News from the FOW

Tabletop wargame baziran na tematici WW2

Moderator: deka

Post Reply
Nemanja

Re: News from the FOW

Post by Nemanja »

bokica wrote:
Histericni Istoricar wrote:Po mojoj proceni jos dve knjige i predjose ceo rat.
Ne plasim se ja za njih, prvo nastavice sa reviziranim knjigama, sto kapiram da je neiscrpan bunar.

Drugo, ima tu svega i svacega da se izbaci jos po koja knjiga, samo na manjoj skali, ali hej, FoW vojske imaju po 200-300 ljudi max?

Imas razne neke partizane, nemacko osvajanje balkana, norvesku? I sve to bez Pacifika... Siguran sam da mogu i da smisle nesto za bitku za Britaniju.

I naravno, kada ponestane inspiracije, moze da se krene u mastanje , tipa nemacku invaziju britanije itd itd.. :)

mislim da norvešku već imaš kao free pdf.
Bojan Tiger Ace

Post by Bojan Tiger Ace »

Nisam znao :D

A jel postoji neki link sa knjigama, onaj stari je mrtav...
Nemanja

Post by Nemanja »

bokica wrote:Nisam znao :D

A jel postoji neki link sa knjigama, onaj stari je mrtav...

ne pitaj mene, ja se piraterijom nikad nisam bavio :mrgreen:
za Norvežane pogledaj na official briefings na njihovom sajtu.ako ne nađeš poslaću ti na mail pdf.
ako hoćeš Nemce za Norvešku onda knjiga Burning empires, mada može čak i Blitzkrieg.
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

Nije problem tu u novim knjigama, vec u modelima. Zavrsavaju rat, nema modela vise. Mogu da stave jos par stvari, britansku Kometu npr, Gloster Meteora, americkog Pershinga, ruske Br 5 minobacace, mozda KV 2 za Njemce i nema vise, pojela maca. Onda ce krenuti da prelaza na plastiku, ljudi koji imaju vec sredjene i ofarbane figure ce se praviti blesavi, Nece se desiti da ih neko natera da bace svoje figure i kupe nove.

Revizija nije previse uticala na kupovinu postojecih modela. Moje liste iz HH su gotovo iste kao one u MGu. Nova edicija nije donela ozbiljne promene u kolicini modela. Ja sam igrao i drugu i trecu sa manje vise istim stvarima. Pacifik nece bitno menjati broj figura na trzistu. Nece ni ovi hladno ratovski sukobi. Pogledaj sta su izdali za Sestodnevni rat. Malo pesadije i cetiri nova tenka.

Ne zive oni od knjiga vec od figura, knjige su samo tu da se figure prodaju.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Duc d' Elchingen

Post by Duc d' Elchingen »

ako je nečeg bilo na ovom svetu to su ratovi...
ne bojim se ja za Battlefront
TomZG

Post by TomZG »

Zna li netko kada će izaći ostali japanski modeli pa da se može složiti lista?
Nedostaju neki tenkovi, artiljerija, avijacija...

hvala
badtaste

Post by badtaste »

Duc d' Elchingen wrote:ako je nečeg bilo na ovom svetu to su ratovi...
ne bojim se ja za Battlefront
Sledeća BF knjiga - "Plavi šlemovi" :mrgreen:
deka
Medved ili Jeti? Odlučite sami.

Post by deka »

Manje teoretisanja po forumima, a više navraćanja u klub(ove) i igranja :!: :!: :!:
Image Image
Duc d' Elchingen

pa evo ti ga EW turnir za mesec dana
a imaš i Nemce koliko znam
Olsianon

Post by Olsianon »

BF je najavio novu razmeru svojih modela, navodno 20mm !?
Reviziju svih izdatih modela do sada tj sve će biti plastika.
Naravno novu ediciju pravila i novi Open Fire starter za početak 2014 godine!
Naravno sve ovo na sledećem linku http://napalmdeath.org/
Duc d' Elchingen

zašto memi izlazi gde će svirati metal bend Napalm Death?
Olsianon

Post by Olsianon »

Duc d' Elchingen wrote:zašto memi izlazi gde će svirati metal bend Napalm Death?
zato što su oni sada novi vlasnici BF-a :mrgreen: :lol:
Duc d' Elchingen

meeeee
meeeee
meeeee
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

Nisi jedini.
Ima ratova koliko hoces, ali nema modela, pogledaj samo koliko je novih stvari izaslo za Arpasko-izraelski sukob. AMX, M50 i M51, IS3 i neka pesadija, koja moze da bude otprilike bilo koja pesadija. Nisu knjige ono sto odrzava BF u zivotu, vec figuric. Imaju opasnu konkurenciju svuda u svetu, jedino su ih vadila pravila. Konkurecija im je ili jeftinija ili kvalitetnija, najcesce i jedno i drugo. Tuga bi bila da probadnu jer su im pravila zapravo dobra, mehanika rolova je losa, ali mozda ce shvatiti da da umesto d6 stave d10 ili povecaju kolicinu kockica.

P.S.
Milinovicu ne mesaj se.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Duc d' Elchingen

što se tiče Arapsko-Izraelskih ratova kreću kao i sa Vijetnamom
probne liste pa ako se raja primi full knjiga sa gomilom pratećih stvari
1948/1956/1967/1973
Izraelci, Egipćani, Sirijci, Jordanci, Englezi, Francuzi i još kojekakvi Arapi
Bojan Tiger Ace

Histericni Istoricar wrote:Nisi jedini.
Ima ratova koliko hoces, ali nema modela, pogledaj samo koliko je novih stvari izaslo za Arpasko-izraelski sukob. AMX, M50 i M51, IS3 i neka pesadija, koja moze da bude otprilike bilo koja pesadija. Nisu knjige ono sto odrzava BF u zivotu, vec figuric. Imaju opasnu konkurenciju svuda u svetu, jedino su ih vadila pravila. Konkurecija im je ili jeftinija ili kvalitetnija, najcesce i jedno i drugo. Tuga bi bila da probadnu jer su im pravila zapravo dobra, mehanika rolova je losa, ali mozda ce shvatiti da da umesto d6 stave d10 ili povecaju kolicinu kockica.

P.S.
Milinovicu ne mesaj se.
Sto se tice rollova, mislim da je sve popravljivo, jednostavno staviti house ili official pravilo da se bacaju po dve d6 i uzima med rounded down za sve gde se baca samo jedna kocka sem 6+ rollove. Mnogo je glupo da ti jedna losa kocka unisti partiju, tipa KT umre u prvoj rundi od at 4 bombardmenta i slicno.
Skobra

Post by Skobra »

Nisu tu samo rolovi u pitanju vec pocinje problem sa sistemom. d6 jeste ogranicavajuca jer u jednom trenutku dodje do toga da imas vece sanse da se spases sa Gun Save na 5+ nego sa Armour Save. A onda ti se umesa i trend smanjenja poena modela (naravno u cilju vece prodaje) pa recimo u 1700 LW igras protiv 24 cevki At 4 i 5 artiljerije. Pa to onda otvara problem generalnog koriscenja tenkova (sto je vec evidentno u LW) a bogami i postojanja AT gunova (a i nih sve manje i manje koriste). Po meni je vec ozbiljan problem megalomanskih AT i FP vrednosti u LW koji generalno stvar svode na bacanje kocki. Mozda se takodje samo meni cini ali u V2 u MW su mi partije bile mnogo neizvesnije, takticki zahtevnije i ne toliko krvave... doduse mozda samo zbog toga sto mrzim gomilanje specijalnih pravila.

Cini mi se da cemo u dogledno vreme ugledati i V4 pravila, a vrlo je moguce da ce se u njima razdvojiti i Skill na To Hit i na To Be Hit.
opsidiannight wrote:Nema svrhe da ga osudujemo sto prodaje figure jebo je u stisci.

Duc d' Elchingen

bokica wrote:
Histericni Istoricar wrote:Nisi jedini.

P.S.
Milinovicu ne mesaj se.
Sto se tice rollova, mislim da je sve popravljivo, jednostavno staviti house ili official pravilo da se bacaju po dve d6 i uzima med rounded down za sve gde se baca samo jedna kocka sem 6+ rollove. Mnogo je glupo da ti jedna losa kocka unisti partiju, tipa KT umre u prvoj rundi od at 4 bombardmenta i slicno.
nemoj pogrešno da me shvatiš ali da li zaista misliš da ti sa šestomesečnim +/- stažom igranja FoW imaš više iskustva u materiji od nekoliko playtestera koji ovu igru igraju godinama?
Duc d' Elchingen

meni su mnogo veći problem od specijalnih pravila istorijski karakteri
pogotovo oni sa činom generala ili nedaj bože višim
na ETC sam 2 od 3 pobede ostvario zbog istorijskog karaktera

drugi veliki problem je što nije svaka lista kompatibilna sa svakom
u prijateljskim partijama bi trebalo igrati liste koje su iz "bratskih" knjiga
Nemci iz Gray Wolf protiv Sovjeta iz Red Bear i sl

generalno FoW su jedina istorijska pravila i sistem koji mi je u ovih 20 godina bavljenja istorijskim wargamingom prošao kroz ruke da ima ovoliko detalja za jedinice i armije
obično je to mnogo više ujednačeno i ostavljeno samim igračima da veštinom nadmudre protivnika
al dobro sad...
Bojan Tiger Ace

Duc d' Elchingen wrote: nemoj pogrešno da me shvatiš ali da li zaista misliš da ti sa šestomesečnim +/- stažom igranja FoW imaš više iskustva u materiji od nekoliko playtestera koji ovu igru igraju godinama?
Necu da se vredjam, opusteno. :)

Nije poenta u sestomesecnom iskustvu sa FoWom. Igram ja drustvene igre ceo zivot.

Poenta je da kocka u svakoj igri predstvalja mogucnost da se nesto desi, i kao takva d6 je za istorijski wargaming apsolutno apsurdan. Druga stvar je sto igra mora da ima fleksibilnost pa je recimo d20 suvise kompleksan.

Meni je suludo da od jedne kocke sa 6 mogucnosti zavisi suvise cesto partija. Ovo malo iskustva sto imam mi govori da , ok kada vec dodjes do toga da bacas za moral cele vojske, vec si u sosu i ne smes da krivis kocku, ali, na primer, dolazak rezervi moze da promeni partiju. Na turniru da je Herc dobio rezerve potez ranije sigurno ne bih dobio 6-1 ako bih dobio uopste. Da ne pricam o armor save itd itd...

Tuzno je sto takticka igra gubi na smislu kada neko zarola mnogo dobro ili mnogo lose.

Resenje: u BG Kursk se rolaju 2 kocke za AP, elegantno i lepo. :)
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Ja se izvinjavam, ali kako to tacno menja stvari? Sa time samo smanjujes ucestalost ekstremnih rezultata, npr. keca (sa 16.7% na 4.nesto%, ako bas zelis precizno). Da ne ulazim tek u siru matematiku tvog predloga (gde se sestice ne ignorisu, a rezultati uzimaju prosecni rounded down - sto onih 4.nesto% dalje povecava). Ili ne daj boze metamatiku :D.

Poenta je - kada bi iz ovih igara izbacio uticaj kockice, dosao bi do toga da imas potpunu istorijsku simulaciju. To bi znacilo da neke armije neke bitke nikada ne bi mogle da dobiju (jednostavno - overpowered su). A neke druge bitke bi automatski dobijao, jer ti znas gde je neki general pogresio (i ako si sklon ucenju na tudjim greskama - neces ih ponoviti).

edit: ocekujte svaki trenutak propast sveta, cim smo Pedja i ja uspeli da se slozimo u necemu :D.
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
Duc d' Elchingen

Džone ti i ja iz ovih stopa trk u Maksi/Ideu/Vero ili nešto slično da navlačimo zalihe
Bojan Tiger Ace

Moj predlog je plod 17o sekundnog razmisljanja tokom kucanja posta, svakako nije revolucionatno resenje koje ce da promeni wargaming za uvek. :D

Znaci vama se dopada sadasnji d6 sistem?
Olsianon

Post by Olsianon »

Ova vaša D6 to be or not to be rasprava zaslužuje poseban topik u okviru FOW-a :lol:
a fotka ispod je onako postovana za Džona und Peđu pošto su se složili jelte :lol:
Image
Duc d' Elchingen

bokica wrote:Moj predlog je plod 17o sekundnog razmisljanja tokom kucanja posta, svakako nije revolucionatno resenje koje ce da promeni wargaming za uvek. :D

Znaci vama se dopada sadasnji d6 sistem?
ja samo kažem da je d6 sistem rezultat višegodišnjeg testiranja od strane većeg broja ljudi
i de facto nije d6 nego u zavisnosti od situacij i oružija/oruđa koje dejstvuje od 2 do 4 kockice
iz iskustva znam da nije dobro menjati nešto u postojećim pravilima
čim promeniš jednu stvar menjaš uspostavljeni balans igre
plus otvaraš vrzino kolo, ako smo promenili ovo zašto ne bi i ovo itd...
Skobra

Post by Skobra »

Sa time samo smanjujes ucestalost ekstremnih rezultata, npr. keca (sa 16.7% na 4.nesto%, ako bas zelis precizno)
Pa zar nije ovo i poenta? A mozda i povecanje moguceg obima rezultata moze i da eliminise gomilu specijalnih pravila...
opsidiannight wrote:Nema svrhe da ga osudujemo sto prodaje figure jebo je u stisci.

Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Ukratko - nije. Pomaze, ali ne resava problem ekstremnog rolla. A ako dodjes to toga da "resis" problem, onda imas simulaciju rata, i onda se vrtimo u krug - neke liste onda ne mogu nikada da pobede neke druge, jer nema random elementa (ili si ga previse ugasio).

A najveci problem igre nije sto ce ti umreti bitan tenk random-shotom. Najveci problem je cetni moral. Nisam pratio sadasnje stanje, pa ne znam sta je sve u igri sada, ali ranije si imao cete koje imaju 50% sanse da padnu moral i cete koje imaju 4% sanse da padnu moral (Carli). To je, ipak, znacajna razlika.

Odoh sad u maxi ;).
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
Duc d' Elchingen

posle ovog posta ne samo da ćemo morati Nenad i ja po zalihe nego i nuklearno sklonište da tražimo
moral je apsolutno najveći problem i ako nešto treba da bude na 2d6 to je moral
i to i za vod i za četu
e sad zašto plejtesteri to nisu primenili do sada ne znam
verovatno postoji neki razlog
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Nuklearno skloniste ce ipak biti rezervisano za trenutak kada dodjem sa istorijski precizno ofarbanom armijom :lol: :lol: :lol: .

Salu na stranu, nisu promenili zato sto zele da zadrze random elemenat u igri. Zapravo je stvar vrlo jednostavna - imas igrace koji ce na turnir doci pripremljeni matematickim tablicama ( :whistle: ), i imas igrace koji ce doci na turnir sa listom koju je tamo-neki-random-nemacki-general izveo tokom tamo-neke-random-bitke. Oba tipa dolaze da se zabave. Onom prvom je bitno da ispuni svoju statistiku. Onom drugom da pomera svoje coveculjke. Jedini problem koji nastaje jeste kada oni koji spadaju u prvu kategoriju zamisljaju, sami za sebe, da spadaju u drugu kategoriju. To sam vec jednom na nekoj temi napomenuo.

Glory to Arstotzka!
Bojan Tiger Ace

Sta se desava na kraju sa tim turnirom u decembru?
Nemanja

Post by Nemanja »

...pa igramo ga u decembru :D
Duc d' Elchingen

štaviše ima i tema za taj turnir...
Bojan Tiger Ace

A jel bi mogao neki nagovestaj da padne za nas koji nemamo 17 armija (a ni jednu potpunu za 6 godina rata) :P

Odredjene preparacije su neophodne ukoliko uopste budem imao sa cime da igram EW :D
Duc d' Elchingen

sve piše u temi
Nemanja

Post by Nemanja »

bokica wrote:A jel bi mogao neki nagovestaj da padne za nas koji nemamo 17 armija (a ni jednu potpunu za 6 godina rata) :P

Odredjene preparacije su neophodne ukoliko uopste budem imao sa cime da igram EW :D

smisli šta ti se igra, pozajmiću ti figure. verovatno neki Nemci :D
Bojan Tiger Ace

Duc d' Elchingen wrote:sve piše u temi
Ja se izvinjavam, nisam ispratio kreaciju teme...
badtaste

Post by badtaste »

Novi FAQ za Flames of War, Tour of Duty i Fate of a Nation

http://www.flamesofwar.com/hobby.aspx?art_id=3840
badtaste

Post by badtaste »

Izašao low-quality Desperate Measures...
ponude na pm :mrgreen:
badtaste

Post by badtaste »

a sad je i high-quality DM dostupan...
badtaste

Post by badtaste »

Izašla manja errata za Red Bear Revised
http://www.flamesofwar.com/Portals/0/Do ... Errata.pdf
Post Reply

Return to “Flames of War”