POCETNICKA PITANJA
Moderators: Telion, Hypodermic
-
- Blago kluba Zmaj
Re: POCETNICKA PITANJA
E vidis, tu gresis. Smoke ti daje da je obscure, od cega dobijas 4+ cover save. Smoke ne daje da je u area terenu. A jedino area teren ti uvek daje cover save. Barrage oruzja za potrebe covera kazu "gledaj od srednje tacke na blast markeru pa vidi da li je u coveru/obscured". Ja i dalje tvrdim da ne bi trebalo da ima cover, ali to ce uvek odredjivati sudija na turnirima, koliko vidim.
Poenta je da je on sav ceo zadimljen, sa svih strana. Znaci kako god da padne barrage, on pada u okvir tog dima, sto mu dodje kao da pada u okvir terena... Bar tako meni zvuci logicno, jebem li ga. :lol:Hypodermic wrote:E vidis, tu gresis. Smoke ti daje da je obscure, od cega dobijas 4+ cover save. Smoke ne daje da je u area terenu. A jedino area teren ti uvek daje cover save. Barrage oruzja za potrebe covera kazu "gledaj od srednje tacke na blast markeru pa vidi da li je u coveru/obscured". Ja i dalje tvrdim da ne bi trebalo da ima cover, ali to ce uvek odredjivati sudija na turnirima, koliko vidim.
Ali ko sto kazes, tome sluze sudije.

Koliko se ja sećam gađanja kojima sam prisustvovao, baraž pada odozgo na metu, tako da ti nikakav teren ne pomaže od njega... Možda ako si u zgradi koja ima krov pa ti isti pomogne, ali dim teško može da ti pomogne kada te gađa VBR na primer...

- Fenjer-paša
Tu bi cover save predstavljao to da oni ne vide bash tachno gde je vozilo, mada bih ja lichno na mestu komandanta artiljerije rekao: e, tamo se dimi, raspali po tome....
I wear my Grudge like a crown of negativity... desperate to control all and everything... unable to forgive...
Ako si u area terrainu, dobijas cover save od barragea.deka wrote:Koliko se ja sećam gađanja kojima sam prisustvovao, baraž pada odozgo na metu, tako da ti nikakav teren ne pomaže od njega... Možda ako si u zgradi koja ima krov pa ti isti pomogne, ali dim teško može da ti pomogne kada te gađa VBR na primer...
Ako si opalio dim (ja smatram) dobijas cover save.
Ako uradis go to ground dobijas 6+ cover save sve i da je barrage pao pola inca od modela.
Imas neka barrage oruzja koja ignorisu cover (kao na primer jednu od dve municije za whirlwind), ali osim ako to nije izricito receno, barrage oruzja ne ignorisu cover save, ona se samo racunaju kao da explozija dolazi iz centra velike pite.
U pravilima je objasnjeno i da dim ne mora da bude konkretno dim. Moze biti bilo sta drugo (recimo neke zeznute iluzije koje stvaraju vozila, ili neko ometanje, ili neka takva sranja), dim se samo koristi radi lakoce razumevanja.Tu bi cover save predstavljao to da oni ne vide bash tachno gde je vozilo, mada bih ja lichno na mestu komandanta artiljerije rekao: e, tamo se dimi, raspali po tome....

-
- Blago kluba Zmaj
Da rezimiramo, posle neke price sa duletom danas:
Cover od smoke-a imas i od Barrage oruzja. Sta vise, to ce najcesce biti jedini cover koji vozilo moze da ima od barrage oruzja, jer nemamo nijednu zgradu sa krovom/nadstresnicom.
Non-vehicle non-monstrous modeli u area terenu imaju cover od barrage-a. Vozilo i monstrous creatures - ne, jer njihova pravila za cover su drugacija.
Cover od smoke-a imas i od Barrage oruzja. Sta vise, to ce najcesce biti jedini cover koji vozilo moze da ima od barrage oruzja, jer nemamo nijednu zgradu sa krovom/nadstresnicom.
Non-vehicle non-monstrous modeli u area terenu imaju cover od barrage-a. Vozilo i monstrous creatures - ne, jer njihova pravila za cover su drugacija.
-
- Blago kluba Zmaj
D'uh, evo nesto sto smo se verujem svi zeznuli par puta:
u DoW deploymentu dozvoljeno je izabrati dve jedinice (two units) iz trupa za deployment. Dedicated transporti se racunaju kao separate unit ovde, tako da ne mozete da deployete dva seta taktikalaca sa transportima, jer je to u realnosti 4 jedinice. Ako sam jedini koji se zeznuo sa ovim, pa dobro bre, sto mi niko nije skrenuo paznju?
u DoW deploymentu dozvoljeno je izabrati dve jedinice (two units) iz trupa za deployment. Dedicated transporti se racunaju kao separate unit ovde, tako da ne mozete da deployete dva seta taktikalaca sa transportima, jer je to u realnosti 4 jedinice. Ako sam jedini koji se zeznuo sa ovim, pa dobro bre, sto mi niko nije skrenuo paznju?
Nisi se jedini zeznuo sigurno, ali... Dedicated transport je nesto sto ide u kompletu sa jedinicom. Mislim, to je DEDICATED TRANSPORT. Cak ni ne zauzima mesto na FoC-u.
I dalje mi je nelogicno da ja ne mogu da stavim dva squada taktikalaca u rhinoima na pocetku. To je bas glupo.
I dalje mi je nelogicno da ja ne mogu da stavim dva squada taktikalaca u rhinoima na pocetku. To je bas glupo.

-
- Blago kluba Zmaj
Pa ne spustas 2 troop choise-a, vec 2 troop unita. Velika razlika. Da je ovo prvo, gardista bi stavio 20 jedinica na tablu :D
Propust u pravilima po mom misljenju. Sa sve time sto IG moze da postavi 25 modela kao 1 izbor.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.
Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.
And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.
Glory to Arstotzka!
-
- Blago kluba Zmaj
nije propust, lepo pise "deploy up to two units" ne "Deploy up to two entries in the FoC". Cak su i naveli primer sa strane u italicu gde momak stavlja jedinicu i njen transport i nista vise (sa sve obrazlozenjem da su to dve jedinice). To sto IG moze da kupi vise jedinica kao jedan FoC to mu dodje kao vekovna prednost, koliko ja znam. Ali u DoW deploymentu ce i dalje moci da postavi samo dve JEDINICE.
Onda je samo pravilo lose (samo konstatacija, nista drugo). Jer je 20 marinaca uvek > 10 marinaca sa rhino vozilom. A i 20 marinaca je uvek > od 20 IG modela.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.
Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.
And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.
Glory to Arstotzka!
-
Par komentara:
gardi ide ceo platun na tablu jer u gardijskoj knjizi pise da ne moze drugacije - ili stavljas ceo platun ili nista.
Vozilo baci smoke dobije 4+ cover save i momci pucaju iz njega - ovo uopste nije beskorisno pravilo jer to znaci da gardijska himera izadje sa ivice table a onda po tebi raspali 3 plazme i jedan h. bolter.
gardi ide ceo platun na tablu jer u gardijskoj knjizi pise da ne moze drugacije - ili stavljas ceo platun ili nista.
Vozilo baci smoke dobije 4+ cover save i momci pucaju iz njega - ovo uopste nije beskorisno pravilo jer to znaci da gardijska himera izadje sa ivice table a onda po tebi raspali 3 plazme i jedan h. bolter.

- Pendargon
- Moderator bez portfelja
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
h bolter ne jer se racuna kao da se kretala. Ali recimo 3 pplazme i jedna melta :-)

-
- Pendargon
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
a, pa da, u toj himeri je gardijski ekvivalent kristijana golubovica :lol: :lol: :lol:

-
- Blago kluba Zmaj
Jedino sto pise (pri kraju knjige, gde pise koliko sta kosta itd itd) je da se racunaju kao single troop choise, i da se rola za njih sve zajedno jednom ako dolaze iz rezerve. Ali nisu single unit, a za DoW deployment se traze dva troop unita. Ako negde drugde pise da moraju zajedno, daj reci gde (tj koja strana, ili makar koji deo knjige).mladjano bugarce wrote:gardi ide ceo platun na tablu jer u gardijskoj knjizi pise da ne moze drugacije - ili stavljas ceo platun ili nista.
Evo sta me do jaja zbunjuje u vezi vanilla command squadova;
Naime, u delu knjige u kojima im kupujete opcije pise jasno i glasno "Any veteran make take...", sto ocigledno oznacava da apothecary ne moze da dobije nikakve upgradeove.
E, ali kako se to odnosi na Company Championa? Posto opcija za company championa je "One veteran may be upgraded into a company champion with power sword & combat shield for 15 pts". Da li to znaci da ja ni company championu ne mogu da uzimam dodatne opcije posto on, iz cisto tehnicke perspektive, nije veteran? Ili je on samo nabudzenija verzija veterana, te se zapravo vodi kao veteran? Recimo, ja bih hteo da company champion ima power fist umesto power sworda i da mu dam i meltagun.
Da li je to dozvoljeno?
Naime, u delu knjige u kojima im kupujete opcije pise jasno i glasno "Any veteran make take...", sto ocigledno oznacava da apothecary ne moze da dobije nikakve upgradeove.
E, ali kako se to odnosi na Company Championa? Posto opcija za company championa je "One veteran may be upgraded into a company champion with power sword & combat shield for 15 pts". Da li to znaci da ja ni company championu ne mogu da uzimam dodatne opcije posto on, iz cisto tehnicke perspektive, nije veteran? Ili je on samo nabudzenija verzija veterana, te se zapravo vodi kao veteran? Recimo, ja bih hteo da company champion ima power fist umesto power sworda i da mu dam i meltagun.
Da li je to dozvoljeno?

- bojan
- WH rulesmaster
Zapravo ne posto isti vise nije veteran.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
-
- Blago kluba Zmaj
Beta je u pravu, onog momenta kada unapredis nekog iz command squada / honour guarde u nesto, on vise ne moze da uzima dodatne opcije.
da li posto iskoristim nekronski veil of darkness imam pravo da cardzujem kada se teleportujem?znam da koristim deep strike pravilo,ali zapravo ne deep strike-ujem,to mi vise deluje kao neki deep strike move pogotovu sto se koristi u moovment fazi.
da li protivnik ima pravo da allocate-uje rane ako ga pogodim particle whip-om?tj. model ispod centralne rupe na blast markeru.zato sto pise:any model under the hole in the middle of the ordinance template is hit with an ap1 attack.recimo cent. rupa mu je na karakteru,a on hoce da prebaci ranu na obicnog trupera.
da li protivnik ima pravo da allocate-uje rane ako ga pogodim particle whip-om?tj. model ispod centralne rupe na blast markeru.zato sto pise:any model under the hole in the middle of the ordinance template is hit with an ap1 attack.recimo cent. rupa mu je na karakteru,a on hoce da prebaci ranu na obicnog trupera.
Александар Велики је заправо српски војсковођа Александар Карановић и он је трећи српски војсковођа који је у свом походу на исток дошао до Индије. Пре њега су то учинили Нино Белов и Сербо Макаридов.
- PeraNekron
Nemas pravo da chargujes, posto deep strikujes sa veilom. Po novoj ediciji pravila, protivnik ima pravo da dodeli nekom modelu ap1 ranu (objavljeno u zvanicnom faq-u).
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
Osim ako ne postoji posebno pravilo koje tebi omogucava da dodeljujes rane (kao na primer Telionovo specijalno pravilo), onda uvek protivnik rasporedjuje rane u svojim jedinicama.
I veil je deep strike kao i svaki drugi. Dakle nema chargovanja. Ako deep strike omogucava chargovanje onda je to uvek posebno naznaceno u pravilu (kao na primer Heroic Intervention kod Vanguarde).
I veil je deep strike kao i svaki drugi. Dakle nema chargovanja. Ako deep strike omogucava chargovanje onda je to uvek posebno naznaceno u pravilu (kao na primer Heroic Intervention kod Vanguarde).

U vezi barrage oruzja i cover savea.
Jedina razlika je sto barrage explozija dolazi iz centra blast templatea. Tipa ako 5 modela stoji na livadici negde, i ljusne barrage medju njih, oni ne dobijaju cover save bez obzira koliko covera se nalazilo izmedju njih i ovog sto je ispalio barrage.
Ali se zato cover save od barragea dobija ako su istih 5 modela u terenu (recimo stoje u nekoj zgradi).
Cover save se dobija i ako modeli imaju neki fazon koji cini da automatski dobijaju cover save bez obzira sa koje strane dolazio pucanj (nebitno da li je barrage ili ne), tipa ako su turboboostovali, opalili dim, ako su nob bikeri koji po defaultu dobijaju 4+ cover save uvek, ako im je rune priest opalio onaj psychic power sto svima okolo daje 5+ cover save, ako imaju prijateljski nastojenog venomthropea u blizini, ako su go to ground, itd.
Jedina razlika je sto barrage explozija dolazi iz centra blast templatea. Tipa ako 5 modela stoji na livadici negde, i ljusne barrage medju njih, oni ne dobijaju cover save bez obzira koliko covera se nalazilo izmedju njih i ovog sto je ispalio barrage.
Ali se zato cover save od barragea dobija ako su istih 5 modela u terenu (recimo stoje u nekoj zgradi).
Cover save se dobija i ako modeli imaju neki fazon koji cini da automatski dobijaju cover save bez obzira sa koje strane dolazio pucanj (nebitno da li je barrage ili ne), tipa ako su turboboostovali, opalili dim, ako su nob bikeri koji po defaultu dobijaju 4+ cover save uvek, ako im je rune priest opalio onaj psychic power sto svima okolo daje 5+ cover save, ako imaju prijateljski nastojenog venomthropea u blizini, ako su go to ground, itd.

-
- Blago kluba Zmaj
Gigo... a sto kucas za barrage oruzja kada niko nije pitao?
Zato sto ja pitam. Luka i ja se bagujemo oko toga, pa ocu da vidim sta drugi misle.Hypodermic wrote:Gigo... a sto kucas za barrage oruzja kada niko nije pitao?

-
- Blago kluba Zmaj
Pa tacno ono sto si napisao: za barrage oruzja se gleda od sredine line of sight za potrebe covera (sto cak znaci da ako slucajno pogodis dve jedinice na otvorenom, postoji sansa da jedna dobije cover save od druge), dok efekti koji uvek daju cover imaju ga i protiv barrage-a. Pitanje je jedino da li stvari koje uvek daju cover bivaju negirane stvarima koje specificno negiraju cover (tipa da li vozilo sa smoke ima cover od flamer oruzja).
- bojan
- WH rulesmaster
Kada nemas cover (zbog oruzja/skillova/cegagod) nemas ga.Hypodermic wrote:...tipa da li vozilo sa smoke ima cover od flamer oruzja).
CYNIC, n.
Koliko ja znam, sva flamer-template oruzja/psihicke magije automatski negiraju cover.
Dobro, u glavnom ovo sto sam ja napisao je pravilno. Fala, posto se stalno bagujemo oko toga.
Dobro, u glavnom ovo sto sam ja napisao je pravilno. Fala, posto se stalno bagujemo oko toga.

- PeraNekron
Rage znaci da moras u movementu da se pomeris ka najblizem protivniku. Ali, za divno cudo, ne moras da assaultujes. Moras samo da se konsolidujes ka najblizem.
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
Da li Harker koji se doda jedinici veterana (koja zbog toga dobija stealth) daje stealth ako je cela jedinica u dedicateovanoj himeri?Mislim,ok to vozilo nece bas sedeti u coveru al samo da proverim.Da li bi onda himerin camo net mogao da doda jos +1 na cover?
Da li Harkerov move through cover vazi i za himeru u kojoj se jedinica vozi?
Za psyhic shooting attack psyker mora da prodje psiho test?
Da li Harkerov move through cover vazi i za himeru u kojoj se jedinica vozi?
Za psyhic shooting attack psyker mora da prodje psiho test?
- PeraNekron
Ne. Stealth se nikako ne moze odnositi na vozilo.melekith wrote:Da li Harker koji se doda jedinici veterana (koja zbog toga dobija stealth) daje stealth ako je cela jedinica u dedicateovanoj himeri?Mislim,ok to vozilo nece bas sedeti u coveru al samo da proverim.Da li bi onda himerin camo net mogao da doda jos +1 na cover?
Ne. Vozilo uvek prolazi kroz teren bez penala. Jedino se prolazi dangerous terrain test.melekith wrote:Da li Harkerov move through cover vazi i za himeru u kojoj se jedinica vozi?
Da.melekith wrote:Za psyhic shooting attack psyker mora da prodje psiho test?
- Pendargon
I da ga ispali umesto oruzija koje poseduje. I (potencijalno), da prodje balistiku da pogodi ( ako psy power to zahteva)Za psyhic shooting attack psyker mora da prodje psiho test?
Last edited by Pendargon on Tue Feb 02, 2010 7:15 pm, edited 1 time in total.

Da li gardista koji se opece na plazmu moze da se spasi uz pomoc medica?tacnije,gets hot od plazme da li pravi ranu snage 7 (cime postaje instant smrt za gardistu) ili ap2 (cime opet negira sevj gardisti),ili se uzima kao da je obicna rana za koju model uvek ima sejv ma kakav bio?
- bojan
- WH rulesmaster
Obicna rana, sa armor i FNP save-om.
PS. A da ti za promenu procitas osnovnu knjigu pravila - ovo jako lepo pise u istoj...
PS. A da ti za promenu procitas osnovnu knjigu pravila - ovo jako lepo pise u istoj...
CYNIC, n.
Ja jesam to procitao u knjizi pravila,ali pitam ovde da proverim.Nisam ranije koristio plazmu pa sam mislio ako umire od plazme da umire od plazmine karakteristike.Bilo mi je nelogicno da od boltera nemam sejv a od topljene plazme imam.Kul
U svakom slucaju hvala za odgovor.

U svakom slucaju hvala za odgovor.