too bad we don't know the fellow, i guess he'd be pretty rich on that feb 2nd... oh well, we'll just have to wait for the "normal" retailers to get a copy :P
Moderator: Moderators
Cela ideja je da ne mozes da biras kakav si se rodio vec mozes samo da biras sta ces da postanes.Dawngreeter wrote:...jesam li spomenuo da se za karakteristike bacaju kockice...
Generalno jedna od stvari na koju se ja licno nikada ne bih zalio je sistem damage-a - kao i u realnoj borbi mozes biti samo okrznut a mozes i da nastradas od random pogotka... Sta ti se tu konkretno ne svidja.Dalje, health likova je na pocetku u glavnom oko 10. Bazicni damage oruzja je 1d10+x (gde je x = 0 za, recimo, mac a 3 za shotgun). Znaci mozete pasti u critical od jednog shotgun shell-a, ali isto tako sa macem po protivniku mozete da vitlate non-stop i da pravite 1-2 damage poena. A sve to zavisi od jednog d10 roll-a. U opste nije dobar feel igrati tako nesto.
Ali to je postulat celog 40K - niko sem najvecih baja ne moze da stane pred sile haosa. A ekipa iz dark heresy-a je daleko, daleko od najvecih baja... Sto moze ili da ti se svidja ili da ti se ne svidja - u prvom slucaju "suck it up" a u drugom slucaju idi igraj D'n'D...Cak i zanemarujuci iznad receno, igra ima neki potpuno bizaran fatalisticki momenat gde u susretu sa silama haosa jedan obican d100 roll moze da vam ubije lika, eto tako.
Da, kao i u CP2K20 ili Ktulu - Citiram avanturu "Ako koji igrac padne Luck roll ****** ga je uzeo i mrtav je na mestu. I to nakon sto su igraci potrosili barem 5-6 sesion-a da dodju do tog momenta... Opet - ako ti se ne svidjaju smrtni likovi - igraj D'n'D.Avantura na kraju osnovne knjige ima povodom toga i vrlo koristan savet zbog vrlo realne mogucnosti da vam glavni demon pobije celu druzinu. Parafraziram: "Ako svi likovi izginu, verovatno je najbolje da prekinete igru i pocnete drugu." Vau. Svaka cast.
Priest-ovi? To se slaze sa 40K background-om....Clerici dobijaju do deset puta vise para od ostalih klasa, na primer...
Cela ideja 40K je da Psyker-i, osim najvecih baja izazivaju takva sranja - zato ih i niko ne voli...A ako povrh svega toga imate i Psychera sa sobom, vezite se. ako na desetostranoj dobije 9, baca Perils of the Warp. Ako dobije preko 75 na toj tabeli, baca na tabel iza veca sranja. Veca sranja ukljucuju instant pozesovanje od strane demona (lik instant mrtav, gotovo sigurno i ostatak druzine), samo jednu mogucnost da imenujem. Zar prosto ne skicite od zadovoljstva?
A posto ja biram sta ocu da igram... onda nista, ne?bojan wrote:Cela ideja je da ne mozes da biras kakav si se rodio vec mozes samo da biras sta ces da postanes.
Ne svidja mi se to sto igras lika koji nije onaj koji je slucajno poginuo od metka. U Call of Cthulhu mozda igras, ovde ne igras. Ovde igras coveka koji je imun na takve stvari jdnostavno zato sto je protagonista price, a prica ne prati John Doe-a kojeg je slucajno zalutali mtak ubio nego onog baju oko kojeg su se desavale zanimljive stvari. Ne zelis da gledas film u kojem protagonista gine u desetom minutu, ili koji sat ipo cuci u rovu a onda ga pogodi granata.bojan wrote:Generalno jedna od stvari na koju se ja licno nikada ne bih zalio je sistem damage-a - kao i u realnoj borbi mozes biti samo okrznut a mozes i da nastradas od random pogotka... Sta ti se tu konkretno ne svidja.
Postoji nebrojeno mnogo nacina da se tako nesto docara bez ubijanja lika iz jednog roll-a. Mozda se to tebi svidja, u kom slucaju ti svaka cast i toplo ti preporucujem Dark Heresy. Meni se ne svidja jer smatram da svaki lik po obavezi mora da ima staying power jer je primarna poenta igre da se igrac zabavi. Cak i ako je high lethality sistem, ne moze da se gine samo zbog jednog arbitrarno definisanog roll-a. To je cop out lose mehanike.bojan wrote:Ali to je postulat celog 40K - niko sem najvecih baja ne moze da stane pred sile haosa. A ekipa iz dark heresy-a je daleko, daleko od najvecih baja... Sto moze ili da ti se svidja ili da ti se ne svidja - u prvom slucaju "suck it up" a u drugom slucaju idi igraj D'n'D...
Nije smrtnost lika da pogine posle 6 potrosenih sessiona zato sto ga kockica nije htela. To ne sluzi dramaticnosti price. Nemam ja nista protiv likova koji ginu, ali tolika arbitrarnost je bullshit. Nije bilo dobro u cyberpunku i nije u medjuvremenu postalo nista bolje. Mora da postoji mehanika koja omogucava dramski svrsishodno prevremeno umiranje likova. A ako ti se ne svidja dramska svrisishodnost svih aspekata tvog lika, idi igraj D&D.bojan wrote:Da, kao i u CP2K20 ili Ktulu - Citiram avanturu "Ako koji igrac padne Luck roll ****** ga je uzeo i mrtav je na mestu. I to nakon sto su igraci potrosili barem 5-6 sesion-a da dodju do tog momenta... Opet - ako ti se ne svidjaju smrtni likovi - igraj D'n'D.
Osim sto kada rade u inkviziciji ne rade posao svestenika i nema nikakvog smisla da su placeni drugacije od bilo kojeg drugog coveka kojeg je angazovao inkvizitor.bojan wrote:Priest-ovi? To se slaze sa 40K background-om.
Sto je jedino mestu gde bih mozda popustio da je mehanika kud i kamo ok. Ali umirati zbog jednog loseg rolla je bullshit najviseg reda. Ja sam malo promenio mehaniku da Fate poen (koji ne dozvonjava Perils of the Warp reroll) dozvoljava da se tabela vecih sranja jednsotanvo anulira i sve se posmatra po slabijoj. Sto i dalje ustolicava Fate kao primarni resurs, sto je lose, al' je bolje od alternative.bojan wrote:Cela ideja 40K je da Psyker-i, osim najvecih baja izazivaju takva sranja - zato ih i niko ne voli...
Onda se ti dogovris sa ekipom pa sami sebi napravite likove drugom metodom...Dawngreeter wrote: A posto ja biram sta ocu da igram... onda nista, ne?
Ne preteruj.A ni to nije bitno. Ovo je high combat setting a moze se desiti da zbog kockica ne mogu da bogodim stalu iz raketobacaca. Dok stojim u stali.
Na zapadu nista novo?...ili koji sat ipo cuci u rovu a onda ga pogodi granata...
Ne, to zapravo savrseno pokazuje beznacajnost likova prema kosmickim uzasima (Ktulu) ili snagama haosa (WFRP/DH). A za random slucaje imas fate poene.Nije smrtnost lika da pogine posle 6 potrosenih sessiona zato sto ga kockica nije htela. To ne sluzi dramaticnosti price.
Ali za razliku od Hive Ganger-a i Conscripta imali su prethodne izvore finansija.Osim sto kada rade u inkviziciji ne rade posao svestenika i nema nikakvog smisla da su placeni drugacije od bilo kojeg drugog coveka kojeg je angazovao inkvizitor.
OK, slozicu se da se ne slazemo. Ali reci da je sistem zbog toga losh - to je BS najviseg reda......Ali umirati zbog jednog loseg rolla je bullshit najviseg reda...
GMShark wrote:DM
Upravo si mi napravio complete brain shutdown. Covece Dark Heresy je obogaljeni sistem koji evolutivno pripada nekoj '85. godini. Prihvatam da neko ima kojekakve fetishizirane sklonosti ka takvim sistemima, eno Gulan voli AD&D. Sve je to ok, ali nemoj sa takvim exception-ima da mi iskaces molim te, pocecu da krvarim na oci.Shark wrote:meni se DH za sada chini kao jedan od najboljih sistema koje sam igrao
Vidis, recimo kada normalan GM kaze da je neko umro tako sto se posekao na papir onda je umro i nema mu pomoci ma kolika svinja bio. Ako to ne shvatas nego insistiras na bacanju kockica za sve - tja.Shark wrote:zanimljivo kako je inkvizitor pao od metka tvoje shotke...
ja ionako imam stav da posle '90ih nishta dobro izashlo nije... muzika, filmovi, stripovi.... sve to bledi u poredjenju sa 90im i ranijeDawngreeter wrote:Upravo si mi napravio complete brain shutdown. Covece Dark Heresy je obogaljeni sistem koji evolutivno pripada nekoj '85. godini. Prihvatam da neko ima kojekakve fetishizirane sklonosti ka takvim sistemima, eno Gulan voli AD&D. Sve je to ok, ali nemoj sa takvim exception-ima da mi iskaces molim te, pocecu da krvarim na oci.Shark wrote:meni se DH za sada chini kao jedan od najboljih sistema koje sam igrao
To je tvoje veoma subjektivno misljenje i time ne mozes braniti da nesto valja ili ne valja.Shark wrote:...ja ionako imam stav da posle '90ih nishta dobro izashlo nije... muzika, filmovi, stripovi.... sve to bledi u poredjenju sa 90im i ranije
Ja znam to, i tako to, i te neke stvari, te i tu i tamo, i tako, bas mi se svidja i meni je super.bojan wrote:koristis Gulanovu logiku.
A-joj. Sta je ovo? Stav? Ja se zaista divim Bojanu sto je uspeo da skopca ozbiljan odgovor na ovako nesto.Shark wrote:ja ionako imam stav da posle '90ih nishta dobro izashlo nije... muzika, filmovi, stripovi.... sve to bledi u poredjenju sa 90im i ranije