Slartibartfast wrote:'12' je ozbiljan Mihalkovljev promasaj - upravo zato sto mu je malo falilo da bude dobar.
Problem je ne u sirenju, vec u akcentovanju radnje: film je ostao zaglibljen u dokazivanju nevinosti optuzenog (i to, cak, na jako neubedljiv nacin, apsurdnim dramaturskim postupcima tamo gde im nije jasno) i zavrsen jako traljavo. Od svih 'argumentacija' u filmu priznajem samo one od prva dva lika (prvog 'nekonformistu' i Jevrejina), uradjene u duhu materije kojom se baratalo. Ostalo, iako su price lepo napisane i sjajno odglumljene, tj. ispricane, ostalo je glib: nas ne zanima da li je Cecen kriv ili nije, jer u pitanju nije triler. I, sto je najgore, dokazivanjem krivice ili nevinosti gubi se poenta premise koja me je (i ne samo mene) privukla filmu.
In other news, 'There Will Be Blood' je odlican. Samo mu dajte vremena, i tokom i posle filma.
G-l-u-p-o-s-t-i!
Ako si gledao 12 gnevnih ljudi, a Mihalkov se vrlo lepo drzao osnovnih postulata ovog starog filma, naravno da je bitno dokazivanje nevinosti okrivljenog! Ono shto celoj ovoj prichi daje pechat i autentichnost je sam okvir danashnjih zbivanja u Rusiji (da, nadasve veshto smeshtanje u kadar ruske zbilje sa pochetka ovog veka).Svi relevantni karakteri su na okupu: novopecheni bogatun, meshetar, obichan puk... I svaki nosi svoje breme i to se itekako odrazava na njihovu konachnu presudu... Za razliku od starog filma, mi ovde pratimo i sudbinu optuzenog, tachnije flesheve koji nam razjashnjavaju svu surovost i strahotu njegovog kratkog zivota.
U svim aspektima ( a ne samo u dobro interpretiranom tekstu/prichama) je film maestralan- ritam (film traje skoro 2 sata i 40 min., koji su, bar meni proleteli za tren), fotografija, kamera, svetlo, zvuk, montaza i da ne nabrajam shta sve ne.
"Bitje krvi" je jako dobar, upechatljiv, ali na momente mu fali ritam (u prevodu: mogao je da bude malchice kratji). Denijel Dej Luis je savrshen.
Zakleo bih se da je muzika Kzishtofa Pendereckog (oni prilichno muchni gudachi, koji podsetjaju na sirene za uzbune), inache jednog od vodetjih kompozitora postmoderne, ali se, bar po onome shto sam nashao na netu ispostavilo da ne 8O
Samo ono što činimo iz ljubavi, činimo slobodno, pa ma koliko patnje iz toga proizašlo.
Istina rađa mržnju. Ko govori istinu, često se zamera drugima.