Pocetnicka pitanja tj. kako poceti sa Warmachinom/Hordama

Moderators: TheSerbianRaven, Rick, Dzon Vejn

Post Reply
Shark

Re: Pocetnicka pitanja tj. kako poceti sa Warmachinom/Hordama

Post by Shark »

Stoji da se formacija krshi u movement fazi aktivacije (run, charge, shtagod) ali taj free move ochigledno nije movement. Pa se zato i mora voditi rachuna o formaciji "jer ne smesh namerno da prekidash formaciju".

prvi Duletov post mi ima najvishe smisla moram priznati.
The mark of my divinity shalt scar thy DNA!
Up Up Down Down Left Right Left Right B A Start.
PainBringer

Post by PainBringer »

Razumem. Ja sam samo izneo razloge koji su me naveli mislim da bi tako trebalo da bude, ne i da tako jeste. Ioanako se ceka zvanicni odgovor na dati problem. Ispada da je cela stvar jos pre tacno godinu dana bila sumnjiva.
Na moje prethodno pitanje mi je odgovorio i jedan od clanova PP foruma - odgovor je bio isti kao i Duletov. Mada se i on slaze u tome da ce konacna odluka biti verovatno ono sto sam naveo u prethodnom post-u (dodatno kretanje ce moci da razbije formaciju).

I zaista ne bih voleo da zaglavimo sa igrom koja ima 5 + 5 knjiga pravila i jos oko 100 puta toliko dodatnik pravila...
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Mislim da primer za Bane Knight-a nije adekvatan. Prvo, za njih pise da moraju da budu u formaciji kada koriste Shadow Shift. Drugo, Chain Lightning je SAMO JEDAN napad. Sve ostalo su cisti damage roll-ovi. Nisu napadi. Ti gadjas samo jedan model, od njega munja arc-uje na d6 modela. Shadow shift se odnosi na jedan NAPAD. Upravo zato SS ne radi protiv Blight bringer-a, jer to nije napad, vec automatski dmg roll.
Naravno da ne. Sve ostalu su automatski hitovi, koji prouzrokuju shadowshift. Blight bringer pravi damage roll, a chain lighning autohitove. Shadow shift kaze da movement moras da zavrsis u formaciji. Kada bi se "proveravalo", sto sam vec naveo da ne postoji, onako kako si naveo, mogao bih da uradim ono sto sam ja naveo, jer su svi autohitovi stimultani, pa samim tim i svi shadowshiftovi.
Posto to ne mogu... gurnuli su sebi penis u usta.
Bilo kako bilo, situacija je glupa, i cekamo odgovor, a do tada igramo onako kako smo do sada igrali, sto je i najlogicnije. I kraj price.
Image
ImageImageImageImageImage
mladjano bugarce

Post by mladjano bugarce »

Primer za bane Knighta koji popije chain lightning je na zalost aposlutno adekvatan - problem je kada se stvari dese istovremeno ali obzirom da jedinica udara istovrwemeno po knjizi to bi znacilo da ili sama pravila za bejnove ne valjaju(sto nikada nece priznati) ili se krece one mode at a time sto dovodi do retardiranosti svog out of turn movementa.

Da bi se jedinica lake konjice kretala istovremeno po pravilima cela jedinica bi mogla da udari baneove pre nego sto oni shadowshiftuju a tada bi jedan bane mogao da se pomeri npr. 9 inca udari 2,3 puta i vrati se.

Najtacnija je Duletova konstatacija o penisu u ustima jer vec vaze razlicita pravila za istu stvar kako ce verovatno i ostati.
ImageImage
Zekina banda

Post by Zekina banda »

Mislim da su sami inferali napravili ovo, cim su prvi put zaobisli logiku pravila i dopustili bunarenje po pravilima (koliko se secam prvi je bio Vilimon, pa onda cardz posle ustajanja ...). Jednom kad se odobri neko bunarenje (mislim na tumacenje svake reci pravila kao jezickog izraza a ne kao pravila koje je deo logike igre - npr. mortari ne mogu da se krecu i pucaju zato sto su teski, treba vremena da se rastave i ponovo sastave, imali magicni napad ili obicno pucanje, sve jedno :) ) onda je nprmalno da dobar deo igraca sebi da za zadatak da izbunari novu nelogicnost koja ce da prodje kod inferala. Verovatno jeste vreme za 2.0
Image
Izgubio je sve ko nije razumeo da je pobeda bila nesto drugo
http://offgridttgamers.blogspot.rs/
stari blog http://waxerspasttime.wordpress.com/
PainBringer

Post by PainBringer »

Jos uvek nema zvanicnog odgovora na pitanja u vezi lake konjice, ali se jedan od Infernala javio u sledecoj temi:
http://www.privateerpressforums.com/ind ... &start=150

Obratite paznju na trenutni odgovor Infernala:
I'm posting here, without having read the whole thread, but I wanted to make sure that legion players are aware that the unit coherency question IS NOT YET ANSWERED.

The question which was answered is one of ordering only; whether all models make their combat action and then their move, or each model moves immediately after its combat action.

The fact that this could impact coherency is only because no one though to ask before whether coherency requirements were checked as each model moved during the Light Cav move, and has not yet had an answer. So keep playing cavalry exactly how you were playing them regarding coherency, but this time, move them after each models combat action.

This allows models to clear melee and back away before the rear most models shoot, or for an entire unit of cavalry to line up behind a single 'LOS line' and shoot and move, clearing that line for the next model.

I'll repeat again; there has been no coherency ruling, and reacting as if there has been one is premature.
I jos nesto, obratite paznju na poslednju recenicu. To je upravo ono o cemu govorim. Procitao sam i "WM: remix" i "Hordes: primal" i errata-u: nigde ne pise eksplicitno da jedinica MORA da bude u formaciji svo vreme, nego da mora da bude u formaciji u odredjenim trenucima tokom aktivacije. Upravo na to aludira i sam infernal (poslednja recenica). Uostalom, i u samom "Remix-u" stoji: "Troopers may move in any order, but they must be in formation after ALL troopers have completed their movement."
A u vezi ovog primera:
Da bi se jedinica lake konjice kretala istovremeno po pravilima cela jedinica bi mogla da udari baneove pre nego sto oni shadowshiftuju a tada bi jedan bane mogao da se pomeri npr. 9 inca udari 2,3 puta i vrati se.
Mislim da ne moze. Evo i zasto:
When a Bane Knight is directly hit by an enemy model, after the attack has been resolved a model in the Bane Knight's unit may move up to 3" and may make one attack. During this movement the Bane Knight may move through any terrain without penalty. The Bane Knight may move through obstructions if it has enough movement to move completely past the obstruction. A Bane Knight cannot end this movement such that it is out of formation or it causes other models in this unit to no longer be in formation. The Bane Knight cannot be targeted by free strikes during this movement
Shadow shift se 'okida' posle svakog uspesnog napada. Buduci da jedan Raptor u normalnim okolnostima ima 3 napada (2 macem i jedan od mount-a), odmah posle prvog napada ce jedan od BK-ova moci da se pomeri i udari. Sto znaci da svi Raptori mogu da izginu mnogo pre nego sto zavrse svoje combat action-e i dodju do trenutka kada ce se ponovo pomeriti. Shadow shift 'prekida' njihovu aktivaciju. Ja sam ovo X puta iskusio kad god bih probao da necim bijem BK-ove :)
Image
Zekina banda

Post by Zekina banda »

kako se u to "directly hit by an enemy model" uklapa chain ligtning?
Image
Krunkova

Post by Krunkova »

Koliko ja znam- samo se trigera kad je model pogođen direktno- dakle gađao si njega i pogodio ga,no samo se jedan SS desi jer ostali nisu direktno pogođeni.
NPR.

Pogodiš majstora br 1 i zarollas 3 na broju dodatnih modela. Svima rollaš damage i onda ide taj jedan SS.
Zivjeli smo u oblacima a onda se razvedrilo
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Onda jako lose znas... :-D
Pogledaj errate pravila u prime : remixu, i online.
All automatic hits are considered direct hits.

I pritom : bilo koji bane knight moze koristiti Shadowshift kadagod je pogodjen BILO KOJI bane knight.
Image
Krunkova

Post by Krunkova »

Provjerio.

Istina.

Chain lightning trigera onoliko ss koliko pogodi modela- ali su svi hitovi simultani.

To pravilo je tako- nije fer :mrgreen: al je tako.
Shark

Post by Shark »

Krunkova wrote: To pravilo je tako- nije fer
Page 5. :D
Krunkova

Post by Krunkova »

I to stoji. O:)
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

opet smo igrali pogresno. Ili : opet su napravili los ruling. Krea animus i blizzard greylordski, cini mi se...

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=170316
Image
Shark

Post by Shark »

Makes sense. Movement penalty ne prekida charge ali ga skratjuje za kolko vetj treba. Shto je skroz super jer jedinica mozhe da ischarguje iz oba plus shto mozhe da ucharguje kreu ako ima dovoljno movementa (ona beshe 3" tako da jedinici treba 6+x" da joj uleti u facu). Chak i iz greylordovske magle mozhe da se ischarguje ... ?

Jel ovo znachi da mozhe da se ischarguje iz rough terena? ili se prvi korak konta kao da si opet "zagazio" u njega i charge se prekida?

Skontao sam de je problem jer se dve stvari isto zovu. Neshto shto smanjuje movement i neshto shto na njega utiche on-the-fly se zovu isto a ne ruluju isto. Bezveze :) movement penalty koji nije *movement penalty* ...
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

OK, shvatio sam - ako pocnes charge jedino sto ga prekida je rough terrain ili obstacle. Ostali efekti samo mogu da sprece charge pre nego sto pocne, i mogu da uspore modele koji jurisaju.
To zapravo ima nekog smisla - ne mozes zastiti modele od jurisa primenjujuci na njih Blizzard ili Krein animus.

A to da "moving at half rate" nije movement penal mi je malo preterano nategnuto...
Dawngreeter wrote:ima i toga
rekurzivno glupilo
90% svega je sranje, a to ukljucuje i preostalih 10%
Krunkova

Post by Krunkova »

Zvučat će možda čudno-ali stajališta sam da treba ić logikom da nešto ne možeš ako ne piše da možeš.

Npr. Temporal Barrier halva move- uz spell piše da se ne može niti čarđati.Pa je time sve jasno.

No,kod nekog drugog primjera to neće biti slučaj.

Al eto čisto da se razumijemo- i da se izbjegne rasprava:

Svi ,ali baš sve FAQ,eratte ,updejtovi i slično služe samo i jedino marketingu.

Oni svi služe tome da se ljudi vrate vidjet stranicu na netu-pa kad si već tamo prvo što se otvori je novi super uber model -s takvim pravilima i to je to.Sve kompanije bi mogle napraviti igru u kojoj nema sivih zona u pravilima.Ali,to nije poanta...poanta je da svaki novi model koji izlazi je malo bolji,malo ljepši i malo ću ga kupit za svaki slučaj.
Stvar ide dalje- ja taj model dofuram kolegi i igramo i on (trenutno)nema odgovor na to.Niti jedan model iz njegove kolekcije nema taj "push the button" nivo rješavanja problema.
Ali, u bit i pravilo koje ja koristim ne radi tako kao što ga ja koristim-nego malko drugačije...i on bi mogao da se ljuti- pa bi ga ja preusmerio na page 5 O:) (a ta strana je marketinški proizvod broj 1....feeling) -ko što sam prije dva posta ja dobio preusmjerenje :-({|= :mrgreen:
I sad se postavlja pitanje: jesam li ja power gamer ili varam ili igram Cryx?? :mrgreen: (ok šala mala)- ne...to je marketing.
Onda moj kolega svati da ima lijeka za to- ok pogleda u faq. A-HA!!! :? - to ne radi tako
- sori ono nisam pojma imo
-pa šta nisi gledo faq?
- pa jebga,promaklo mi...
-ok al od sad nećeš više...a papak ? :mrgreen:
-sledi svađa,lete jackovi :geek: ,stol je prepolovljen itd....

i nakon svega on kupi bolji ,ljepši i veći model od mog(a svi znamo da veličina nije važna-važna je širina- bar što se jackova tiče) i sve ide opet ispočetka.

Vratimo se na laku konjicu.

Ako je samo o raptorima riječ(i formaciji istih)- rekao bih da pošto su unit oni se:
-aktiviraju se u isto vrijeme
-dobiju order u isto vrijeme
-miču se jedan po jedan-dok nisu svi završili move
-udaraju jedan po jedan-dok nisu svi udarili
-gotov combat action!!!
-onda se svi miču jedan po jedan

E sad vi zaključite(i pogledajte faq).

Jedna mi stvar nije jasna,zašto pobogu bi itko ikad htio charđat Bane knightove ako baš ne mora(a oni stvarno ne moraju)??? - pa to je smrt smail age čengića u jednom pjevanju :pray:
Zekina banda

Post by Zekina banda »

A ne, vuci orborosa sa UAom vole da charguju BKove, vise nego leba da jedu. :lol:
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Naravno... :-)
A sto bloat thrall woli da pljune (ili je to prdne? :lol: :lol: ) u pravcu wolvesa of orborosa... :lol: :lol:

Salim se, ima par jedinica koje idu glavom napred :-)
Bojanovi doomreaveri se uvek pobiju na fer sa baneovima, sto obicno, izmedju shadowshifta i berzerka, zavrsi totalnim pokoljem obe jedinice :-D
Image
Shark

Post by Shark »

Pendargon wrote: Bojanovi doomreaveri se uvek pobiju na fer sa baneovima, sto obicno, izmedju shadowshifta i berzerka, zavrsi totalnim pokoljem obe jedinice :-D
Zato on mozhe da ih vuche dve sa Fenrisom ;)

@Shunka: meni je josh jache objashnjenje sa "will" i "do".
Krunkova

Post by Krunkova »

Ako je u tome slučaj- onda si skratite muke(kad ne igrate turnir)

- jednostavo -

Onaj tko je čhardao ostaje na kraju kombata s d3 modela(ako je startao sa više od 3),a onaj tko je bio čarđan s d2

Riješeno :mrgreen:
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Dobra vest za nas Cryx-e... Mislim, nije ocigledno nista novo, samo ja nisam znao, pa nisam tako ni igrao.
Pile bez glave moze da Head-buttuje :-D

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=170328
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Jos jedna stvar je skinuta sa liste, i preokrenuta... :roll: :roll:
Radosne vesti za sve koji vode mercove u svojim listama (narocito Khador)

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=170297
Image
Shark

Post by Shark »

Pendargon wrote:Jos jedna stvar je skinuta sa liste, i preokrenuta... :roll: :roll:
Radosne vesti za sve koji vode mercove u svojim listama (narocito Khador)

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=170297
osh da pojasnish o chemu se tachnije radi? :)
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Hmm...
Da li je ofanzivni animus kada ga baca warbeast magic attack? Posto nije spell... Znam da pitanje zvuci cudno...
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Koliko ja znam - Ne.
Mada, rupicast sam sa hordama, pa neka neko potvrdi...
Image
mladjano bugarce

Da, magicni napad(magic attack) ne mora da bude isto sto i carolija(spell) mada najcesce jeste.
ImageImage
Mind Uploader

Post by Mind Uploader »

Hvala na odgovorima.
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Zanimljiv rulig o fitu stare vestice.
i nije tako zajeban kada unistite scrapjacka (ako je fitovala kroz njega...)

http://www.privateerpressforums.com/ind ... try2033491
Image
mladjano bugarce

Ili se mozda gleda od wreck markera koji je jos tu - obzirom da nije fitovao Skrepi vec vestica a ona nije unistena?

Vec vidim odgovor - proveravamo

CEKAJUCI APRIL...
ImageImage
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Mi smo dosad igrali da feat prestaje da radi kad se unisti Scrapjack...
rekurzivno glupilo
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Nismo...
Bar ja nisam... :-(
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Uhhhhh... srecom, prvo sam pomislio da je Molik Kharn neuistiv, ali chargevi ipak rade protiv njega :-D.
Nothing to fear here, Bane knights still kill him dead :-D :twisted:

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=173233
Image
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Hehe
:lol: :lol: :lol:
Headlock na typhoonu ga sprecava da radi sve napade. Moram priznati da mi je pomalo smesno kada pomislim na sliku u kojoj je Deatjack uhvatio sve tri tajfunove glave pod misku jedne ruke, a drugom ga samara po guzi dok ovaj ne crkne...
:lol: :lol: :lol: :lol:
http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=172327

Takodje, cini se da specifican wording efekata izvesnih spellova, kao Excarnate i death to dust ide pre tough rolla (pa samim tim i sprecava tough). I verovatno ubija gudruna na mrtvo, i ovaj nema mogusnost da padne onesvescen da spava.
Provericu to jos...

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=173404
Image
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Pendargon wrote:Hehe
:lol: :lol: :lol:
Headlock na typhoonu ga sprecava da radi sve napade. Moram priznati da mi je pomalo smesno kada pomislim na sliku u kojoj je Deatjack uhvatio sve tri tajfunove glave pod misku jedne ruke, a drugom ga samara po guzi dok ovaj ne crkne...
Uh, moracu i ja da probam ovo da izvedem jednog dana. Uzgred, u pitanju je Tajfon, ne Tajfun.
rekurzivno glupilo
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

http://www.privateerpressforums.com/ind ... pic=173934

Oh, kako nam bas zbog ovakvih glupih rulinga treba mk2.
Naime, to sto si u rough terenu te ne sprecava da chargeujes, samo charge automatically fails. Ali mozes da skocis, jer te ne sprecava da chargeujes, jer.... 8O 8O
Image
Shark

Post by Shark »

Opet oni razlichiti movement penalties... Ali pitanje je carsko - ako imash -2 spd na sebi, koji ti ne da da chargujesh, dal mozhesh da skochish da bi ih ignorisao, da bi mogao da chargujesh chime bi mogao i da skochish :)

Vala, zbog ovakvih stvari (kao i onih drugih vezanih za dzhekove) me raduje shto ta mk2 izlazi :)
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

Berzerk radi drugacije za legiju nego za circle (u skladu sa novim rulingom za warchiefa... ajde jednom i legiju da zeznu... mada je i dalje glupo...:-)

http://www.privateerpressforums.com/ind ... +brutality

A, takodje, igrali smo i ovo debelo pogresno, opet na temu : charge napad nije boostovan nego je dodatna kocka koja se bla, bla, bla....

http://www.privateerpressforums.com/ind ... +brutality
Image
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

Ja sam znao da charge attack nije boostovan nego ima dodatnu kocku i ne moze se boostovati...
rekurzivno glupilo
arborsomniorum

Post by arborsomniorum »

Na kojim su drogama Infernali? Hocu i ja malo...

No stvarno treba sacekati mk2, ali siguran sam da ce i tu biti katastrofa rupa i rulinga...
Shunka
Jožin z bažin

Post by Shunka »

arborsomniorum wrote:ali siguran sam da ce i tu biti katastrofa rupa i rulinga...
Zato ga izlazu javnom testiranju.
rekurzivno glupilo
Post Reply

Return to “Warmachine i Hordes”