Pocetnicka pitanja (6. edicija)

kgkid

Post by kgkid »

e, sada mi nista nije jasno...

mrmot je nekoga hteo da ispelcuje ovim zadnjim postom, ali nikako ne razumem da li samo cpu088, ili changelinga i cpu088?

inace, queek je na warhammer.org ponovo rekao da u knjizi stoji da se leti pravo, ali da ne moze da kaze da li je to dovoljno strogo receno da spreci screemere da lete naokolo kao TIE fighteri na kreku... Stoga ljudi, predlazem da pre narednog turnira uvedemo makar neki house rule... kad pocne bitka bice kasno... :pray:
kuliraj dete, zivot je pred tobom.
Changeling

Post by Changeling »

Predlažem sledeæi house rule:
"Punch im in the stomach and steal his army case!"
"Perfórelos en el estómago y robe su figura caso!"
"Dyrnodwch e yn ei fola a dwyn ei cas ffigur!"
I should like to see the last king
strangled with the guts of the last priest.
mrmot
aD&Das
aD&Das

Post by mrmot »

Pelcovao sam cpu-a... Razmisljanje mu ide ka iskljucivo powerplayerskom, sto je ocigledno iz pitanja o pravilima koja postavlja.

@Changeling :D :lol: :P - Samo nisam provalio na kom je jeziku ovaj poslednji prevod...
I like you. You got balls. I like balls.
Changeling

Post by Changeling »

@mrmot - velški... prikupljeno sa neta.

Ako imaš ideju za još neke jezike, pošalji mi PM pa æu da editujem post...
:lol:
I should like to see the last king
strangled with the guts of the last priest.
cpu088

Post by cpu088 »

Koliko traje efekat miscast rezultata 5 "The caster cannot shoot or attack this turn, is hit automatically in close combat, and cannot cast any magic this turn or the next." Tj. koliko traje "turn"? Da li to znaci da mage biva automatski pogodjen samo tokom mog turn-a (u kojem sam i miscast-ovao) ili i u protivnickom (tj. protivnik ima sansu da charge-uje bespomocnog mage-a)?

Postoje li negde pravila o aligning-u jedinica kada skirmisheri charge-uju skirmishere? Zbog moguceg overrun-a je bitno ko se prema kome align-uje... Ty
'Well we are wizards,' said Ridcully. 'We're supposed to meddle with things we don't understand. If we hung around waitin' till we understood things we'd never get anything done.'
Waywatcher

Post by Waywatcher »

Ja bih rekao:

-pogoðen si automatski samo slijedeæi combat phase
-ne možeš castati magiju 2 svoje faze, tj kada si miscastao i slijedeæu rundu.

Skirmisheri: strana 268.
cpu088

Post by cpu088 »

Cuo sam da se u BG-u za odabir Tzeentch magija dozvoljava da se bira bilo 0 ili 1, ili cak i obe! U pravilima nisam uspeo da pronadjem definitivan odgovor, premda mi deluje da je namera bila da se umesto bilo koje moze uzeti 0 (a ne 1, kao sto je slucaj sa ostalim Lorovima). Zanima me kako se to na domacim turnirima tumaci, posto bi slobodan pristup magiji br.1 (re-rolls) ucinio Tzeentch lore mnogo primamljivijim, a same magove jacim. Ty
'Well we are wizards,' said Ridcully. 'We're supposed to meddle with things we don't understand. If we hung around waitin' till we understood things we'd never get anything done.'
Waywatcher

Post by Waywatcher »

Naravno da Tzeentch magovi NE MOGU odabrati magiju broj 1. :roll:
mrmot
aD&Das
aD&Das

Post by mrmot »

@cpu088 To te neko lozio, decko.
I like you. You got balls. I like balls.
Bloodsucker

Post by Bloodsucker »

edit:
sorry pogresan topic
"Funkcija lepe je da bude Gulan."
~Žena
Knight

Post by Knight »

Hm, a zasto Tzeentch Mag ne bi mogao da zameni jednu magiju prvom?
Buduci da svaki mag moze jednu magiju da zameni prvom iz svog lorea...
S tim da Tzeentch mag ima jos jedno specijalno pravilo i svoju nultu magiju.
Vesela Hrvatina

Post by Vesela Hrvatina »

Knight wrote:Hm, a zasto Tzeentch Mag ne bi mogao da zameni jednu magiju prvom?
Zato šta u pravilima nije ponuđeno da uzme 1. spell ako želi nego 0.
Knight wrote:Buduci da svaki mag moze jednu magiju da zameni prvom iz svog lorea...
E pa Tzeentch Mag nije svaki mag.
Knight wrote:S tim da Tzeentch mag ima jos jedno specijalno pravilo i svoju nultu magiju.
Ima 7. spell koji je namoguće dobiti na kocki, al zato bilo koji dobiveni može zamijenit za taj 0. spell.
Knight

Post by Knight »

Kada su sredjivali Lores of Magic - Annual 2004 mr. Gaw Thorpe izbacio je nova pravila za Beast, Heavens i Life Magije. Tu je izbacen onaj deo iz svakog Lore-a da Wizard moze da uzme 1 spell; umesto toga dodato je pravilo da svaki Wizard moze uzeti prvi spell iz svog lore-a. Ukoliko je nesto menjano u medjuvremenu ok, ali koliko ja znam to su i dalje vazeca pravila?
Waywatcher

Post by Waywatcher »

Specifično pravilo nadjačava generalno pravilo. Svaki mag može zamijeniti bilo koji spell za prvi spell, OSIM:

-Tzeentcha koji mijenja bilo koji spell (čak i prvi) za nulti...

-Big Waagh magova koji mijenjaju bilo koji spell za prvi iz Little Waagha...
cpu088

Post by cpu088 »

Ako jedinica sa standardom kaze flee na moj charge, a ja je stignem, da li sam uzeo njen standard? Ty
Vesela Hrvatina

cpu088 wrote:Ako jedinica sa standardom kaze flee na moj charge, a ja je stignem, da li sam uzeo njen standard? Ty
Nisi. Standard se napušta kao rekcija na lost combat, a protivnik dobiva bodove za zastavu ako ti se jedinica pobjegne zbog izgubljenog combata, a tvoj protivnik je odluči loviti (ne mora ju uhvatiti; da ne bi bilo zabune) ili ako ti protivnik u CC-u pobije jedinicu.
Dervish the neki

Post by Dervish the neki »

paa, ovaaaaj, mislim ad nisi u pravu... ta jedinica je fleeovala od charge-a, pa je charger stigao, a samim tim i pobio celu jedinicu = standard :D
zar nije tako?

--
Dervish the stizuci
There really isn't a polite way to say:
"your game fucking sucks and I'm going to take my chances with the Rifts game run by the autistic kid"

When I play doctor, I play to win.
Vesela Hrvatina

Dervish the neki wrote:zar nije tako?
Nije.
"Note that standards are only lost if the unit is defeated and broken in close combat, not if the unit flees after it has panicked or because of a failed Fear test." BRB, str 109.
Dervish the neki

Vesela Hrvatina wrote: not if the unit flees after it has panicked or because of a failed Fear test."[/i] BRB, str 109.
oprosti sto gnjavim, ali pogledaj ponovo gornju recenicu... nigde se ne spominje dobrovoljno bezanje od charge-a. Sada, ja nemam knjigu ovde, ali zar nije da kada pobegnes od charge-a i uhvate te, onda te u CC-u sve pobiju?
hajde jos neko neka se pridruzi da rascistimo ovo...

--
Dervish the rasciscavajuci
"your game fucking sucks and I'm going to take my chances with the Rifts game run by the autistic kid"

kgkid

Post by kgkid »

knjiga, po mom misljenju jasno stavlja akcenat na neophodnost batinanja u cilju sticanja zastave... Tako da bih i ja rekao da ne dobijas zastavu ako jedinica bezi ma iz kog razloga sem nakon sto je popila po nosu...

PITANJE :?:
Ako pucam u heroja koji je na nekoj pticici ili disku, nemam -1 na pogodak jer on nije man-sized model on foot.

Ako pak pucam u unit flyera (takodje kud i kamo veci od coveka na nogama), treba li da zaracunavam -1 jer su oni, tehnicki u skirmish formaciji? :?:

Na njih tehnicki ne radi killing blow, niti ikoja druga osobina koja se racuna za man-sized model on foot...
joggy
Hronos
Hronos

Post by joggy »

Ako pucas na heroja nemas -1 ali imas randomizovanje (tj. pogadjas jahaca na 5+).

Za letace imas -1 zbog skirmish formacije i ako se nalaze na postolju vecem od 25x25mm onda ne deluje killing blow (recimo, na furije deluje killing blow)
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Od stvari na postoljima vecim od 25x25 KB radi na Pegasus Knight-ove, svu demonsku konjicu i sve kod cega bi jahac, da moze da sidje isao na 20x20 ili 25x25 postolje. Znaci ne radi na Centigore/Bull Kentaure, jer oni nisu jahac na necemu.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Vesela Hrvatina

Dervish the neki wrote: oprosti sto gnjavim, ali pogledaj ponovo gornju recenicu... nigde se ne spominje dobrovoljno bezanje od charge-a.
Jedinica se ponaša potpuno identično u situaciji kada padne fear od chargera koji je outnumbera i kada odabere flee kao reakciju.
cpu088

Post by cpu088 »

Code: Select all

|
         |
         |dddd 
_________|dddd
         Xdddd
         Ydd

Ogradjeni deo predstavlja impassable teren, ddd je jedinica Warriora, X je Exalted Demon, a Y Demon Princ. X i Y charge-uju, i u CC-u pobiju 7 modela. U sledecem krugu (protivnickom), Y vise nije u BtB kontaktu ni sa jednim Warriorom, posto zbog terena vise ne moze fizicki da stane. Da li to znaci da je Y slobodan da se krece kako hoce (tj. izasao je iz CC-a); Y ostaje u CC-u ali prelazi u rear zonu Warriora; ili kazemo "fudge it" i pomerimo Warriore unazad da bi se CC nastavio, a Y ostao u flank zoni?

Sta bude sa flames of phoenix ako u drugom krugu, dok jos radi, charge-ujem jedinicu koju pece?

Cuo sam da kod multiple charges postoji pravilo koje kaze da masine ne mogu da se uvuku u CC kao ostale jedinice (charge-ujem Warriore, a top koji mi je na 0.5" ostaje da kulira), ali nisam uspeo da pronadjem nista slicno. Moze li neko da me uputi na zvanican citat tog pravila? Ili su me jednostavno Imperijalci i Dwarfovi samo zaludjivali? Ty
kgkid

Post by kgkid »

Evo nekoliko pocetnickih:
:?: Ako posada masine predje na drugu masinu, za koju masinu neprijatelj dobija poene na kraju?
Pretpostavljam: za napustenu :?

:?: Ako posada prezivi unistenje masine (oni bezali masina spiked i sl.) moze li ona da pristupi drugoj masini ukoliko na toj masini ima prezivelih clanova posade?
Pretpostavljam: ne :cry:

:?: Moze li se clan posade dobrovoljno udaljiti od masine (kako bi, u slucaju negativnog odgovora na prethodno pitanje ustupio mesto kompletnijoj posadi)?
Pretpostavljam: ne :cry:

Hvala
playa

Post by playa »

warhammer faq - rules clarification and quesions answered
a war machine crew may never leave their war machine except to crew another war machine which has no crew left or if they flee
Sima the Pimp

Post by Sima the Pimp »

kgkid wrote:Evo nekoliko pocetnickih:
:?: Ako posada masine predje na drugu masinu, za koju masinu neprijatelj dobija poene na kraju?
Pretpostavljam: za napustenu :?
vidis,ovo je dobro pitanje.Jer,npr.,ako protivnik dobija poene za napustenu masinu,ti mozes da zauzmes posadom jeftinije masine skuplju masinu bez posade,npr.:flame cannon bez posade dobija posadu bolt throwera,cime bi dobijo ustedu od 95 pts.manCKinizaM :lol: ,
kgkid

Post by kgkid »

:cry: Izgleda da ne radi tako... Zvanicna presuda koju mi je dao Queek, je da ako posada napusti masinu da posedne drugu, poeni se dobijaju za OBE masine. Ovo je izvedeno iz pravila da se poeni dobijaju za masine koje su unistene, kojima je posada ubijena, ili kojima posada na kraju partije nije uz masinu iz ma kog razloga...

Pokusavam da dobijem sto detaljniji odgovor, ali za sada je to to...

Sto se tice Multiple Target Charge:
Ukoliko jedinica koja napada ima dovoljan Movement da dohvati OBE jedinice (jedinicu I masinu) masina biva ucardzovana zajedno sa jedinicom. Tako da Beta, i drugi, ukoliko ovo sa uvlacenjem nije House Rule za konkretan turnir, ovo ne bi smelo da se servira nama neukima... :lol: cak ni ako nam odgovara :lol:

Malo pojasnjenje: Free wheel to Align se NE RACUNA u Movement...
Knight

Post by Knight »

Sledeca situacija:

U dva ugla table stoje 2 topa [jeah babe 8) ] koji pucaju po protivnickoj jedinici u jednom od suprotnih coskova. Oba topa ubiju isti broj modela, sto je sve zajedno dovoljno za paniku. U kom pravcu bezi jedinica ako pukne paniku?
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Baci se kockica. 8)
joggy
Hronos
Hronos

Post by joggy »

nema bas sigurnog odgovora, ali sam video u nekim objasnjavanjima od Gav Thorpe-a da u tom slucaju jedinica bezi u pravcu koji je sredina dve (ili vise) zamisljene linije. Recimo
T............................T
................................
................................
..............J.................
..............i.................

T - topovi
J - jedinica
i - pravac bezanja
kgkid

Post by kgkid »

:? Zapravo, ako pogledate u Psy sekciju Velike Crvene, videcete jedan zanimljiv detalj: Kod panike, smer i slicno je samo gruba odrednica. Baci se 2-3 D6 i onda bezis od neprijatelja. Tacan pravac moze da IZABERE igraca cije trupe beze... Tako kaze, sad sto se tice Gava Torpa, on je vise puta pokazao da pravila bas i ne poznaje najbolje, skakao je sam sebi u usta... 'Ocete da pitamo sa strane?
Vesela Hrvatina

Pa vektorski se odredi smijer bježanja i amen.
Dervish the neki

jeste, vektorski, kao onaj decko iz matematicke u bgd koji je predstavio "na drini cuprija" preko vektora, skroz, od pocetka do kraja, i onda dobio emisiju o tome na 2. rts-a... :roll: :roll: :roll: :roll:

--
Dervish the skalarni

cpu088

Post by cpu088 »

Da bi se zatrazio challenge da li oba karaktera moraju biti u ISTOM CC-u ili moraju biti I u istom fighting rank-u?
U brb-u se fighting rank ne pominje. Ty
žubor

Post by žubor »

cpu088 wrote:Da bi se zatrazio challenge da li oba karaktera moraju biti u ISTOM CC-u ili moraju biti I u istom fighting rank-u?
U brb-u se fighting rank ne pominje. Ty
Po onome sto pise u BRB-u na strani 99. Uslov je da oba ucesnika challenga budu u istom kombatu i da ispred sebe imaju protivnika to je to.

Code: Select all

ccccc
    ccccc
    cccDc
CCCCaaaaa
CCCCaaaaa
CCCCaaaaa
CCCCaaaaa
AABA
AAAA
AAAA
AAAA
Recimo da su veliko i malo A jedinice jedne armije a veliko i malo C jedinice druge armije.
To bi u praksi znacilo da HEROJ B moze da udje u challenge sa herojem D, iako su jedan od drugog veoma daleko i uniti im nisu u base to base contactu.
Image
slayer king

Post by slayer king »

:twisted:Dragon slayer u sayerskoj armiji moze da uzme samo 50 poena runa i vestina.Kako onda mogu da mu stavim skavenslayer koji za heroje kosta 60 poena_
Luka_Pancevo

Post by Luka_Pancevo »

skavenslayer ne spada u rune. Mozes da imas rune do 50poena + skavenslayer.
Image
No 1

Post by No 1 »

A sad malo za Imperiju. Ako heroj sa Bronze shield-om juriša na jedinicu koja puca da li on ignoriše prvi pogodak određenog modela ili prvi pogodak cele jedinice?
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi.

Image
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

No 1 wrote:A sad malo za Imperiju. Ako heroj sa Bronze shield-om juriša na jedinicu koja puca da li on ignoriše prvi pogodak određenog modela ili prvi pogodak cele jedinice?
Prvi pogodak.

Znaci ako je od strane stand and shoot-a pogodjen tri puta jadan se nece vaziti...
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Locked

Return to “Warhammer”