tamne sive, ja mesam svetlo sivu (nadalje cu je kodirano zvati SWG) sa crnom (belu stekam

Jedan od osnovnih kvaliteta dobrog NMMa su graficki jasno razdvojene povrsine na secivu.
Te ih sada treba svaku pojedinacno izdvojiti, tako sto ce se na njoj uraditi jedan ravnomerni gradijent iz SWG u osnovnu boju.
Ja to radim kombinacijom layering i feathering tehnika, i tu se ink jako dobro pokazuje.
Za one sa jeftinijim ulaznicama - nanosim boju u nekoliko slojeva, svaki ima u drugacijem odnosu pomesanu SWG i crnu boju. Pri cemu svaki nanos boje malcice razvodnjavam, i kad ga nanesem na secivo, brzo skinem ostatak boje sa cetkice i fino ga razmazem.
Tako se brzo dobija zadovoljavajuc prelaz. I nema razvodnjavanja boje kao sto to rade Zlaja ili Ivan.
Naime, R boje su meni licno sjajne za feathering - nanosim ih na povrsinu gusto, direktno iz bocice, i onda ih lagano razmazujem mokrom cetkom, drljajucim potezima.
Ovde treba reci jos nesto - zaista je nebitno kako bi se zaista svetlost prelamala na zadatom secivu. Bitno je da to dobro izgleda.
Dakle, ravnomerni gradijenti na svakoj od povrsina:

Napomena - ako su povrsine veoma razlicitih velicina (npr. ravan deo i ostrica neke povece sikire), nije lose da vece povrsine budu slabije posvetljene u ovom stadijumu.
I stizemo do poslednjeg stadijuma - highlight! Svaku bitniju povrsinu treba da presece svetla linija. U pravcu gradijenta. Jako je bitno da ovaj osvetljeni deo zauzima malu povrsinu, i da se ne posvetljava ravnomerno, nego da SWG boja na vrhu bude tanka linija, i preko izvucena jos tanja linija bele. Tj. da ta bela boja bude dosta blizu tamne osnove, sto ce uciniti da bas zasija.
Na kraju se mogu jos dodati detaljcici poput raznih ogrebotina. Ovde treba biti mnogo suptilniji nego sto sam ja to bio sada.
Evo krajnjeg rezultata (najzad pristojna fotka):

Ovo naravno nije jedini nacin da se radi NMM. Cisto meni najvise odgovara, jer je brzo i jednostavno, a izgleda vise nego efektno. Mnogo efektnije nego bilo kakvi metalic efekti koje sam dosada uspeo da postignem.