POCETNICKA PITANJA
Moderators: Telion, Hypodermic
Re: POCETNICKA PITANJA
E pa moj Barjaktar ce imati flamer u tom slucaju, i videces naravno isti.....
-
- Blago kluba Zmaj
Stize medik sa mocnim puhalom sa moje strane :D Taman mi pristize blood angel honour guard pa cu da kombinujem tu neke sitnice 

E, a je li ima neki program ili excel sheet ili tako nesto u cemu mogu po petoj ediciji da sastavljam army listu? Smaranje je ovako sa digitronom. :oops:

-
- Blago kluba Zmaj
Army builder. Nadji ga na netu
Kaze u SM codexu da Vulkan He'stan cini svaki flamer i heavy flamer u armiji twin linkovanim.
U rulebooku pise da twin linkovana oruzja mogu da rerolluju miss-ove, ali takodje kaze i da bilo koje template oruzje automatski pogadja sve sto se nadje ispod templatea, te ono tehnicki ne moze ni da missuje. Kakve onda veze ima da li je twin linkovano ili ne? =p
EDIT: Jesu li meltagunovi zaista efikasni protiv vozila, ili im kratak domet drasticno smanjuje vrednost?
U rulebooku pise da twin linkovana oruzja mogu da rerolluju miss-ove, ali takodje kaze i da bilo koje template oruzje automatski pogadja sve sto se nadje ispod templatea, te ono tehnicki ne moze ni da missuje. Kakve onda veze ima da li je twin linkovano ili ne? =p
EDIT: Jesu li meltagunovi zaista efikasni protiv vozila, ili im kratak domet drasticno smanjuje vrednost?

- Histericni Istoricar
- Kапитан Рубинщайн
ReRoll to wound daje flejmerima Vulkan Jr.
Koji sam ja magarac, napisao sam to hit
Koji sam ja magarac, napisao sam to hit
U jednog Bocu, mi verujemo!
-
- Blago kluba Zmaj
twin-linked template weapons re-roll to wound rolls instead. Pise u opisu template weapona. I melte su veoma efikasne protiv oruzja. Mani to sto bacaju 2 kockice tek na 6 tj 12 incha u slucaju multimelte, ono ap1 im znaci ihaha. Plus, ako vec imas meltu, pa dotrcaces da je iskoristis kako treba bilo jumpom, bilo deepstrike-om.
Aaaaaa, nisam video to za reroll wound. Pa to je onda nikad bolje. :D
Evo jedno takticko pitanje; je li bike squad sa dva meltaguna dobra ideja? Sa twin linked bolterima i twin linked meltagunovima (od vulkana) mi se cini kao valjana opcija za skidanje i pesadije i vozila. Odnosno, mogu li bajkeri da efikasno sredjuju vozila i bez attack bajka sa multimeltom?
Evo jedno takticko pitanje; je li bike squad sa dva meltaguna dobra ideja? Sa twin linked bolterima i twin linked meltagunovima (od vulkana) mi se cini kao valjana opcija za skidanje i pesadije i vozila. Odnosno, mogu li bajkeri da efikasno sredjuju vozila i bez attack bajka sa multimeltom?

-
- Blago kluba Zmaj
Da, jer ce imati i jednu meltu sigurno i jedan pf da pretuku to vozilo ako melta zakaze. Sa dve melte puna kapa
Naravno, neces biti lud da pokusavas sa 3 bajkera koji imaju jednu meltu da skines land raider ^_^

8O 8O 8O :? :? :?Hypodermic wrote:...melte su veoma efikasne protiv oruzja...

- Histericni Istoricar
- Kапитан Рубинщайн
Vidis Vulkan je Salamanderski spec. karakter, i po mom misljenu malo ga je glupo voditi van Salamander liste. Dal je ovo moje misljenje objektvino, nemogu da tvrdim jer ja sakupljam i sastavlajm doticne momke...
-
- Blago kluba Zmaj
Sorry, mislio sam voziladeka wrote:8O 8O 8O :? :? :?Hypodermic wrote:...melte su veoma efikasne protiv oruzja...

Da je predvidjen samo za salamander listu, postojalo bi i pravilo koje bi ne-salamandere sprecavalo da ga koriste.Histericni Istoricar wrote:Vidis Vulkan je Salamanderski spec. karakter, i po mom misljenu malo ga je glupo voditi van Salamander liste. Dal je ovo moje misljenje objektvino, nemogu da tvrdim jer ja sakupljam i sastavlajm doticne momke...
Sem toga, u Vulkanovom fluffu pise da on putuje galaksijom trazeci artefakte svog primarcha. Dakle ima sasvim smisla da on tu potragu stavlja u drugi plan i privremeno se pridruzuje nekom levom chapteru da im pomogne da pobede trenutnog neprijatelja. Sluzba Emperoru i samim tim celom covecanstvu su ipak vazniji od nekakvih artefakta od kojih ce samo jedan chapter imati koristi.
(sem toga, Vulkan u mojoj listi uopste ne mora da bude Vulkan, vec neki moj sopstveni kapetan sa slicnim sposobnostima/opremom

Pa pazi, mogli bi smo reci da je svaki neprijateljski model na stolu na neki nacin oruzje - oruzje u arsenalu protivnickog igraca. :DSorry, mislio sam vozilabitno je da smo se giga i ja razumeli

-
- Blago kluba Zmaj
Gigo, ne diraj coveka u fluff. To sto pise da moze sa drugima ne znaci da je to lepo
Mislim jeste potencijalno dobro sto se tice pravila i taktike, i ne mora da se bas zove vulkan, ali ipak, ne diraj coveka u fluff 

Pa ne diram! To je savrsenu fluffy da Vulkan pomaze drugim chapterima. SM chapteri se inace redovno udruzuju jedni sa drugima, kao i sa ostalim Imperijalnim silama.Hypodermic wrote:Gigo, ne diraj coveka u fluff. To sto pise da moze sa drugima ne znaci da je to lepoMislim jeste potencijalno dobro sto se tice pravila i taktike, i ne mora da se bas zove vulkan, ali ipak, ne diraj coveka u fluff
Mislim, nije tesko zamisliti sledeci scenario; Vulkan He'Stan u potrazi za artefaktima sazna da se na nekoliko sati od njegove trenutne lokacije nalazi planeta pod opsadom haosa, a koji stize da brani neki levi chapter. Sasvim je smisleno da se Vulkan privremeno pridruzi tom levom chapteru da bi odbranio planetu od demona/izdajnika, a posle toga ide svojim putem. To je totalno u okviru Vulkanovog fluffa.

- Pendargon
- Moderator bez portfelja
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
Samo da napomenem uvazenom lojalisti :Mislim, nije tesko zamisliti sledeci scenario; Vulkan He'Stan u potrazi za artefaktima sazna da se na nekoliko sati od njegove trenutne lokacije nalazi planeta pod opsadom haosa, a koji stize da brani neki levi chapter. Sasvim je smisleno da se Vulkan privremeno pridruzi tom levom chapteru da bi odbranio planetu od demona/izdajnika, a posle toga ide svojim putem. To je totalno u okviru Vulkanovog fluffa.

po fluffu, ako haos napadne planetu, marinci pobegnu vristeci, sve se udarajuci petama po dupetu i vicuci* : "aaaa, zli haotici...", a onda se vrate sa jos xyz chaptera i oteraju haotike. tako to radi po fluffu

*Osim, naravno, ako siege ne rade Iron warriori. Onda SVI marinci umru, i imperator dobije lepo pisamce u roze koverti u kome pise : " zauzeli planetu, i ukopali se. Dodjite da nas isterate. Srdacno vasi, Iron warriori"

Na sta imperator slegne ramenima, uzdahne i kaze :" Eh, moronu, sto si zajebavao Perturaba, i verovao onom idiotu Rogalu Dornu..."

---- orbital bombardment ----
Pamti, pa vrati...
Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix
Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix
Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
Sigurno si mislio na exterminatus?
- PeraNekron
PS. Ovde nam mnogo lepo. Tu su orci i neki nekroni ustali da nam prave drustvo. Od lojalistickog sljama ni traga. Warsmith nam se rastuzio. :lol:" zauzeli planetu, i ukopali se. Dodjite da nas isterate. Srdacno vasi, Iron warriori"

Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
-
- Blago kluba Zmaj
:lol: :lol: :lol:
Ma ima mesta za sve nas ovde, vratite se da se druzimo :lol:
No dobro, prijatno ste me nasmejali. Ako cemo bas fluff-wise, vecina nasih bitka koje igramo se ne bi ni dogodila, jer skoro sigurno ne bi izgledalo tako
Ma ima mesta za sve nas ovde, vratite se da se druzimo :lol:
No dobro, prijatno ste me nasmejali. Ako cemo bas fluff-wise, vecina nasih bitka koje igramo se ne bi ni dogodila, jer skoro sigurno ne bi izgledalo tako

(1)Posto vozilo nije lokovano u base contactu sa pesadijom,i moze slobodno da se krece i puca,da li baneblade moze iza sebe da vodi techpriesta sa 4 tech servitora?
(2)Kako radi tau marker light?Kapiram da je 36",heavy 1 i to,ali da li to znaci da pathfinderi nesmeju da se mrdaju da bi ga koristili iako imaju assault pucaljke?I kao tacno to radi na dronovima?Da li i oni moraju da stoje mirno da bi nesto markirali?
(2)Kako radi tau marker light?Kapiram da je 36",heavy 1 i to,ali da li to znaci da pathfinderi nesmeju da se mrdaju da bi ga koristili iako imaju assault pucaljke?I kao tacno to radi na dronovima?Da li i oni moraju da stoje mirno da bi nesto markirali?
-
- Blago kluba Zmaj
1)
a zasto ne bi?
2) Naravno da moraju da stoje da bi opalio markerlight, pa heavy 1 je. i dronovi takodje, sem ako nemaju neko posebno pravilo (a koliko se secam, nemaju)
Ti kao da si sve zaboravio od kada ne igras, ccc, lose je to...

2) Naravno da moraju da stoje da bi opalio markerlight, pa heavy 1 je. i dronovi takodje, sem ako nemaju neko posebno pravilo (a koliko se secam, nemaju)
Ti kao da si sve zaboravio od kada ne igras, ccc, lose je to...
(1)Znam da moze ali proveravam.Istina nisam dugo igrao,a i nikada nisam hteo da vucem tech popa za neki ubogi tenk koji vredi koliko i pop sa servitorima.Priznajem da razmisljam da li da uzmem baneblejda jer mi se bas svidja model,a i svo to silno oruzje...it makes me warm inside...Ako ne blejda,sacekao bi leto pa bi skratchbuildovao warhounda,ko thunderhawka prosle godine.Mislis li da bi bblejd i warhound zajedno bili previse u pratnji 2500-3000pts garde?
(2)Problem je sto marker dornovi sa stealth suitovima imaju isti unit type kao i stealhsuitovi,a to je jump inf (jet pack).Malo obrtanja stranica kasnije saznajem da se kao takvi gledaju kao relentless sto znaci da mogu da pucaju heavy iako su se kretali.Samo to proveravam.Jedini bedak sto to mogu da vuku samo suitovi (crisis i stealth),a na pathfinderima moraju da stoje mirno i pucaju.
(2)Problem je sto marker dornovi sa stealth suitovima imaju isti unit type kao i stealhsuitovi,a to je jump inf (jet pack).Malo obrtanja stranica kasnije saznajem da se kao takvi gledaju kao relentless sto znaci da mogu da pucaju heavy iako su se kretali.Samo to proveravam.Jedini bedak sto to mogu da vuku samo suitovi (crisis i stealth),a na pathfinderima moraju da stoje mirno i pucaju.
- Histericni Istoricar
- Kапитан Рубинщайн
Gigo ako oces postenog Vulkana Jr uzmi obicnnog Grey knighta i dodaj mu plast, tako ja radim...
Jaoj gospode, ja delim savete nekome... :lol:
Jaoj gospode, ja delim savete nekome... :lol:
- PeraNekron
Tau marker drone moze da se krece i da puca posle kretanja, tako pise u codexu. Networked markerlight se zove. Ako fire warrior shas'ui ima drone controller i marker drone, oni mogu da se krecu, pa da opale rapid fire, a da markerlight drone opali pre njih, i da taj isti unit sa kojim je drone iskoristi taj efekat, zato sto ti networked markerlight to dozvoljava da radis. Ali, ako shas'ui ima obican markerlight na pusci, onda puca ili heavy 1 taj markerlight, i tek drugi unit moze da koristi efekat, ili puca svojim obicnim pucanjem.
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
Blizu si.Ipak u codexu pise da marker drone ima unit type:as owner,sto znaci ako je u jedinici firewarriora ili pathfindera bice infantry,obican,ne jump.
Dobro si mi napomenuo da ovi dronovi imaju networked markerlight jer sam to totalno prevideo,a to skroz menja moju koncepciju.Ipak networked markerlight jedine dve stvari koje pruza jesu da puca pre svoje jedinice koja zahvaljujuci tome moze da iskoristi to.COdex mi je u rukama pa sam prilicno siguran da nisam prevideo neko zatureno pravilo.
Nazalost moju bilo bi zaista divno kad bi firewarriori mogli da imaju marker drone koji moze da osvetljava i da se krece u istom potezu,ali bi ta mogucnost dovela do zloupotreba (pada mi na pamet jedna sa fish of fury taktikom gde svi warriori pucaju sa +1bs,22puta zbog rapid fire-a)
Hvala na ovoj maloj diskusiji jer sam konacno skapirao cemu te male zujalice sluze i kako da se koriste, :D :D :D \:D/
Dobro si mi napomenuo da ovi dronovi imaju networked markerlight jer sam to totalno prevideo,a to skroz menja moju koncepciju.Ipak networked markerlight jedine dve stvari koje pruza jesu da puca pre svoje jedinice koja zahvaljujuci tome moze da iskoristi to.COdex mi je u rukama pa sam prilicno siguran da nisam prevideo neko zatureno pravilo.
Nazalost moju bilo bi zaista divno kad bi firewarriori mogli da imaju marker drone koji moze da osvetljava i da se krece u istom potezu,ali bi ta mogucnost dovela do zloupotreba (pada mi na pamet jedna sa fish of fury taktikom gde svi warriori pucaju sa +1bs,22puta zbog rapid fire-a)
Hvala na ovoj maloj diskusiji jer sam konacno skapirao cemu te male zujalice sluze i kako da se koriste, :D :D :D \:D/

- PeraNekron
Ovo je sasvim legalna taktika. Da, marker drone moze da se krece i da opali markerlightom posle kretanja. Pogledaj u codexu, jasno ti je napisano.Nazalost moju bilo bi zaista divno kad bi firewarriori mogli da imaju marker drone koji moze da osvetljava i da se krece u istom potezu,ali bi ta mogucnost dovela do zloupotreba (pada mi na pamet jedna sa fish of fury taktikom gde svi warriori pucaju sa +1bs,22puta zbog rapid fire-a)
Ok,zamolicu te da mi kazes tacno gde u codexu to pise jer ja to nevidim.
- PeraNekron
Hm...ipak nigde nije naznaceno. Sto verovatno znaci da ne moze. Bilo je suvise lepo da bi bilo istinito. A ja bio ubedjen. Oh, well, my bad. 

Nema veze,svi smo po nesto naucili 

- prokleti zabagovani forum
Marker dron koji ide sa sutovima/vozilima moze da se krece i puca, a ako ide sa pesadijom ne moze. Networked znaci da jedinica/model koja/i markira moze i da iskoristi svoj marker, u suprotnom ne moze.
Ovo znaci rat!
Da li Independent Characteri koji su se pridruzili jedinici koja ne moze da radi sweeping advance ipak mogu da pokusaju sweeping advance ukoliko pobede u assaultu i protivnik padne morale test?
Primer; kapetan bez termi oklopa + 5 terminatora u assaultu odvale grotove. Grotovi padnu morale test. Terminatori ne mogu da rade sweeping advance naravno, ali da li kapetan moze?
Ukoliko to nije dozvoljeno, da li je dozvoljeno sledece; kapetan se tokom movement phasea odvoji od terminatora kako vise ne bi bio deo jedinice, te u assault phaseu charguje istu jedinicu koju su i terminatori napali. Da li u tom slucaju kapetan moze da radi sweeping advance, posto tehnicki nije u squadu sa terminatorima vec je jedinica za sebe?
Primer; kapetan bez termi oklopa + 5 terminatora u assaultu odvale grotove. Grotovi padnu morale test. Terminatori ne mogu da rade sweeping advance naravno, ali da li kapetan moze?
Ukoliko to nije dozvoljeno, da li je dozvoljeno sledece; kapetan se tokom movement phasea odvoji od terminatora kako vise ne bi bio deo jedinice, te u assault phaseu charguje istu jedinicu koju su i terminatori napali. Da li u tom slucaju kapetan moze da radi sweeping advance, posto tehnicki nije u squadu sa terminatorima vec je jedinica za sebe?

-
- Blago kluba Zmaj
U slucaju dva moze sigurno, dok u slucaju jedan mislim da ne moze. Da bih bio siguran da ne moze moracu da se konsultujem sa pravilima.
Slucaj jedan - ne. Karakter je, dok je sa njom, deo jedinice, i prate ga sva pravila kao i za samu jedinicu (tipa ako svi imaju jump pack, samo on ne - cela jedinica giba 6 inca).
Slucaj dva - da. Tada se racuna kao jedinica za sebe, sta ga briga sto su mu drugari spori.
Slucaj dva - da. Tada se racuna kao jedinica za sebe, sta ga briga sto su mu drugari spori.

"Jebes ti Cak Norisa kad Jelena Karleusa spava a budna je sasvim!" - Hitler
"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
-
- Blago kluba Zmaj
Evo u cemu je stvar: stari terminatori su imali posebno pravilo da kao po opisu ne mogu da rade sweeping advance. To nije tehnicki gledano "move" stoga pravilo da se jedinica krece brzinom najsporijeg clana ne mora nuzno da bude primenjena ovde. Ja bih rekao da moze, u kom slucaju se naravno heroj u sweeping advance momentu odvaja od ostatka jedinice (plus u pravilima pise da se tokom tuce i tretira kao zasebna jedinica).
- Pendargon
- Moderator bez portfelja
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
1 : da
2 : ne, jer se karater smatra automatski joinovanim jedinici ako je u 2 incha od nje. To je staticki efekat, i ne izbegava se
2 : ne, jer se karater smatra automatski joinovanim jedinici ako je u 2 incha od nje. To je staticki efekat, i ne izbegava se

-
- Blago kluba Zmaj
Dule, sad citam bas pravila, i zaista nigde nije pokriven sweeping advance. Buni to sto se tokom kombata model tretira kao separate unit. I isto pitanje moze da se postavi i za situaciju da imas heroja u terminator oklopu a da je join-ovan jeidnici. U slucaju da mu je jedinica RETINUE, ne bi moglo, jer nemoze da se odvoji iz iste.
- bojan
- WH rulesmaster
Karakter se automatski pridruzuje jedinici samo ako je na kraju movement faze u 2" od jedinice. Znaci mozes izvesti da jedinica i karakter zajedno assaultuju nesto bez da se karakter pridruzi jedinici. Shodno tome:Pendargon wrote:1 : da
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Strana 48, AoBR rulebook: An independent character may not join or leave a unit during the shooting and assault phases - once shots are fired or assaults are launched it is too late to join in or duck out.2 : ne, jer se karater smatra automatski joinovanim jedinici ako je u 2 incha od nje. To je staticki efekat, i ne izbegava se
Dakle, ako karakter uleti u combat u kome se vec nalazi prijateljska jedinica, on ne bi trebao da automatski postane njen deo, jer je to vec assault phase.
Jos jedno pitanje. U rulebooku kaze; An independent character may begin the game already with a unit, by being deployed in coherency with them.
Da li se to odnosi i na transporte? Recimo da pedro treba da bude u squadu sa 5 sternguarda koji imaju razorbacka za dedicated transport, da li kapetan moze da pocne bitku vec spakovan zajedno sa sternguardima u razorback, ili mora da pocne bitku napolju pa da se ukrca?