Kako moze Matrix da bude mnogo vise SF nego Cyberpunk kada je Cyberpunk ogranak SF-a?
Nisam bas tu da raspravljam o semantici, niti se preterano slazem sa prethodnom izjavom, ali naravno da moze. Eto, bilo koji SF ne-cyberpunk naslov je vise SF nego cyberpunk.
Inace, jasna je razlika izmedju 'futuristicke bajke' i SF -a. SF, jelte, ima onog 'science' u sebi i generalno je ozbiljniji. Klasicna razlika bi bila Star Wars naspram Blade Runner -a. Matrix, iskreno, pocinje kao SF, ali se zavrsava kao futuristicka bajka.
Da ne zaboravim, jos jedna stvar koja mi je zasmetala u Matrixu posle n-tog gledanja: neiskorisceni potencijali. Neo pocinje kao haker, zar ne? Mogao je da bude i najobicniji beskucnik kome neko na zidu napise 'Follow the White Rabbit'. Morpheus je u jednom momentu spomenut (u svetu Matrixa) kao terorista? Pa sta - oni jedva da i dolaze u kontakt sa ljudima u filmu. Nasao sam bio jos primera, samo sto moram prvo da zagrejem vijuge, tek sam ustao...
Imao sam, po prvi put, utisak da gledam neku Vampire: the Masquerade kampanju u kojoj su igraci zaboravili da postoje i smrtnici oko njih, i koje sessionima nisu ni videli.
Ne preterano bitan problem, no nema veze.