Resurrection wrote:Neki mudri saveti za mlad pocetnika?
Kupi Vampire: the Requiem.
Resurrection wrote:Sta me sprecava da uzmem Tzimisce lika sa gomilo fizikal flovova i da sve opravim visisitjudom?
Apsolutno nista, ako to zelis da igras i ostali zele da igraju sa tobom koji to igras. Ti nemas neku RPG zaledjinu tako da ce ti. pretpostavljam, trebati malo vremena da se naviknes na koncept RPG-a, ali to nije igra u kojoj mozes da pobedis ili izgubis. Nisi bolji od ostalih, blizi pobedi, jaci ili bilo sta drugo ako imas mogucnost da bijes deset ljudi jednom rukom. Ti si samo jako snazan lik. E sada, ako je ceo koncept igranja fokusiran na lemanje stvari, onda onaj koji bolje lema ima nekakvu prednost i takodje se verovatno nalazi za stolom za kojim se igra D&D.
U RPG-u pobedjujes ako ti je zanimljivo i ako svi ukljuceni ucestvuju u stvaranju price koja se njima svidja. U rPG-u gubis ako prethodno izreceno ne vazi. Tako da, whatever rocks your boat, man.
EDIT: Ovde sam jednu bitnu stvar zapostavio, zato sto mi je tek naknadno palo na pamet da je po sredi bunarenje poena od flaw-ova. Sve iznad receno vazi, samo sto flaw moras da otkupis da bi bio slobodan od njega. Na kraju ces biti u najboljem slucaju na nuli, a mislim da je in-game otkupljivanje flaw-ova (ili kupovinamerita) skuplja nego u char gen-u.
Resurrection wrote:Koliki je zaista drawback ako je lik slep (a da ima auspex, naravno)?
Ako se ne varam, cetri poena? :D
Ok, ozbiljno sada. Drawback je onoliki kolikim ga prica nacini. Novi World of Darkness je veoma elegantno napravio resenje probema vezanog za kojekakve flaw-ove - dodatne poene dobijas samo onda kada te igranje nekog datog flaw-a stavi u losiju poziciju nego sto bi bio da nisi igrao aj flaw. Izvan toga, flaw je ono sto definise lika kojeg igras i, samim tim, ako zelis to da igras uzmi flaw.
Predjasnje receno zavisi i od ST-a, naravno. Ako je i ST novajlija, izvesne mane mogu vise da ti objektivno smetaju od drugih jer ce verovatno jos uvek postjati mentalitet da je ST igrac koji stoji nasuprot ostalim igracima. 'Zrelo' igranje RPG-a diktira da smo mi svi tu da bi se ispricala neka prica. Kod mene flaw koji igrac ima smeta onoliko koliko igrac zeli da mu smeta.Kada sam ST, nikoga ne pokusavam da ubijem (stavise, to se za mojim stolom ne desava), tako da ne postoji nista sto te stavlja u vecu opasnost. Ne treba mi flaw da bi ti bio u opasnosti, flaw je tu samo da bi tvoja priroda problema bila bliska onome sto zelis da igras.