In Nomine

Moderator: Moderators

Locked
Dawngreeter

In Nomine

Post by Dawngreeter »

Bas sam se juce postao ponosni vlasnik sest In Nomine knjiga, pa ko reko da vidim sta sira publika misli o ovoj igri.

Jos nisam stigao da knjigama posvetim vise vremena od letimicnog prelistavanja, ali ono sto mi za sada izgleda zaista do jaja odradjeno je fini balans izmedju bezobraznog sarkazma na temu 'riscanstva (demon gusenja na pilece kosti, demon mracnog humora, demon spama... :D ) i duboko te detaljno izgradjene Judeo-'riscanske kosmologije. U principu nisam neki fan smesnih RPG-ova, ali ozbiljni RPG koji ima potencijal za (ozbiljan) sarkazam je nesto sto mislim da mi se prilicno svidja.

Imal' kod nas ljudi koji su ovo igrali? Koji su utisci?
Is it bright where you are? Have the people changed? Does it make you happy?
Image
Xardas

Post by Xardas »

...e, matori, baš ti je fora...mislim, zagolicaš nam radoznalost i onda nas ostaviš da se sušimo....ajde nemoj da lenčariš nego čitaj knjige i postavljaj neke review-e kao što si postavio za mage...namoj da razočaraš nas, tvoje verne čitaoce...

X
Omiljeni latinski citat : "Perikur acdatis eneus mrdi!"
:)
Dawngreeter

Post by Dawngreeter »

Al' sam se pretrgao za Mage-a... :D

Mislim, znao sam dovoljno o igri za kratak opis i pre nego sto sam kupio knjige. Osnovna postavka je dobro uhvacena tagline-om sa korica osnovne knjige: "Good & Evil, Life & Death, Rock & Roll".

Vreme desavanja: sadasnjost
Mesto desavanja: kreacije (sa Raj i Pakao autonomnim pokrajinama)
Akteri: Ljudi, Andjeli, Demoni i Etherali

Svi znamo za veliki Rat kada je Lucifer sa svojim separatistima, noseci parole "Pakao Republika", izasao na ulice da protestuje protiv Bozje tiranije. Onda su se malo andjeli medjusobno tukli i tako dolazimo do danasnjeg dana. Sa jedne strane su andjeli, sa druge su demoni, a u sredini - ljudi. Igraci mogu igrati likove koji pripadaju bilo kojoj od te tri strane. Sama postavka price, konkretan stil i atmosfera su prilicno otvoreni za interpretaciju i modifikaciju jer je igru moguce postaviti na milion nacina. Pocevsi od postavke u kojoj je Stari Zavet 'u pravu', preko Islama kao fokus do postavke u kojoj je Pakao u stvari 'dobra strana' a Bog surovi tiranin koji sprovodi nekakvu despotiju uz pomoc svojih andjela.

Bilo kako bilo, postoji nekoliko razlicitih redova andjela i demona (ljudi kao PC likovi, iako moguci, nisu bas glavni fokus igre), klasifikacija koja je slicna (ali ne toliko definisuca) klasifikacijama u vecini White Wolf igara. Ono sta mnogo vise definise andjela ili demona je njegov Superior. Postoji relativno mali broj andjela i demona najviseg reda (njih desetak) i svaki od njih pokriva izvesno konceptualno podrucje, definisano njihovm Recju. Rec je personifikacija svega sto andjeo, odnosno demon zastupa (mozda je, u stvari, preciznije reci da su andjeli ili demoni konkretizacija Reci). Na primer Michael-ova rec je Rat i on pokriva sve sto bi moglo teoretski da podpadne pod taj koncept. Andjeli i demoni nizih redova imaju daleko uze definisane Reci, tako da jedan primer iz knjige govori o demonu cija je Rec "davljenje pilecom kosti" koji bi sluzio ispod demona cija je Rec "davljenje" koji sluzi demonu najviseg reda cija je rec "Smrt". Jos uvek nisam siguran da li igraci po 'kanonskim' pravilima pocinju sa likovima koji su dovoljno bitni da imaju svoju Rec, ali je to u svakom slucaju moguce. Rec dobrim delom definise ramifikacije u okviru kojih andjeo, tj. demon moze da utice na Simfoniju (sveukupnost postojanja) i sta tacno odredjuje njegovu Harmoniju i Disonancu (ponasanje u skladu ili protiv sklada svoje prirode - demon cija je Rec "ubadanje ljudi tupom kazikom u oko" dobija poene Disonance ako, jelte, ne izaziva ubadanje ljudi tupom kasikom u oko).

Sistem koji igra koristi meni delujestravicno zanimljivo, mada sam citao komentare ljudi da je mozda previse simplistican. U svakom slucaju, sistem se zove d666. Igra se iskljucivo sestrostranim kocicama i za akcije se bacaju tri kockice. Prve dve sluze za odredjivanje uspeha odnosno neuspeha, a treca pokazuje koliko je dobro nesto odradjeno (na primer damage, za potrebe combata). Prirodni roll koji pokaze 666 izaziva Infernal Intervention a 111 izaziva Divine Intervention sto moze biti pozitivno ili negativno, u zavisnosti dal' su igraci andjeli, demoni ili nesto osmo. To je otpriliek sve sto za sada mogu da kazem jer mehaniku nisam ni pogledao za sada.

Pored klasicnih andjela i demona, postoji jos sijaset kojekakvih cudnih stvari koje igraci mogu uzeti pod svoje. Tu su Free Lilin likovi (nit' andjeli nit' demoni ali dobrim delom slicni njima - bica stvorena od strane Lilith licno), najobicniji moralus banalis smrtnici, magovi, 'prosvetljeni' ljudi koji se bore za jednu od dve strane i na kraju Etherali - nesto kao duhovi, ali ne bas. Paganski bogovi davno proteklih dana, otelotvorenja snova ljudske rase, efemeralna duholika bica cudnih sposobnosti i naravi (naravno, ove po glavi tuku i andjeli i demoni, u glavnom).

Svom srecom, u posedstvu sam svih bitnih knjiga (osnovna knjiga, angelic/infernal/corporeal/etheral player's guide i gm's guide) tako da cu, nadam se, relativno skoro moci da zvrljnem nesto konkretnije o razlicitim aspektima igre. Ako se bude pokazalo da bi ljudi to citali, naravno.
Is it bright where you are? Have the people changed? Does it make you happy?
Image
Changeling

Post by Changeling »

Hvala za trud, DG. Vidiš, možda taj IN NOMINE i ne bi bio loše ulaganje...

Izbaci još neke podatke... daj neku ocenu te mehanike igre kad budeš
prodro u nju. A za čitanost nemo' da se brineš!
I should like to see the last king
strangled with the guts of the last priest.
Alekks

Post by Alekks »

pozdrav od susjeda iz Osijeka,

eto i ja sam prije par mjeseci konačno nabavio In Nomine (nakon godina i godina traženja) i trenutno čekam da mi ga prijateljica isprinta jer je u PDF-u.

Čini mi se izuzetno detaljan što se tiče opisa frakcija i različitih demona/anđela. Također mi se čini da su ti demoni i anđeli relativno slabi! Mislim očekivao sam da su karakteri tamo nešto kao u Vampire the Masqueradu, ono, fucking jaki. Možda griješim...

što kažete?
Kirgan
Ser

Post by Kirgan »

Dakle ideja mozda nije losa bog je nestao i sve je puklo bande svega i svacega se organizuju nekadasnji neprijatelji postaju clanovi istih bandi ali inace to nije humor frp vec neuspeo pokusaj ozbiljnog frp-a :twisted:
P.S. Inace vamiri su najblaze receno malo jaci ljudi zbog svojih moci a ni to nemoraju da budu oni su bedni izgovor za vampire toliko o maskaradi :twisted:
Josef Quartjin (Enemy Within):

"Zbogom Wittgendorf-e na k...c te nabijem" Sommerzeit 13. 2512.
Locked

Return to “FRP/RPG”