Znam da sam se malo ulenjio, i dugo nisam updateovao ovu Tacticu, ali to je prevashodno zato sto sam
a) lenj :D
b) Igrao zaista mnogo partija warmachinea
tako da sada zaista mislim da sam sposoban da prenesem in-depth analizu cryx trupa i warjackova (s obzirom da sada vec posedujem vecinu :D ). Kao sto znate, poceo sam sa Deneghrom, u medjuvremenu se sjajno upoznao sa Dirty-D, i i dalje odgovorno stojim iza izjave da je ona najverzatilniji, najkompleksniji i mozda i najbolji cryx kaster, jednostavno zbog cinjenice da ima spreman odgovor na sve. Medjtim, zbog svog pasivno-agresivnog stila veoma cesto protivnik bas i ne uziva u njenim machupima u prijateljskim partijama, tako da sam jako mnogo vremena proveo testirajuci Goreshadea, Iron Leacha, Terminusa i Skarre, o kojima cu dati in depth analizu u nekom drugom clanku. Jedino odakle nemojte ocekivati savete je u vezi covena, jer mislim da je igranje sa njima izazov kao i udarati trogodisnje dete... (za one koji jos nisu shvatili : turn 1 nodovi trce, occultation na bile thrallove/baneove, turn 2, skarlock puppet strings na coven, autoboostovani stygian abyss, autoboostovani stygian abyss, autoboostovani stygian abyss, ... i tako dok ne utrnete vi ili protivnik...)
Ali rasplinjavam se opet...
Dakle, pocinjemo od cryx Jackova...
Tu vlada veliki disparitet izmedju verovatno najboljih light warjackova u igri, i verovatno najgorih Heavya u igri (sa jedninm izuzetkom, triput pogadjajte).
1: Deathripper-
prvi od doomchickena, najjeftiniji arcnod u igri. Sve nase nod sasije imaju sjajan statline, veliku brzinu od 7, i ekstremno veliki defence od 15, kao i pristojan armor od 14. takodje ih karakterise izrazito dobar grid, koji cini pilice tesko disableovanim, iako imaju samo 20 damage boxeva. Naravno, kada se ubie arc node, postaju mnogo manje korisni, ali deathripper ima (veoma cesto potcenjen) jako dobar damage potencijal, sa svojom vilicom snage 12, koja ima sustained. Uz odgovarajuce buffove (scything touch ili dak shroud) ili debuffove (grasp ili parasite), postaju zapanjujuce efektivni u hth-u, a i male su masine za slemmovanje. Na Skarre-inom featu postaju ubice iz dimenzije x. Verovatno nod koji u poslednje vreme najcesce koristim. Obicno vodim 4 arcnoda sa denny, 3 sa iron leachom, 2 sa Skarre, a jedan ili nijedan sa goreshadeom i Terminusom.
2: Nightwrech :
jos jedan sjajan nod, koji dolazi po ceni od 44 poena. Umesto vilice, ima mali top str 14, aoe 3 rng 6, koji je izvrstan za pucanje po pesadiji sa close rangea, posto ne moze da sketeruje mnogo. Iako mu je primarna funkcija naravno nod, topic je vise nego koristan. Obicno njih i deathrippere vodim u kombinaciji 2-2
3: Defiler.:
Nikad-korisceni-nod. Iako ima isti statline, najskuplji je (45 poena), i ima malu pucu koja izaziva koroziju. Prosto ne mogu da zamislim gde bih uzeo njega a ne neko od prethodna 2 pileta, tako da ga najcesce treba zaobilaziti u sirokom luku.
4 : Stalker :
Jedinstven laki jack, koji nije arcnod. Ekstremno fragilan, sa jako malim gridom, i malim armorom, ali je zato skacuca/ trceca smrt na malim mehanickim nogama. Pametni dizajneri su smislili nacin da on ostaje ziv jako, jako dugo. Ima jako veliku brzinu od 7, ima leap, allterain, stealth, i defence 16!!!! Pritom je jeftin, kosta oko 60-tak poena, udara 2 puta str 12, mat 6, i ako udje u castera, to je verovatno kraj partije, jer mu za svaki uspesan hit skida jedan focus i dodaje sebi. Moram da priznam da se nisam bas naigrao sa stalkerom, prevashodno zbog toga sto sam previse navucen na Goreshadea ovih dana, ali u ono malo partija, pokazivao se sjajno. Narocito sa skarre, pa i sa denny, kada je maltretirao mocnog behemota 2 kruga koji je bespomocno mahao sakama oko njegovog defencea 16! Sjajan addition.
5: Helldiver :
Jedan jack sa kojim jos nemam iskustva, ali na papiru zvuci sjajno, ako nista onda za ground control. Jeftin, baziran na pile sasiji, iako nije nod, kopa rupe 5 incha u precniku koje se tretiraju kao difficult ground i smanjuju def protivnika za 2, te sposobnost da se krece pod zemljom 8 incha, cine ga ako ne pretnjom, onda velikom smetalicom koju protivnik ne sme da ignorise.
A sada tuznija strana price: Helljackovi
1: Slayer
Nas osnovni Helljack, na kome se najlakse demonstriraju sve prednosti i mane slayer sasije. Brz (spd 6), visoki def i mat (13 i 6), 3 napada : 2 open fista snage 15 i rogovi snage 12. Zvuci wow, zar ne? Ali naravno, ima i armor 17, kao i samo 28 damage poena, pri cemu je grid tako lose napravljen, da nasem sirotom slayeru otpadaju ruke kako ih neko pogodi u 1 ili 5. Takodje, potpuna nemogucnost dobijanja all-terrain abilitija ( ne racunam ghostwalk, jer onda ne mozes da chargeujes), cini ga jako sub-par sa jackovima ostalih frakcija, a i pomalo je jadno kada trencheri nece da rade cra na tvog heavy jacka, vec ga napucavaju snagom 11 i lagano ga unistavaju. Ipak, 2 open fista, kao i sirok spektar buff/debuff spellova kojima cryx raspolaze, garantuje da ce slayer manje-vise unistiti bilo kog jacka u kog udje. Problem je... sta posle?
2: Reaper
Stariji i beskorisniji brat slayera. Vazi sve od gore, s tim sto umesto jedne ruke ima harpun snage 12 dometa 8 incha, a druga nije open fist, vec stinger snage 16 sa sustainedom. I dalje ima rogove. Fali mu tako malo da bude koristan... Naime, harpun ne moze da vuce velike baze, a vuce samo ono sto osteti, tako da u principu morate da boostujete to-hit harpunom, pa damage, i onda vam ostaje samo jedan focus da boostujete to-hit sa stingerom. Preveliki focus hog za moj ukus, mada je potencijalni caster kill sa goreshadeom, ali to je sve teorymachine, i protivnik mora da saradjuje
3 : Seether
Slayerov stariji brat, koji je opet, tako blizu da bude sjajan, ali... za samo 9 poena vise od slayera dobije se +1 na mat i def!!!, ability da sam od sebe generise jedan focus!!! All terrain!!! Ne gasi se kad umre caster!!!!
Ali... i losa narav. Naime seether tera castera da baca leadership svakog kruga, i ako ga pada, uzima mu focus (sto je bas super sa nasim casterima koji imaju veoma visok leadership

). Takodje, da bi ga kontrolisali, mora da bude u cmd rangeu (dobro ste procitali, smd, ne control) sto je opet dosta ubogo. Ima doduse sinergiju sa terminusom, zbog cmd 9, ali sem njega.... previse rizika , jer svaki nas caster, kao sto smo objasnili, voli svoj focus vise nego hlebac (vrlo bukvalno, jer hleb ne jedu... haha...undead joke :D )
4: Harrower
a sada malo cool stuffa, popularni crabjackovi. Craba sasija donosi mnogo prednosti koji nose znacajnu prevagu nad slayes sasijom. All terrain, ne mogu biti knockdownovani, krecu se kroz vodu, imaju armor 18, 30 damage boxeva uz mnogo bolji grid osiguravaju da krabicama nece otpadati delovi tako lako. Harrower je sjajan jack, koji je mainly anti infantry. Za pocetak, ima reach!!! i to je jedini nas jack sa reachom, pri cemu je to i open fist, i ima specijalan atack da udari sve enemy modele u front arcu. i str 16. A u drugoj ruci mu je top rng 12, pow 12 AOE3, sa kojim moze da radi wraitshot koji ima sve autoboostovano ukoliko potrosi dusu (duse skuplja sa rukom). Izvrstan jack, cija je jedina realna mana mat 5 koji je nekako staple za craba sasije. Sta cete, ne moze sve da se ima...
5:Leviathan:
S njim nazalost nemam iskustva, ali je on obrnut od harrowera, teska kraba sa anti-armor funkcijom. Ima critical grip na svojim kljestima snage 17, sto bi trebalo da mu da prednost u jack-to-jack borbi, i veliki top, rng 13, pow 13, rof3!!!! U osnovi, on je cryx verzija cygnarovog defendera, ssa vecim rof, ll terrainom i svim tim cool kraba stvarima. Jedina mana je sto verovatno ide uglavnom u z coven i obe skarre, jer mislim da su jedino ti casteri sposobni da nahrane tu njegovu ROF3 veliku topcinu fokusom. :D
6: Deathjack
Jedan, jedinstven, fenomenalan. Sta reci, koje epitete iskoristiti za verovano najboljeg heavya u igri. mov6 mat 7 def 13 rm 19, 32 dmg boxa uz sjajan grid, vidi 360 stepeni, sam sebi generise 2 fokusa, moze da baca spelove, 2 udarca snage 18 i 1 snage 14, necrovent napad koji ubija pesadiju i daje mu concealment .Abomination!!! doduse, postaje malo nervozan ako mu ne date i treci fokus, ali to se lako resi cak i kad je disruptovan tako sto ga pustite a ubije jednog troopera. Popravlja se sam od sebe za protivnicke duse. Konvertuje duse u fokus. Ima 2 open fista!!!
Jednostavno, jedina stvar koja bi mu se dala zameriti je nedostatak all-terrain opcije i nedostatak reacha. Ali kada bi imao i to bilo bi zaista previse :-). Sjajnu sinergiju ima sa svim casterima, ali cini mi se u 500 poena , jedino sa goreshadeom, dok je u 750 poena almost auto-include sa skoro svim csterima. 154 poena ciste smrti, okovane u metal... Steta sto ne moze vise njih da se vodi
Eto toliko za sad, sledeci put in-depth analiza onoga u cemu je cryx zapravo veoma, veoma jak : trupe!
ALL HAIL LORD TORUK!!!