POCETNICKA PITANJA

Sve vezano za ovaj tabletop wargame.

Moderators: Telion, Hypodermic

Post Reply
Dorian

Re: POCETNICKA PITANJA

Post by Dorian »

Da, sada sam pogledao i zaista jasno pise da se za citav platoon obavezno baca samo jednom, a da sva vozila koja sadrze jedinicu, makar i ne bila dedicated, ulaze kada dodje njihova jedinica.
"More than any time in history mankind faces a crossroads. One path leads to despair and utter hopelessness, the other to total extinction. Let us pray that we have the wisdom to choose correctly."

Woody Allen

---
http://dorianm.deviantart.com/
orome pancevo

Post by orome pancevo »

Pitanje u vezi sa swooping hawksima.
Kaze,kada god dodju iz deep strika,bacaju veliku pitu S4 Ap5,bilo gde na tabli...
E sad deep strike ide na pocetku movement faze,granate bacaju bilo kada kada dodju iz deep strikea a skyleap(da se vrate u vazduh),rade u toku svoje movement faze...
Da li mogu sve to da urade u jednom krugu?Znaci dodju bace pitu i odu?
I kada se resolvuje damage od pite,u movement fazi ili u shooting fazi?
audaces fortuna iuvat
Shunka wrote:Upravo sam se setio da sam ja mod ovde!
Aman bre ljudi ne preterujte u zajebavanju coveka!
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Pita se rezolvuje odmah u movement fazi, jer je tada i bacena. Mogu da udju, bace pitu i odu (pise ti u FAQ-u).
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
orome pancevo

Post by orome pancevo »

Hvala Boc.
Zaboravio sam da FAQ postoji,pa se nisam setio da tamo pogledam 8O .
audaces fortuna iuvat
Shunka wrote:Upravo sam se setio da sam ja mod ovde!
Aman bre ljudi ne preterujte u zajebavanju coveka!
manson

Post by manson »

jedno bas pocetnicko

sta je tacno od knjiga (pravila) potrebno za start?
codex armije koju izaberem... sta jos?

da skinem PDFovem za pocetak, malo da pogledam sta i kako
ZergLord

Post by ZergLord »

Treba ti i glavna knjiga pravila za petu ediciju.
manson

Post by manson »

thnx

e sad, posto se meni najvise svidjaju deamonhunteri (zbog grey knightova najvise) pretpostavljam da mi onda trebaju i codexi za IG i SM? posto bi trebalo da mogu da se kombinuju?
jel ima veze sto su DH 3 edicija? nema neka novija verzija?
deka
Medved ili Jeti? Odlučite sami.

Post by deka »

Ukoliko želiš da ih frikombinuješ što ne moraš, trebali bi ti i ti (SM i IG) codex-i

Inače aktuelan codex DH-a i jeste taj iz treće edicije, tako ja je to OK (pored njih 3 ed codex imaju i nekroni, WH i Dark eldari)
Image Image
Zekina banda

Post by Zekina banda »

Prica se da su sledeci marinci koji ce dobiti kodeks upravo GK
Image
Izgubio je sve ko nije razumeo da je pobeda bila nesto drugo
http://offgridttgamers.blogspot.rs/
stari blog http://waxerspasttime.wordpress.com/
pavlicad

Post by pavlicad »

elem uskoro treba da pocnem da kupujem space wolves ali mi se nikako ne uklapa da pravim wolf guard termose sa TH/SS vec bi hteo da probam nesto tipa logan sa pratnjom GK termosa,zanima me da li je neko pokusao da vodi GK termose u standardnim SM armijama
deka
Medved ili Jeti? Odlučite sami.

Post by deka »

A što bi sa GK teminatorima vodio logana kada je Brother Captain Stern veći baja od njega :?:
Image Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Kako se na turnirima kod nas igra bez allies, uglavnom ljudi ne igraju sa njima ni u friednly partijama. Dok se pokoji IG igrac jos i oproba sa njima, ne secam se da je ijedan marinac eksperimentisao sa allies. Uglavnom zato sto marinacki (i njegova srodna braca) kodeks ima dovoljno interesantnih stvari sam po sebi.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
ensXP

Post by ensXP »

Cao,
Skoro sam se zainteresovao za WH40k i zeleo bih da pocnem da pravim svoju armiju.

cituckao sam nesto malo pravila i kodekse i gledao nesto po netu, ali jos uvek nemam pojma odakle da pocnem i sta da pocnem da skupljam, niti sta tacno da izaberam od jedinica za armiju.

razmisljao sam u dva pravca, Space Marines (Black Templars najverovatnije, ali koliko sam shvatio za njih moram da kupim SM armiju i da ih konvertujem u BT) i Tyranids i uopste ne mogu da se odlucim...

intresuje me i da li bi mi se vise isplatilo da uzmem Assault on Black Reach, pa da mogu i sa ortakom da igram, pa da iskonvertujem marince u black templare i da dokupim figure koje nedostaju ili da kupujem posebne figure od nule?

takodje s obzirom na to da sam totalni noob sto se tice WH40k-a da li bih mogao da dodjem do nekog kluba kada igrate da pogledam i da se raspitam??? kada i gde??

Unapred hvala :))
Pozdrav
Telion
Commissar Weasel

Post by Telion »

E ovako.. Ako zelis da sakupljas Marince (a pritom imas zainteresovanog ortaka koji bi igrao sa Orcima) definitivno bi ti/vam bilo najbolje da uzmete Assault on the Black Reach..jer se tu, osim figura koje su super za pocetak jedne vojske, dobije i "dzepno izdanje" knjige pravila..sto je super za vas pocetnike. Ti Marinci se mogu opusteno igrati onda kao Black Templari (samo ih ofarbas kao Black Templare i stavis im njihove simbole). Takodje, sto se tice daljeg prosirenja vojske.. Da,kupujes kutije "obicnih" SM i konvertujes ih u BT kako god zelis, mada ima jedna kutija..mislim da se zove nesto tipa- Black Templar Chapter Upgrade..tu dobijes dosta delova (bizta) sa Templarskim obelezjima koje mozes staviti ponekom "obicnom" Marincu i kada se svi oni ofarbaju dobijes jako lepu Black Templar vojsku..
A sto se tice Tyranida..mislim da je uvek, ne samo za njih, najbolji pocetak da kupis Battleforce..tu dobijes dosta korisnih stvari za pocetak koje ti cine dobru osnovu za dalju nadogradnju i ekspanziju vojske.. Vidi koja ti se vojska vise VIZUELNO svidja, njihova prica, i tako te stvari koje nemaju neke veze sa samom igrom i pravilima..pa odluci.. :wink:

Imas prodavnicu u Zvecanskoj 1a na Autokomandi, Hobby Store, tamo obicno ima subotom nekoga da igra 40k..jos sada igramo kampanju, pa ce mozda i biti ljudi koji igraju kampanjske bitke..ali uvek ce biti nekoga da ti pojasni i pomogne oko toga.
Nadam se da sam ti bio od pomoci, pozz! :)
"MISSION SUCCESSFUL! Once again, I...Cato Sicarius..."
ensXP

Post by ensXP »

Telion wrote:E ovako.. Ako zelis da sakupljas Marince (a pritom imas zainteresovanog ortaka koji bi igrao sa Orcima) definitivno bi ti/vam bilo najbolje da uzmete Assault on the Black Reach..jer se tu, osim figura koje su super za pocetak jedne vojske, dobije i "dzepno izdanje" knjige pravila..sto je super za vas pocetnike. Ti Marinci se mogu opusteno igrati onda kao Black Templari (samo ih ofarbas kao Black Templare i stavis im njihove simbole). Takodje, sto se tice daljeg prosirenja vojske.. Da,kupujes kutije "obicnih" SM i konvertujes ih u BT kako god zelis, mada ima jedna kutija..mislim da se zove nesto tipa- Black Templar Chapter Upgrade..tu dobijes dosta delova (bizta) sa Templarskim obelezjima koje mozes staviti ponekom "obicnom" Marincu i kada se svi oni ofarbaju dobijes jako lepu Black Templar vojsku..
A sto se tice Tyranida..mislim da je uvek, ne samo za njih, najbolji pocetak da kupis Battleforce..tu dobijes dosta korisnih stvari za pocetak koje ti cine dobru osnovu za dalju nadogradnju i ekspanziju vojske.. Vidi koja ti se vojska vise VIZUELNO svidja, njihova prica, i tako te stvari koje nemaju neke veze sa samom igrom i pravilima..pa odluci.. :wink:

Imas prodavnicu u Zvecanskoj 1a na Autokomandi, Hobby Store, tamo obicno ima subotom nekoga da igra 40k..jos sada igramo kampanju, pa ce mozda i biti ljudi koji igraju kampanjske bitke..ali uvek ce biti nekoga da ti pojasni i pomogne oko toga.
Nadam se da sam ti bio od pomoci, pozz! :)
Hvala na odgovoru
ne znam da li cu stici ove subote da svratim do kluba, ali za slucaj da stignem... u koliko sati cete odprilike biti u klubu?
Telion
Commissar Weasel

Post by Telion »

Nema na cemu! :)

Ja licno cu biti najverovatnije od 12 do 16 casova.. Bice tu verovatno jos ljudi..ali ne znam od kad do kad.. Uglavnom, svrati..trebalo bi da bude nekoga tu.. :wink:
"MISSION SUCCESSFUL! Once again, I...Cato Sicarius..."
ensXP

Post by ensXP »

Telion wrote:Nema na cemu! :)

Ja licno cu biti najverovatnije od 12 do 16 casova.. Bice tu verovatno jos ljudi..ali ne znam od kad do kad.. Uglavnom, svrati..trebalo bi da bude nekoga tu.. :wink:
Do kad klub uopste radi, posto sam danas zauzet do nekih 19h
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Do 20h.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
ensXP

Post by ensXP »

Mrzimsvee wrote:Do 20h.
pretpostavljam da nece onda niko igrati posle 19h... a posto je poenta da vidim neku igru i smorim ljude noob-ovskim pitanjima, svraticu onda sledece subote ako bude neko igrao... ili ako klub radi nedeljom, mozda svratim i sutra
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Radi i nedeljom, ali je najbolje da dodjes subotom posle 14h. Tad uvek neko igra 40k.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
Baneblade

Post by Baneblade »

Par Tiranidskih pitanja:
interesuje me da li je 30 hormagonta u jedinici previse?planitao sam da za trupe imam dve jedinice od po 30 hormagonta i jednu jedinicu od 6 voriora

da li se isplati imati hajv gardu?deluju mi jako dobro.planirao sam da elite popunim sa dve jedinice od po 3 hajv garde i jednom jedinicom zonatropa.
Александар Велики је заправо српски војсковођа Александар Карановић и он је трећи српски војсковођа који је у свом походу на исток дошао до Индије. Пре њега су то учинили Нино Белов и Сербо Макаридов.
ZergLord

Post by ZergLord »

Baneblade wrote:Par Tiranidskih pitanja:
interesuje me da li je 30 hormagonta u jedinici previse?planitao sam da za trupe imam dve jedinice od po 30 hormagonta
Lol nije. :lol: Mada mozda je bolje da imas 3x20. Samo nemoj da im das apgrejde jer onda ti to sve zajedno postane skuplje, a sa istom lakocom umre.
da li se isplati imati hajv gardu?deluju mi jako dobro.planirao sam da elite popunim sa dve jedinice od po 3 hajv garde i jednom jedinicom zonatropa.
Jedan unit od tri Hive Guard-a ti se uvek isplati. Tri Zoantrope po mom iskustvu ne bas.
milosh

Post by milosh »

Treba mi pomoc nekoga ko ima AB i moze proveri sledecu cinjenicu:

Jedinica orkovskih komandosa koja ima Noba upgrade-je jednog komandosa u Noba po ceni od 10 poena. Onda taj Nob kosta 20 poena + oprema. Ali sta se desava kada se Snikort pridruzuje jedinici. U knjizi pise da umesto Noba jedna jedinica moze da ima Snikorta za 85 poena. Jel onda on kosta 95 poena ukupno ili ne zauzima mesto jednog obicnog komandosa?
Image
Stole

Post by Stole »

milosh wrote:Treba mi pomoc nekoga ko ima AB i moze proveri sledecu cinjenicu:

Jedinica orkovskih komandosa koja ima Noba upgrade-je jednog komandosa u Noba po ceni od 10 poena. Onda taj Nob kosta 20 poena + oprema. Ali sta se desava kada se Snikort pridruzuje jedinici. U knjizi pise da umesto Noba jedna jedinica moze da ima Snikorta za 85 poena. Jel onda on kosta 95 poena ukupno ili ne zauzima mesto jednog obicnog komandosa?
Zauzima jedno mesto (max 15 orkova ukljucujuci i Snikrota) i kosta 85pt
milosh

Post by milosh »

E hvala, znao sam da zauzima mesto jednog orka samo sam imao nedoumicu sa poentazom ali sada je i to reseno :)
Image
Ridji

Post by Ridji »

Kada se baca dangerous terrain test,da li bacam onoliko kockica koliko imam modela pa dodeljujem rane,ili bacam za svakog ponaosob(u slucaju spec weapon-a i sampiona)?
milosh

Post by milosh »

Za svakog ponaosob
Image
Ridji

Post by Ridji »

E fala :)
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ako se ne varam (a neko od ovih revnosnih lokalaca ce me sigurno ispraviti ako se varam), dodeljujes rane. Sta vise, imas pravo na INV save od tog testa.
milosh

Post by milosh »

Za svaki model koji prodje kroz opasan teren bacas test. Znaci ako marinac sa PF-om prodje kroz teren bacas bas za njega, ne moze za neki drugi model umesto njega.
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Miloshe, znam sta pricas, ali i znam sta pise, i pise da o dodeli rana i sejvovima pogledate sledece poglavlje. Dakle, moze li neko da verifikuje mene ili milosa?
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Boca je u pravu.

"Yes...yes."

milosh

Post by milosh »

Auuu ala sam ja loše igrao (loše po sebe :) )
Image
simple

Post by simple »

Zdravo svima...
Vec duze vreme "pocinjem" 40k zajedno sa drugom, i napokon smo obojca skupili sredstva. Sigh! :D
Planiram da igram sa tiranidima, vec sam kupio (a i prochitao ) codex, kao i rullebock, i svidja mi se rasa...
Medjutim svaki pocetak je tezak, a posto se makar 10% ljudi koji ulecu u neki novi hoby zeznu na pocetku pri kupovini, odlucio sam da cujem savet onih koji su jednostavno iskusniji od mene...
Da li je najbolje poceti sa battleforse-om i da li ima josh nekih opcija, i da li treba razmishljati o bilo cemu sem kupovanju hive tyranta ( od hq-ova ) na pocetku.
Jer jednostavno, iako se dobija puno modela, tyranid battleforse daje najmanje poena u odnosu na cenu battleforse-a (sem mozda orkova nznm...)
Mislim da je to to... Mozda bi neko od tyranid igraca mogao da mi kaze na sta bih trebao da obratim paznji pri pocinjanju 40k-a sa njima :)
Hvala unapred...
ZergLord

Post by ZergLord »

Pa ovako: kako si mislio da igras sa Tiranidima? Da li hoces da vodis horde malih buba, ili gomilu velikih cudovista, ili nesto trece? Od toga ti zavisi kupovina modela. Battleforce nije los, ali mozda ti i nije potreban - ponovo, sve to zavisi od toga kakvu si tiranidsku armiju zamislio da igras.

Po mom misljenju, jedini no-brainer izbor je Hive Tyrant (sa krilima, ili bez krila ali sa 2-3 Tyrant Guarda). Nikad nije lose imati Hive Tyranta, osim mozda u igrama manjim od 1500 poena, ali njih ces retko igrati :wink:.
simple

Post by simple »

kakvu cu armiju imati? hmmmm... pocetnicku xD
Nisam josh siguran. Mislim naravno da cu igrati cc armiju, ali to podrazumeva i puno ''buba'', zar ne?
A naravno da zelim da igram sa monstrousima, ali mislim da bi bilo apsurdno kupiti npr. carnifexa odmah na pocetku.
I verovatno cu cesto igrati igre sa manje od 1500 pts-a, jer ce mi ovo ipak biti prva armija (a i nezaboravimo da ovo nije bas jeftin hobi ).
milosh

Post by milosh »

Ako ćeš igrati cc armiju onda imaš jedan logičan HQ izbor: Swarmlord :)
Image
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

http://www.games-workshop.com/gws/catal ... rod1050112\
Znaci kupis njega, pa nabavis maceva koliko ti fali do cetiri i imas svoju bubu kapitalca. Mada ja smatram da ja najbolje krenuti od nke trupe. Neki gresni gaunti ili oni genestealeri sa pipcima i recimo worriori.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

simple wrote:Zdravo svima...
Vec duze vreme "pocinjem" 40k zajedno sa drugom, i napokon smo obojca skupili sredstva. Sigh! :D
Planiram da igram sa tiranidima, vec sam kupio (a i prochitao ) codex, kao i rullebock, i svidja mi se rasa...
Medjutim svaki pocetak je tezak, a posto se makar 10% ljudi koji ulecu u neki novi hoby zeznu na pocetku pri kupovini, odlucio sam da cujem savet onih koji su jednostavno iskusniji od mene...
Da li je najbolje poceti sa battleforse-om i da li ima josh nekih opcija, i da li treba razmishljati o bilo cemu sem kupovanju hive tyranta ( od hq-ova ) na pocetku.
Jer jednostavno, iako se dobija puno modela, tyranid battleforse daje najmanje poena u odnosu na cenu battleforse-a (sem mozda orkova nznm...)
Mislim da je to to... Mozda bi neko od tyranid igraca mogao da mi kaze na sta bih trebao da obratim paznji pri pocinjanju 40k-a sa njima :)
Hvala unapred...
Ja bih preporucio da prvo kupis neki box gaunta, i to termagaunte. Oni ce ti sigurno trebati, ima ih 10 komada u boxu i nece ti
biti zao ako ih losije obojis. Cena im je takodje ok, 1950din.

"Yes...yes."

simple

Post by simple »

Po Hypodermicovom savetu, sastavio sam neku listu, kako sam ja to zamislio da izgleda :)
Pa vi onda mozete da mi kazete koliko to prolazi, uz neke modifikacije ofc. Samo bih napomenuo da sam imao battle force na umu kad sam ovo pravio, jer mi izgleda da bih bez njega za armiju morao da potroshim bukvalno 40k nasih napacenih dinara o.0
Dakle,
Hive tyrant sa 2x T.L. devourer + worms, regeneration( neznam koliko je ovo potrebno), 2+ save, i thorax swarm - desiccator larvae
Genestealeri x8 sa scything talions, adrenalin glands & toxin sacs
Termagauntovi x16 adrenalin & toxin
Horamagauntovi x16 adrenalin & toxin
Warriori x3
I mozda ovi Ripper Swarmovi x3 sa, adrenalin & toxin i deep strikom, izgledaju mi kao nesto cega bih se plasio da sam na primer tau :)

Razmisljao sam i da kupim hive tyranta, genestealere i par boxova hormagauntova (mislim da mi vise odgovaraju od terma, imaju fleet, i assaultuju na 12"), medjutim ta opcija je jednostavno preskupa ako cu da napravim makar nekih 1000 pts.
Post Reply

Return to “Warhammer 40k: Živ je Slaneš, umro nije”