Sta je Call of Cthulhu?

Moderator: Moderators

Locked
Luka

Sta je Call of Cthulhu?

Post by Luka »

Dakle, ono sto trenutno znam procitao sam na onom linku za wikipediju i cini mi se da nije bilo od velike pomoci ali me je podstaklo da se raspitam.

Ono sto sam do sada saznao je da je u pitanju RPG inspirisan horor pricama nekog (ime sam zaboravio) kultnog americkog pisca koji je umro krajem tridesetih godina XX veka i da su igraci podeljeni na Istrazitelje i Cuvara (DM-a).

Sve ostalo je totalna misterija.
Izgubio sam veru u sebe, veru u ljubav, veru u svet, jedinu nadu sam nasao u igli... i sada heklam i super mi je!
http://piv.pivpiv.dk/
http://kevan.org/brain.cgi?Grim%20Morieth
novot

Post by novot »

Dakle, hajdemo prvo o autoru, odnosno piscu čijim je delima čitav Ktuluanski FRP inspirisan, Hauardu Filipsu Lavkraftu:

"Amerikanac, a nepokolebivi Anglofil.
Rođen na kraju devetnaestog, sazreo i umro u prvoj polovini dvadesetog, a zapravo u duhu sve vreme bitisao u Engleskoj s kraja osamnaestog veka - uz povremene ekskurzije do starog Rima, i do eona mnogo pre ili posle ljudske civilizacije.
Džentlmen u svakom zamislivom smislu reči, koji je najveći deo života proveo na rubu siromaštva.
Bezrezervno predan zdravom razumu, logici i egzaktnim naukama, i paralelno s tim –od najmlađih dana do same smrti- proganjan dugotrajnim, razrađenim i krajnje iracionalnim košmarima.
Izraženi kosmopolita ali istovremeno lokal-patriota, gotovo patološki poistovećen sa rodnim Providensom .
Um koji je baratao kosmičkim magnitudama i ubedljivo govorio o beznačajnosti antropocentrične samozaljubljenosti stanovnika planete Zemlje, ali istovremeno militantni rodoljub i čak, rasista.
''Anti-semita'' koji se oženio Jevrejkom.
Oženjen, ali nikada zapravo odomaćen kao glava porodice, ili progenitor.
Bogat filozofski um čiji su najbitniji spisi o astronomiji, filozofiji, ekonomiji, istoriji i raznim savremenim pitanjima objavljivani isključivo u amaterskim izdanjima ili lokalnim dnevnim novinama.
Osoba klasičnog ukusa i obrazovanja – posvećena najprezrenijem od žanrova, hororu.
Pisac koji je sebi postavljao (i često ostvarivao) visoke estetske standarde, samo da bi svoja književna dela za života video isključivo u petparačkim magazinima sa drečavim koricama, na krtoj, žutoj, ''pulp'' hartiji.
Čak i kao zvezda ''pulp'' časopisa (pre svih, Weird Tales) tvrdoglavo odbijao da se povinuje njihovim niskim standardima, te je stoga sve vreme doživljavao sukobe sa urednicima, i čak – da mu budu odbijane priče koje se danas smatraju klasičnim.
Samac, retko u društvu s ljudima; s druge strane, pisao ogroman broj najprijateljskijih pisama u kojima je nesebično delio svoje vizije.
Povučeni čudak iz perspektive svojih suseda, a beskrajno srdačna, pouzdana i duhovita osoba u svedočanstvima svih koji su ga bolje upoznali."

Odlomak iz teksta Dejana Ognjanovića: Lavkraft- Izvan ovog univerzuma, 2006.

Što se samog FRP-a tiče, mislim da ima nekoliko ljudi koji će ti lepo objasniti o kakvom sistemu se radi. Lično sam ga igrao više puta i mogu reći da je odličan, pod uslovom da voliš dobar horor.
Kirgan
Ser

Post by Kirgan »

CoC je fenomenalan % sistem gde se igrac nalazi u ulozi obicnog (manje ili vise ) coveka u neobicnoj situaciji gde se pored borbe za goli zivot vodi i borba za razum a mozda i svet :twisted:
Josef Quartjin (Enemy Within):

"Zbogom Wittgendorf-e na k...c te nabijem" Sommerzeit 13. 2512.
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

novot wrote:Dakle, hajdemo prvo o autoru, odnosno piscu čijim je delima čitav Ktuluanski FRP inspirisan, Hauardu Filipsu Lavkraftu:

Izraženi kosmopolita ali istovremeno lokal-patriota, gotovo patološki poistovećen sa rodnim Providensom .
''Anti-semita'' koji se oženio Jevrejkom.
Upadljivo suv i debeo :D
Locked

Return to “FRP/RPG”