POCETNICKA PITANJA

Sve vezano za ovaj tabletop wargame.

Moderators: Telion, Hypodermic

Post Reply
Telion
Commissar Weasel

Re: POCETNICKA PITANJA

Post by Telion »

1) Ne mogu da odu jer to vozilo(u ovom slucaju SM Dreka) ima WS karakteristiku.

2) SM Land Raider moze u svojoj Movement fazi da ode od Boyza, a da li moze da se krece a da ne radi Tank Shock zavisi od toga da li su ga Orkovi napali samo sa jedne strane, okruzili, itd itd.
I da, moze da puca na njih.

3) Da, 7 Boyza se racuna kao novih 100%.
3a) Kada pogine 25% modela. Jedinica od 10 razlicitih Nobova moze da "popije" 10 rana, a da i dalje SVI budu zivi.
Iako su pali ispod 50% mogu da se ponasaju normalno ukoliko prodju LD test. Prvi put kada ga padnu a ispod 50% su- beze bez mogucnosti regrupisanja.

4) Za prvo si u pravu. Independent karakteri se u CC racunaju kao odvojeni Unit, sto znaci da mogu da ih biju samo modeli koji ih dodiruju +oni koji su u 2'' od onih koji ih dodiruju.
4a)- sve je onako kako si napisao.
4b) Pomere se svi modeli pa se onda bacaju kockice.

5) Koji je to area teren koji daje cover a nije ni difficult ni dangerous? 8O Milim da i dalje svi koji ass iz u u teren imaju In 1.

6) Jedan igrac sve- drugi igrac sve.

7) Ovo iskreno- nemam pojma. Nije lose da ide na Drekinu bazu.

Ukoliko sam negde pogresio/sam nesto izostavio, zamolio bih da me ljudi isprave/dopune. :)
"MISSION SUCCESSFUL! Once again, I...Cato Sicarius..."
hindza

Post by hindza »

Telion wrote:1) Ne mogu da odu jer to vozilo(u ovom slucaju SM Dreka) ima WS karakteristiku.
Dobro, znači ako neko uđe u close combat ne može svojevljno da se odvoji, tj. odvaja se samo ako neko izgubi borbu, padne leadership test i krene da beži?

2) SM Land Raider moze u svojoj Movement fazi da ode od Boyza, a da li moze da se krece a da ne radi Tank Shock zavisi od toga da li su ga Orkovi napali samo sa jedne strane, okruzili, itd itd.
Aha, ovde dakle ne važi ono pravilo kao za pivoting, gde protivnički modeli moraju da se pomere ako se vozilo okreće?
I da, moze da puca na njih.

3) Da, 7 Boyza se racuna kao novih 100%.
3a) Kada pogine 25% modela. Jedinica od 10 razlicitih Nobova moze da "popije" 10 rana, a da i dalje SVI budu zivi.
Zato sam i napomenuo da se radi o 5 klot Nobza, da ne bi računali wound allocation, nego samo kao da imaju skupa 10 rana.
Ok, znači kada pogine 25% modela, radi se test.

Iako su pali ispod 50% mogu da se ponasaju normalno ukoliko prodju LD test. Prvi put kada ga padnu a ispod 50% su- beze bez mogucnosti regrupisanja.

Da li to znači da jedinica od 20 Ork Boyza faktički može da bude na 5 ili manje modela, a da nikada ne bude ispod 50%?

4) Za prvo si u pravu. Independent karakteri se u CC racunaju kao odvojeni Unit, sto znaci da mogu da ih biju samo modeli koji ih dodiruju +oni koji su u 2'' od onih koji ih dodiruju.
4a)- sve je onako kako si napisao.
4b) Pomere se svi modeli pa se onda bacaju kockice.

5) Koji je to area teren koji daje cover a nije ni difficult ni dangerous? 8O Milim da i dalje svi koji ass iz u u teren imaju In 1.
Moja greška. Mislio sam da se o difficult i dangerous karakteristikama dogovara kada se postavlja teren. Tipa: "Ova šumica ima 5+ save ali je čista, a ovo kamenje ima 4+ ali je difficult"...

6) Jedan igrac sve- drugi igrac sve.

7) Ovo iskreno- nemam pojma. Nije lose da ide na Drekinu bazu.

Ukoliko sam negde pogresio/sam nesto izostavio, zamolio bih da me ljudi isprave/dopune. :)

Hvala na odgovoru. Ako još neko ima nešto da doda ili obrazloži bio bih zahvalan :)
Smrt fašizmu, Sloboda : Rad - 2 : 0...
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

nemanja je zaboravio da naglasi da se za 50% za regroup gleda startna (od pocetka partije) velicina jedinice, a za 25% za prolazak testa gleda trenutna velicina jedinice.

Za teren ne moze kako si ti hteo. Ako je nesto area teren - kao suma - ono je uvek dificult. Ako nije dificult, ne moze da ti daje cover zato sto si samo u njemu, vec model mora da zaista fizicki bude sakriven iza nekog parceta materijala (debla, panja, kamena...). Sekcija u knjizi pri pocetku, sa naslovom "Teren" to jako lepo objasnjava, cak navodi razliku izmedju tipicnog i area terena.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
RatGod
Strvinar

Post by RatGod »

Zanima me da li je ovo stvarno zvanicno, i da li bi kod nas na turnirima bilo dozvoljeno?

http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... update.pdf

Nisu nista specijalno ,ali samo pitam posto bi tematski da napravim jednog dreada.
1000 year-old lords of the walking dead? Chosen avatars of the dark gods leading horrible creatures from another dimension? Ancient members of the civilization who created the very world upon which we wage our wars? Bah! We're skittish mutant rats. We've got a bell. And we're going to ring it till your ears hurt bleed. Bitches.
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Samo ako unapred najavis da ces to koristiti.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."
Emperor of mankind – on the Creation of the Space Marines.

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"--At the cost of freedom."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."
"Yes. Listen. Listen to the sound of raw silence. Is it not serene?"
- Night Haunter addressing a gathering of Nostraman nobles

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
deka
Medved ili Jeti? Odlučite sami.

Post by deka »

RatGod wrote:posto bi tematski da napravim jednog dreada
Ali, naravno, isti mora da bude Forge World-ov, a ne komad plastike naklalemljen (i to loše) na regularnu figuru :evil: :evil: :evil:
Image Image
RatGod
Strvinar

Post by RatGod »

Cek znaci na turniru u martu ne bi mogao? Iako ima onaj stamp za odobravanje?

Ok jel se to inace odnosi na sve forgeworldove modele ili samo ove (tj. postoji neki koji su odobreniji,pitam da ne bi pitao stalno, da znam u cemu da trazim razliku)?

Deko i mislio sam da ga nabavim u orginalu :D
1000 year-old lords of the walking dead? Chosen avatars of the dark gods leading horrible creatures from another dimension? Ancient members of the civilization who created the very world upon which we wage our wars? Bah! We're skittish mutant rats. We've got a bell. And we're going to ring it till your ears hurt bleed. Bitches.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Za veliki turnir ako bude pisalo u rulespacku "forgeworld material with the 40.000 stamp may be used" onda ces moci. Taj stamp samo znaci da su pravila optimizovana za 40k partije, ne i da je automatski dozvoljen za turnire. Svaki turnirski rulespack ima spisak stvari koje mozes da koristis, kao i da li white dwarf/IA/chapter approved materijal moze.

A koliko sam skapirao duleta, za ovaj turnir 25og februara ces moci.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
RatGod
Strvinar

Post by RatGod »

A do tad nece biti ofarban ali mozda uradim narednika pa da bude ovaj sa relentless devastatorima :D
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Red Scorpions baja medju Dark Angelima?...zanimljivo..:P
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
ZergLord

Post by ZergLord »

RatGod wrote:A do tad nece biti ofarban ali mozda uradim narednika pa da bude ovaj sa relentless devastatorima :D
Relentless Taktikalcima, ne Devastatorima.
DreamOmen

Post by DreamOmen »

Imam jedno pitanje. Da li snajperi kao Rangers mogu da odaberu da pogode likove pridružene nekom squad-u i da pucaju samo na njih, kao npr Commissar ili Priest.
milosh

Post by milosh »

To može da uradi samo specijalni karakter (Telion), tj on može da dodeli ranu bilo kom modelu u jedinici koju je gadjao.
Image
RatGod
Strvinar

Post by RatGod »

Ljudi zajebavao sam se za specijalnog lika :wink:
Ridji

Post by Ridji »

Jedno pitanje vezano za hellhounda. Naime, ako ja doplatim da hellhound nosi multi meltu, i ako se pokrenem 6 inca sa njim, ja cu moci da opalim oba svoja oruzja(i meltu i flame template) posto je tenk fast. E sad pitanje-za flame kaze da mogu da ga centriram bilo gde u 12 inca od tenka tako da uzi kraj template-a bude blize tenku. Da li ja mogu da raspalim multi meltom u neki protivnicki tenk, a da pri tom flame-om zapalim neku pesadiju nevezano za tog tenka kog sam pucao meltom?
deka

Post by deka »

Moraš da gađaš istu metu sa oba oružja, jerbo nemaš Mašinskog duha...
Image Image
joggy
Hronos
Hronos

Post by joggy »

isto tako, vezano za malko djidanje kod flejmera kad recimo gadjas neku jedinicu a ustavri oces da pogodis drugu, pravila kazu da template moras da namestis tako da zahvata najveci broj modela/najvecu povrsinu onoga sto gadjas. Ako ti protivnik pokaze da nekako mozes da namestis bolje na tu jedinicu/model koji gadjas, moras da postavis tako.
"Narod u demokratiji ne može da pogreši. Kakva god da je odluka naroda to je odluka Boga." Vulin.
"Potrebno je da vozilo koje vrši transport ima onu ruku napred, da prebacuje... Imaju proizvođači, ja sad ne znam ko su“ Velja.
„Na Beka su pucali amateri, jednom je čak spala kapuljača“ Nesa.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Smoke Launchers i Baal Predator scout move:

Na BoLS je neko skrenuo paznju da mozes da u scout move-u opalis smoke, a da se onda u svom potezu kreces i pucas, i da i dalje imas benefits od smoke-a. Razlog za ovo je sto je wording za smoke launhcers da ti ne mozes da pucas u potezu u kojem si upotrebio smoke (sto je scout move), ali smoke vazi do kraja protivnickog shootinga - sto znaci da ako igras prvi....

Meni licno ovo je malo prejako. Da li je ovo tumacenje tacno?
No 1

Post by No 1 »

Meni je to vrlo logično objašnjenje.
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi.

Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

To je neko opasno bunarenje, ali mislim da cim opalis smoke, on traje dok protivnik ne odigra svoj potez, tj. smoke radi u protivnikovoj shooting fazi. A sad, sta je tacno scout move, da li se to tretira kao normalan potez/faza, itd...
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
deka

Post by deka »

U pravilima piše da dim i pucanje ne idu u paketu.
Image Image
No 1

Post by No 1 »

U pravilima piše i da scout move ide pre prvog poteza ...
Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi.

Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

deka wrote:U pravilima piše da dim i pucanje ne idu u paketu.
Tu lezi problem: pise da ne mozes da pucas u tom potezu u kom si opalio smoke, i smoke vazi do kraja njegove shooting faze. Problem je sto je scout move potez sa samo move fazom. Efektivno potez 0. Kako ti igras potez 1 pre protivnika, i kako to vise nije isti potez, ti mozes da pucas. Ali kako njegova shooting faza jos nije dosla, tvoj smoke vazi.

Najklasicniji primer Read As Written, nisam ja kriv sto su oni tako napisali da moze da se i ovako tumaci.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Da li unit od 10 marinaca koji je combat squadovan moze biti deployovan 5 u njihov dedicated transport (rhino/razorback) a drugih 5 u neki non-dedicated transport? Ili tih 5 mora da pocne napolju jer im je ovo i dalje dedicated transport?

Preleteh i FAQ i pravila, nigde ne nalazim nista.
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

Moze.
"They shall be my finest warriors, these men who give of themselves to me. Like clay I shall mould them, and in the furnace of war forge them. They will be of iron will and steely muscle. In great armour shall I clad them and with the mightiest guns will they be armed. They will be untouched by plague or disease, no sickness will blight them. They will have tactics, strategies and machines so that no foe can best them in battle. They are my bulwark against the Terror. They are the Defenders of Humanity. They are my Space Marines and they shall know no fear."

"By reason. By truth. I have learned how your hearts and minds function. With that lore, I brought peace to this culture."
"Peace reigns, as I reign. I wouldn't expect your to understand. You are a little man, with little dreams."
"--You've ushered in the peace of the graveyard. Peace, at the cost of surrendering all choice, all freedom. The city lies in terror, forced to live by the standards you place upon our shoulder."
"Yes...yes."
"--But every sin...is punished, but punished by death, no matter the crime. No matter the scale of the sin. The people of the city live in silence, lest a single word earn them death for speaking out against you."

"Your presence does not surprise me, Assassin. I have known of you ever since your craft entered the Eastern Fringes. Why did I not have you killed? Because your mission and the act you are about to commit proves the truth of all I have ever said or done. I merely punished those who had wronged, just as your False Emperor now seeks to punish me. Death is nothing compared to vindication."
vojamilan

Post by vojamilan »

Cisto, mozda ponavljam pitanje, ali jel ovo znaci da ja mogu uz odobrenja protovnika da koristim ova pravila. tj jedinice? Ili mi nije potrebno odobrenje?Takodje kako ovo vazi za turnire?
http://www.forgeworld.co.uk/Downloads/P ... update.pdf
Mrzimsvee

Post by Mrzimsvee »

To i dalje zavisi od organizatora turnira. I ne zaboravi da
moraš imati taj model.

"Yes...yes."

milosh

Post by milosh »

Jel moze neko da mi da link ka orkovskim FW sklopocijama jer ja ne mogu da pronadjem sam :oops:
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

milosh

Post by milosh »

Mislio sam na pravila za njih kao sto je vojamilan postavio za Tau ;)
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Gde je on taj za tau nasao nemam pojma, ovde na spisku ga nema:
http://www.forgeworld.co.uk/News/Downloads.html
milosh

Post by milosh »

Citam sada pravila za disembarkovanje iz transporta i ukoliko mi nesto ne promice cini mi se da jedinica koja se disembarkuje iz orkovskog Batlewagona ne moze u istom potezu da assaltuje? Molim potvrdu ili demanti :)
Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

milosh wrote:Citam sada pravila za disembarkovanje iz transporta i ukoliko mi nesto ne promice cini mi se da jedinica koja se disembarkuje iz orkovskog Batlewagona ne moze u istom potezu da assaltuje? Molim potvrdu ili demanti :)
Koliko ja znam, Battlewagon je open-topped, strana 82. (sto mu daje pravilo Assault Vehicle, strana 33.), stoga mozes da assaultujes u istom potezu.
milosh

Post by milosh »

Jeste open-toped je, ali ja nisam nasao u novoj knjizi da su OT vozila assault vozila kao u prethodnoj ediciji. Nekako mi je promaklo :)
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

sa strane 82 pravilnika, koju je pera spomenuo:
"Acting as an ideal aftack platform, all Open-topped Transporrs
are Assault Vehicles (see page 33)."
milosh

Post by milosh »

1. Da li Battlewagon koji ima Red paint job kada radi Flat out move dodaje jedan inc ili se krece 6, posto je to novo kretanje?
2. Ako uzmem Battlewagon kao Dedicated transport nobovima, kako se on racuna u scenariju Big guns never tire? Da li se racuna kao scoring unit i daje jedan poen protivniku ako ga unisti ili ne?
Image
deka

Post by deka »

Da li Battlewagon koji ima Red paint job kada radi Flat out move dodaje jedan inc ili se krece 6, posto je to novo kretanje?
Ako sam dobro shvatio paravila, ako umesto pucanja reši da se kreće, onda može da se pomeri do 6"...
2. Ako uzmem Battlewagon kao Dedicated transport nobovima, kako se on racuna u scenariju Big guns never tire? Da li se racuna kao scoring unit i daje jedan poen protivniku ako ga unisti ili ne?
Ako ga uzmeš kao dedicated transport, onda je on upravo to... Ne računa se kao scoring unit, i ne daje dodatne kill poene kada bude uništen...
Image Image
milosh

Post by milosh »

deka wrote:
Da li Battlewagon koji ima Red paint job kada radi Flat out move dodaje jedan inc ili se krece 6, posto je to novo kretanje?
Ako sam dobro shvatio paravila, ako umesto pucanja reši da se kreće, onda može da se pomeri do 6"...
Da, ali Red pain job dozvoljava da se vozilo krece jedan inc vise nego sto inace moze. Ovo nije nejasno u fazi kretanja kada moze da se pokrene recimo 7 ili 13 inca i racuna se kao da se kretalo 6 ili 12. Mene zanima da li u slucaju Flat out-a (posto je to cini mi se novo kretanje) moze da se krece taj jedan dodatni inc?
Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

milosh wrote:1. Da li Battlewagon koji ima Red paint job kada radi Flat out move dodaje jedan inc ili se krece 6, posto je to novo kretanje?
1. Red Paint Job radi samo u Movement fazi. Flat out se radi u Shooting fazi. Stoga, +1'' dobijas samo u Movement fazi.

2. Kao dedicated transport za tu jedinicu, odnosno trupu. Ne.
igor
Mental midžit

Post by igor »

Jel ima neko link za 40k rule book, ovaj novi 6 edicija? Ako ima moze na PM link :)
I na 1750p koliko vi igrate, jel mozete mi kazete koliko cega mora/moze da ide od hq/elite/troops itd.
Hocu da vidim sta mi se svidja i sta mogu da vodim za neku buy listu :)
Post Reply

Return to “Warhammer 40k: Živ je Slaneš, umro nije”