Slartibartfast wrote:Pobogu, 'meta' nije blisko 'pseudo', 'kvazi' i 'nadri' :P
Nisam rekao da je blisko po znacenju nego da je bliski rodjak. A rodjak je u toliko sto predstavlja prefiks koji od reci kojoj se doda stvara rec koja definise relaciju u odnosu na koreno znacenje.
Slartibartfast wrote:Meta se prevodi otprilike kao 'iza' ili 'posle'. Tako da bi metaplot bio ne plot same kampanje koja se igra, nego desavanja iza nje; nije u pitanju poluzaplet, vec istinska radnja koja uglavnom nije fokus odredjene kampanje, vec se sa njom desava paralelno, u pozadini.
Bizarno mi je da je krajnji zakljucak tacan, ali mislim da dijagnoza nije. Meta znaci to sto si rekao, ali koliko je meni poznato ne koristi se u tom bukvalnom znacenju. Da citiram mudrije od mene:
"Meta (from Greek: μετά = "after", "beyond", "with"), is a prefix used in English in order to indicate a concept which is an abstraction from another concept"
Znaci metaplot je apstrakcija zapleta. Ne ono sta se stvarno desava nego ono sta definise zaplet. Doklen to moze da bude 'ono sta se stvarno desava', ne mislim da je bitnost metaplota u istinitosti/stvarnosti/verodostojnosti radnje nego u definisanju toka radnje. Jos jedan citat:
"...metaplot is the overarching storyline that binds together events..."
Slartibartfast wrote:Stani, DG, metafizika je pseudo, kvazi, nadrifizika? Sta su vas bre ucili na tom PMFu? :lol:
Ne, metafizika je ono sta (bi trebalo da) definise fiziku. Ako fizika definise zakone po kojima svet oko nas funkcionise, metafizika zeli da definise kako i zasto ti zakoni funkcionisu. Zar ne?