Ostadosmo bez jos jednog velikana SF-a.
Njihovo predstavljanje medjuljudskih odnosa, paklene birokratije, KPSS-a i sl. je prosto neuporedivo sa drugim autorima, uz par izuzetaka.
Ceo njihov ciklus Podnevnog Univerzuma je fantastican, i do detalja pokriva neke jako bitne stavke. Cela ideja sa ljudima u ulozi progresora, koji se brinu za svoje nenapredne (a ponekad i nazadne i dekadentne) komsije vuce jako mnogo ironicnih paralela sa situacijom u svetu u periodu pisanja.
Tesko da bih mogao da se odlucim za omiljeno delo, ali kada bih morao da biram to bi verovatno bili:
Piknik kraj puta - sama knjiga je savrsenstvo, ali kraj... Cela knjiga se vrti oko centra zone koji, navodno, ispunjava sve zelje. I onda...
Tesko je biti Bog - Mislim da ne treba nista reci povodom ovog dela. Kako moderan covek gleda na dekadentno kraljevstvo u kome se sprema puc, progoni intelgencija...
Ponedeljak pocinje u subotu - Jedno prilicno otkaceno delo, u kome se ne zna gde prestaje granica stvarnosti a pocinje svet ruskih bajki. Uvrnuto i odlicno.
Golac na urvini - Ko se ikada baktao sa brokratijom mora pod obavezno da procita.
Siguran sam da u ovom trenutku zaboravljam neko njihovo delo, ali kada bih krenuo da nabrajam jos, verovatno bih ih pobrojao sve koje sam procitao.
Na zalost, ostaje mi da procitam jos par stvari - naime, Полдень, XXII век; Обитаемый остров; Жук в муравейнике i Волны гасят ветер od bitnijih.
Takodje, svim ljubiteljima Piknika kraj puta, filma i igre STALKER, preporucujem da procitaju kratku pricu "Zaboravljeni eksperiment" (
http://www.rusf.ru/abs/books/ze.htm), koja je zapravo i glavna inspiracija za igru. Na zalost, prica nikada nije prevedena sa Ruskog.
Slava im!
EDIT:
Eh, da, zaboravih da napisem:
Ovo citajte, ljudi, a ne svakakav sund koji se danas izdaje.