Indie Horror RPG sa zanimljivom obrtom u diceless pristupu mehanici. Naime, Dread nije bas bukvalno u potpunosti bez 'randomizatora', samo sto umesto karata, kockica, novcica i drugih slicnih cesto il ine-toliko-cesto koriscenih alatki ovde koriscena Jenga. Znate ono, toranj od drvenih dascica iz kojeg treba izvlaciti jednu po jednu dok kula ne padne? Evo o ovome pricam:

Znaci, bilo sta tog tipa se moze koristiti a akcije se izvrsavaju jednostanvno vadjenjem jedne plocice iz tornja. Ako ga izvucete lik uspesno izvrsava akciju a ako toranj slucajno padne lik ispada iz igre (sa in-game efektom koji moze biti, u zavisnosti od uslova, smrt, ludilo, hapsenje ili bilo sta tome slicno). Cak je moguce namerno srusiti kulu i time zrtvovati svog liak da bi postigli heroic usccess u igri.
Znam, znam ovo zvuci opiceno. I meni je zvucalo. Ali posle malo razmisljanja sam skontao da neizvesnost vadjenja plocica iz tornja u stvari moze dodati vrlo odgovarajuc osecaj jednoj igri koja pretenduje na horor atmosferu. Jedini problem je sto sad negde treba da nadjem prokletu Jenga ili neki plagijat...
Knjigu sam samo na brzaka prelistao u ovom trenutku, nazalost, tako da nisam upucen u detalje oko mehanike. No sve to izgleda veoma ozbiljno uradjeno i cini mi se odlicnom osnovom za one-shot (ili limited-run) game session-e.
Sajt: http://www.tiltingatwindmills.net/dread/index.html
(dovoljno zanimljivo, trazeci sajt sam naleteo na neki drugi indie RPG koji se zove DREAD (umesto Dread, jelte). Weird.)