dakle, ajd prva tema nek bude "kako reshiti probleme powergamera?"

Moderator: Moderators
Igras Ktulu.Shark wrote:..."kako reshiti probleme powergamera?"
dakle, neki saveti na ovu temu?iz iskustva znam, a i imao sam pregrsht prilika da vidim shta jedan powergamer radi druzhini ljudi koji igraju prvi put... "ako to uradish - ubitju te", "ja mu ne dam", "ne radi to" su rechenice koje su chuju bar po jednom (in character kao i out of character) svakih pet minuta...
igrachi nit znaju shta da rade, nit mogu ishta da mu urade nit smeju ishta da mu urade jer on zaista mozhe da ih ubije tako kao od shale kao shto kazhe... a opet, ne mozhe DM njega non-stop da drzhi na lancu i da ga cima svaki put kad to kazhe jer to previshe odvlachi od igre... mozhe da mu preti da tje ga debelo ozhezhiti ako ubije nekog bez validnog razloga i da ga smiruje, al ne mozhesh nekome promeniti nachin igranja...
da ne pricham o tome shto powergameri obichno igraju nekog esencijalnog lika za celu druzhinu, pa ako ga oterash oni su manje-vishe popili govna (npr fighter u druzhini wizard, rogue, bard) pa ti je on veoma koristan tu...
ne znam, ja sam josh uvek veoma "zelen" DM i ja zaista ne bih znao shta da radim u takvoj situaciji... verovatno bih oterao powergamera i doveo NPCa na njegovo mesto, al opet to nije to jer taj isti powergamer je par puta bash ispao veoma dobar igrach a NPC jelte nikad ne sme biti PC...
vala, bash me interesuje shta vi i kao igrachi i kao DMovi mislite o ovakvoj (ili ovakvim) situaciji/jama?
naravnoKo, jel' ja? wrote:Samo se zapitaj da li zelis da se igras sa likom koji svima kvari zabavu?
Mislim da je odgovor prilicno jednostavan
Nije samo sacmara u pitanju, sva oruzja rade okrutne kolicine damage-a.Shark wrote:...mada mislim da je samo zato shto je shotka u pitanju...
- Probas razgovarati sa tim ljudima - da se malo smire, da ne prave sranja, da se kontrolisu. Das im sansu.@Awakened: oni koji umeju da skapiraju nisu problempoenta su oni (a to nisu samo powergameri) koji "igraju svog lika" a lik im je neko ko svima pravi teshko sranje, tj da to refraziram - jedino se on zabavlja dok igra svog lika, a mozhda chak ni njemu nije toliko zanimljivo vetj to radi jer je to njegov lik... a da sve bude gore - ovi ostali ne mogu bez njega.
zvuchi kao veoma fin odnos... moratju to da probam jednom...Awakened wrote:Sto se tice jakih NPC-eva, ono, svaki svet treba da ima i jace, i slabije, i NPC-eve iste snage kao PC-evi. Ali ono sto je vaznije je da igraci osete svoj napredak u odnosu na njih. Ono, pocnu kao likovi kojima velike baje 20-tog nivoa daju naredjenja, a zavrse kao likovi sa kojima se te iste baje savetuju i prave planove.
Tipa, u jednoj mojoj kampanji, PC-evi su krenuli od 1. nivoa. I ono, sretnu likove kao kapetana straze (neki, recimo 4. nivo), malo kasnije jednog rendzera (6. nivo) itd. I naravno, dok su PC-evi jos na pocetku karijere, ovi im daju savete, uce ih, itd. Onda PC-evi sretnu predrkane NPC-eve (20. lvl). Onda, nekom trenutku, lagano nalaze kako je sve vise i vise NPC-eva koje srecu slabije od njih. I na kraju, u zavrsnici kampanje, kad se svi skupe na gomilu, oni NPC-evi sa pocetka sada izvrsavaju naredjenja PC-eva, a oni "predrkani" NPC-evi su sada jednaki sa PC-evima i bore se sa njima rame uz rame.
A na samom kraju kampanje svi priznaju da su PC-evi glavne baje, i imas RPG hepiend.
Nema na cemuShark wrote:fala, fala... od tebe sam upravo i zheleo da chujem odgovor
Nisam se najpreciznije izrazio, ima 2 feat-a od nivoa, plus jedan bonus fajterski...dakle taj lizardman na prvom levelu ima samo dva feata?
Cini mi se da sam pravio nekog NPC-a na tu temu pre jedno 3 godine...dakle, chovek kazhe "otju da igram lizardman monka"
So far, so good.ima 2d8 racial HD, BAB 1 i FRW: 0 3 0 saveove, i 5x(2+int) skillova da rasporedi na balance, climb, jump, swim i kazhe "lizardfolk humanoid levels give it one free feat"
i rasporedjuje skillove (e sad, poshto je on tu i dalje na 2HD, znachi skillovi mu idu do 5 rankova) i stavlja po 5 na sva chetiri
Nemam sta da dodam, sve si potpuno korektno odradio.on tje na prvom levelu biti ECL 4, al bira featove:
za onaj prvi lizardmanski (free) bira Combat Reflexes
<snip>
e sad ja tebe (tj vas pitam) dal bi taj lik mogao tako da izgleda? tj da li izgleda tako ili nekako drugachije? i ako nije ovako, da li bi bilo previshe trazhiti kako bi on tachno izgledao, ne bi li jednom za svagda nauchio kako to tachno radi?
fala unapred...
Potpuno ista diskusija (sa neznatno drugacijom terminologijom) mogla bi se voditi za jos desetine razlicitih sistema, pocev od GURPS-a, Shadowrun-a, RIFTS-a, a o Rolemasteru da i ne govorim.bojan wrote:I posle se neko cudi zasto ljudi pljuju po D'n'D-u... Zvucalo je ko razgovor dva advokata specijalizovana za razvode... :lol:
potpuno se slazem sa bojanom. Ne bih pljuvao bentley, ali da cujem dva mehanicara kako pricaju o delovima transmisije bentleya, to me NE BI PODSTAKLO DA ISTI VOZIM. Sa druge strane, ako bi mi neko pokazao kako je unutrasnjost cool i lepa, i imam svoj minibar unutra, onda mozda.Potpuno ista diskusija (sa neznatno drugacijom terminologijom) mogla bi se voditi za jos desetine razlicitih sistema, pocev od GURPS-a, Shadowrun-a, RIFTS-a, a o Rolemasteru da i ne govorim.
Da li bi isto tako pljuvao i Bentley da cujes razgovor dva mehanicara o delovima transmisije?