Pocetnicka pitanja tj. kako poceti sa Warmachinom/Hordama

Moderators: TheSerbianRaven, Rick, Dzon Vejn

Post Reply
Shunka
Jožin z bažin

Re: Pocetnicka pitanja tj. kako poceti sa Warmachinom/Hordama

Post by Shunka »

Field Allowane 1 znaci 1 po prisutnom Warcasteru. Dakle ako u 1000 (ili vise) poena imas dva castera, mozes imati dva Paladina.
Vilmon je C, Character, i moze biti samo jedan. Naravno, u suprotnom taboru moze postojati drugi, ali on je lazni!
Moguce da Vilmon ima specijalno pravilo da vodi uz sebe dva obicna Paladina...
Dawngreeter wrote:ima i toga
rekurzivno glupilo
90% svega je sranje, a to ukljucuje i preostalih 10%
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Skoro sam se docepao pravila tall in the saddle, cavalry charge i sl...
Zanima me kako drakhun radi:
1. Da li u krugu kada je cardzovao moze da napravi svojim mount-om "impact attacks" kao deo cardza... Na karti pise da mountov napad koristi u krugu kada nije cardzovao, ali u pravilima u knjizi pise da deo charge-a predstavljaju impact attacks - tj. mount napadi za svakog ciku koji je u dometu mounta (1/2incha) ako je presao vise od tri inca. Dakle, moze li da se rita konjic?
2. Zasto pise da u krugu kada cardzuje dobija +2 na attack roll(s)?
Zasto mnozina?
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Ako se ja dobro secam, Drakunova karta superceeduje pravilo, jer je cika malo tezak kad chargeuje, tako da, ne, konjic ne gricka kad chargeuje. Ali provericu (kod isidore sam, nemam knjigu pri ruci).
a pod 2 : mnozina je, jer imas flying steel, je'l, pa mozes da imas vise od jednog napada... :wink:
Image
ImageImageImageImageImage
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Ajd' proveri, moguce da drakunova karta ponistava pravilo... ali drakhun dobija +2att na charge attack (prvi attack) a ne na sve napade...zato pitam zasto mnozina... Da li svi flying steel napadi dobijaju +2att?

@EDIT@
Sad' sam pogledao drakhunovu kartu... Kaze sledece:
Mounted
Combat rider - The Drakhun may make one melee attack with his mount during a combat action in whith he did not make a charge attack.
On moze tokom combat akcije da napadne jedanput svojim konjicem ako nije cardzovao. Ok. Kako ga to sprecava ili uopste utice ili se odnosi na to da on pravi impact attacks cija pravila kazu:
Cavalry charge
If a charging cavalry model contacts another model during its movement and has moved at least 3", it stops and makes impact attacks with its mount against all models in the mount's melee range. Completely resolve each impact attack individually and apply the targets' special rules immediately as each impact attack is resolved. Abilities that apply to charge attacks also affect impact attacks. After resolving the impact attacks the model may continue moving until it contacts a model, an obstacle, an obstruction, or rough terrain. It may not make further impact....blablabla...If the cavalry model's target is not in melee at the end of the charge movement the charge fails and the model's activation immediately ends. A cavalry model gains +2 to charge attack rolls. Impact attacks do not receive this bonus...blablablabla...
Sve mi se cini da se impact attacks odvijaju tokom movement akcije...

Stvarno mi je svejedno, samo mi se cini da tu ima nesto...samo su ponovili i na karti da kada cardzujes nema dodatnih napada konjicem osim impact napada...
Ako nisam u pravu sa zadovoljstvom cu nastaviti da igram po istim pravilima kao i do sada...
Shark

Post by Shark »

Shunka wrote:Field Allowane 1 znaci 1 po prisutnom Warcasteru. Dakle ako u 1000 (ili vise) poena imas dva castera, mozes imati dva Paladina.
Vilmon je C, Character, i moze biti samo jedan. Naravno, u suprotnom taboru moze postojati drugi, ali on je lazni!
Moguce da Vilmon ima specijalno pravilo da vodi uz sebe dva obicna Paladina...
aha, dakle field allowance shljaka kao X po warcasteru? e vidish, to je info koji mi je trebao right from the start...
fala :)
The mark of my divinity shalt scar thy DNA!
Up Up Down Down Left Right Left Right B A Start.
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

@Uploader
Drakhun koristi mount attack i za gazenje ljudi na putu charge-a, i kao dodatni napad u krugu u kom ne charge-uje.
rekurzivno glupilo
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Shunka wrote:@Uploader
Drakhun koristi mount attack i za gazenje ljudi na putu charge-a, i kao dodatni napad u krugu u kom ne charge-uje.
To mi reci Sunka rodjace, da mogu da gazim ljude na putu ka Warcasteru... :)
Mnogo vole ljudi da skrinuju svoje warcastere protiv mene :)
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Uzmi samo u obzir fakat da moras imati dovoljno mesta da se uglavis iza cike kog si pregazio.
Tako da ako ih dobro screenuje, nema tu pomoci.
rekurzivno glupilo
Zekina banda

Post by Zekina banda »

i pri tome mozes da pogazis samo jednog ciku, kod drugog se zaustavljas (gledaj da nebacis dva keca na taj prvi napad 8) )
Image
Izgubio je sve ko nije razumeo da je pobeda bila nesto drugo
http://offgridttgamers.blogspot.rs/
stari blog http://waxerspasttime.wordpress.com/
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Aha, moja greska - mislio sam da cavalry charge radi vise kao trample. Znaci konj trci, naidje na ciku, cukne ga po glavi kopitom i produzi dalje.
rekurzivno glupilo
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Hmm, pravila za konjicevo cukanje kopitom po glavi kaze da udarim SVE koji su u efektivnom dometu od 1/2" u trenutku kada radim impact attack pa onda nastavljam dalje... Tako da mislim da konjic moze da ritne dvojcu, pa ako ih pobije ide dalje... Mada, nebitno i ovako je smrt u prasku...
mladjano bugarce

Post by mladjano bugarce »

Bas tako. konjic ritne sve u rangeu pa ako ih pobije produzi dalje. Poenta je da to moze da uradi samo jednom na putu do mete jurisa.
ImageImage
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Sword Knights moraju biti u tight formaciji da bi dobili ARM bonus (svi stoje u pravoj liniji, svi gledaju u istom pravcu). Dakle nije dovoljno da se samo dodiruju (za razliku od npr. Trollblood Championa).
rekurzivno glupilo
Rover

Post by Rover »

Pitanje za ljude koji znaju pravila za pirate(dule recimo):
Da li bloody bradigan dobija bonuse od Hawk i Rockbottoma?? njemu pishe mercenary privateer sea dogs character solo....
"I like my women like i like my cannons: Big, Loud and full of fire"
mladjano bugarce

Mislim da ne dobija ali ih dobija od sea dogs unita.
ImageImage
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Da li Reingholt (gober speculator-merc) moze da koristi Sorschin leadership (podrazumeva se da je u njenom cmd range-u)?
Da li model koji je knockdown-ovan i zaledjen Sorsinim feat-om moze da forfejtuje akciju tokom kruga u kome bleji zaledjen da bi ustao?
Da li drakhun moze da counter-chargeuje u protivnickom potezu model koji se nalazi u 6 inca koji je Sorscha zaledila tokom prethodnog kruga?
Shark

Post by Shark »

zanimljiva pitanja... ja bih rekao
1) da.
2) ne. kad si freezovan ne dobijash "akcije" na troshenje.
3) nisam siguran. jeste da kazhe "that end their turn (ili movement?) in 6" of drakhun" ali sve to lezhi u onom da li se zaledjeni modeli aktiviraju ili ne. ako prosto ne dobiju akcije kao shto mislim da jeste, onda se oni upale i odma zavrshe potez jer nemaju shta da rade i mogao bi ih counterchargeovati. ja glasam za "da" po pravilima.
xclub

Post by xclub »

3. NE moze. Evo nakucacu pravilo pa ce Vam biti jasno...

Counter charge - The Drakhun may charge an enemy model that ebds its NORMAL MOVEMENT within 6" and LOS of the Drakhun. Resolve the charge immediately after the enemy model completes its movement. If the Drakhun makes a counter charge, he cannot make another until after his controller's next turn. The Drakhun cannot make a counter charge while engaged.

Tako da mora biti od modelog normalnog movementa, cak ako ga neko magijom pomeri, nece se racunati (ili sam ja to tako shvatio)....
Image
Shark

Post by Shark »

mislio sam da je turn. ako kazhe movement onda definitivno ne mozhe, jer ga nije ni imao da bi ga pocheo to begin with, hence - nije ga zavrshio. zakljuchak - ne mozhe :)

hm, da li se countercharge mozhe izbetji forfeitovanjem movementa? ;)
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Spreman sam u potpunosti da se slozim sa founding fathersima warmachine-a kod nas ako kazu da nema counter-chargeovanja stationary modela.

Na battle colledge-u pod Drakhun and Sorscha pise:
"Due to the way activation sequences work, a Stationary model is a legal target for Counter Charge as they must forfeit their movement action even if they are Stationary. This is great when used alongside her feat to Boundless Charge a bunch of models to trigger Impact Attacks from 12" away and use Flying Steel to mop up survivors. Then during your opponents turn make a Counter Charge against any nearby models and kill another bunch with Impact Attacks and Charge Attack. I've witnessed a Drakhun kill 8 models under the effect of her feat in one round. Freezing Grip is also a great way to double dip for that Counter Charge."

Malo nize pise sledece:
"Note, Deep Freeze happens at the end of a models activation not at the end of their normal movement so models made Stationary by Deep Freeze cannot be Counter Charged but do not count as engaging the Drakhun for the purposes of Counter Charge."

Izvor:
http://battlecollege.wikispaces.com/drakhun

Cinjenica je da battle colledge nije zvanican po pitanju pravila i tumacenja, a u ovom slucaju je i konfuzan, tako da sacekacemo odgovor mudrijeh glava...

Nego, rodilo se jos jedno pitanje... Drakhun je engejdzovan sa piletom. Onda dodje manhunter i ugasi pile (unisti mu sve osim cortex-a, ali ga ne totaluje). Da li Drakhun moze da chargeuje drugu metu?
@EDIT@ Da preformulisem pitanje: Da li ugaseni (wrecked) ali ne i sravnjeni (totaled) warjack predstavlja smetnju figuri koja mu je u CC range-u, da jurisa na drugu figuru koja je legal target za charge?
Last edited by Mind Uploader on Thu Apr 10, 2008 2:03 am, edited 3 times in total.
xclub

Post by xclub »

ne , jer kaze odmah posto se movement modela zavrsi...
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Nisam pitao da li moze da countercharge-uje, nego da li moze da charge-uje. Posto inace ako je model engageovan nema charge-a...

edited by admin [-X
mladjano bugarce

Model koji je stationary ne moze nikog da engae-uje pa drakun moze da ucardjuje ista prica i za warjack-a koji je disabled.samo je to tesko izvesti jer drakun ne moze da jurisa preko tih modela. Za ostalo bi morao da proverim u knjizi.
ImageImage
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Mind Uploader wrote:Da li Reingholt (gober speculator-merc) moze da koristi Sorschin leadership (podrazumeva se da je u njenom cmd range-u)?
Da li model koji je knockdown-ovan i zaledjen Sorsinim feat-om moze da forfejtuje akciju tokom kruga u kome bleji zaledjen da bi ustao?
Da li drakhun moze da counter-chargeuje u protivnickom potezu model koji se nalazi u 6 inca koji je Sorscha zaledila tokom prethodnog kruga?

Evo kako radi :
1) reinhold je merc, i moze koristiti samo merc commander leadership. Tako da ne, ne moze sorchin leadership.
2) Ne. Jer :
Erratum: Remix p.54 : Stationary Models
Replace the second sentence with the following:
A stationary model cannot move, perform actions, make attacks, cast spells, use animi, be forced, use feats, or give orders.
3) Da, jer imas movement fazu koje se ne mozes odreci, a kad je zavrsis, onda se racuna da si je imao, te drakhun moze da counterchargeuje.
4) Po pitanju chargeovanja iz pileta: Ako pile nema glavu ili je disableovano, nema ni melle range. Ako nesto nema melle range, ti nisi engageovan sa njim , stoga mozes da chargeujes. Jednostavno. Zato te na primer, pistol wraith ne mozr vezati u CC, jer nema melle range.
hm, da li se countercharge mozhe izbetji forfeitovanjem movementa? ;)
kao sto sam objasnio, nazalost ne.
Image
Shark

Post by Shark »

aha, dakle forfeit se smatra isto kao "zavrshen" movement shto se countercharge-a tiche?

ja josh uvek uchim... danas nauchih da mercovi ne mogu da koriste leadership warcastera :) za koji josh uvek nisam bash siguran da znam chemu sluzhi... neka, utji tju i ja u fazon kad pochnem (vishe) da igram.
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

danas nauchih da mercovi ne mogu da koriste leadership warcastera :) za k
Netacno... mercovi ne mogu da koriste leadership warcastera koji NIJE MERC. Mogu regularno da koriste leadership merc warcastera.
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Ovo za gobera je bilo bitno, jer ako ga bilo sta odvoji 3" od Sorse sanse su 80% da ce pobeci...
Imam utisak da ce mali ljigavac u svakoj partiji da zbrise... Cim Sorsa nekog najurisa ima da bude bezanija :D :D :D

@EDIT@ U stvari kad malo razmislim i nije bitno, ako Sorsa udje u close combat znaci da je nesto vec zamrznuto i da je to zamrznuto neprijateljski warcaster, tako da taj 1VP i nije mnogo bitan... :)

As always hvala na ekstremno brzim i tacnim odgovorima! :)
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Pa... ionako mu u opisu posla pise da je kukavica...:-). On pomaze svojim teleskopom i saticem dok nije gusto, a onda- bezanija! tako je i preziveo sve ove godine... :wink: :wink:
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Ma, znam, uspeli su da naprave figuru cija su pravila i "osecaj" tokom igranja totalno po flafu. :)
Shark

Post by Shark »

Pendargon wrote:
danas nauchih da mercovi ne mogu da koriste leadership warcastera :) za k
Netacno... mercovi ne mogu da koriste leadership warcastera koji NIJE MERC. Mogu regularno da koriste leadership merc warcastera.
pa na to sam mislio... ochigledno nisam stavio "drugih frakcija" kad sam tako mislio :)
Zekina banda

Post by Zekina banda »

Ovo sa kaunter chargom stejsnari modela mi smrdi kao i trcanje posle ustajanja. Jes da tako pise (ili jos bolje, ne pise drugacije), ali nije logicno. Kaunter charg se deava kad neko useta u vidno polje (reakcijski rejndz drakuna) - tj. mogo bi bas da nosi i crvenu zastavicu i da mase s njom. Zasto bi drakun chargovao skulpturu u ledu u blizinu koje se dosetao u proslom krugu?
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Meni svejedno.
Kako ubedis Duleta i Bojana tako se i ja igram.

Mada rec "logicno" je jedna od prvih koje sam zaboravio kada sam poceo da igram warmachine.

Koliko je ovo logicno:
Heavy warjack sa obe ruke podize ultra-tesko oklopljenog konjanika zajedno sa konjem i zafrljaci ga na protivnickog warcastera. Konj se, umesto momentalnog preloma svake koscice u telu i instant prelaza u vecna lovista, kao macka docekuje na sve cetiri i jos rita oborenog warcastera. LOGICNO!? Ne, ali je savrseno po pravilima.
Last edited by Mind Uploader on Thu Apr 10, 2008 2:41 pm, edited 2 times in total.
Zekina banda

Post by Zekina banda »

A kad smo vec kod pitanja:
Sunka i ja smo imali sledecu situaciju:
Skornovska zaba frenzira i napadne rinodona. (To se sve naravno desava u kontrol fazi)
Da li je u tom krugu rinodon u klos kombatu sa zabom (knjiga kaze da frenzi traje jedan krug)?
Image
Zekina banda

Post by Zekina banda »

OK, ne logicno, nego u duhu pravila.
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Ovo sa kaunter chargom stejsnari modela mi smrdi kao i trcanje posle ustajanja. Jes da tako pise (ili jos bolje, ne pise drugacije), ali nije logicno. Kaunter charg se deava kad neko useta u vidno polje (reakcijski rejndz drakuna) - tj. mogo bi bas da nosi i crvenu zastavicu i da mase s njom. Zasto bi drakun chargovao skulpturu u ledu u blizinu koje se dosetao u proslom krugu?
Jeste Zeko, glupo je ali je tako... Trcanja posle ustajanja, po 1000 put, NEMA, jer tako eksplicitno pise u pravilima. Inace, po rulingu za idiotskog Vilmona, bi ga bilo. Dok PP ne resi taj problem, nama ostaje da igramo po tome kako pise. Pa jbg...
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Zekina banda wrote: Kaunter charg se deava kad neko useta u vidno polje (reakcijski rejndz drakuna) - tj. mogo bi bas da nosi i crvenu zastavicu i da mase s njom.
Btw, sad videh... Drakhun counter charge-uje svakoga ko zavrsi movement u njegovoj zoni od 6". Da su hteli da kazu da se counter charge desava svakome ko udje u njegovu zonu tako bi i napisali.
Ali zaista, zaista nije toliko bitno...
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Drakhun counter charge-uje svakoga ko zavrsi movement u njegovoj zoni od 6".
.
Pa da... to sam i rekao, zar ne...? :wink: :wink: :wink:
Image
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Pendargon wrote:
Drakhun counter charge-uje svakoga ko zavrsi movement u njegovoj zoni od 6".
.
Pa da... to sam i rekao, zar ne...? :wink: :wink: :wink:
Jesi. Slazemo se 100%. Odgovor je bio za Zekinu Bandu.
"Sad sam video" se odnosi na njegov post.
Shark

Post by Shark »

edited by mod bez portfelja

gledam vilmona, jesu ga erratovali, al' i dalje je zao :)
P.S. logichnost je veoma fuzzy pojam... :)
Resurrection

Post by Resurrection »

Gde on-line mogu da nadjem statove za sve modele (ili neki program koji to sve sadrzi) ?
Image
Post Reply

Return to “Warmachine i Hordes”