boje za beton
boje za beton
da li mogu da koristim boje za beton za farbanje terena od stirodura?
u pitanju su akrilne boje za beton
u pitanju su akrilne boje za beton
Re: boje za beton
Ja mislim da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema ako su u pitanju akrilne boje. Uostalom najlakše ti je da uzmeš jedno probno parče stirodura i na njemu probaš, pa ako dođe do neke neželjene promene, batali...
Smrt fašizmu, Sloboda : Rad - 2 : 0...
pa da naravno to je u opticaju samo mi se ne baca 400dinara. posto tolko kosta kantica + toner
Aha, ja sam pretpostavio da već imaš neku farbu koja ti čuči u ćošku pa hoćeš da upotrebiš.
Pa ne znam, ako ne dobiješ odgovor ovde jedino da pitaš u farbari da možda ne znaju.
Ili, treća opcija za koju ja mislim da je foolproof, da premažeš ceo teren razvodnjenim drvofiksom pa onda preko njega boju za beton...
Pa ne znam, ako ne dobiješ odgovor ovde jedino da pitaš u farbari da možda ne znaju.
Ili, treća opcija za koju ja mislim da je foolproof, da premažeš ceo teren razvodnjenim drvofiksom pa onda preko njega boju za beton...
Smrt fašizmu, Sloboda : Rad - 2 : 0...
Elem, pošto sam se ja kao zanimao pravljenjem raznih terena, sad kao mogu i nešto da pametujem ovde o svojim iskustvima

Primarni osnovni materijali koje ja koristim su karton (u raznim oblicima) i stirodur, a u zadnje vreme i tzv. foamcore (neka pena u sendviču od dva kartona)...
Moja preporuka ti je da sve gorenavedene materijale premažeš pristojnim slojem razređenog drvofix-a, pošto jel'te i terene treba undrcoat-ovati pre krečenja, a boja u spreju "jede" i stirodur i sredinu foamcore-a, (mislim da je u pitanju aerosol iz limenke, ali to već Beta može detaljno da ti objasni ako te interesuje)...
Dakle, kada završiš sa pravljenjem lepo premažeš sve drvofix-om u razređenoj varijanti (i to u bar dva sloja), i onda možeš da farbaš čim stigneš i šta do'vatiš...
Ako me sećanje ne vara neko od novosadista mi je pominjao da su oni koristili tu boju za beton, i da nisu imali problema...
Ja bi ti ipak preporučio da kupiš velike tube nekih jeftinijih slikarskih akrilnih boja po radnjama tog tipa, osim ako ne planiraš da farbaš nekoliko tabli u istu nijansu...
Slikarske tube su mnogo veće od GW/Vallejo/etc boja koje inače koristimo, a po ceni su tu negde, možeš kupiti više nijansi za iste pare koje bi dao za boje za beton, po potrebi ih je lako mućkati po želji, a i lakše ih je skladištiti do sledećeg "projekta"...
Eto toliko od mene
P.S. Btw. kada mackaš karton drvofix-om (ja sam to radio u nerazblaženoj formi) doći će do krivljenja istog u pravcu strane koja je, jel'te namazana. To možeš da preduprediš tako što ćeš da namackaš ove strane...

Primarni osnovni materijali koje ja koristim su karton (u raznim oblicima) i stirodur, a u zadnje vreme i tzv. foamcore (neka pena u sendviču od dva kartona)...
Moja preporuka ti je da sve gorenavedene materijale premažeš pristojnim slojem razređenog drvofix-a, pošto jel'te i terene treba undrcoat-ovati pre krečenja, a boja u spreju "jede" i stirodur i sredinu foamcore-a, (mislim da je u pitanju aerosol iz limenke, ali to već Beta može detaljno da ti objasni ako te interesuje)...
Dakle, kada završiš sa pravljenjem lepo premažeš sve drvofix-om u razređenoj varijanti (i to u bar dva sloja), i onda možeš da farbaš čim stigneš i šta do'vatiš...
Ako me sećanje ne vara neko od novosadista mi je pominjao da su oni koristili tu boju za beton, i da nisu imali problema...
Ja bi ti ipak preporučio da kupiš velike tube nekih jeftinijih slikarskih akrilnih boja po radnjama tog tipa, osim ako ne planiraš da farbaš nekoliko tabli u istu nijansu...
Slikarske tube su mnogo veće od GW/Vallejo/etc boja koje inače koristimo, a po ceni su tu negde, možeš kupiti više nijansi za iste pare koje bi dao za boje za beton, po potrebi ih je lako mućkati po želji, a i lakše ih je skladištiti do sledećeg "projekta"...
Eto toliko od mene
P.S. Btw. kada mackaš karton drvofix-om (ja sam to radio u nerazblaženoj formi) doći će do krivljenja istog u pravcu strane koja je, jel'te namazana. To možeš da preduprediš tako što ćeš da namackaš ove strane...

hvala na savetu, al gde kupujes taj foamcore? deluje mi ko zahvalan materijaldeka wrote: a u zadnje vreme i tzv. foamcore (neka pena u sendviču od dva kartona)...
Galerija Papir color u golsvortijevoj,kod Vuka.Tabla je bila oko 450din,crna ili bela,nadam se da sada nije skuplje.
Pa da znas da jeste. Kao i za stirodur, ustvari, za svaki materijal, treba ti oštar skalpel jerbo ako nije oštar rezovi su "oštećeni"......deluje mi ko zahvalan materijal
Pre nego što kreneš da se igraš sa terenima, nabavi gomilu rezervnih noževa za skalpel, jer stirodur i slični materijali prosto "jedu" sečiva...
Pa inicijalno nam je Vladoo dobavljao restlove to od nekih njegovih otaka firmopisaca, a onda sam otkrio da su u centru za vazduhoplovno modelarstvo pored balze imali i taj foamcore od 5 i 10mm, a imali su i plasticard od 1 i 2mm. Da li imaju to i dalje nisam siguran......gde kupujes taj foamcore?
Oni su u zgradi gde je ranije bio Radio klub, a to je ako me sećanje ne vara Timočka mislim 18...
Zadnju "turu" foamcore-a sam kupio u Golsvortijevoj u knjižari Papir Color. Imaju beli od 5 i 10mm, kao i crni od 3 i 5mm, kao i sam "core" tj. "penu iz sredine" od 2mm.
U knjižarama potraži i "karton punog preseka" koji je debeo 2-3-4mm, tako nešto, i on je jako koristan...
Cena se naravno ne sećam, tako da ćeš morati da se prošetaš...

-
Sine, boja za tonbe razbija, koristimo je u Valhali vec godinama i nista nam ne fali. Jos malo pa cemo i figurice da farbamo Fasbetom 

fala borisu na podstreku da kupim svoju prvu kanticu boje
.
isprobao sam i ODUSEVLJEN SAM!
kilo (1kg) boje je ~300din a pritom ostavlja onu sjajnu teksturu za drybrash (za razliku od slikarskih akrilika). a sad na posao da izmuckam nijanse. steta sto ne smeju toneri da se mesaju sa ovom bojom. ah dobro, kupicu onda one kineske akrilike neke drecave pa mesanje sa ovim pastelnim bojama
@deka bio sam danas u timochkoj 18. za sve koji su zeleli da znaju avio-klub i dalje radi (radio klub je premesten) i otshtampali su mi cenovnik sa sve dimenzijama tako da mogu da im posaljem mail i narucim. imaju taj foamcore u ponudi debljine 3mm i 5mm. a od plastikarda svasta-nesto

isprobao sam i ODUSEVLJEN SAM!
kilo (1kg) boje je ~300din a pritom ostavlja onu sjajnu teksturu za drybrash (za razliku od slikarskih akrilika). a sad na posao da izmuckam nijanse. steta sto ne smeju toneri da se mesaju sa ovom bojom. ah dobro, kupicu onda one kineske akrilike neke drecave pa mesanje sa ovim pastelnim bojama

@deka bio sam danas u timochkoj 18. za sve koji su zeleli da znaju avio-klub i dalje radi (radio klub je premesten) i otshtampali su mi cenovnik sa sve dimenzijama tako da mogu da im posaljem mail i narucim. imaju taj foamcore u ponudi debljine 3mm i 5mm. a od plastikarda svasta-nesto

- bojan
- WH rulesmaster
Ne cudi me.Boris Radujko wrote:Jos malo pa cemo i figurice da farbamo Fasbetom
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
vidi ako ti je ta boja za beton ustvari fasadna(a ja mislim da jeste) onda su te u farbari slagali
slobodno je mesaj sa tornerima... ja sam radio neki grafit i opusteno sam mesao fasadnu i tonere... jedino ako ne mislimo na razlicite farbe ali i ja sam ove svoje kupovao u kantama od po kilo , ima ih u svim farbarama i kostale su oko 300 din...
uzgred mogao bi da objavis sliku tog terena...

nije gotov, nisam zadovoljan izmiksovanom nijansom bojeFred Pery wrote:
nemam pojma, taj u farbari je reko ne mozes da meshash, jedne su disperzne (ili tako nesto?) a drugo nije pa ne moze da se mesha....
teclis wrote:nije gotov, nisam zadovoljan izmiksovanom nijansom bojeFred Pery wrote:
Ja sam betonekse koristio i za air brush (sve table koje su radjene kod mene, kao i svi tereni koji su odradjeni u klubu, ne rachunajuci poslednje tri diorame, poshto sam tu isprobavao neshto drugo). a i slobodno. Za Airbrush su malo nezgodne, pogoptovu kada imash neki osetljiviji (ja sam tada radio sa onim chuvenim pozajmljenim Rusom, koji trpi sve zivo), poshto ce ga brzo zachepiti i pored velikog razredjenja boje. Pretpostavljam da je tu rech pre svega u veoma brzoj sedimentaciji boje, shto dovodi do toga da talog jako brzo zachepi finu mlaznicu Air brush-a. Kazem, za grublje prskalice/ruske erbrashove- odlicno!
Dakle, boje za beton slobodno, pogotovu shto je izbor stvarno veliki a koshtaju mizeriju u odnosu na bilo koju kanticu nashih akrilika za figure. Odlichno se meshaju medju sobom, tako da ako ne zelish da imash brdo litarskih konzervi, sa 6-7 osnovnih mozesh stvarno da napravish jako veliki broj nijansi. Lichno, savetujem nabavku sledecih: crna, bela, oker, terakota, tamno braon, svetlo i tamno zelena - sa ovim bukvalno sve tipove terena koji te budu zanimali pokrivash). Ne morash da koristish drvofiks kako bi podlogu (stirodur) zashtitio od eventualnog razlaganja bojom. Moj ti je savet da koristish akrilni git kako bi ti podloga izgledala shto realistichnije (on vrlo blago nagriza stirodur, ali ti daje moguchnost da napravish reljef kakav hocesh, a koji ce stvarno verodostojno oponashati pravi).
Dakle, boje za beton slobodno, pogotovu shto je izbor stvarno veliki a koshtaju mizeriju u odnosu na bilo koju kanticu nashih akrilika za figure. Odlichno se meshaju medju sobom, tako da ako ne zelish da imash brdo litarskih konzervi, sa 6-7 osnovnih mozesh stvarno da napravish jako veliki broj nijansi. Lichno, savetujem nabavku sledecih: crna, bela, oker, terakota, tamno braon, svetlo i tamno zelena - sa ovim bukvalno sve tipove terena koji te budu zanimali pokrivash). Ne morash da koristish drvofiks kako bi podlogu (stirodur) zashtitio od eventualnog razlaganja bojom. Moj ti je savet da koristish akrilni git kako bi ti podloga izgledala shto realistichnije (on vrlo blago nagriza stirodur, ali ti daje moguchnost da napravish reljef kakav hocesh, a koji ce stvarno verodostojno oponashati pravi).
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.
Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamera drugima.
Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamera drugima.