Problem nastaje kod izbora FC ili Garde.
Red army varijanta ide nekako ovako:
hq -30
ceta 1 -2platuna+komesar -215
ceta 2 -2platuna+komesar -215
mortari 9 cevi + obzerver -115
skauti minimalni -100
strafnici 1 platun -120
flameri 2 sekcije -160
mega artiljerija 4x 122mm + 8x zis3 + obzerver -330
mega kacuse + dodatne posade + aa platun + aa platun bolji -335
Total=1620pts.Ako izbacim mega artiljeriju i stavim 5 kocaka aviona i heavy mortare (4cevi + obzerver) izadje ravno 1500,ima 6 ceta dovoljno povrsine pokrivene pitama.Po meni je mana sto su mortari (obicni i heavy) ovde conscripti pa ce raditi tek svaki drugi krug ako bude srece.Posto je ovo definitivno varijanta iskljucivo kad znam da je pesadija sa druge strane stola (mozda cak i mehanizovana pesadija),pite bi trebalo da drze neprijatelja pinovanog (cak i ako se skoncentrisem samo na jedan bok i sve tri pite bacam na jednu tacku.Pojava nekog tenka nebi trebalo da bude mnogo strasna zbog prisustva aviona i dovoljnog broja pesadije da preplavi isti.Ipak cinjenica je da su obicni mortari FP 6 sto znaci da ce retko ako i ikada ista zaista ubiti.Da li bi ovde valjalo nekako uglaviti po 1 maxim hmg u svaku cetu pesadije?
Protiv tenkovska verzija iste liste nema male mortare i mega kacuse a zadrzava mega artiljeriju sto izlazi na nekih 1170 poena,uz sta lako mogu da se ubace avioni i neki recimo su 85.Istina onda bi lista imala samo 4 cete (5 ako ubacim i tenkove neke).Ovde kao manu vidim 330 poena artiljerije koja vrlo lako moze da zakaze jer je conscript.
Da bi resio neke od navedenih problema probao sam da napravim istu/e listu/e kao gardu.
hq -35
ceta 1 -2platuna+komesar -280
ceta 2 -2platuna+komesar -280
skauti minimalni -100
strafnici -120
flameri 2 sekcije -210
kacuse sa svim dodacima 335
mega artiljerija 330
mortari 145
Total 1930,koji kaze baj baj artiljerijo eto liste od 1505 poena za protiv pesadijska dejstva,trained mortari,trained trupe,flameri spaljuju na 4+.Nisam previse dobio,kacuse su i bile trained,mortari samo lakse pogadjaju,flameri su bolji a pesadija duze pozivi.Za protiv oklopnu varijantu umesto mortara i kacusi ide mega baterija i tu je grand total 1450 poena.4 cete ukupno,velika lepa at 4 pita ali se nekako pitam koliko bi ista imala dejstva uospte u praksi?
Sta bi valjalo ubaciti/izbaciti?Napominjem da od svih nabrojanih stvari nemam obicne i heavy mortare i da mi fale 4 zis-a za artiljeriju,ostalo je na putu ovamo

Mislio sma da ubacim neke tenkove,eventualno sa tankosima ali problem je sto su nekako u svakoj od ovih lista hq,2 cete,skauti i strafnici i flameri obavezni,pod navedenim sastavom kako nebi proxovao.Moguce je ubaciti 7-8 t34ki sa tankosima i 3 upgrejda u t34/57 sto opet ostavlja listu bez pita.
Za kraj,probao sam da napravim FC i FT gorenavedene ali sam mortarima,kacusama i artiljeriji dao samo minimum da rade svoj posao sa malim pitama.
hq -30
ceta 1 -2platuna+komesar -215
ceta 2 -2platuna+komesar -215
mortari + obzerver 2 sekcije -90
skauti -100
strafnici -120
flameri 2 sekcije -160
4 122mm topa sa obzerverom 160
2 kacuse sa posadama i dodatnim aa vodom -155
Total 1245,ima jos 255 poena za nesto.
Isto to kod garde izadje na 1495 poena.
Ima 3 pite i podosta cika za ubijanje,pogotovo FC varijanta sa jos 255 poena lufta za nesto.