POCETNICKA PITANJA

Sve vezano za ovaj tabletop wargame.

Moderators: Telion, Hypodermic

Post Reply
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Re: POCETNICKA PITANJA

Post by Hypodermic »

Ok, ne radi mi mozak... ako stavite valkiru na ovu novu letacku bazu, kako rade pravila za disembark? pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce :D mislim, mozete da je vucete bez baze, pa onda nije problem, ali pitam sta ako je bas na bazi?
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
BoltaFodda

Post by BoltaFodda »

Da se nadovezem na pitanje za Valkiru...

Kako se racuna sta je gadja spreda/sa strane/otpozadi? U rulebooku je to prilicno jasno za modele koji izgledaju pravougaono iz pticje perspektive, ali neki mastovitiji oblici bacaju u rebus... Valkira i Eldarski tenkovi mi padaju na pamet...
I myself am a self-proclaimed expert, if I do say so myself.
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Hypodermic wrote:Ok, ne radi mi mozak... ako stavite valkiru na ovu novu letacku bazu, kako rade pravila za disembark?
2" od baze.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

BoltaFodda wrote:...Kako se racuna sta je gadja spreda/sa strane/otpozadi?
Isto kao i sve - nadjes cetiri isturena coska i tako radis - za valkiru je to "kutija" gde se voze putnici. Za eldare si to spicevi onih predjih zakrivljenih cuda.
Realno - za sada ni jednom nije trebalo - 12/12/10 armor cini da je bok/napred nebitno.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
VicTheTrader

Post by VicTheTrader »

U CSM profilu pise da imaju bolt pistol, bolter i ccw. E sad, ako ja modelu stavim da nosi bolter da li i dalje ima bonus +1A zbog dva assault oruzja (bolt pistol i ccw)? Takodje ako model ima chainsword i bolt pistol onda ne moze da u shooting fazi puca iz boltera?
When in deadly danger, when beset by doubt, run in little circles, wave your arms and shout. - parody of the litany of command

Hurry up before we all come to our senses! - King Julien
Millenium

Post by Millenium »

Ako me secanje ne vara ide ovako u shooting phase'u imas 1A i mozes da biras ili bolter rapid fire ili bolter pistol za pucanje a u assault phase'u imas automatski 2A jer iako si pucao iz boltera negde ti je ostao chansword i bolt pistol znaci 1/2A sem ako za CSM unit ne uzmes Mark of Khorne tada dobijes 2/3A :twisted:
Goal i have no goal Fraulein i just want eternal war "Major Montana Max"

"Après moi, le déluge"
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Ako me secanje ne vara ide ovako u shooting phase'u imas 1A i mozes da biras ili bolter rapid fire ili bolter pistol za pucanje a u assault phase'u imas automatski 2A jer iako si pucao iz boltera negde ti je ostao chansword i bolt pistol znaci 1/2A sem ako za CSM unit ne uzmes Mark of Khorne tada dobijes 2/3A :twisted:
poato ova recenica ima napad Kirganizma i uopste mi nije jasna, pokusacu da razjasnim VicTheTraderu :
1) da, svaki csm (sem thousand sona i khorne berzerkera) ima bolter, bolt pistolj i cc weapon
2) Da , uvek mogu da koriste bilo koju kombinaciju istih : na primer :
shooting faza 1: pucas iz boltera jer nema protivnika u blizini
shooting faza 2 : protivnik je blizu, pucas iz bolt pistolja i assaultujes. imas dodatni napad od bolt pistolja + ccw+ assault = 3 napada.
situacija 3: u svojoj fazi pucas iz boltera. Ne mozes da assaultujes, jer ti bolter to zabranjuje. U protivnickoj assault fazi on te assaultuje. Ti biras da koristis bolt pistolj + ccw, i imas dva napada svaki. Takodje, ukoliko zelis da izgubis masno, mozes da izaberes da ne koristis bolt pistolj, nego samo ccw i bolter, i onda imas samo po 1 napad svaki (ovo ce se retko desiti, ali smes to da uradis).
Nadam se da sam razjasnio...
Image
ImageImageImageImageImage
Megabaja
Baja

Post by Megabaja »

pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce
samo da razjasnimo - isto kao i iz eldarskih i tau sranja...
Pamti, pa vrati...

Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix

Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Megabaja wrote:
pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce
samo da razjasnimo - isto kao i iz eldarskih i tau sranja...
Pa ne, njihova baza je em manja em ti lepo u pravilima pise da se sve i dalje meri od "hull"-a ne od baze. Jedina situacija je assault kada modeli koji napadaju ako su u base contactu tretiraju se kao da su u hull contactu. Naravno da je logicno da ces meriti iskrcavanje od baze, ali nigde to u pravilima ne pise jer kaze da se meri od access point-a.

Rece mi momak iz austrije da kod njih vec imaju problema sa time jer im ne daju da valkira contestuje objective jer "nije dovoljno blizu" ako je na onoj svojoj letackoj bazi.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Pendargon
Moderator bez portfelja
Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition

Post by Pendargon »

Rece mi momak iz austrije da kod njih vec imaju problema sa time jer im ne daju da valkira contestuje objective jer "nije dovoljno blizu" ako je na onoj svojoj letackoj bazi.
Savetujem mu u tom slucaju da lepo uzme tu svoju valkiru, i ostrim i brzim pokretom je nabije u anus gospodinu koji to tvrdi...
K'o sto rece jedna nasa reklama : Valkira : 50 eura
: Zadovoljstvo gledanja izraza lica debila dok pokusava da izvuce komade ostre polomnjene plastike iz anusa : priceless

8) 8) 8) 8)
Image
mladjano bugarce

Post by mladjano bugarce »

Nee, skine valkira sa letackog postolja - kaze : SLETELA JE DA TI KONTESTUJE OBJECTIVE! A ZATIM BES OSTECIVANJA VALKIRE SA POSTOLJEM URADI RADNJU KOJU JE DULE PREPORUCIO! \:D/
ImageImage
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

bolji plan :lol: :lol: :lol: :lol:
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Definitivno bolji plan :applause: :applause:
RatGod
Strvinar

Post by RatGod »

E ovako jedno bitno pitanje naime capetan shrike kaze da unite kome se pridruzi dobija infiltrate i fleet ali naleteo sam na warseer da se ljudi prepucavaju oko toga zato sto navodno unite ako nema infiltrate ne moze da koristi ovo sto im on daje jer navodno karakteri se pridruzuju unite-u tek posle postavljanja,e sad nemci recimo na njihovom GT daju jer ne vide koja je poenta shireka zanima me kako je to kod nas(tj. da li shrike pridruzen assault marincima koji nemaju infiltrate) daje to pravilo pa se postavljaju sa njim,tj. infiltriraju normalno?
1000 year-old lords of the walking dead? Chosen avatars of the dark gods leading horrible creatures from another dimension? Ancient members of the civilization who created the very world upon which we wage our wars? Bah! We're skittish mutant rats. We've got a bell. And we're going to ring it till your ears hurt bleed. Bitches.
Dexter

Post by Dexter »

Ignorisi warseer, oni su gomila imbecila.
Pridruzivanje karaktera jedinici posle postavljanja je najveca glupost, to su oni izmislili jer ne zele da vide infiltrirajuce assault terminatore sa fleet-om, pa ocajnicki traze rupe u pravilima. Kao sto nemci kazu, koje je uopste poenta Shrike-a ako se sam infiltrira? Na nasem turniru u vojnom muzeju Shrike je radio najnormalnije, tako da ga i ti isto tako vodis bez problema.
"Jebes ti Cak Norisa kad Jelena Karleusa spava a budna je sasvim!" - Hitler

"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Kako ti na pocetku deployment faze deklarises da li je model inicijalno sa njima ili ne (jer je bitno zbog protivnicke paljbe), bez problema mogu da infiltriraju.
Giga

Post by Giga »

Torias Telion, specijalni karakter koji se kupuje kao upgrade za scout squadove, ima univerzalno specijalno pravilo STEALTH.

U 5th edition rulebooku za STEALTH kaze sledece: "All of the unit's cover saves are improved by +1."

Znaci, ne kaze MODEL's cover saves, nego UNIT's cover saves. Da li to znaci da ako imas teliona u scout squadu ceo scout squad automatski dobija +1 na njihove cover saveove? Sto bi znacilo da oni sa camocloaksima i telionom imaju automatski 2+ cover save cim su u coveru?

Ukoliko to nije slucaj, u cemu je onda uopste poenta da telion ima STEALTH USR, s obzirom da je on upgrade karakter koji zamenjuje obicnog scout sergeanta? Zbunjuje me ovo do jaja.
Image
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Samo on ima Stealth.
Da bi imao bolji cover ako im ne kupis cloak-ove.
CYNIC, n.
Giga

Post by Giga »

bojan wrote:Samo on ima Stealth.
Da bi imao bolji cover ako im ne kupis cloak-ove.
Bzvz. Realno na njega nikada ne bih assignovao rane sve i da mu je 2+ cover save, s obzirom da ima samo jednu ranu. :/
Image
ZergLord

Post by ZergLord »

Recimo da imam CSM unit sa meltom i unistim protivnicki Rhino sa marincima.

Da li mogu u istom potezu da chargujem marince, iako sam pucao u rhino?
Giga

Post by Giga »

"If the transport is destroyed (either result) by a ranged attack, the unit that shot it may assault the now disembarked passengers, if it is allowed to assault according to assault rules." - strana 67, u rulebooku.
Image
ZergLord

Post by ZergLord »

Ako stavim recimo Haos lorda (koji je Fearless) u non-fearless unit kao sto su obicni CSM, da li taj ceo unit postaje fearless?
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Upravo proverio rulebook. Karakter koji je fearless ako se pridruzi non-fearless jedinici prestaje i on sam da bude fearless. Takodje, ako je unit fearless a karakter nije, i karakter postane. Sto znaci - ono sto UNIT ima (ili nema ;) ), to dobije i independent karakter.
Pendargon
Moderator bez portfelja

Post by Pendargon »

No-no, Zerg, nema bunarenja, bacaj taj lidership, haos kodeks je ubog :-)
Image
ZergLord

Post by ZergLord »

Pendargon wrote:No-no, Zerg, nema bunarenja, bacaj taj lidership, haos kodeks je ubog :-)
Pitam uglavnom zbog necega sto mi se desilo na turniru. :)
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Sta te briga, leadership na 10 sa rerollom....meni se desilo da padnem par puta....ali to sam ja, naravno. :)
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Koliko heavy weapons timova moze da se vuce u command squadu (i uostalom u ostalim squadovima), jedan ili dva? U kodeksu pise, posle opcja za upgrade u vox caster i sl sitnice sledece "replace two other with a heavy weapons team". AB dozvoljava jedan...
Beta? ti si ovde dezurni tumac za ovakve sitnice kada nama obicnim smrtnicima nesto nije jasno :)
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Jedan. Zamenis 2 guardsmena za jednu veliku bazu koju cine 2 guardsmena, posto moraju dvojica da se sastave kako bi nacinili heavy weapon team. Jedan heavy weapon team, jedan medic, jedan vox caster, jedan regimental standard itd itd itd.
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Usput, AB nesto baguje prilikom te zamene i preracunava cenu oduzimajuci neke poene za dvojcu gardista koji nestaju... total bull. I ja mislim da je samo jedan, ali rekoh, bolje da pitam.
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Ceo squad bez advisora kosta 50 poena. Mortar je 5 poena...eto...55 poena. :D
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

(prokleti stari tiranidski kodeks i moj mozak koji nece da radi...) Elem, sledece pitanje:
Hive tyrant sa retinuom, ako uleti u combat, da li moze da bude single-outovan? Pitam jer je prokleti tyrant jedina stvar sa retinuom koja nije independent character. Da jeste, mogao bi biti single-outovan kao sto pise u pravilima, ali ovako... what?
ZergLord

Post by ZergLord »

Hive tyrant sa retinuom, ako uleti u combat, da li moze da bude single-outovan?
Ne. Pise ti u FAQ-u da se tretira kao upgrade Character (na pr. Sergeant).
Giga

Post by Giga »

Mozes li da pucas iz vozila (kroz firing point) iako si opalio dim sa vozilom?

Zvuci nelogicno, znam, ali na B&C-u ljudi se raspravljaju da ne postoji pravilo koje ti govori da ovi sto se transportuju ne mogu i da pucaju iz vozila, bez obzira na dim. Pregledao sam rulebook, i nisam nasao nista da kaze da je to nedozvoljeno. Ima cak i logike, posto mozes prvo da pucas iz vozila, pa da onda opalis dim.

Sta velite?
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

dim se pali na kraju movement faze, umesto da vozilo puca. Kako dreadnought moze da trci posle smoke-a, i rhino moze da pokusa da se popravi posle smoke-a, ne vidim razlog zasto momci iz njega ne bi pucali. Zvuci debilno, ali da, unit u transportu moze da puca ako je vozilo opalilo smoke (ali ne vidim poentu kretanja rhinoa samo 6 incha da bi onda nesto unutra pucalo, jer iovako sve unutra ima debilan domet...)
Histericni Istoricar
Kапитан Рубинщайн

Post by Histericni Istoricar »

I tim gore navedenim dajes protivniku cover jer pucas kroz dim pa ne vidis najbolje.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Giga

Post by Giga »

dim se pali na kraju movement faze, umesto da vozilo puca. Kako dreadnought moze da trci posle smoke-a, i rhino moze da pokusa da se popravi posle smoke-a, ne vidim razlog zasto momci iz njega ne bi pucali. Zvuci debilno, ali da, unit u transportu moze da puca ako je vozilo opalilo smoke (ali ne vidim poentu kretanja rhinoa samo 6 incha da bi onda nesto unutra pucalo, jer iovako sve unutra ima debilan domet...)
Pa dobro, ali vozilo moze uopste da se ne pomera, pa da koristi heavy weapon iznutra. Tako dobije bar jedan turn sa cover save-om, cak i ako nema terena/drugih vozila iza kojih bi se sakrilo.
I tim gore navedenim dajes protivniku cover jer pucas kroz dim pa ne vidis najbolje.
Ne.

Pretpostavljamo da je dim, iz blizine, dovoljno redak da se kroz njega moze videti (isto kao sto ti dim ne daje cover save kada ti neko assaultuje vozilo koje pusta dim), ali da iz daljine vec izgleda gusci i zeznutiji. :lol:
Image
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ja bih svom protivniku dao cover save, jer je logicno. Sad, to sto ne pise u pravilima, ne znaci da ja treba da budem totalna vuna kad vec koristim smoke za tako lude stvari. I btw nikada nikada neces imati cover save u combatu od icega. Ako nesto mlati cekicem po magli u kojoj je tenk, pa pogodice tenk, sem ako se isti nije makao.

Interesantno zapazanje sad dok sam listao knjigu - nigde ne pise da smoke moze da se coristi kao cover save od barrage oruzja (koja inace imaju drugacija pravila za cover save-ove). Smoke ti daje da je vehicle obscured, cak i na otvorenom. Ali ako se line of sight gleda od sredine pite, koja direktno pogodi vozilo, ja bih rekao da od barrage-a nema cover save-a. Sad, da li sam u pravu, ostaje za debatu ;)
orome pancevo

Post by orome pancevo »

Nenene...svi gresite.
Posto se igra true line of sight,nema covera od dima ako ja ne vidim dim! :D Znaci svako da napravi dim za svoja vozila ako hoce cover! :lol: :D
audaces fortuna iuvat
Shunka wrote:Upravo sam se setio da sam ja mod ovde!
Aman bre ljudi ne preterujte u zajebavanju coveka!
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

orome pancevo wrote:Nenene...svi gresite.
Posto se igra true line of sight,nema covera od dima ako ja ne vidim dim! :D Znaci svako da napravi dim za svoja vozila ako hoce cover! :lol: :D
Orome, ne daj ljudima ideje, ima ovde manijaka koji ce to uraditi tako da ne vidis vozilo :P
Giga

Post by Giga »

Ja bih svom protivniku dao cover save, jer je logicno. Sad, to sto ne pise u pravilima, ne znaci da ja treba da budem totalna vuna kad vec koristim smoke za tako lude stvari. I btw nikada nikada neces imati cover save u combatu od icega. Ako nesto mlati cekicem po magli u kojoj je tenk, pa pogodice tenk, sem ako se isti nije makao.
Pa pazi, nije bas logicno.

U pravilima teren cover saveova bas kaze da jedinice uvek ignorisu teren u kome se nalaze kada su u pitanju cover saveovi. Dim je isti fazon. Oni se nalaze unutar dima, samim tim pretpostavljamo da je dim iz te blizine dovoljno redak da se kroz njega puca. Ista logika kao i sto protivnik iz blizine moze sasvim lepo da vidi vozilo da ga raspali powerfistom ili slicno.
Interesantno zapazanje sad dok sam listao knjigu - nigde ne pise da smoke moze da se coristi kao cover save od barrage oruzja (koja inace imaju drugacija pravila za cover save-ove). Smoke ti daje da je vehicle obscured, cak i na otvorenom. Ali ako se line of sight gleda od sredine pite, koja direktno pogodi vozilo, ja bih rekao da od barrage-a nema cover save-a. Sad, da li sam u pravu, ostaje za debatu
Smoke cini da je vehicle obscured i da dobija 4+ cover save. To je to. Nema nikakvih objasnjenja u vezi barrage oruzja, posto ni ne treba da bude. Vozilo sa smokeom dobija 4+ cover save i to je to. To mu je prakticno kao da se nalazi u terenu i da dobija cover save od tog terena, a od barrage oruzja, osim ako nisu bas obelezena da ignorisu cover save (kao recimo whirlwind municija), moze sasvim lepo da se dobije cover save ako se nalazis u terenu.
Image
Post Reply

Return to “Warhammer 40k: Živ je Slaneš, umro nije”