Izem vas u opise... "Puc, puc, ozezi, ozezi, mi otud, oni odonud..." K'o Copicev djed Vuk...

:D
Bitka 5000 pts marinaca protiv 5000 pts nekrona.
Na strani marinaca Boca (1500pts blood angels), neki simpaticni mladic, kada saznam ime dodacu ovde (1500pts blood angels) i moja malenkost (2000pts fire angels)

Na strani nekrona Petar (neki nekroni) i jos neki simpaticni mladic, kada saznam ime napisacu (jos neki nekroni). Mislim da su imali zajednicki chart, i posto je Petar od pocetka vodio armiju uglavnom sam, generalno mozemo da racunamo da smo igrali nas trojca protiv Petra koji je imao 5000pts nekrona.
Armije:
Boca i simpaticni mladic:Gomila assault marinaca sa jump packovima.
Ja: 2X5 taktikalaca sa bolterima bez heavy oruzija, 2 drednota, 3 zujalice, predator, thunderbolt, 10Xmarinacki devastatori sa 4 lascannona, 10X marinacki devastatori sa 4 rocket launchera, Baja na motoru (cukadzija sa tuckom za meso), inkvizitor sa retinjuom od tri nekromunda gengera (gardiste) sa hellgunom (lasgunom), vindicare assasin.
Petar i simpaticni mladic:
4 monolita, 3 lorda, 2X5 destrojera, sto hevi sto obicnih (ili su bese svi obicni??), oko 30-40 warriora, nesto imortala, nesto paraja

, C'tanovi.
Strategic assets:
Nasi:
1. Wortex granata
2. Orbital bombardment (jednom po partiji)
3. Jedan objective vredi kao dva
Nji'ovi:
1. Orbital bombardment
2. Unistavanje suma
3. Anti-aircraft neke vrste, tokom jednog kruga mi je bolje da ne ubacujem avion...
Postavka:
Mi bidujemo 15 minuta za postavku, nekroni 5!? Ok, oni se postavljaju za tacno pet minuta, biraju stranu terena gde su zgrade, nasuprot strani gde su samo brda i sume. Postavljaju sve osim monolita.
Mi se postavljamo 15 minuta i jos nam je malo vremena...
I Prvi krug.
-Nekronima se stvaraju monoliti. Ubacuje sva cetiri monolita u otprilike cetiri coska marinacke amrije. Ocekujem da ce cetiri monolita da nam pobiju pola vojske, ali oni zapravo ne otvaraju vatru? Petar i Boca odlaze do wc-a da se dogovore oko pravila, i obojca izlaze zajapureni, ali srecni i dolaze do zakljucka da monoliti ne mogu da pucaju posle dip strajka... Nekoliko nekronskih jedinica se priblizava za svojih 6" plus poneki gnit od 2-3" kojegde. Uglavnom stoje gde su osim Nightbringera i Deceivera koji zurno gnituju ka marincima. Nisam siguran ali mislim da im u prvom krugu stize podrska iz svemira, tj. orbital bombardment i nesto sto unistava sume na 2+ (pesticid?)?
-Tokom naseg kruga partija se zavrsila i vec za drugi potez je bilo tesko uhvatiti ljude da igraju, marinci su izgubili interesovanje u stilu trola za blood bowl, a nekroni su dezertirali... Boca je otisao da cita apokalipsu u pdf-a na kompu, a nekronski simpaticni mladic je otisao kuci.
Elem, opis naseg prvog kruga... Assault marinci su skocili na monolite, drednoti su krenuli ka monolitu koji je preblizu deep strike-ovao, ostatak armije je vise-manje ostao da puca ako ima heavy oruzija ili krenuo ka protivniku ako ima radijator na ledjima...
Moja 4 lascannona zastekana u zgradi ne uspevaju da skinu farbu sa monolita. Predatorov twin-linked lascannon ne uspeva da zagrebe monolit. Ostatak moje armije radi sledece: zujalice pucaju po scarab bubicama iz ciste dosade posto im nista nije u dometu. Destrojeri sa rocket launcherima nanose ranu C'tanu Deceiveru, inkvizitor puca na scarab bubice. Uglavnom nebitne stvari. Onda Bocin kapelan od 120 pts koji nosi warp granatu baca istu na prvi monolit i ona sketeruje, ali ne dovoljno...i bzzzot, monolit je usisan u warp... Onda vindicare assasin puca turbo penetratorom na drugi monolit...4,4,5 = 13+3 na snagu snajpera = 18 po Petrovom racunanju, za nas ostale je 16, sto je ipak dovoljno za penetrating hit... A onda...tamtaramtatam... 6 na tabeli za ostecenje vozila... Od monolita osta poljance istopljenog metala... Neki Bocini marinci umiru u eksploziji. Treci monolit ubija Bocin lepo iskonvertovani dreka u cc... Kao sto je rekao... "Kakav je ovo kristal, je l' to tegla sa dzemom na vrhu ovog cudnog ormana..." KRRRC... Hmm, da li je ovde bio neki monolit? Naravno, 6 na tabeli, neki marinci umiru od eksplozije... Vise bocinih marinaca je umrlo od eksplozije monolita nego od nekronskog pucanja...

Meni su za celu partiju apokalipse umrla trojca gardista iz inkvizitorovog retinue-a i otpao je jedan lose prisrafljeni assault cannon sa zujalice...
Hajlajt prvog poteza je kada cujem Petra kako tesko dise... Khhh, Khhh... sa svakom monolitom pretopljenim u konzerve jelen piva sve vise zvuci kao Dart Vader, rek'o da mu ne ubijamo cetvrti monolit - umrece...
Za kraj neke cike sa power fistovima ne uspevaju da ogrebu preostali monolit...
II Drugi i treci potez...
-Nekroni idu ka marincima, ali kratak domet nekronskih pusaka ne ostavlja puno prostora za manevar u ovom potezu. Ovde treba napomenuti da je nekronska armija postavljena celom duzinom "granice" i da uglavnom veci deo nista ne radi, dok su se marinci koji se postavljaju drugi lepo namestili nekronima na bok i odatle krenuli da jedu jednu po jednu jedinicu bez veceg otpora.
Nightbringer stize da se zakuca u jedinicu jump pack-era koje je Boca ostavio preblizu (namerno - tvrdi Boca??). Sta se ovde desavalo nisam pratio, bolje da Boca opise.
Nekronski destrojer lord se zakucava u dreku koji je unistio monolit i u Bocine marince sa jump pack-ovima. Neke sitne bube (scarabi) se zalecu u isti skvod marinaca, dok se neke druge bube zalecu u inkvizitora. Preziveli monolit baca neku piticu, ali nista bitno ne uradi, destrojeri gadjaju zujajicu i istoj otpada assault cannon.
Jedna jedinica imortala sa lodrom se teleportuje blizu inkvizitora i zamalo da ode sa table (nedostajalo im je oko 2"). Pucaju na zgradu u kojoj su devastatori sa lascannonima i uspevaju da je promuckaju da ovaj skvod ne puca sledeci krug.
Odvija se prvi CC, nekronski lord popije ranu, umru neke bubice, umru neki marinci, dreka popije glancing hit... Boca dobija za +2, nekroni hrabro ostaju. U drugom CC inkvizitor nanosi jednu ranu bubama, ostale cike jos valjda jednu, bube ubiju jednog gardistu... Nista spec.
- U nasem krugu thunderbolt proba da udje, ali zbog strategic asset-a da ako udje ovaj krug pije tri hita snage 8 odlucuje da jos jedan krug razgleda pejzaz, posto nije neophodan... Moj cukadzija na motoru i dva drednota prilaze tuci gde su destrojer lord, vrejtovi i bubice, protiv Bocinog dreke i jednog preostalog marinca. Zuajlice ubijaju neke imortale, neko pucanje...bla,bla, svi su vec smoreni posto se vidi da pobedjujemo bahato... Pogotovo kada sam rolao da se pojavi nas orbital bombardment... Prvo sam bacio keca, da orbital bombardment stigne (stiza na roll-u od 1-4). Onda sam bacio hit na scatter kockici i veeeeeliki templejt se namestio preko mnoooogo nekrona... Onda sam bacio 1,2,4,6, ili tako nesto, i pokrio skoro sve nekrone piticama... A onda sam na oko 20+ kockica bacio jednog keca... Sto ce reci da je umrlo 20-ak nekrona.

Kraj partije, posle smo se nesto zezali i smarali...
Boca i ja smo udruzenim snagama oterali necron lorda iz close combata, inkvizitor je nastavio da se bije protiv nekih buba...
IV Cetvrti krug...
-Nekron ubije jednog ipo marinca...mozda...
-Udje avion, prevrne 3 destrojera i partija se zavrsava, Pera je vec odavno spakovao svoje figure...
Sve u svemu, relativno dosadna partija, osim prvog kruga kada nismo mogli da verujemo svojoj sreci na kockicama... Ali dokazalo se jos jednom da kada nekoga urnebesno pregazis, neces se nesto nauzivati u igranju... Vise bih voleo da mozda nismo imali bas toliko srece sa monolitima. Postalo je dosadno oko drugog kruga.
Jedva cekam partiju sa Duletom i ekipom mislim da ce biti mnooogo zabavnije.
Ali svidja mi se Apokalipsa, zabavna je, mogu da vodim svoj avion (koji nije da je bitan u celoj prici sa strateske strane), ali... Mogu da vodim svoj avion... Heeej!

Sreca, sreca...
I peta edicija mi deluje skroz kewl, igra je mnogo zabavnija, posebno mi se dopada combat resolution koji nesto radi... Iako imam shooty armiju...
Moj utisak... Gw se definitivno popravlja... Napravili su od 40k koji je u 4th ediciji bio dosta sterilan i ljudi su ga smatrali kompetitivnim, nesto sto je puno fluffa i zabavno... Svidja mi se, definitivno!
@EDIT@ Izvinjavam se ako sam nesto propustio, dodao ili oduzeo, kasno je i malko sam umoran... Nadam se da ce Boca da okaci linkove ka nekim slikama, da barem imate predstavu kako je izgledalo sve to...