stavicu recenziju i ovde, da ne moraju ljudi da se cimaju...
Evo jedne recenzije na ovu temu. Kako volim da odigram i da posedujem neki dobar Board Game i da kazem nesto o njemu, resih da odradim recenziju.
Jeste, istina je da se u poslednje vreme,na moju veliku zalost, slabo bavim igranjem igara (zivot je cudo...), ali idalje umem da prepoznam dobru stvar!
Evo prve recenzije...ma koliko se ona svidela nekome ili ne. IM tim zna da volim da ih pohvalim ali i da ih rado iskritikujem, to sam vise puta uradio te ocekujem da ce i ovog puta ovu recenziju objaviti javno i oni sami, kao sto to cinim i ja.
Krecemo...
(ovo je copy/paste varijanta moje recenzije sa Xclub foruma)
Nekoliko dana nakon zvanicnog izlaska nove igre domace proizvonje imate priliku da cujete prvu recenziju na ovu temu...
Bordgejmovi domace proizvodnje nisu cesta pojava. Potpuno osvezenje na nasem trzistu donosi ova, mogu slobodno reci prava kvalitetna igra domacih autora.
Bilo je tu i tamo nekih pokusaja pravljenja bordgejmova (npr. nesrecni Bas Celik, Tragovima Manastira...) ali „uspeh“ nikada nije bio uputan...SVI SU BILI TOTALNI PROMASAJI!
Ne bih sada o njima, idemo na SATIRIK-a koji je tema ove recenzije.
Idemo redom, opisacu vam kakav Vam osecaj pruza ova igra kada je prvi put ugledate i uzmete u ruku.
Prvo sto vam upada u oci je odlicna naslovna strana na kutiji. Za ilustraciju je malo reci da je dobra...ODLICNA JE!
Kvalitet izrade same kutije (stavka koju svako ko namerava da kupi sebi jedan primerak privlaci i li ga odbija zeleli mi to da priznamo ili ne) je odlican.
Kutija je odlicnih dimenzija i kvalitetno uradjena. Spojevi su dobri i svojim izgledom odaje prve naznake kvalitetne igre i posvecenosti IM tima , koji je izdao ovu igru, da su se stvarno potrudili da to izgleda svetski.
Na zalost, odmah nakon prve impresije, dolazimo do prvih „problema“.
Na stranicama kutije, koji su uzgred receno takodje izuzetno lepo oslikane, nema niti jednog jedinog podatka o igri,nista osim bar koda, koji mozda krije neku tajnu,ali ne isplati se kupovati bar code reader da bi ste neku skrivenu poruku pronasli u njemu...ili se mozda ispalti..to ce nam IM tim reci...
Ni imena igre, niti ko je pravio, niti bilo koja informacija koja je potrebna prosecnom kupcu koji zeli da zna sta se nalazi u kutiji koju kupuje.
Ok, greska, ali moze proci, postoji pozadina kutije, tu su informacije...
Totalno razocarenje! Slika sve govori.
Nedopustivo je da prvi, fenomenalan utisak o ovoj igri potpuno iscezne pogledomna zadnju stranu kutije ove igre!!! To sto na stranicama kutije nema nikakvih informacija, to i nekako moze da prodje ali totalno bela pozadina, bez bilo kakvog objasnjenja o onome sta vas ceka unutar kutije..to je najblaze receno lose!
Postoji mogucnost, jos nije kasno, da se ovaj problem prebrodi i da se pre samog pakovanja igre u celofan ubaci papir velicine kutije koji bi prekrio odvrtno belilo, na kom bi potencijalni kupac mogao da vidi mali preview igre, da se upozna sa temom i sl. Ako su vec toliko dobro odradili naslovnu stranu tj. Lice kutije, nedopustivo je da sve to padne u vodu zbog neadekvatne zadnje strane iste. No, kao sto rekoh ima nade da se to popravi.
Idemo dalje.
Kada otvorite kutiju,bacite pogled na tablu i na karte, osmeh se vraca...
Tabla je izradjena maximalno profesionalno i fenomenalnog je kvaliteta i izgleda.
Sve pohvale na tu temu, stvarno je vrhunska!
Umetnik je malo preterao sa detaljisanjem,kada je ocrtavao tablu, pa je malo, doduse na prvi pogled, konfuzna ali se covek lako navikne i razaznavanje polja, iako je otezano, dolazi samo od sebe.
Mapa je stvarno kvalitetno odradjena, na mapi imate i mini legendu, na samim ivicama mape, imate i odredjena mesta za pracenje svojih bonusa i penala…nema tu puno sta da se prica, svaka cast!
Karte koje se koriste u ovoj igri su upakovane u kutije, kvalitet karata je dobar, opet, crtezi su toliko dobri da ...
Iako je ovo igra za 2 do 5 igraca, smatram da je minimum za kvalitetno igranje 3 igraca, a cini mi se da je 4 igaca neki realan maximum i da sa 5 igraca stvara se „guzva“. Moram priznati da jedva cekam da odigramo nekih 10-15 partija sa 5 igraca da bi bio 100% siguran da je 5 ljudi previse, za sada uzmite moje misljenje sa rezervom. Videcemo...
U setu dobijate dovoljan broj tokena i kockica za 5 igraca i daju vam jos par dodatnih "rezervnih" u slucaju da izgubite neki ali i za potrebe eventualne expanzije ove igre. Kvalitet istih nije za pohvali ali sto se kaze, "rade posao". Kome se ne svidja, lako ce ih zameniti, to mnogi rade,nista cudno...
Dobijate 5 metalnih ofarbanih figura, malo su manjih dimenzija, moglo je to da se malo uveca da bi se detalji figura bolje videli ali su sasvim pristojne, one predstavljaju vaseg karaktera/heroja kojim se krecete po tabli.
Pravila su jako dobra. Stvarno sam prijatno iznenadjen kako su uradjena. Prosta su. Nema tu puno mudrovanja, igrivost igre nije upitna i sve sto treba je max dva puta iscitati pravila i igra moze da pocne.
Tim koji je napravio igru, napomenuo je da postoji opcija pravljenja dodataka, sto ne zvuci lose. Da li cemo docekati te nastavke, koliko ih ima i kakvi ce biti...to je tema za drugu recenziju...
Samo se nadam da je IM tim svestan cinjenice da te expanzije moraju biti jako dobre i da imaju smisla kako ne bi pokvarili celokupan utisak koji osnova daje.
Sta dodati...stvarno sam prijatno iznenadjen. Jeste,istina je da sam razocaran sa zadnjom stranom kutije. Zasto? Pa ako su vec uradili posao kako treba sto se tice prednje strane i sto se tice odabira umetnika, MORALI su da obrate paznju na „zavrsnu obradu“. Ja se iskreno nadam da u drugoj ediciji nece ponoviti ovu gresku, a da ce se, cak sta vise, ista ispraviti ukoliko je moguce vec sada tj pre nogo sto pocne masovna prodaja ove igre, kojoj se iskreno nadam.
Mapa: fenomenalna,
Pravila: jako dobra,
Tematika igre: odlicna
Izgled igre: odlicnan
Ukupna ocena za ovu slobodno mogu reci prvu ozbiljnu domacu igru na tabli je
4. (U rangu ocena od 0 od 5)
Verujte ocena je jako,jako visoka i zivo me interesuje da li ce neka nova igra nekih novih domacih autora dobiti tu ocenu a kamoli peticu.
No, videcemo sta buducnost donosi...posto sam juce pojeo poslednji pasulj u kuci, ja trenutno nemam pravi odgovor
PS
ovo je prva recenzija na Xforumu, u skorije vreme bice jos puno recenzija raznih igara, koje ce postaviti za to strucna lica Xclub-a (prevejani igraci)