POCETNICKA PITANJA

Sve vezano za ovaj tabletop wargame.

Moderators: Telion, Hypodermic

Post Reply
Boza

Re: POCETNICKA PITANJA

Post by Boza »

Hvala svima na savetima, nego me zanima da li da pored power fista ima bolt pistol ili plasma gun (sto ce da mi izadje skuplje za jedinicu) i takodje koju bi jedinicu trebao da odredim za napad a koju da drzi objektive (onu sa lascanonom i plasma gunon i narednikom sa pf ili onu sa flamethrowerom i misle launcherom) i da li bi oba tima trebali da imaju dedicated transport ili samo onaj koji napada. P.S. IZvinite ako sam malo udavio :roll: .Pozdrav :)
Knight

Post by Knight »

PF je trenutno neophodan svakom marinackom naredniku u scoring skvodovima.
Sto se drugih opcija tice, malo su preskupe , a pogotovu nisam fan davanja naredniku sa power fistom plasma oruzja - jednostavno, dajes mu sansu da sam sebe skloni sa table.

Dedicated transport je verovatno najbolje potrosenih 35pts po trenutim pravilima, sta god skvod nameravao da radi - zbog misija je uvek dobro da su marinci mobilni, a nikada nije lose da umesto da ti pucaju direktno po trupama prvo moraju da razvale transport. Ja svim mojim skvodovima koji mogu da ih kupe, priustim dedicated transport.

Ovako za pocetak, mislim da ti je najbolje da lascannon untit bude scorint, ne pomera se i puca njime svaki krug ako je moguce, a momci sa flamerom da se voze ka neprijatelju i sprze nesto, i uzmu njegov objektiv. Na tabli ce sve to naravno biti znatno komplikovanije za izvesti. :)
deka
Medved ili Jeti? Odlučite sami.

Post by deka »

Mislim da ti je najbolje da navratiš vikendom u HS pa da vidiš uživo...
Image Image
bane2

Post by bane2 »

da li ima neke veze ako stavljam karaktere na veca postolja? Primera radi, Mephistona na 40mm postolje umesto na 25mm koje dolazi s njim?
milosh

Post by milosh »

Ima veze, figura treba da ide na postolje koje dolazi sa njom.
Image
Boza

Post by Boza »

Da li neko ima 1 lascanon viska za moj unit taqticalaca (gore navedenih) da mi da ili ako treba da se plati.
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Ovo definitivno spada u pocetnicka pitanja :
Koliko puta se polaze dangerous terrain? Jednom po potezu, jednom po fazi, ili svaki put kada se jedinica pomera/konsoliduje/charguje/sta god da radi?
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Jednom po fazi (i think). Cak i ako postoje dva dangerous terena jedan do drugog i pesadija prolazi kroz oba, prolazice jedan test svaki put kad se krecu kroz njih (move, run, assault, fall back...) na kraju kretanja.

Sad gledam rulebook i faq, i ne vidim nista dodatno vezano za to. Slobodno me ispravite ako gresim.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
deka

Post by deka »

I ja mislim da je jednom po kretqanju jedinice, ne računajući konsolidaciju posle cc-a, jer je to tzv. free move
Image Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Primer :

Ravenwing bajkeri ulete iz outlfanka, prodju kroz teren u movement fazi, pucaju na neke marince u coveru, assaultuju ih u assault fazi, ubiju ih sve, i onda se konsoliduju dok su u coveru.

Koliko dangerous terrain testova se baca? 2 ukupno, jedan u movementu, jedan u assaultu, ili 3 ukupno, jedan za movement kroz teren, drugi za assault kroz cover, i treci zbog konsolidacije? :-k Ili mozda samo 1....:?
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

ja bih rekao 2, jedan u movement i jedan u assault fazi, bez obzira na taj consolidate move. Pitanje bi bilo da li bi bacali ako bi assaultovali stvar na otvorenom a onda consolidovali u cover.

Again, dajte neki citat iz pravila da potvrdi nase rezonovanje, ja ne mogu da nadjem ni jedan :D

EDIT:
nasao. Na stranici za move pise da prolaze dangerous terrain test. Na stranici za assault pise da prolaze Dangerous terrain test. Na stranici za run pise da prolaze dangerous. Na stranici za consolidate pise "Units making a consolidate move are not slowed by difficult terrain and do not trigger dangerous terrain tests." Znaci samo za consolidate ne ;)
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Pozz svima...

Jer zna mozda neko koliko kosta tac squad marinaca i razborack transport?
uz to i boje, metar, kocke, obeleivaci itd...?

unapred hvala...
United we stand!!!
Enemies of Man, fear our wrath!!!
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

3000 taktikalci
2665 razorback
kockice 500
400 metar
700 templajti
280 boje
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Mrzimsvee wrote:3000 taktikalci
2665 razorback
kockice 500
400 metar
700 templajti
280 boje
Zar taktikalci nisu oko 2000 bili u Novembru prosle godine?
United we stand!!!
pavlicad

Post by pavlicad »

inflacija u engleskoj :)
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Ili nesto ovako:

Image
United we stand!!!
pavlicad

Post by pavlicad »

uzmes 2 battleforce-a ako hoces marince za pocetak
Brother Coa

Post by Brother Coa »

A to je...?
United we stand!!!
Telion
Commissar Weasel

Post by Telion »

http://www.games-workshop.com/gws/catal ... GameStyle=

..i posle kupis 2 boxa Devastatora (sa onih 5 Marinaca iz Battleforce-a ce taman biti squad od 10), neki Captain/Librarian/Chaplain i eto ti vojske! :wink:
"MISSION SUCCESSFUL! Once again, I...Cato Sicarius..."
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Hvala svima na pomoci...
United we stand!!!
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Jer prodajaete ovo:

http://www.forgeworld.co.uk/Warhammer-4 ... SHEET.html

( treba mi i ona mala slicica za Sargent-ov banner ako ima ).
United we stand!!!
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

1) ovo je tema za pitanja o pravilima, ne o tome sta koja radnja prodaje od materijala

2) Forge World NIKO ne prodaje ovde.
Brother Coa

Post by Brother Coa »

Znaci ukratko - ovo ne mogu nigde da kupim :(

I izvinjavam se.
United we stand!!!
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

Narucis preko njihovog sajta, platis elektronski, sacekas malo i stice ti. Niko nigde u svetu ne prodaje FW stvari u radnji, cak nemozes u samom FWu nista kupis sve se narucuje preko neta.
U jednog Bocu, mi verujemo!
No 1

Post by No 1 »

Da bi pucao na asasina treba da prođeš Ld test sa 3D6 a Marneus kaže da svaka jedinica u armiji automatski prolazi svaki moral test, pa sad koje pravilo važi?
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi.

Image
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Ld test nije isto sto i moral test. Moral test je pining, tank shok i kad izgubis combat ili 25% unita od nekog damagea.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

...
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Ridji

Post by Ridji »

Himera ima transport capacity 12. Jel to znaci da ja mogu u jednu gardijsku himeru da ubacim 2 jedinice od po 6 special weapon guardsmen-a,ili se u transportu moze prevoziti samo jedna jedinica?
deka

Post by deka »

Samo 1 unit može da se vozi...
+ Neki Independent karakter ako preostane mesta...
Image Image
joggy
Hronos
Hronos

Post by joggy »

takodje, vodi racuna da je chimera dedicated transport, a da specijalni timovi nemaju tu opciju.
"Narod u demokratiji ne može da pogreši. Kakva god da je odluka naroda to je odluka Boga." Vulin.
"Potrebno je da vozilo koje vrši transport ima onu ruku napred, da prebacuje... Imaju proizvođači, ja sad ne znam ko su“ Velja.
„Na Beka su pucali amateri, jednom je čak spala kapuljača“ Nesa.
Ridji

Post by Ridji »

Pala mi je na pamet ideja da na pocetku bitke,u mom prvom potezu iz himere izlete modeli koji su doplatili dedicated transport,a u nju odma ulete special weaponi. Ali posto ne mogu dve jedinice da ulete,onda to i nije neka ideja...
bane2

Post by bane2 »

moze malo pojasnjenje figure Space Marine Master of the Arsenal, koliko kapiram pravila SM kapetan moze da ima Power weapon ili Power fist, ne zajedno? Malo mi je nelogican model, zato pitam...
http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1060015
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

moze oba, ako si lud da mu platis. Moze da koristi samo jedno od ta dva u borbi, i nece imati +1 od dodatnog oruzja (sem ako negde nekako nema i bolt pistolj kupljen).

A specificno taj model je pravljen da reprezentuje Master of the Arsenal za potrebe apokalipse.

I najbitnije: GW modeli, usled promena edicija, jako cesto ne postuju sopstvena pravila. Ti uvek mozes da kazes da nema taj powerfist ili powerweapon. Ili, naravno, da ih odseces, sto onda postaje pitanje za kreativnu sekciju, ne za pravila ;)
Dete sa zoljom-Eldar

Post by Dete sa zoljom-Eldar »

Zanimalo me ne nesto,da li kada dobijes 1 na Deamon Weapon i neuspes save,da li se to racuna kao rana za combat rezultat?
"The stars themselves once lived and died at our command,yet you still dare to oppose our will" -Farseer Mirehn Bielann
"Ask not the Eldar a question,for they will give you three answers, all of which are true and terrifying to know" -Inquisitor Czevak
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Da.
Dete sa zoljom-Eldar

Post by Dete sa zoljom-Eldar »

Hvala :wink: :D
"The stars themselves once lived and died at our command,yet you still dare to oppose our will" -Farseer Mirehn Bielann
"Ask not the Eldar a question,for they will give you three answers, all of which are true and terrifying to know" -Inquisitor Czevak
bane2

Post by bane2 »

@Boca, hvala puno ;-)
Novi gardista

Post by Novi gardista »

ja sam nov (u igranju warhammer40k tabletopa i na forumu) i dobio sam u kompletu za heavy weapons team jedno desetak oruzja a imam pet postolja i pet timova,
lako mi je da kada sklopim tim da menjam oruzje na tripodima ali sta sa minobacacem i missile launcherom (nisam siguran da ce mi missile launcher trebati jer lascanoni isto sluze za unistavanje vozila) pa jel moze neko da mi pomogne.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ideja proizvodjaca je da izaberes jedno od svih tih oruzja i da ih zalepis na baze, a da ostatak ne iskoristis uopste. Sad, dosta nas voli da moze da menja oruzja po potrebi tako da procunjaj po kreativnoj sekciji po temama za ideje kako pinovati ili staviti magnet da bi zamena oruzja isla malo lakse.
hindza

Post by hindza »

Imam nekoliko pitanja o nekim situacijama koje su iskrsle tokom partije, a ne mogu ili ne znam da ih nađem u rulebook-u pa mi treba pomoć :)
Koristiću marince i orke za primere, jer sam trenutno donekle upoznat samo sa tim modelima...

Dakle:
1) Ako SM Dreadnought assaultuje jedinicu Ork Boyza da li oni mogu i kako da pobegnu iz te borbe, tj. da se nekako disengageuju (bez obzira na combat resolution).
U ovom slučaju me zanima konkretno za Deradnoughta s obzirom da je on i vehicle i walker, a zanima me i da li bi mogli da pobegnu i od bilo koje pešadijske jedinice.

2) Ako jedinica (recimo) Ork Boyza assaultuje (recimo) SM Land Raider, da li vozilo može da puca u njih u svojoj shooting fazi, s obzirom da ne može da radi ništa u svojoj assault fazi.
2a) Da li pomenuto vozilo može da se pomera u svojoj movement fazi kako mu je volja, i da li može da vozi kroz protivničku jedinicu a da ne radi tank shock?

3) Recimo da jedinica marinaca puca na grupu od 10 Boyza (1W) i da im nanese tri rane. Tri Boyza poginu i moraju da rade Leadership test da vide da li beže, jer su podneli 25+% žrtava. Ako prođu test, kada testiraju opet? Da li se sada 7 Boyza računa kao novih 100% ili se još uvek originalnih 10 računa kao 100% (za računanje 50% žrtava).
3a) Recimo da jedinica od 5 Ork Nobza (2W) bude u istoj situaciji. Kada oni rade test za 25%? Kada izgube 25% MODELA ili 25% WOUNDOVA?
3b) Ako jedinica od 10 Boyza primi 6 rana i ostane na 4 modela, da li oni rade test za 25% ili automatski padaju i beže sa table jer su izgubili preko 50% jedinice? Ako prođu, kada opet rade test? Ako padnu, da li to znači da više ne mogu da se regrupišu i beže sa table?

4) Ako 5 Terminatora i kapetan assaultuju 5 (klot) Nobza i Warbossa, kapetan se pomera prvi, a zatim Terminatori. Posle njih se Warboss pomera prvi a za njim Nobzi. Jesam li u pravu? E sada, moje pitanje je: da li modeli mogu da izaberu da biju samo Warbossa, tj. samo kapetana, ili moraju da biju celu jedinicu pa da se rane raspodele po želji?
4a) Ako sam dobro shvatio, ja kažem: "Moji Terminatori assaultuju tvoje Nobze" i onda prvo pomerim svoj najbliži model ka njegovom najbližem modelu. U rulebooku piše da se sledeći model mora pomeriti u base contact sa neprijateljskim modelom, a ako ne može onda da bar bude u 2" od modela koji jeste u base contactu sa neprijateljem. Ja cenim da to znači da model može da se pomeri svojih 6" u assault fazi i ako bude u kontaktu, bude, a ako ne, nikom ništa, stane što bliže neprijatelju, a posle neprijatelj pomera svoje modele da uđu u base contact ili u 2" od istog. Da li sam u pravu? Malo me buni "wording" u rulebooku jer nigde ne kaže pomeri se 6" već "pomeri se u base contact"...
4b) Kada dođe moja assault faza, da li ja prvo objavim sve assaultove, pa onda pomerim modele, i tek onda rešavam jedan po jedan combat, ili mogu prvo da pomerim jednu jedinicu pa bacamo kockice, pa drugu jedinicu pa bacamo kockice itd.

5) Ako jedinica assaultuje u area terrain koji daje neki cover, a pritom taj teren nije ni difficult ni dangerous, da li se onda računa da rade assault trough cover i smanjuje im se inicijativa na 1, ili napadaju kao da su na otvorenom?

6) Na početku partije, u deployment fazi, da li se prvo jedan igrač postavlja sve svoje modele, pa tek onda drugi igrač, ili postavljaju po principu: jedan ti, jedan ja?

7) Ako se normalni SM Bikeovi stavljaju na one duguljaste zaobljene baze, na šta se stavljaju SM Attack Bikeovi? Možda na Dreadnought bazu? Malo mi bezveze izgleda da su normalni motocikli na bazama a da ovaj bude bez baze ili da ima dve baze jednu do druge.

To je to za sada, imam još pitanja, ali sam zaboravio tokom pisanja, pa kada se setim ili naletim, pitaću.

Unapred hvala na odgovorima ;)
Smrt fašizmu, Sloboda : Rad - 2 : 0...
Post Reply

Return to “Warhammer 40k: Živ je Slaneš, umro nije”