Gerila - Rat u Srbiji 1941-42

Naučite da fino ofarbate svoje figurice ili da napravite deo terena za Warhammer.

Moderators: Shunka, bojan

Post Reply
Justinijan

Gerila - Rat u Srbiji 1941-42

Post by Justinijan »

Vec tri godine radim na ratnoj igri Gerila - Rat u Srbiji 1941-42. Igra je testirana preko 100 puta, pravila su utegnuta, rade odlicno, svi playtesteri koji su je probali imaju samo reci hvale.Drug je ilustrovao igru ( pogledaj dole deo mape i kutiju ). Stvar je spremna za stampu ali da li se isplati izdavati je? Koliko je uopste trziste za drustvene igre u nasoj zemlji? Namerno sam izabrao tematiku koja je lozacka za ove nase prostore ali da li je to dovoljno? Potreban savet!
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... =3&theater
Nazalost ne uspevam da postavim fotke. Ova dva linka su sa mog profila.

Teaser za Gerilu - Rat u Srbiji 1941-42.Ziveli!
Link:
http://www.youtube.com/watch?v=LQ4cjC_0-24
Last edited by Justinijan on Mon Mar 04, 2013 2:12 pm, edited 13 times in total.
Mikaan

Re: Gerila - Rat u Srbiji 1941-42

Post by Mikaan »

Deluje zanimljivo :wink:

Mislim da Severian iz kluba Valhala ima neka iskustva sa izdavanjem / prodajom igara na srpskom, a ako se dobro secam bili su i neki momci koji su pravili i prodavali neku igru na temu galaktickih istrazivanja ili tako nesto. Verujem da ce te posavetovati neko ko zna malo vise detalja ...
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Studio hrabri vitez je radio neke igre u NS. Mislim da je on uspesno i prodao neke igre kinezima na sajmu igara u Esenu, cime bih ga svrstao u jedinog ozbiljnijeg sa ovih prostora u toj oblasti. Valhala je vise radila ripoff Banga za domace trziste.

Mislim da pomenuti studio mozes naci na Valhalinom forumu, mislim da ga povremeno prati (ili bi mu bar neko skrenuo paznju da pogleda forum). Mislim i da mu je username "hrabri vitez" ili "hrabrivitez".

Trziste kod nas ti nije sjajno, i mislim da tu ne mozes zaraditi pare, ako govorimo o klasicnom boardgameu. Ako govorimo o karticama, tu bi mozda i mogao nesto da uradis, mada koliko vidim i izvori magije su se ne kraju ugasili.

Kod nas (u Srbiji) imas okvirno nekih 10ak do 15ak gaming grupa. To ti je ujedno i maksimalni broj kutija koje mozes racunati da mogu da odu. Ali i tim grupama onda jos treba da se svidi tematika i cena i sve ostalo.

Ostatak moze da ti ode jedino ako sklopis neki dil sa nekim knjizarama ili nekim velikim lancem prodavnica igracaka (npr. Dexy co) ili tako nesto, gde bi kupovali non-gamer, random, ljudi. A i onda mora da ti bude niska cena (jer je u Srbiji i potrosacka korpa niska). I opet ne znas da li ces prodati i koliko.

Sto se tice slika koje si postavio, dizajn kutije me nije bas odusevio. Sama tabla izgleda jako lepo, mada mi nije potpuno jasna namena crnih tackica na svakom hexu. Nisam bas ljubitelj countera, tako da mi se taj momenat nije dopao (nije da su ruzni counteri, naprotiv, samo ja ne volim igre sa counterima).

Da li su ti svi playtesteri prijatelji? Jer ako jesu, mozda bi zeleo da cujes i misljenje jos nekoga sa strane, pre nego sto ulozis pare u produkciju.

Trebao bi i malo vise da opises igru. Npr. mozda da navedes neke osnovne mehanike koje koristis, cemu je slicna, itd. (pogledaj kako funkcionise sajt board game geek).
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
Justinijan

Post by Justinijan »

Dzone tvoja ocena trzista me je bacila u bedak. Da li je moguce da u celoj Srbiji mozes da racunas na 30-tak prodatih primeraka?Ipak ako je trziste jedva da postoji, ili je jako malo onda ga treba stvoriti. Plakat na banderi ispred svake skole i gimnazije u Beogradu,Novom Sadu i Nisu,nekoliko stotina flajera podeljenih na velikom odmoru pa situacije mozda i nece biti tako crna.Nadam se.
Crne tackice u svakom hexsu sluze za proveru line of sight-a. Kada nisi siguran da tvoj vojnik vidi svog protivnika, lenjirom spojis tacke hexsa u kome se nalazi tvoj vojnik i hexsa u kome se nalazi protivnicki vojnik.Ako line of sight sece hex u kome je kuca, ili udara u zid, onda ga ne vidis, ako prolazi kroz hex u kome je drvo ili zbun onda ga vidis delimicno i pucas sa penalima itd.
Sto se tice countera? Ja ih gotivim ali to nije bitno. Oni su standard za ovaj tip igara ( GMT games, Lock and Load publishing, Decision games, Academy games ).
http://boardgamegeek.com/boardgame/1035/squad-leader
http://boardgamegeek.com/boardgame/1320 ... nd-edition
http://boardgamegeek.com/boardgame/2881 ... -grenadier
Ovo su linkovi igara na koje Gerila lici iako ne preuzima ni jednu mehaniku od njih. Znaci ima dosta pucanja, razlicitog oruzja ( mitraljez, snajper, masinka, puska), borbe za inicijativu, stekanja iza drveta ili kuce, brige o moralu svakog pojedinacnog vojnika, jurnjave za strateskip pozicijama na mapi ( partija je ogranicena na 15 poteza), krpljenja ranjenika itd.
Da ne bih razglabao sad mnogo o pravilima, posto vidim da si sa Banjice ( ja sam sa Zvezdare ) pozivam te da odigramo jednu partiju. Igru moze da igraju 3 ( svako protiv svakog ) ili 4 igraca ( 2 na 2 ).
OVAJ POZIV VAZI ZA SVE ZAINTERESOVANE. JAVITE MI SE NA PM!!!
Verterdegete

Post by Verterdegete »

Dodaj Ustase pa ces imati jos jedno potencijalno trziste.
Image
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Pa bojim se da jeste toliko lose :D. A bojim se i da ti plakati ne bi pomogli ne znam koliko. Pre svega da bi neko kupio igru mora da spada u gaming tip ljudi (sto ti odseca sve ostale). A onda jos mora da ima i pare koje ce namenski da odvoji za to (sto odseca jos jedan deo). Kada gledas osnovce / srednjoskolce, to je jos gore, jer njihovi dzepovi zavise od njihovih roditelja (sto ti dodatno smanjuje brojku). A srednjoskolci iz gorepomenutih grupa svoj dzeparac moraju da rasporede na igre, zene, i sve ostalo (pri cemu nekako uvek prioritet imaju zene :D).

Za playtesting igre ti predlazem da se nadjemo u klubu Zmaj, jer ces tamo imati vise ljudi, te ce em moci vise ljudi da ti vidi igru, em ces moci da cujes vise misljenja, em ce biti razliciti tipovi board-gamera prisutni. Mislim da ti je to win-win situacija.

Mislim da je i Pascal hteo da uradi neki playtesting njegove igre, pa moze da se napravi neki dan bas za boardgames i testiranje boardgamesa.
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.

Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.

And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.

Glory to Arstotzka!
Justinijan

Post by Justinijan »

Da, ustase,ljoticevce, pa onda ekspanzija za bosansko trziste - Gerila, rat u Bosni 1993-96 " Opsada Sarajeva" :D
Dzone, mozemo to da organizujemo u toku sledece nedelje?
Sto se tice trzista, ne znam da li si svestan, koliko medju mladim pokolenjem danas ima ultranacionalista koje moze da privuce tematika. Reklamiranje po forumima Obraza, 1389 i ostalih druzina takodje moze da proda par komada :D
A tu je i serija Radosa Bajica " Ravna Gora" koja stize sledece godine na jesen, pa ti vidi... \:D/
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Moze neki dan u klubu. Koliko traje partija okvirno? Da znam da li mogu jos nesto da organizujem za taj dan.

Glory to Arstotzka!
Justinijan

Post by Justinijan »

Oko sat i po, dva.
Ko, jel' ja?

Post by Ko, jel' ja? »

Bilo bi dobro da moderatiori prebace ovu temu o odgovarajuci pod forum.
Nemanja

Post by Nemanja »

Justinijan wrote:Vec tri godine radim na ratnoj igri Gerila - Rat u Srbiji 1941-42. Igra je testirana preko 100 puta, pravila su utegnuta, rade odlicno, svi playtesteri koji su je probali imaju samo reci hvale.Drug je ilustrovao igru ( pogledaj dole deo mape i kutiju ). Stvar je spremna za stampu ali da li se isplati izdavati je? Koliko je uopste trziste za drustvene igre u nasoj zemlji? Namerno sam izabrao tematiku koja je lozacka za ove nase prostore ali da li je to dovoljno? Potreban savet!
Nazalost ne uspevam da postavim fotke. Ova dva linka su sa mog profila.

Jedan moj drugar je napravio igru slične tematike na strateškom nivou. Odustao je od izdavanja nakon analize tržišta :(
ne želim da te obeshrabrim, ali naše tržište je jednostavno premalo. Morao bi da prodaješ još negde. Na kraju krajeva, zašto samo četnici,partizani i Nemci. Ubaci francuski pokret otpora, španski građanski rat,... kao module.Onda možeš da probaš da kontaktiraš nekog evropskog izdavača.
Koliko je meni poznato, samo zemlje sa 20+miliona stanovnika imaju značajniju gamersku proizvodnju.
Nemanja

Post by Nemanja »

...zaborahih da napišem-mapa dobro izgleda, ali one crne tačke će svakoga nervirati. line of sight se manje više isto proverava u svim sličnim sistemima, tako da su tačke čist višak
Justinijan

Post by Justinijan »

Hvala na postu Nemanja.I pored crnih prognoza trzista i prodaje, ja cu igru ipak stampati ( nadam se da ce sve biti gotovo za Dane fantazije u NS). Uradicu pedesetak kopija i ako to ode pokricu troskove i to je to. A ako ode i pola od toga opet dobro. Nisu neke velike pare u pitanju. I ne planiram da se zaustavim samo na ovoj projektu. Dizajniranje igara mi je hobi vec dugo i imam u steku nekoliko igara koje su ili gotove, ili su pri kraju ili u samom povoju; Presevo incident - sukob UCK i vojske Srbije na jugu; Dusko Vujosevic, umetnost kosarke- karticna igra; Hajduci - jurnjava sa Turcima u 18 veku; Vukovi sa Atlantika - potapanje saveznickih konvoja na Atlantiku itd.
Pored partizana, Nemaca i cetnika, tu su i Bugari. I slazem se, igru je moguce prilagoditi za razlicita trzista. A opet, malo je teze naci sukob u kome se svako bori sa svakim. To je balkanska specijalnost :D
I sto se tice tackica u hexsovima. Ja sam vec prestao da ih gledam estetski vec samoi prakticno. A prakticna primena im je velika. Dometi oruzja u igri su po nekoliko hexsova ( snajper moze da puca i preko cele mape), a sam verovatno znas koliko je hex mapa zajebana. Ponekad 2 ili tri milimetra znace vidis li ili ne vidis nekog. Zato lepo stavis lenjir, spojis tecku hexsa iz koga pucas, sa tackom hexsa u koji pucas i proveris. Ovo se ne desava cesto naravno. U vecini slucajeva je line of sight ocigledan.
Pozdrav!
Ukoliko zelis da probas igru, cimni preko pm-a.Dogovoricemo se.
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Ja ti mogu pomoci prilikom prodaje. Mozes u klubu Zmaj ostaviti koliko zelis primeraka za komisionu prodaju.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
Nemanja

Post by Nemanja »

Justinijan wrote:Hvala na postu Nemanja.I pored crnih prognoza trzista i prodaje, ja cu igru ipak stampati ( nadam se da ce sve biti gotovo za Dane fantazije u NS). Uradicu pedesetak kopija i ako to ode pokricu troskove i to je to. A ako ode i pola od toga opet dobro. Nisu neke velike pare u pitanju. I ne planiram da se zaustavim samo na ovoj projektu. Dizajniranje igara mi je hobi vec dugo i imam u steku nekoliko igara koje su ili gotove, ili su pri kraju ili u samom povoju; Presevo incident - sukob UCK i vojske Srbije na jugu; Dusko Vujosevic, umetnost kosarke- karticna igra; Hajduci - jurnjava sa Turcima u 18 veku; Vukovi sa Atlantika - potapanje saveznickih konvoja na Atlantiku itd.
Pored partizana, Nemaca i cetnika, tu su i Bugari. I slazem se, igru je moguce prilagoditi za razlicita trzista. A opet, malo je teze naci sukob u kome se svako bori sa svakim. To je balkanska specijalnost :D
I sto se tice tackica u hexsovima. Ja sam vec prestao da ih gledam estetski vec samoi prakticno. A prakticna primena im je velika. Dometi oruzja u igri su po nekoliko hexsova ( snajper moze da puca i preko cele mape), a sam verovatno znas koliko je hex mapa zajebana. Ponekad 2 ili tri milimetra znace vidis li ili ne vidis nekog. Zato lepo stavis lenjir, spojis tecku hexsa iz koga pucas, sa tackom hexsa u koji pucas i proveris. Ovo se ne desava cesto naravno. U vecini slucajeva je line of sight ocigledan.
Pozdrav!
Ukoliko zelis da probas igru, cimni preko pm-a.Dogovoricemo se.
probaću sa zadovoljstvom.u stvari sa zadovoljstvom ću je i kupiti.principijelno podržavam domaće autore :D
samo vodi računa o playtestingu. po mom iskustvu, a igram skoro 20 godina, najviše od toga ti zavisi kvalitet i igrivost.
i, kao što reče džon vejn, obavezno isprobaj sa ljudima protiv kojih inače ne igraš.
...a za Duleta Vujoševića :applause:
Justinijan

Post by Justinijan »

Mrzimsve vazi se.Kad bude gotovo, cujemo se. Hvala.
Igru su testirali i ljudi koje ne znam, i ljudi koji u principu ne igraju igre i zene ( e njima se nije svidela :D ).
Imam jos par pitanja. Mislite li da bih trebao da zastitim igru? U zavodu za zastitu intelektualne svojine je tarifa, koliko sam shvatio sa njihovog sajta, nesto manje od 10 000 din. Da li mi je to uopste potrebno? Poslao sam mail pre par dana povodom toga tipovina iz hrabrog viteza ali ne odgovaraju.
Dzon Vejn

Post by Dzon Vejn »

Mislim da ti je to samo trosenje para. Ti ne mozes da zastitis mehanike igre (jer bi to bilo kao da si podneo zahtev da zastitis tocak, ili da zastits da volan mora biti okrugao i raditi... blabla kontas vec).

A sve ostalo nije ni bitno. Mozes da zastitis ime, logo, isl. Ne vidim da ti je to nesto preterano bitno ;).

Glory to Arstotzka!
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

Kao sto rece Nenad (Dzon Vejn), samo zastiti ime i logo, mada ti za to treba oko 100 jura.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Megabaja
Baja

Post by Megabaja »

ja bih dodao i da, pored toga sto je u pitanju igra sa malim trzistem, to trziste moze lako da naraste ako se ispostavi da je igra kvalitetna.
Pamti, pa vrati...

Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix

Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
Justinijan

Post by Justinijan »

Teaser za Gerilu - Rat u Srbiji 1941-42.Ziveli!
Link:
http://www.youtube.com/watch?v=LQ4cjC_0-24
Justinijan

Post by Justinijan »

Finalni izgled naslovne strane kutije za Gerilu.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... =1&theater
srebrni vitez

Post by srebrni vitez »

И, шта би са игром? Је ли заживела?
"Пoкa цapь Hикoлaй вoйнy вoeвaл,
Pacпутин eму жeну пoeбaл!"
Post Reply

Return to “Kreativna sekcija”