jedan pravi turnir u bojenju i konvertovanju?

sto mu gromova

jedan pravi turnir u bojenju i konvertovanju?

Post by sto mu gromova »

da li ima zainteresovanih za jedan turnir-takmichenje u bojenju i konvertovanju?

razmishljao sam o ovome i recimo da bi bilo u redu da se takav dogadjaj desi (ako bi se desio) za recimo 1-2 meseca tako da bi svi mogli da pripreme neshto reprezentativno.

predlazem sledece kategorije:

1. peshadijska figura

2. konjichko postolje i monster postolja

3. velike figure

4. mashine i vozila

5. jedinica ( 5-10 modela )

6. konverzije ( bar 30% dodatih, oduzetih, izmenjenih...... delova modela)

7. diorame

znam da na ovim prostorima ima dosta ljudi koji lepo rade a u skorije vreme nije bilo nikakvog veceg skupa ovakve vrste. dajte neke predloge oko termina, mesta ili, ne znam ni ja chega josh (mozda neka kategorija vishe ili manje?).
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Dobra ideja. Recimo pocetkom septembra.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ideja mi se svidja, mada ce ogranizacija biti pravi haos. Za pocetak imas GW i Rakham modele, pa treba napraviti propozicije i za jedne i za druge (face it, neki vise vole GW modele, neki vise vole Rakham modele, neko ce u konverzijama koristiti bits i rahamovih i GW modela...), zatim treba srediti minimum koji svaki model mora imati da bi se takmicio (minimalan broj boja, da li je dozvoljen drybrush ili sve morjau da budu prelazi, da li je dozvoljena upotreba airbrusha, dokaz da je umetnik stvarno sve sam radio itd...)
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
Balder

Post by Balder »

A za istorijske figure u 54 i 120mm?
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

uopshte ne treba razgranichavati modele po proizvodjachima. ne znam da li si hteo da kazesh da su rackham-ovi modeli u prednosti nad gw-ovim? ako jesi onda greshish, ovaj... silno greshish. idi na coolminiornot i pogledaj shta ljudi rade sa gw-ovim modelima.....

shto se tiche tehnike, mislim da je to stvar onog koji radi. shto se mene tiche, mozesh da ih bojish kredom ako hocesh.

i mislim da bi ucheshce trebalo da bude simbolichno, recimo 100 dinara po kategoriji, i naravno jedna figura po kategoriji, osim u sluchaju diorame i jedinice.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

nisam mislio da bilo koji modeli imaju prednost, vec na neke sitnice. Primer - konverzije. Ako konverttovan model sadrzi 50% rakhamovog jednog modela i 50% GW jednog modela - da li to podpada pod 30% konvertovanosti? Tehnicki gledano, mogao bih da uzmem noge od wolfena i telo od nekog tszeench demona i gotov posao. Sa stavke procenata, to je pola-pola. Sa stavke ulozenog rada, to je svakako lakse nego uzeti jedan model i potpuno ga preraditi greenstuff-om da ne lici na original.

Ja bih definitvno uveo posebnu kasifikaciju za odredjene kategorije. Tipa, konverzije moraju da sadrze od 70% pa nanize originalnog modela, gde ce se definisati sta je bio originalan model, i moraju da sadrze delove makar jos dva druga modela ili jednog modela i necega napravljenog od putty-greenstuff. Znaci u gore navedenom primeru, da se recimo jos odradi ekstra krzno puttijem i onda ok.

Na takve finese sam mislio. Definitivno ces videti sta sve treba da se radi kada bacis na papir (ekran) tacne detalje turnira.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Tehnicki gledano, mogao bih da uzmem noge od wolfena i telo od nekog tszeench demona i gotov posao.
Mogao bi, ali tako ne bi osvojio prvo mesto (a verovatno ni drugo, trece...) :wink:
slayer king

Post by slayer king »

Ja hocu, taman da se vise potrudim i malo bolje prodjem 8)
Image
opsidiannight wrote:Čitaj moje postove, šećeru.
Dervish the neki

Post by Dervish the neki »

wooo! moze!

Taman sam planirao da se igram sa greenstuffom i fimo-softom kada zavrsim sa ispitima! Yayness!

--
Dervish the radujuci
There really isn't a polite way to say:
"your game fucking sucks and I'm going to take my chances with the Rifts game run by the autistic kid"

When I play doctor, I play to win.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Ne treba postavljati kompleksne uslove za konverziju! Ako neko uradi sjajnu figuru tako sto iskombinuje dva modela, i to figuru kakvu ne bi svako mogao da uradi od ta dva modela, zasto bi ga primoravali da radi ista drugo samo da bi zadovoljio pravila takmicenja?! Ne vole svi da vajaju sa greenstuffom, i ne ide svima to od ruke. Mi smo hobisti, ne umetnici!!!
Dawngreeter wrote:ima i toga
rekurzivno glupilo
90% svega je sranje, a to ukljucuje i preostalih 10%
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Shunka wrote:Ne treba postavljati kompleksne uslove za konverziju! Ako neko uradi sjajnu figuru tako sto iskombinuje dva modela, i to figuru kakvu ne bi svako mogao da uradi od ta dva modela, zasto bi ga primoravali da radi ista drugo samo da bi zadovoljio pravila takmicenja?! Ne vole svi da vajaju sa greenstuffom, i ne ide svima to od ruke. Mi smo hobisti, ne umetnici!!!
E vidis, hobista koji se bavi konverzijama bi trebao da zan i sa puttyjem da radi. Sta, ti bi da budes kuvar a da nikada ne slomis ni jedno jaje? Ako se bavis konverzijama a ne koristis greenstuff sigurno ces koristiti nesto slicno (ili mozda ckja neku novu metodu?) makar za popunjavanje gap-ova. Uostalom, kakvi ce uslovi za konverzije da budu, videcemo od ogranizatora. Recimo uslovi za konvertovane GW figure su da model mora da pocne kao GW figura i to je to.
Dervish the neki

Post by Dervish the neki »

evo ja cu da se slozim sa sunkom - nije bitno kakva je konverzija - ako bude vise od tri figure (a valjda ce biti), onda ce vrlo jasno one koje nisu pazljivo uradjene ispasti.
Tako da, koga briga ako ti uzmes i zalepis deo a na deo b i kazes da je konverzija - jednostavno nece uci u konkurenciju za ozbiljnije takmicenje...

--
Dervish the slazuci
There really isn't a polite way to say:
"your game fucking sucks and I'm going to take my chances with the Rifts game run by the autistic kid"

When I play doctor, I play to win.
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

'ajmo opet Zlajinim stopama (kao sto nekada bese Titovim):
Boco, idi na coolminiornot.com i pogledaj neke od najboljih radova i videces da su neki od njih veoma proste konverzije. Sto ne znaci da ne izgledaju efektno. Ne mozes tehnicki definisati nesto sto pokusavas da proguras kao neku umetnost - tipa nema poente praviti propozicije "12.3547% od ovoga, 54.34489% od druge stvari" jer figura ili izgleda dobro ili ne.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ovako kako je Dervis formulisao, slazem se sa time, ako se covek ne potrudi oko toga, model ce jednostavno da strci. Propozicije bih da se uvedu ipak kao guideline, niko nece gledati da li je stvarno preko 30% modela konvertovano (Bojane, hvatas se za reci, razumi celu poentu, nisam ni mislio da bude bas 30% modela konvertovano, uostalom kako da izmeris koliko procentualno modela je konvertovano, po masi, povrsini? nikako, sem odokativno).

Da se vratim na primer - Model koji se u sustini sastoji od dva dela dva razlicita modela bez iako lepo izgelda ali nema nikakve druge inventivne detalje na sebi ja nebih klasifikovao kao konverizju, vec kao regularan model sa bonus poenima. Pod konverzije bih klasifikovao stvanro radikalne izmene figure. Naravno, posto ja NISAM organizator, sve ovo sto pricam je nista vise nego moje misljenje.
Balder

Post by Balder »

U maketarstvu imas standardne makete [u ovom slucaju, obicne figure], delimicne konverzije [to bi bilo npr. menjanje oruzja, glave i sl...], konvertovane makete [ono sto je bas dosta konvertovano, do mere neprepoznatljivosti, nije vazno na koji nacin [green stuff, upotreba bits-ova i sl.]] i samogradnja [nesto tipa Shunkini wolfen-i]...
Vazno je da se kategorije podele i po velicini...

I, kao sto sam vec pitao, planirate li kategoriju za Istorijske Figure u 54mm i 120mm?
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

ako bude tako klasifikovano, prijavljujem se odmah za konverzije i samogradnju :)

Sto mu gromova, bi li bi ti ovo organizovao, hm?
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Ja stvarno ne vidim zasto kod nas svi vole od seksa da prave nauku :?

Zaista ne vidim koji deo nije bio jasan:
1. peshadijska figura

2. konjichko postolje i monster postolja

3. velike figure

4. mashine i vozila

5. jedinica ( 5-10 modela )

6. konverzije ( bar 30% dodatih, oduzetih, izmenjenih...... delova modela)

7. diorame
U svim kategorijama ce sve figure koje zele da se plasiraju u prva tri mesta biti konvertovane barem malo. Ako neko pak zeli da se takmici u vajanju (ili kako god to vec nazovete) on ce se prijaviti za stavku 6. koja je vrlo lepo objasnjena (znaci 30% niko nece gledati... svako odokativno zna koliko je neka konverzija time-consuming, i koliko efektno izgleda...)

Koji deo ovoga ljudima nije jasan, ja stvarno ne znam... :?
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
žubor

Post by žubor »

Dzon Vejn wrote: Koji deo ovoga ljudima nije jasan, ja stvarno ne znam... :?
Ja moram svoju frustraciju tobom da izrazim javno.

Meni nije jasno kako imas vremena za OVO a nemas za ONO.

Znas na sta mislim.
Image
Balder

Post by Balder »

Glupo je jer neko moze da zna odlicno da farba, a da nema osecaj za dobru konverziju... Sam kazes da ce se uvek dobro plasirati samo figure koje budu konvertovane barem malo...
Ipak mislim da je bolje da se to dvoje stavi u posebnu kategoriju, naravno ako bude dovoljno zainteresovanih...
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Balder wrote:Glupo je jer neko moze da zna odlicno da farba, a da nema osecaj za dobru konverziju... Sam kazes da ce se uvek dobro plasirati samo figure koje budu konvertovane barem malo...
Ipak mislim da je bolje da se to dvoje stavi u posebnu kategoriju, naravno ako bude dovoljno zainteresovanih...
Moram da priznam da mi je ili promakao neki tvoj znak interpukcije, ili sam premoren pa ne shvatam sta si hteo da kazes :?

Ako je poenta bila to da sve figure koje ucestvuju u bilo kojoj ne-sestoj kategoriji ne smeju da budu konvertovane, mislim da je to pomalo debilno u SF/F kategorijama. Zasto? Zato sto se ovde ne farba tenk koji je izgledao tako i tako, avion koji je izgledao tako i tako, nego orc koga niko nikada nije video, chaos beastmen koga... zamislite, opet niko nije video... itd., itd. ;)
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
Balder

Post by Balder »

Pa nesto slicno je bila poenta... Mislim da treba da bude posebna kategorija za vece konverzije i za manje... Bas zato sto neko ko zna odlicno da ofarba, ne mora da ima dobar osecaj za konverziju, cime je u velikom minusu... Ali kazem, to samo u slucaju ako ima dovoljno figura za odvojene kategorije...
Mada tvoj argument ima prilicne logike... Samo sto to opet ne pomaze onim, gore pomenutim... :P
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Pazi ako ti nadjes lepu figuru, dosta ti je da farbas... neke figure su jednostavno dovoljno lepe same po sebi da se ne moraju konvertovati... na taj nacin jesi u malom zaostatku sto nemas izbor kao oni koji znaju da konvertuju, ali sa druge strane, ti farbaj malo bolje od njega, pa ste u proseku isti ;)

Glory to Arstotzka!
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

I onda u pricu udju Rackham figure. Koje vecina ljudi nema zelju da konvertuje... I mogu se jako lepo ofarbati!
No, sve to nema veze sa raspravom.
Poenta - figure za konvertovanje smeju da se farbaju, figure za farbanje smeju da se konvertuju, ali zna se sta se ceni u kojoj kategoriji. Samo sto figura za farbanje ne mora biti konvertovana, a figura za konvertovanje mora biti dobro ofarbana, inace propade trud za dzabe.
Mada ni ovime nisam rekao nista novo, no dobro sada... U svakom slucaju takmicicu se sa velikim i malim ofarbanim figurama, modelovanom figurom (bar jednom), a mozda i nekom konverzijicom (mada se ovime nisam narocito bavio lately...
Mozda bude i neka dioramica do tada, vremena ima, koliko shvatam.
rekurzivno glupilo
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

naravno da bi u svih 7 stavki mogle da se nadju konvertovane figure. ako bilo ko zeli da svoju pre***anu konverziju koja je pre***ano obojena, stavi u kategoriju peshadijsko postolje, ne verujem da ce mu bilo ko reci da to ne moze. imali smo primer na poslednjem uprising-u kada je srdjan iz slavonskog broda svog konvertovanog dzina stavio u kategoriju za najbolje obojenu veliku figuru. chovek nije hteo da se takmichi u konverzijama.... eto....

mislim da ne treba daviti i cepidlachiti sa tim koliko, kako, shta sa konverzijama. svi koji su u ovom hobiju manje-vishe znaju shta se podrazumeva pod konverzijom. mozesh odseci mach i umesto njega staviti sekiru i reci: e, ovo je moja konverzija..... dobro... onda ce doci neki djura i doneti svoju karakondzulu napravljenu od 47 raznih delova i potroshenih 500g green stuff-a koji su sklopljeni savrsheno i objasniti ti shta je u stvari konverzija. ja stvarno ne vidim problem oko toga.

mozda sam uneo zabunu oko toga kad sam rekao bar 30% necheg novog? pa mislim da bi to bio neki minimum koji bi eventualno ozbiljnije konkurisao u toj kategoriji. naravno da svako moze doneti bilo shta u tu kategoriju.

sad, shto se tiche stavki od 1 do 5, naravno da i tu mogu da konkurishu konvertovani modeli ali se ne bih slozio sa dzonom da bi konvertovani modeli bili u prednosti. ipak to su kategorije za najbolje obojene modele. ako ti donesesh konverziju za bilo koju od tih 5 stavki koje su i odlichno obojene, nema nikakvih problema. kao shto je neko rekao, ima modela koje je po mishljenju nekih besmisleno konvertovati.... eventualno bi konverzija presudila u sluchaju da se ne moze odluchiti koja je bolje obojena: konvertovana ili nekonvertovana... ja bi u tom sluchaju presudio u korist konverzije.

mislim da bi u tih prvih 5 stavki mozda trebalo posvetiti paznju i izradi postolja.

shto se tiche toga ko bi to organizovao, ja mogu da se ponudim kao jedan od organizatora. voleo bih i da uchestvujem tako da ne bi voleo da budem u ziriju koji bi ocenjivao 8) . nemam klub, prostorije niti bilo shta slichno shto bi moglo da posluzi u te svrhe. predlazem tri eventualne lokacije:
grifon
hobby store
guild
mozda bi neko iz ova tri kluba trebalo da kaze neshto o ovome?
lichno mislim da bi prostorno najbolje reshenje bio hobby store....... shta vi mislite?
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Upravo u tom smislu sam mislio da konverzije imaju prednost... znaci konvertovani modeli obicno (ali ne i obavezno) izgledaju bolje. Ako farbas dve figure istim kvalitetom farbanja, a jedna ima bolje detalje/bolje je izmodelovana, ta druga ce imati blagu prednost....

Sto se prostora tice... pa, ko se ponudi, i ko da bolje uslove ;)

Glory to Arstotzka!
slayer king

Post by slayer king »

Po meni je uredu da neka figura koja se takmici u kategoriji pesadijskih postolja ima neku manju konverziju( zamenjena sekira ili stit).Iance uvek moze Zulufica da postavite za predsednika zirija on se ionako igra samo sa brodicima :twisted:
Image
opsidiannight wrote:Čitaj moje postove, šećeru.
Balder

Post by Balder »

@sto mu gromova: Pa mozes da budes i ziri i takmicar... Jednostavno ziri za kategoriju(e) u kojima ne ucestvujes...
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Evo ja se dobrovoljno prijavljujem za ziri u kategorijama farbanja :) !
rekurzivno glupilo
lord warrior
Server Admin
Server Admin

Post by lord warrior »

Ako ne budem ucestvovao nije mi problem da budem u ziriju, samo ako ni vam nije problem :wink:
Deception is a Right · Truth is a Privilege · Innocence is a Luxury
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Shunka wrote:Evo ja se dobrovoljno prijavljujem za ziri u kategorijama farbanja :) !
Da je Pedja sada ovde svasta bi imao da kaze na to (mada mozes i sam da zamislis) :lol:

Ne vidim razlog zasto svako ne bi prijavio sta hoce, a ziri ce da odluci koliko je to ozbiljno.
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

lord warrior wrote:Ako ne budem ucestvovao nije mi problem da budem u ziriju, samo ako ni vam nije problem :wink:
naravno da ne bi bio problem. u ziriju i treba da bude neko ko ume da proceni kako je model uradjen i koliko je kompleksan rad na njemu a sve to zajedno da daje dobar vizuelni efekat.
ne znam da li ce na turniru uchestvovati: chamil (nadam se da hoce), jovana, mrmot, mozda smichi (mada ne verujem), dule-mrzimsvee, lord warrior, beta(?)....... to su ljudi koji su videli mnogo figura i znaju shta je shta. mislim da bi to bio jedan dobar ziri koji bi mogao realno da sudi.
pa sad.............
Kirgan
Ser

Post by Kirgan »

Recimo posebna kategorija za modelovanje minijatura :twisted:
Josef Quartjin (Enemy Within):

"Zbogom Wittgendorf-e na k...c te nabijem" Sommerzeit 13. 2512.
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Kirgan wrote:Recimo posebna kategorija za modelovanje minijatura :twisted:
Slazem se (mada mi nije jasno cemu djavolak), trebalo bi razdvojiti kategorije za konvertovane i modelovane figure.

@Kirgan: prekini da koristis smajlije (emoticons)
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

A ko ce da modeluje figure?!
Mislim da bi zapravo trebalo da uvedete kategoriju modelovanih figura srpskih srednjevekovnih ratnika u 54 mm formatu od biolina, i kategoriju malih slatkih cupavih zivotinjica (takodjer modelovanih, jelte) koje vire iz necega!!!
rekurzivno glupilo
Balder

Post by Balder »

Pa treba da bude posebna kategorija za scratchbuilt figure, ali je problem sto verovatno nece biti dovoljno takmicara... Ili hoce?
Inace, preporucujem da se kategorija ne otvara bez barem 3 razlicita takmicara.
Inace, ako je neko zainteresovan za otvaranje kategorije Istorijskih figura u 54 i 120mm, ja imam 2 figurice... Jedna je bas stara, ali ovu novu sam obojio juce i lepo je ispala :D
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Pazi, vidim ovde jako puno ljudi koji bi da se prijave za scratch-built figure, za istoriske modele, i sl. Mozda kategorija misc. ne bi bila losa ideja?
Balder

Post by Balder »

Pa mozda, ali bi se tesko odredio pobednik... Fantasy i Historical figure se boje na potpuno razlicite nacine, da ne pricam o izgledu... :D
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

@ ko jel' ja?
zar nisi primetio da kirgan koristi tog smajlija na kraju svakog svog posta?

shto se tiche kategorije modelovanja, mislim da tu ne bi bilo vishe od dva uchesnika: shunka i eventualno onaj momak iz kg-a koji je uzeo prvu nagradu na uprisingu za nurgle demona. ko josh?

a shto se tiche figura u razmeri 54 i 128 mm, to bi na licu mesta moglo da se odluchi u koju kategoriju bi moglo da se stavi: konjichka i monster postolja ili velike figure.
shto se mene tiche mozesh doneti i nindza kornjachu. vec ce joj se naci mesto..... gde god bilo, mada bi se ja orijentisao na fantasy figure:
warhammer
40k
confrontation
warmachine
reaper, heresy, ral partha.... modeli

ja ne bih pravio meshanje tipa: mig-29, star destroyer, i leman rus
ili figure: kraljevic marko, darth vader, mirko i slavko, jozef bugman
mislim da je to bez veze
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Za modelovanje se prijavljujem i ja (mada ideja projekta vise izgelda na rpavljenje necega nbiodcega a ne modelovanje, ali sta sad :wink: )

Kao i za konverzije, i farbanje modela (koje farbanje, znacu kada se utvrde kategorije).

Prvenstveno se prijavljujem za modelovanje tj. scratch built.
sto mu gromova

Post by sto mu gromova »

Hypodermic wrote:vise izgelda na rpavljenje necega nbiodcega

8O
Locked

Return to “Kreativna sekcija”