Film koji ste poslednji gledali?

Filmske teme.
Post Reply
Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

Shunka wrote:Ghost World mi je 'nako, moram priznati. Simpaticno, ali nista epohalno. Receno mi je da je Art School Confidential od istog autora nacisto propast. Mada gledati moram, kanda sam neki art student.
Art School jeste nesto losiji film, ali nikako katastrofalan. Ima jedan prilicno nepotreban storyline. Van toga je OK.

United 93 (tri) je zaista odlicno odradjen. Paul Greengrass (rezirao i nastavke Borna, jelte) je mag za klasicnu, 'prirodnu' napetost. Sva sreca pa je on bio angazovan za takav projekat...
Rover

Post by Rover »

perfect creature

ovaj film iako traje sat i po, nekako traje predugo...sama ideja i nije tako losha, efekti su ok, ali se u filmu jednostavno nishta ne deshava...
"I like my women like i like my cannons: Big, Loud and full of fire"
Awakened

Post by Awakened »

Ma i Nip/Tuck je odlicna zezancija al' sam koncept je takav da se vec u prvoj sezoni pocne malo razvodnjavati.. Mada je i dalje na momente urnebesna.
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Stardust.

Moram reci da je film prijatno iznenadjenje. Posle Eragona i slicnih sranja nisam ocekivao mnogo od ovog filma.
Film je bajkovit, lep, romantican i zabavan. Jako je prijatan za gledanje.
Topla preporuka svakome.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Ko, jel' ja? wrote:Posle Eragona i slicnih sranja
Jesi ti cuo nekad za Nila Gejmena, dovraga?!

No dobro, mora se priznati da to nije sprecilo Beowulfa da bude totalno sranje.
Dawngreeter wrote:ima i toga
rekurzivno glupilo
90% svega je sranje, a to ukljucuje i preostalih 10%
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

E da, to sam zaboravio da napisem. Zavrsava se film i lepo pise da je baziran na romanu Nila Gejmena, i onda mi sve biva jasnije.
Nisam citao knjigu, tako da ne bih mogao reci nesto vise o tome.
Do sada sam procitao samo dve njegove knjige i obe su sjajne, pa mi je i bilo jasno zasto je film bio prijatno iznenadjenje.

EDIT: gledao "who killed the electronic car"
Jos jedan dobar dokumentarac o izvesnim interesnim grupama i lobijima koja/i zaustavljaju dalji napredak covecanstva i sl.
teclis

Post by teclis »

gledao ja tako preko Winamp Shoutcast TV:

"Anchorman: The Legend of Ron Burgundy"

kako je film uradjen za zajebavanje, sve pohvale... :D
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

The Darjeeling Limited

Poslednje od Wes Andersona
novot

Post by novot »

'12' Nikita Mihalkov- gledao danas na Fest-u. Svakako najbolji film koji sam gledao poslednjih nekoliko meseci. Kome se svideo '12 gnevnih ljudi' iz 1957. (12 angry men), sa Henrijem Fondom, bitje sigurno odushevljen ovim filmom, poshto je u svim aspektima nadmashio prethodnika.
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.

Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamera drugima.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

novot wrote:'12' Nikita Mihalkov- gledao danas na Fest-u. Svakako najbolji film koji sam gledao poslednjih nekoliko meseci. Kome se svideo '12 gnevnih ljudi' iz 1957. (12 angry men), sa Henrijem Fondom, bitje sigurno odushevljen ovim filmom, poshto je u svim aspektima nadmashio prethodnika.
Definitivno cu morati da gledam.
Buduci da su ga napljuvali po ruskim sajtovima koje ja pratim ( http://www.oper.ru i http://www.exile.ru na primer). A danas nikako kraja hvalospevima ovom filmu gde god da se okrenem.

12 Angry Men, originalni, nazalost nisam jos uvek gledao. Gledao sam samo neki rimejk iz, recimo, '90-ih... No dobro, postoji tako mnogo filmova na ovome svetu koje nisam gledao a voleo bih...

Od ruskih filmova na Festu nameravam da gledam Gruz 200 i Ostrov. Svi filmovi Balabanova do sada su mi bili super, a za Ostrov sam cuo neke pohvale.

Danas sam gledao zajedno sa Tijanom Charlie Wilson's war. Morao sam posle da joj objasnjavam sta je to Hladni rat :roll: ...
rekurzivno glupilo
Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

'12' je ozbiljan Mihalkovljev promasaj - upravo zato sto mu je malo falilo da bude dobar.

Problem je ne u sirenju, vec u akcentovanju radnje: film je ostao zaglibljen u dokazivanju nevinosti optuzenog (i to, cak, na jako neubedljiv nacin, apsurdnim dramaturskim postupcima tamo gde im nije jasno) i zavrsen jako traljavo. Od svih 'argumentacija' u filmu priznajem samo one od prva dva lika (prvog 'nekonformistu' i Jevrejina), uradjene u duhu materije kojom se baratalo. Ostalo, iako su price lepo napisane i sjajno odglumljene, tj. ispricane, ostalo je glib: nas ne zanima da li je Cecen kriv ili nije, jer u pitanju nije triler. I, sto je najgore, dokazivanjem krivice ili nevinosti gubi se poenta premise koja me je (i ne samo mene) privukla filmu.

In other news, 'There Will Be Blood' je odlican. Samo mu dajte vremena, i tokom i posle filma.
Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

Novi update: '4 meseca, 3 nedelje i 2 dana': sjajan film, potpuno zasluzeni kanski pobednik. E sad, nalazenje i gledanje istog ce verovatno predstavljati problem, tako da je stvarno vredno odgledati ga na Festu. Doduse, samo ako pronadjete karte za projekciju sutra (u utorak) u Domu sindikata.
novot

Post by novot »

Slartibartfast wrote:'12' je ozbiljan Mihalkovljev promasaj - upravo zato sto mu je malo falilo da bude dobar.

Problem je ne u sirenju, vec u akcentovanju radnje: film je ostao zaglibljen u dokazivanju nevinosti optuzenog (i to, cak, na jako neubedljiv nacin, apsurdnim dramaturskim postupcima tamo gde im nije jasno) i zavrsen jako traljavo. Od svih 'argumentacija' u filmu priznajem samo one od prva dva lika (prvog 'nekonformistu' i Jevrejina), uradjene u duhu materije kojom se baratalo. Ostalo, iako su price lepo napisane i sjajno odglumljene, tj. ispricane, ostalo je glib: nas ne zanima da li je Cecen kriv ili nije, jer u pitanju nije triler. I, sto je najgore, dokazivanjem krivice ili nevinosti gubi se poenta premise koja me je (i ne samo mene) privukla filmu.

In other news, 'There Will Be Blood' je odlican. Samo mu dajte vremena, i tokom i posle filma.
G-l-u-p-o-s-t-i!
Ako si gledao 12 gnevnih ljudi, a Mihalkov se vrlo lepo drzao osnovnih postulata ovog starog filma, naravno da je bitno dokazivanje nevinosti okrivljenog! Ono shto celoj ovoj prichi daje pechat i autentichnost je sam okvir danashnjih zbivanja u Rusiji (da, nadasve veshto smeshtanje u kadar ruske zbilje sa pochetka ovog veka).Svi relevantni karakteri su na okupu: novopecheni bogatun, meshetar, obichan puk... I svaki nosi svoje breme i to se itekako odrazava na njihovu konachnu presudu... Za razliku od starog filma, mi ovde pratimo i sudbinu optuzenog, tachnije flesheve koji nam razjashnjavaju svu surovost i strahotu njegovog kratkog zivota.
U svim aspektima ( a ne samo u dobro interpretiranom tekstu/prichama) je film maestralan- ritam (film traje skoro 2 sata i 40 min., koji su, bar meni proleteli za tren), fotografija, kamera, svetlo, zvuk, montaza i da ne nabrajam shta sve ne.

"Bitje krvi" je jako dobar, upechatljiv, ali na momente mu fali ritam (u prevodu: mogao je da bude malchice kratji). Denijel Dej Luis je savrshen.
Zakleo bih se da je muzika Kzishtofa Pendereckog (oni prilichno muchni gudachi, koji podsetjaju na sirene za uzbune), inache jednog od vodetjih kompozitora postmoderne, ali se, bar po onome shto sam nashao na netu ispostavilo da ne 8O
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.

Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

Zapravo nisam gledao 12 Angry Men. Ali to nije uopste bitno.

Rizikovacu spojlere: znaci, sasvim je u duhu filma da porotnici ne samo dokazu nevinost okrivljenog, vec i pronadju ko je krivac? Meni je to apsurdno. Prica o Cecenu je beskorisna. Da je on ipak kriv, pa da ga njegova istorija opravdava, ta prica bi imala kakvog-takvog smisla, ovako... cemu? Sentimentalnosti radi? Pitam upravo zato sto ona skrece paznju sa radne filma. Da li je to opravdano? Mislim da ne.

Da ne bih prepricavao film: razmisli o nacinu na koji su likovi prezentovali svoje sumnje, jedan po jedan. Evo, prvi. Kako on isprva ubedjuje druge porotnike da ga saslusaju, zatim koliko rizikuje, a tek onda pokazuje dokaze, i to iz svog dzepa! Kasnije, opovrgavanje jednog svedoka dovodi do jos 'promena misljenja', a zatim se 'javlja' nov svedok, za kog gledaoci dotad nisu ni culi. Mihalkov misli da smo mi naivni, da cemo poverovati da, ako mi za nesto nismo znali, za to nisu znali ni likovi filma? Ovakvih, naizgled tehnickih gresaka film je pun.

Cemu? Da bi se odrzao korak? Da bi se razlozi 'menjanja misljenja' odrzali svezim, da bi se ona dogadjala porotnikom po porotnikom? Cini mi se da je tako, a ako jeste, to je pokazatelj traljavog scenarija. To je daleko od cepidlacenja.

Ako nista drugo, dokazivanje nevinosti (i to, onako bezuslovno i definitivno) cini govore prva dva lika besmislenim (a njih smatram za najbolji deo filma, onda kada je on bio najdalje od trilera, a najvise prodirao u prirodu krivice i sumnje).

'There Will Be Blood' i '4 meseca, 3 nedelje i 2 dana' ostaju zasad najbolje sto videh na festu. Ali propustio sam vec mnogo.
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Akira Kurosava : Ran ... lep kvazikralj Lir u sengokujidai periodu. Kurosavin kalsik... toplo preporucujem.
Sa druge strane :
Quentin Tarantino : Deathproof.... Ugh, kakvo tesko sranje i protracenih 2 sata zivota. Samozadovoljno kvaziumetnicko izdrkavanje sa gomilom still frameova, dugih "realisticnih" razgovora, bez plota, i ono sto je najgore, beskonacne scene jurnjave automobilima (sto neki vole, pa i ja, ali ne kad traju 30+ minuta). A nekad je bio cool reditelj...
Image
ImageImageImageImageImage
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Ortak mi rece da mu se Deathproof svideo tek u drugom gledanju.

Potpisujem preporuku za Ran, naravno.
rekurzivno glupilo
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Ortak mi rece da mu se Deathproof svideo tek u drugom gledanju.
Verovatno je dobio brain damage kada je poceo da ga gleda drugi put od silne buke motora. Doduse, da ne bude da sam totalno napljuvao film, Tarantino je ipak zadrzao jednu dobru osobinu. Film ima sjajan soundtrack...
Image
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Pendargon wrote:Film ima sjajan soundtrack...
Zelis li ga?
ja ga jos nisam preslusao, bleji mi na hardu eto tako...
rekurzivno glupilo
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Sto da ne...
Image
thezgag

Post by thezgag »

Pendargon wrote:Quentin Tarantino : Deathproof.... Ugh, kakvo tesko sranje i protracenih 2 sata zivota. Samozadovoljno kvaziumetnicko izdrkavanje sa gomilom still frameova, dugih "realisticnih" razgovora, bez plota, i ono sto je najgore, beskonacne scene jurnjave automobilima (sto neki vole, pa i ja, ali ne kad traju 30+ minuta). A nekad je bio cool reditelj...
Hvala kurcu da još netko dijeli moje mišljenje o ovoj, najblaže rečeno, izdrkotini 8)
"I'd rather have a bottle in front of me than a frontal lobotomy."
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

transformers 8) megatron ownz.
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Totalno je gotivno kad neko moze da snimi nesto sto se njemu svidja, pa makar svi i mislili da je izdrkotina.

Svakako je bolji Rodrigezov Planet Terror i zena sa mashinkom umesto noge.
Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

Deathproof je dobar omaz akcionim i girl-power filmovima iz 70-tih; kako u pitanju i nisu bila bas umetnicka dela, tesko da mozete ocekivati da ovaj film bude jedno. Meni se dijalozi dopadaju: Tarantinovi su oduvek bili besmisleni, napadni i predugi, ali na tome se i proslavio. I, zapravo, Deathproof mi se donekle svideo tek iz drugog gledanja, kada sam znao sta me ceka, i kada nisam dozvolio da mi moja ideja 'kako bi taj film trebalo da izgleda' stane na put. Film svakako nije nista gori od, npr. "Kill Bill": u pitanju su vrlo jasne zanrovske karikature, i to ne bas popularnih zanrova.

Danas na festu: jako zadovoljan Vesom Andersonom, dok za ruski 'Kargo 200' nemam dovoljno opake reci da ga napljujem kako zasluzuje. Film ne samo da je los, on je gnusan (i pritom ne mislim graficki).
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Zelim cuti sta to tacno ne valja sa, kako kazes, 'Kargo 200'!!!
Nisam stigao da pogledam film, a jako me zanima sta to sa njim nije uredu - ostali filmovi Balabanova su mi sjajni!
rekurzivno glupilo
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Gledah danas dva filma:

Auf der anderen Seite - http://www.imdb.com/title/tt0880502/

Ja se odusevih. Rado bih prepricao radnju, ali znam da ne umem to da uradim dovoljno vesto a da ne zvuci glupo. Nije film koji davi sa bilo kakvom poentom, a ima radnju koja savrseno vozi. Dosta glavnih likova su kreteni sa kojima se nije preporucljivo identifikovati, ali to ne smeta uopste.

Le Scaphandre et le papillon - http://www.imdb.com/title/tt0401383/

Film je grozan, ali sta drugo ocekivati od filma koji se bavi likom koji je paralizovan i kontrolise samo jedno oko... Kraj dolazi kao olaksanje.
rekurzivno glupilo
novot

Post by novot »

I ja sam gledao danas na Fest-u "Ronilachko zvono i leptir" (onaj drugi film za koji je Shunak dao link) i jako, jako je dobar. Teshka pricha, pritom istinita, ali jako lepo obradjena i odradjena. Mozda ti je grozna tema, ali je to i dalje dobar film.

Rover

Post by Rover »

I want candy

britanska teen komedija...jako zabavna :D
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

@novot
Istina, film nikako nije los. Upravo suprotno. I nikad do sada se nisam osecao tako sputano gledajuci film.
rekurzivno glupilo
Slartibartfast

Post by Slartibartfast »

Slazem se da je 'Ronilacko zvono i leptir' jako lep film. Kritiku Balabanova dobijas cim dodjem k sebi, ovih dana.

Nisam propustio da u pauzi izmedju projekcija svratim do Kinoteke i odgledam 'Idi i smotri', mada ostatak Beograda izgleda jeste. Steta, jer je bolji ratni film tesko naci.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Slartibartfast wrote:Steta, jer je bolji ratni film tesko naci.
Znamo.

Hvala, Beta!
rekurzivno glupilo
opsidiannight
Чика Дринки

Futurama

Post by opsidiannight »

Pojavila se dugometrazna Futurama. Bender, Bender, Bender. Javljam na sta lici cim pogledam.
Image
"This time, next year, we'll be millionaires!"
Rover

Post by Rover »

odgledao....dobar je :D
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Slartibartfast wrote:...Steta, jer je bolji ratni film tesko naci.
Ne bas ratni, vec pre film o ratu.
A za ocenu se slazem.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

bojan wrote:Ne bas ratni, vec pre film o ratu.
A sta je onda za tebe dobar ratni film?

Danas sam gledao Putovanje sa Domacim Zivotinjama - http://www.imdb.com/title/tt1047845/. Na pola filma sam se zapidao 'Dovraga, i zasto mi sada gledamo ovu ludu zenu?!' ali, kada se sve sabere i oduzme, ipak jedan jako simpatican film. Prijatan za gledati.

Dobar je bre ovaj Fest - mozes gledati normalne filmove. Koliko puta mi se u poslednjih par godina desilo da mi se ide u bioskop, ali nista mi se ne gleda jer znam da je sve sranje...

I jedno pitanje - ko sve ide sutra da gleda Andreja Rubljova?!
rekurzivno glupilo
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Shunka wrote:
bojan wrote:Ne bas ratni, vec pre film o ratu.
A sta je onda za tebe dobar ratni film?
When the trumpets fade
All quiet on the western front
Band of brothers
Das Boot
Dobar je bre ovaj Fest - mozes gledati normalne filmove. Koliko puta mi se u poslednjih par godina desilo da mi se ide u bioskop, ali nista mi se ne gleda jer znam da je sve sranje...
I na festu se prikaze poprilicno loshih filmova samo sto su to umetnicki/nezavisni/neamericki loshi filmovi pa ih ljudi jednostavno drugacije tretiraju.
Primer - Fantom iz Luvra kada se pojavio
I jedno pitanje - ko sve ide sutra da gleda Andreja Rubljova?!
Nisu valjda snimili novog?
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Shunka wrote:Gledah danas dva filma:
...Le Scaphandre et le papillon - http://www.imdb.com/title/tt0401383/
...
Slicna tema ali meni mnogo bolji i uverljiviji:
http://www.imdb.com/title/tt0067277/
CYNIC, n.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

bojan wrote:Slicna tema ali meni mnogo bolji i uverljiviji:
http://www.imdb.com/title/tt0067277/
Mislim da sam ga prebacio na hard pre no sto sam ti vratio, sto bi znacilo da cu ga jednom odgledati.

Andreja Rubljova nisu naravno snimili novog, prikazuje se onaj stari.
Ali Tijani je palo na um kako bi bilo mnogo "kul" ici i gledati ga... A i ocekujemo od dosta ljudi koje poznajemo da se pojave na toj projekciji.
Pa ko prezivi, pricace.
rekurzivno glupilo
novot

Post by novot »

Vidi, izmedju Rubljova i Demonskog berberina... pa nekako lako mi je odluchiti se :wink:

Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Odluciti se :?:
Mi danas gledamo oba :!:
rekurzivno glupilo
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Demon barber je film koji mi je jucer zaista osvetlao dan. Izuzetna adaptacija brodvejskog mjuzikla (sa pevanjem!!!! koje je meni ovde u funkciji), standardno izvanrednim Dzoni Depom i Helen Bonam Karter (kao vec prekaljeni tandem)... Tamna atmosfera, izvrsni kostimi i sminka, predvidljiva, ali krajnje operetski izvedena radnja, pevljive melodije i krvi u potocima bez cenzure (oh, good times). Covek izgleda zaista ne ume da napravi los film (okej, planeta majmuna je bila shit, ali svako ima pravo na blunder...). Jedino sto kvari utisak je bland gluma malog slightly girly mornarcica, ali srecom on se ne pojavljuje toliko u filmu. Pravo osvezenju u moru filmskog djubreta (raznorazni spajdermeni, transformersi, jumperi i sl.) koje nam svakodnevno serviraju na male i velike ekrane poslednjih godina...
Najvisi rejtinzi od mene, i topla preporuka za gledanje uz beverage po vasem izboru :D :D :D :wink: :wink: :wink:
Image
Post Reply

Return to “Film: Pokretne slike u Putinačkom bioskopu”