Inace sto se tice same igre, ne bi bilo lose da ljudi jave i da li su zainteresovani za igranje, sa kojim armija, koji periodi, itd.
Ja sam se danas jos malo raspitao oko narucivanja, i koliko sam saznao, ukrajinske firme, a to ce reci orion, caesar (nije ukrajinski ali vazi isto), strelets, red box, imaju pravilo da moze da se poruci kad god, stize relativno brzo i moze se poruciti i po 1 box. Zvezda je dogovorljive prirode, mada koliko sam video, tu se u principu ceka da se skupi para za porudzbinu (sledeca treba da ide krajem oktobra, ali kontam da ako bih mu poslao mail da trebaju armije za vise ljudi, da bi mozda mogli i da ubrzamo), i moguce je razno dogovaranje. Revell ide preko dexy co, sto ce reci zaboravite na njega za sada. Italeri moze da se poruci, ali mora barem 10 istih kutija neko da uzme odjednom, jer on mora da poruci valjda 30, i to onda ko zna kad ce se prodati (sa druge strane, zvezda ima dobar broj italerijevih kalupa, identicnih). Ostale firme mi nisu trebale pa nisam ni pitao. Ali moze se sve saznati. Lager im nije neki, tako da bi verovatno morali da narucujemo, ali kontam da bi za veliku porudzbinu verovatno mogli da se cenkamo malo oko nekog popusta (mada je i ovako zaista jeftino, jer ti za pocetnu armiju treba oko 20 evra, a za neke ultra velike armije full ti treba ispod 100 evra da skupis sve sve, po ADG pravilima - FoG treba malo vise para za full armije, ali je osnova manje-vise ista).
Sto se tice trenutnih igraca, koliko sam razumeo, to su samo Vlada i Paskal. Ota ima armiju za Kartaginu. I oni imaju 15mm figure. Koje se mogu prilicno lako prilagoditi 25mm skali (samo se dole magnetima prikace veca postolja). Ima vec sada nekoliko novih zainteresovanih (Nikola, ja, Nebojsa, a vidim da su se i jos neki ljudi zainteresovali onako uopsteno). Mi (novi) bismo uzimali plasticne 1:72 figure, iz vise razloga (nema guljenja metala, vece su, pa se moze ponesto lepo i ofarbati, plastika je laka za transport, znatno je jeftinije, itd.). Koliko sam razumeo Vladu, i on bi hteo neke plasticne minijature, a Paskal bi mozda nesto uzeo ako bi se hobi malo razvio u smislu broja ljudi.
Sto se tice sistema, FoG i ADG su u potpunosti kompatibilni u svakom smislu - iste su dimenzije postolja, army liste su prilicno slicne (koliko sam primetio na ovih par koje sam gledao, samo u FoG za full armiju treba malo vise figure, te para). FoG trenutno imate u klubu nekih 10ak knjiga, na engleskom. ADG je u procesu prevodjenja na srpski, Pascal ce mi poslati ono sto ima za sada, pa cu ja to malo jezicki srediti. Takodje, u kontaktu sam sa ljudima koji su pravili ADG, i koliko sam za sada video, oni vec imaju neki prevod za engleski, koji je jos valjda pod proof-readingom.
Sto se tice perioda, pokriveni su svi periodi od biblijskih na dalje. Armije koje mene za sada zanimaju su englezi iz stogodisnjeg rata (1300-1400), i vizantici (950-1050). Nikola bi verovatno uzeo ruse za period 1300-1400 za pocetak. Ne znam za ostale, ali znam da trenutni igraci imaju na raspolaganju rimljane, kartaginu, vikinge, slovene. Nebojsa je jos neodlucan, ali poznavajuci njega, to je nesto sto ima puno konjice :D. Probacu da ukljucim jos nekoliko igraca, ali bi svakako dobrodoslo da se prijave potencijalno zainteresovani, kako bi i videli kolika moze biti pocetna baza igraca, a i kako bi znali kolika bi mogla da bude pocetna narudzbina (sto bi verovatno moglo da utice na ubrzavanje narudzbine i mozda eventualno i na cenu).
Posebno zgodno kod medieval perioda je sto ima nekoliko kompanija koje proizvode figure pod nazivom "medieval" pa onda "nesto" - primera radi "medieval crossbows" ili "medieval levy". Te figure se mogu iskoristiti prakticno za bilo koju vojsku (samo se drugacije boje).
Sto se tice army lista, Pascal vec ima dosta toga prevedenog na srpski. Ja sam danas dosao u posed svih listi na francuskom i videcu da prevedem sto vise sto pre (za FoG vec imate u klubu neke, ne sve liste, ali mislim da Ota ima jos toga). Ako nekoga zanima neka konkretna lista, mogu da dam tome prioritet (bukvalno posle 3 prevedene liste u google translate, mozete i sasvim sami da prevodite).
Potrudicu se da ovih dana ofarbam i ponekog gala, cisto da vidite kako mogu da izgledaju figure u 1:72.
Toliko od mene za sada, a voleo bih da vidim i jos nekih komentara

.
That was a hazardous consultation of the Libre Mortis my Lord. An ordeal of high and low doom. The moment I approached the book, it bit me most ferociously.
I must appologize for the explosion that blew off the door of The Chamber Unbreachable, but the simultaneous emergence of seventeen demons from the book spine, caused the spiritual detonation in the soul stoned air of the room.
The whole enterprise was an experience most horrendeous. None but I could have endured it. I was almost damned twice. Even now my soul is twisted to a cork screw.
I suggest you keep the state of your soul to yourself, and inform us, instead, what you have gleamed from the Grimoire.
Hatred and prejudice will never be eradicated. And witch hunts will never be about witches. To have a scapegoat - that's the key. Humans always fear the alien, the odd. Once the mages had left Novigrad, folk turned their anger against the other races... and, as they have for ages, branded their neighbors their greatest foes.
And 'cause I was gazillionaire and I liked doing it so much, I cut that grass for free.
Glory to Arstotzka!