Par pitanja
Moderator: deka
Par pitanja
Pozdrav,
totalni sam pocetnik; prvi vojnici tek trebaju stici, a pravila proucavam.
Bas sam pogledao neki filmic (FoW Wargaming Battlereport) i puno stvari mi nije jasno.
Igrac (Ger) napada sa tri tenka (PzIV) Ruse (T-34-85). Kako su tenkovi dosta udaljeni treba mu 4+ da bi ih pogodio sto i dobiva (baca 4, 5 i 6). Jasno mi je zasto 4+ (Trained + 1 radi daljine).
Igrac (Ru) baca tri kockice i treba mu 4+ za uspjesnu obranu. Zasto 4+? Frontalni oklop T-34-85 je 7 i dodaje +1 na daljinu. Kako se to pretvara u 4+?
Nakon sto je bacio 2, 4 i 5 spasava 2 tenka. Napadac ponovo baca kockice i mora dobiti 3+ da bi unistio tenk. Zasto 3+? Dobio je 2 i tenk je samo privremeno onesposobljen (Bailed Out).
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
Tomislav
totalni sam pocetnik; prvi vojnici tek trebaju stici, a pravila proucavam.
Bas sam pogledao neki filmic (FoW Wargaming Battlereport) i puno stvari mi nije jasno.
Igrac (Ger) napada sa tri tenka (PzIV) Ruse (T-34-85). Kako su tenkovi dosta udaljeni treba mu 4+ da bi ih pogodio sto i dobiva (baca 4, 5 i 6). Jasno mi je zasto 4+ (Trained + 1 radi daljine).
Igrac (Ru) baca tri kockice i treba mu 4+ za uspjesnu obranu. Zasto 4+? Frontalni oklop T-34-85 je 7 i dodaje +1 na daljinu. Kako se to pretvara u 4+?
Nakon sto je bacio 2, 4 i 5 spasava 2 tenka. Napadac ponovo baca kockice i mora dobiti 3+ da bi unistio tenk. Zasto 3+? Dobio je 2 i tenk je samo privremeno onesposobljen (Bailed Out).
Unaprijed zahvaljujem na odgovorima
Tomislav
Re: Par pitanja
Topovi imaju tri stata: ROF ili ti rate of fire, AT ili ti antitank rating i FP ili ti firepower.
U ovom slucaju mislim da PzIV ima AT 11 i FP 3+. Sto znaci da tenk mora da prebaci AT rating sa svojim armorom plus d6 i +1 ako je preko 16". Ako ne prebaci onda protivnik prolazi svoj FP rating tj treba da baci 3+ u ovom slucaju. Ako ne prebaci FP onda je protivnik Baild out. Sto se desava i ako baci jednako protivnickom AT, onda bacas FP da bi bailovao tenk, ako ne prebacis FP onda, jelte nista.
Nadam se da sam bio jasan, jer ja nista nisam shvatio sta sam hteo da kazem.
:oops:
U ovom slucaju mislim da PzIV ima AT 11 i FP 3+. Sto znaci da tenk mora da prebaci AT rating sa svojim armorom plus d6 i +1 ako je preko 16". Ako ne prebaci onda protivnik prolazi svoj FP rating tj treba da baci 3+ u ovom slucaju. Ako ne prebaci FP onda je protivnik Baild out. Sto se desava i ako baci jednako protivnickom AT, onda bacas FP da bi bailovao tenk, ako ne prebacis FP onda, jelte nista.
Nadam se da sam bio jasan, jer ja nista nisam shvatio sta sam hteo da kazem.

"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.
"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles
"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.
"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles
"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
http://www.flamesofwar.com/hobby.aspx?art_id=221
Lep primer shooting faze sa FoW sajta.
Nadam se da ce ti ovo pomoci
!
Pozdrav
Lep primer shooting faze sa FoW sajta.
Nadam se da ce ti ovo pomoci

Pozdrav
Zahvaljujem na odgovorima. Sada je sve jasno.
Naravno da imam jos pitanja :D .
Dobio sam prve vojnike (BR Rifle Platoon LW) i sada ih trebam postaviti na plocice. Da li je bitno kako se slazu Rifle/MG timovi? Mislim da je dovoljno staviti 5 bilo kojih vojnika na jednu plocicu i to se u borbi racuna kao Rifle/MG team.
Stigao je i jedan tenk Firefly VC i bas se ne sklapa kako treba. Pretpostavljam da malo treba prosiriti utore na tijelu tenka i onda zalijepiti stranice.
Slazem 51 skotsku diviziju (Normandija 1944). Napravio sam nekakvu listu pa molim za pomoc. Da li je ovo funkcionalno u borbi jer ima svacega?
Zamisljena lista (moguce promjene):
HEADQUARTERS
- Company HQ-Rifle Company (35 + 5 bodova) (BR721) = 40
COMBAT PLATOONS
- Rifle Platoon (3 tima-135 bodova) (BR722) = 135
WEAPONS PLATOONS
- Mortar Platoon (2 tima-120 bodova + 2 PIAT tima-30 bodova) (BR725) = 150
- Anti-tank Platoon (2 tima-125 bodova) (BBX14) = 125
DIVISIONAL SUPPORT
- Armoured Platoon, 3 x Sherman II + 1 x Firefly VC (Shermani 260 + Firefly 105 + 20 AA MG) (BR121 i BR116) = 385
- Field Battery, Royal Artillery 25 pdr Guns (2 tima-170 bodova) (BBX09) = 170
- Recce Platoon with Daimler I (2 tima-150 bodova) (BR311) = 150
- Tank Platoon, 3 x Churchill Crocodile (3 tenka 400 bodova) (BR080) 400
= 1555 bodova
pozdrav
Dobio sam prve vojnike (BR Rifle Platoon LW) i sada ih trebam postaviti na plocice. Da li je bitno kako se slazu Rifle/MG timovi? Mislim da je dovoljno staviti 5 bilo kojih vojnika na jednu plocicu i to se u borbi racuna kao Rifle/MG team.
Stigao je i jedan tenk Firefly VC i bas se ne sklapa kako treba. Pretpostavljam da malo treba prosiriti utore na tijelu tenka i onda zalijepiti stranice.
Slazem 51 skotsku diviziju (Normandija 1944). Napravio sam nekakvu listu pa molim za pomoc. Da li je ovo funkcionalno u borbi jer ima svacega?
Zamisljena lista (moguce promjene):
HEADQUARTERS
- Company HQ-Rifle Company (35 + 5 bodova) (BR721) = 40
COMBAT PLATOONS
- Rifle Platoon (3 tima-135 bodova) (BR722) = 135
WEAPONS PLATOONS
- Mortar Platoon (2 tima-120 bodova + 2 PIAT tima-30 bodova) (BR725) = 150
- Anti-tank Platoon (2 tima-125 bodova) (BBX14) = 125
DIVISIONAL SUPPORT
- Armoured Platoon, 3 x Sherman II + 1 x Firefly VC (Shermani 260 + Firefly 105 + 20 AA MG) (BR121 i BR116) = 385
- Field Battery, Royal Artillery 25 pdr Guns (2 tima-170 bodova) (BBX09) = 170
- Recce Platoon with Daimler I (2 tima-150 bodova) (BR311) = 150
- Tank Platoon, 3 x Churchill Crocodile (3 tenka 400 bodova) (BR080) 400
= 1555 bodova
pozdrav
Sto se tice postavljanja cikica na postolja evo ti oficijalni fow link sa pdf-om kako sta:TomZG wrote:Naravno da imam jos pitanja :D .
http://www.flamesofwar.com/Default.aspx ... _cat_id=29
Slucaj sa Firefly-om je nazalost redovna pojava, tako da fine turpije, green staff i razni maketarske alate bi trebalo da nabavis za popravke

Sto se liste tice nije ti dobra, fali ti jos jedan vod pesadije.TomZG wrote:Slazem 51 skotsku diviziju (Normandija 1944). Napravio sam nekakvu listu pa molim za pomoc. Da li je ovo funkcionalno u borbi jer ima svacega?
Obrati paznju na moral i skill tvoje armije koju vodis, kao 51 skotska si reluctant veteran mislim, a to po meni nevalja(moral cekujes na 5+), LW liste se obicno igraju u 1750 poena.
Pogledaj liste u knjigama kao sto su Hells highway, Fortress Europe, ili aktuelno za Normandiju gde su strpali sve http://www.flamesofwar.com/Default.aspx ... rt_id=2284.
ende.
- Duc d' Elchingen
čisto informativno ta 51st Highland je osvojila onaj turnir u Birmingemu na kom sam bio
Tomo, u principu kod sklapanja pešadije pošto su ti timovi Rifle/MG bitno ti je sledeće:
svaka sekcija, a to su dva tima, moraju da imaju jednog liga sa Bren puškomitraljezom i jednog NCO
NCO je naičešće figurica koja nešto maše/pokazuje jednom rukom
ostale figure na postolju nisu toliko bitne koje su jer su svi naoružani puškama
što se tiče same liste potreban ti je još jedan Rifle platoon i obavezno da budu sa maksimalnim brojem postolja, i pored 3+ sejva pešadija lako gine, pogotovo u Assault-u
takođe probaj da povećaš broj 25pdr topova na 8 jer onda imaš sva divna pravila koja UK artiljerija može da ima
moje lično mišljenje ja da su pored Šermana, Čerčila i 25pdr ovi TA 6pdr topovi čist višak
bolje te poena prebaci na pešadiju
Tomo, u principu kod sklapanja pešadije pošto su ti timovi Rifle/MG bitno ti je sledeće:
svaka sekcija, a to su dva tima, moraju da imaju jednog liga sa Bren puškomitraljezom i jednog NCO
NCO je naičešće figurica koja nešto maše/pokazuje jednom rukom
ostale figure na postolju nisu toliko bitne koje su jer su svi naoružani puškama
što se tiče same liste potreban ti je još jedan Rifle platoon i obavezno da budu sa maksimalnim brojem postolja, i pored 3+ sejva pešadija lako gine, pogotovo u Assault-u
takođe probaj da povećaš broj 25pdr topova na 8 jer onda imaš sva divna pravila koja UK artiljerija može da ima
moje lično mišljenje ja da su pored Šermana, Čerčila i 25pdr ovi TA 6pdr topovi čist višak
bolje te poena prebaci na pešadiju
Interesantni su ti skoti i imaju gadne kombinacije sa onim AVRE, gomilom recce timova i krokodilima. U svakom slucaju kao i za ostale britance ja bih im uvek uzeo full artiljerijsku bateriju a mozda bih cak probao da ubacim i onu dodatnu 5,5" bateriju. Obrati paznju da kroz recce partole mozes broj platuna da dignes u nebo! I plus je prednost sto mozes daigras i 51 i 15 diviziju a bogami i da skote nateras da glume obicne UK cete.
Sto se tice slaganja platuna ja sam recimo na postolja stavljao po 4 vojnika a ne 5 (a koliko znam mnogi su to radili). Ustedis nesto vojnika za dodatne timove a ne gubis nista vizuelno. Cak mi se licno cini da je 5 vojnika na plocici i previse...
Sto se tice slaganja platuna ja sam recimo na postolja stavljao po 4 vojnika a ne 5 (a koliko znam mnogi su to radili). Ustedis nesto vojnika za dodatne timove a ne gubis nista vizuelno. Cak mi se licno cini da je 5 vojnika na plocici i previse...
opsidiannight wrote:Nema svrhe da ga osudujemo sto prodaje figure jebo je u stisci.
- Duc d' Elchingen
ušteda i nije neka jer na jednom vodu dobiješ figura za jedno postolje
Ušteda je doduše u vremenu za farbanje
Ušteda je doduše u vremenu za farbanje
Uz vasu pomoc lista bi izgledala ovako:
HEADQUARTERS
- Company HQ-Rifle Company = 40
COMBAT PLATOONS
- Rifle Platoon * 3 = 405
DIVISIONAL SUPPORT
- Armoured Platoon, 3 x Sherman II + 1 x Firefly VC = 385
- Field Battery, Royal Artillery 25 pdr Guns (4 tima) = 280
- Recce Platoon with Daimler I (2 tima-150 bodova) = 150
- Tank Platoon, 3 x Churchill Crocodile = 400
= 1660 bodova
Zahvaljujem na pomoci.
Tomislav
HEADQUARTERS
COMBAT PLATOONS
DIVISIONAL SUPPORT
= 1660 bodova
Zahvaljujem na pomoci.
Tomislav
- Duc d' Elchingen
i ostaje ti još 90 poena za standardnu LW listu da smisliš nešto
- Grof Bronza
fali ti jos 90 poena.... mozes da ubacis jos nesto....TomZG wrote:Uz vasu pomoc lista bi izgledala ovako:
HEADQUARTERS
COMBAT PLATOONS
DIVISIONAL SUPPORT
= 1660 bodova
Zahvaljujem na pomoci.
Tomislav
Moja preporuka je da umesto recce platuna uzmes Carrier platun (strana 13). Za 280 poena mozes da uzmes 12 UC sto je 4 voda na tabli! A pored toga mozes da ih po potrebi zamenis za APC section. Takodje Daimleri su wheeled sto znaci 8" off road movement dok se UC i Defrocked (APC) krecu 12". Znacajna razlika.
Takodje mi vecinom igramo ili u 1500 ili 1750 poena pa bi bilo dobro da listu baziras na tome
Takodje mi vecinom igramo ili u 1500 ili 1750 poena pa bi bilo dobro da listu baziras na tome
opsidiannight wrote:Nema svrhe da ga osudujemo sto prodaje figure jebo je u stisci.
Stavljate li oznake na pojedinacne vojnike (pripadnost diviziji, brigadi i sl.)? Figure su dosta male pa me zanima kakve su sanse da se to dobro izvede. Ovo mi se svidja http://www.monkeydepot.com/SearchResult ... I+Insignia, mrerilo je 1/6. Nasao sam i nesto u 1/100 mjerilu https://sslrelay.com/www.domsdecals.com ... shopscript. Nije mi problem napraviti oznake u CorelDRAW-u; moram se samo raspitati kako i gdje printati i da li ima smisla uopce sve to raditi.
Tomislav
Tomislav
- Duc d' Elchingen
u principu na pešadiji ne, suviše su sitne figure (mada sam ja farbao mojim Kanađanima oznaku divizije na ramenu)
kod vozila zavisi od igrača do igrača
oni koji više vole istorijsku tačnost, npr ja, stavljaju
kod vozila zavisi od igrača do igrača
oni koji više vole istorijsku tačnost, npr ja, stavljaju
Probat cu staviti bar oznake divizije na pjesadiju. Prije toga ih moram obojati.
Zaboravio sam pitati da li je netko narucivao vojnike nekih drugih proizvodjaca, cisto da ima vise razlicitih modela na plocicama. Peter Pig figure mi se cine dobre. Narucio sam par paketica pa cu vidjeti. Cijena nije visoka, ali su izglada plasticni.
T.
Zaboravio sam pitati da li je netko narucivao vojnike nekih drugih proizvodjaca, cisto da ima vise razlicitih modela na plocicama. Peter Pig figure mi se cine dobre. Narucio sam par paketica pa cu vidjeti. Cijena nije visoka, ali su izglada plasticni.
T.
- Duc d' Elchingen
Peter Pig su isto metalni i lepo se uklapaju sa klasičnim FoW figurama
P.Pig ima odlicne figure, lepo uradjene detalje i dobro livene(made in England-to jos uvek nesto znaci).Mogu se kombinovati i sa BFovim, mada su postolja malo tanja, pa to moze biti problem.Ja ih licno ne kombinujem, vec je jedan vod BFov,jedan PPigov.I tenkovi su dobri.Svi delovi su im metalni, cak i na vozilima.Ne preporucujem jedino njihovu artiljeriju, BF je tu za klasu bolji.TomZG wrote:Probat cu staviti bar oznake divizije na pjesadiju. Prije toga ih moram obojati.
T.
Da li su bojna polja u igri tocno odredjenih dimenzija?
Planiram nesto napraviti pa da u startu ne zeznem dimenzije. Mislio sam teren raditi od par ploca (6*4 ili 6*5) koje bi se prije same igre spajale.
Molim preporuku za dimenzije ploca (30*30 cm ili vise).
Da li kuce, stabla i ostalo sami izradjujete ili kupite gotove?
hvala
Sve najbolje u Novoj godini!
Planiram nesto napraviti pa da u startu ne zeznem dimenzije. Mislio sam teren raditi od par ploca (6*4 ili 6*5) koje bi se prije same igre spajale.
hvala
- Grof Bronza
TomZG wrote:Da li su bojna polja u igri tocno odredjenih dimenzija?
hvala
kuce, reke i ostalo uglavnom kupujemo mada ima i pravljenih.... nema pravila.... a sto se dimenzija tabli tice 6*4 je nekako najbolje....
sve najbolje i tebi u novoj godini....
Imam jos koje pitanje.
Company HQ timu cu dodati nekakvo vozilo (Jeep ili Troop Carrier). Nigdje u ponudi (BF) ne vidim Troop Carrier pa pretpostavljam da mogu uzeti Universal Carrier sa mitraljezom. Da li mitraljez moram maknuti sa vozila (mozda i tipa iz vozila)? Peter Pig ima u ponudi Universal Carrier bez mitraljeza, ali sa posadom od 3 ili 6 vojnika.
Ili to uopce nije bitno u igri jer je vozilu tu samo radi brzeg kretanja HQ tima?
hvala
Company HQ timu cu dodati nekakvo vozilo (Jeep ili Troop Carrier). Nigdje u ponudi (BF) ne vidim Troop Carrier pa pretpostavljam da mogu uzeti Universal Carrier sa mitraljezom. Da li mitraljez moram maknuti sa vozila (mozda i tipa iz vozila)? Peter Pig ima u ponudi Universal Carrier bez mitraljeza, ali sa posadom od 3 ili 6 vojnika.
Ili to uopce nije bitno u igri jer je vozilu tu samo radi brzeg kretanja HQ tima?
hvala
- Duc d' Elchingen
Troop Carrier je Universal Carrier
ne moraš ni mitraljez ni vozača da uklanjaš pogotovo što se i jedno i drugo opciono lepe
tako da možeš da izabereš da na zalepiš mitraljez i automatski je i tebi i protivniku lakše da prepoznate šta je šta
ne moraš ni mitraljez ni vozača da uklanjaš pogotovo što se i jedno i drugo opciono lepe
tako da možeš da izabereš da na zalepiš mitraljez i automatski je i tebi i protivniku lakše da prepoznate šta je šta
Zahvaljujem na odgovoru.
Nisam nasao 1/100 stabla za teren pa mislim da ce posluziti NOCH proizvodi u mjerilu 1/87; samo sto je dosta skupo. Vjerojatno cu par kupiti, a ostalo sam napraviti.
Narucio sam danas nesto britanaca sa: http://www.forgedinbattle.com/
Izgledaju dosta dobro; javim kakvi su kada ih dobijem.
pozdrav
Nisam nasao 1/100 stabla za teren pa mislim da ce posluziti NOCH proizvodi u mjerilu 1/87; samo sto je dosta skupo. Vjerojatno cu par kupiti, a ostalo sam napraviti.
pozdrav
da nema slučajno u Zagrebu negde da se kupe Noch proizvodi?TomZG wrote:Zahvaljujem na odgovoru.
pozdrav
Kupio sam u Zagrebu par Noch stabala, ali je cijena dosta visoka.
U medjuvremenu sam narucio paketic stabala http://woodlandscenics.woodlandscenics. ... page/1%20k.
Izgleda mi prilicno jednostavno za napraviti stablo koje dobro izgleda, a nije skupo.
U medjuvremenu sam narucio paketic stabala http://woodlandscenics.woodlandscenics. ... page/1%20k.
Izgleda mi prilicno jednostavno za napraviti stablo koje dobro izgleda, a nije skupo.
Extra je jednostavno ukoliko imas pravi lepak ... ukoliko nemas pravi lepak ... onda traje malo duze ...
Ovde mozes videti sta sam ja sa istim uradio
Eh ti i tvoji lepkovi... zato je onaj drugi lepak koji si preporucio, a koji sam koristio za oazu - pozuteo
. Bas sam pre neki dan petljao po fiokama, zeleci da skladistim / oslobodim se viska stvari, i veome se "prijatno" iznenadio kada sam video da je oaza postala mocvara :D.

I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.
Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.
And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.
Glory to Arstotzka!
Odlicno izgleda!žubor wrote:Extra je jednostavno ukoliko imas pravi lepak ... ukoliko nemas pravi lepak ... onda traje malo duze ...
TomZG wrote:Kupio sam u Zagrebu par Noch stabala, ali je cijena dosta visoka.
daj mi molim te adresu radnje.kud ne videh juče post, prošao sam kroz Zg
Nemanja wrote:TomZG wrote:Kupio sam u Zagrebu par Noch stabala, ali je cijena dosta visoka.
daj mi molim te adresu radnje.kud ne videh juče post, prošao sam kroz Zg
http://www.rc-model.net/
Ducan nije velik i nemaju bas neku ponudu, a i nije bas lako objasniti kako doci do njega (osim ako dobro znas Zagreb). Zadnji put sam uzeo sva stabla iz ducana. prodavac je rekao da jednom mjesecno narucuju nove stvari.
Ako si opet u prolazu kroz Zg, javi se dan ranije pa te odvedem tamo.
pozdrav