POCETNICKA PITANJA
Moderators: Telion, Hypodermic
-
- Blago kluba Zmaj
Re: POCETNICKA PITANJA
Ok, ne radi mi mozak... ako stavite valkiru na ovu novu letacku bazu, kako rade pravila za disembark? pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce :D mislim, mozete da je vucete bez baze, pa onda nije problem, ali pitam sta ako je bas na bazi?
- BoltaFodda
Da se nadovezem na pitanje za Valkiru...
Kako se racuna sta je gadja spreda/sa strane/otpozadi? U rulebooku je to prilicno jasno za modele koji izgledaju pravougaono iz pticje perspektive, ali neki mastovitiji oblici bacaju u rebus... Valkira i Eldarski tenkovi mi padaju na pamet...
Kako se racuna sta je gadja spreda/sa strane/otpozadi? U rulebooku je to prilicno jasno za modele koji izgledaju pravougaono iz pticje perspektive, ali neki mastovitiji oblici bacaju u rebus... Valkira i Eldarski tenkovi mi padaju na pamet...
I myself am a self-proclaimed expert, if I do say so myself.
- bojan
- WH rulesmaster
2" od baze.Hypodermic wrote:Ok, ne radi mi mozak... ako stavite valkiru na ovu novu letacku bazu, kako rade pravila za disembark?
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
- bojan
- WH rulesmaster
Isto kao i sve - nadjes cetiri isturena coska i tako radis - za valkiru je to "kutija" gde se voze putnici. Za eldare si to spicevi onih predjih zakrivljenih cuda.BoltaFodda wrote:...Kako se racuna sta je gadja spreda/sa strane/otpozadi?
Realno - za sada ni jednom nije trebalo - 12/12/10 armor cini da je bok/napred nebitno.
CYNIC, n.
- VicTheTrader
U CSM profilu pise da imaju bolt pistol, bolter i ccw. E sad, ako ja modelu stavim da nosi bolter da li i dalje ima bonus +1A zbog dva assault oruzja (bolt pistol i ccw)? Takodje ako model ima chainsword i bolt pistol onda ne moze da u shooting fazi puca iz boltera?
When in deadly danger, when beset by doubt, run in little circles, wave your arms and shout. - parody of the litany of command
Hurry up before we all come to our senses! - King Julien
Hurry up before we all come to our senses! - King Julien
Ako me secanje ne vara ide ovako u shooting phase'u imas 1A i mozes da biras ili bolter rapid fire ili bolter pistol za pucanje a u assault phase'u imas automatski 2A jer iako si pucao iz boltera negde ti je ostao chansword i bolt pistol znaci 1/2A sem ako za CSM unit ne uzmes Mark of Khorne tada dobijes 2/3A 

Goal i have no goal Fraulein i just want eternal war "Major Montana Max"
"Après moi, le déluge"
"Après moi, le déluge"
- Pendargon
- Moderator bez portfelja
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
poato ova recenica ima napad Kirganizma i uopste mi nije jasna, pokusacu da razjasnim VicTheTraderu :Ako me secanje ne vara ide ovako u shooting phase'u imas 1A i mozes da biras ili bolter rapid fire ili bolter pistol za pucanje a u assault phase'u imas automatski 2A jer iako si pucao iz boltera negde ti je ostao chansword i bolt pistol znaci 1/2A sem ako za CSM unit ne uzmes Mark of Khorne tada dobijes 2/3A
1) da, svaki csm (sem thousand sona i khorne berzerkera) ima bolter, bolt pistolj i cc weapon
2) Da , uvek mogu da koriste bilo koju kombinaciju istih : na primer :
shooting faza 1: pucas iz boltera jer nema protivnika u blizini
shooting faza 2 : protivnik je blizu, pucas iz bolt pistolja i assaultujes. imas dodatni napad od bolt pistolja + ccw+ assault = 3 napada.
situacija 3: u svojoj fazi pucas iz boltera. Ne mozes da assaultujes, jer ti bolter to zabranjuje. U protivnickoj assault fazi on te assaultuje. Ti biras da koristis bolt pistolj + ccw, i imas dva napada svaki. Takodje, ukoliko zelis da izgubis masno, mozes da izaberes da ne koristis bolt pistolj, nego samo ccw i bolter, i onda imas samo po 1 napad svaki (ovo ce se retko desiti, ali smes to da uradis).
Nadam se da sam razjasnio...

samo da razjasnimo - isto kao i iz eldarskih i tau sranja...pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce
Pamti, pa vrati...
Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix
Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix
Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
-
- Blago kluba Zmaj
Pa ne, njihova baza je em manja em ti lepo u pravilima pise da se sve i dalje meri od "hull"-a ne od baze. Jedina situacija je assault kada modeli koji napadaju ako su u base contactu tretiraju se kao da su u hull contactu. Naravno da je logicno da ces meriti iskrcavanje od baze, ali nigde to u pravilima ne pise jer kaze da se meri od access point-a.Megabaja wrote:samo da razjasnimo - isto kao i iz eldarskih i tau sranja...pitam posto je valkira na bazi dobrih 6 incha od table, pa ono pravilo o 2 incha od access pointa zvuci malo nemoguce
Rece mi momak iz austrije da kod njih vec imaju problema sa time jer im ne daju da valkira contestuje objective jer "nije dovoljno blizu" ako je na onoj svojoj letackoj bazi.
- Pendargon
- Moderator bez portfelja
- Location: Between Heaven and Hell... In Heaven they don't want me, but the Devil doesn't want a competition
Savetujem mu u tom slucaju da lepo uzme tu svoju valkiru, i ostrim i brzim pokretom je nabije u anus gospodinu koji to tvrdi...Rece mi momak iz austrije da kod njih vec imaju problema sa time jer im ne daju da valkira contestuje objective jer "nije dovoljno blizu" ako je na onoj svojoj letackoj bazi.
K'o sto rece jedna nasa reklama : Valkira : 50 eura
: Zadovoljstvo gledanja izraza lica debila dok pokusava da izvuce komade ostre polomnjene plastike iz anusa : priceless
8) 8) 8) 8)

-
Nee, skine valkira sa letackog postolja - kaze : SLETELA JE DA TI KONTESTUJE OBJECTIVE! A ZATIM BES OSTECIVANJA VALKIRE SA POSTOLJEM URADI RADNJU KOJU JE DULE PREPORUCIO! \:D/

-
- Blago kluba Zmaj
Definitivno bolji plan

E ovako jedno bitno pitanje naime capetan shrike kaze da unite kome se pridruzi dobija infiltrate i fleet ali naleteo sam na warseer da se ljudi prepucavaju oko toga zato sto navodno unite ako nema infiltrate ne moze da koristi ovo sto im on daje jer navodno karakteri se pridruzuju unite-u tek posle postavljanja,e sad nemci recimo na njihovom GT daju jer ne vide koja je poenta shireka zanima me kako je to kod nas(tj. da li shrike pridruzen assault marincima koji nemaju infiltrate) daje to pravilo pa se postavljaju sa njim,tj. infiltriraju normalno?
1000 year-old lords of the walking dead? Chosen avatars of the dark gods leading horrible creatures from another dimension? Ancient members of the civilization who created the very world upon which we wage our wars? Bah! We're skittish mutant rats. We've got a bell. And we're going to ring it till your ears hurt bleed. Bitches.
Ignorisi warseer, oni su gomila imbecila.
Pridruzivanje karaktera jedinici posle postavljanja je najveca glupost, to su oni izmislili jer ne zele da vide infiltrirajuce assault terminatore sa fleet-om, pa ocajnicki traze rupe u pravilima. Kao sto nemci kazu, koje je uopste poenta Shrike-a ako se sam infiltrira? Na nasem turniru u vojnom muzeju Shrike je radio najnormalnije, tako da ga i ti isto tako vodis bez problema.
Pridruzivanje karaktera jedinici posle postavljanja je najveca glupost, to su oni izmislili jer ne zele da vide infiltrirajuce assault terminatore sa fleet-om, pa ocajnicki traze rupe u pravilima. Kao sto nemci kazu, koje je uopste poenta Shrike-a ako se sam infiltrira? Na nasem turniru u vojnom muzeju Shrike je radio najnormalnije, tako da ga i ti isto tako vodis bez problema.
"Jebes ti Cak Norisa kad Jelena Karleusa spava a budna je sasvim!" - Hitler
"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
-
- Blago kluba Zmaj
Kako ti na pocetku deployment faze deklarises da li je model inicijalno sa njima ili ne (jer je bitno zbog protivnicke paljbe), bez problema mogu da infiltriraju.
Torias Telion, specijalni karakter koji se kupuje kao upgrade za scout squadove, ima univerzalno specijalno pravilo STEALTH.
U 5th edition rulebooku za STEALTH kaze sledece: "All of the unit's cover saves are improved by +1."
Znaci, ne kaze MODEL's cover saves, nego UNIT's cover saves. Da li to znaci da ako imas teliona u scout squadu ceo scout squad automatski dobija +1 na njihove cover saveove? Sto bi znacilo da oni sa camocloaksima i telionom imaju automatski 2+ cover save cim su u coveru?
Ukoliko to nije slucaj, u cemu je onda uopste poenta da telion ima STEALTH USR, s obzirom da je on upgrade karakter koji zamenjuje obicnog scout sergeanta? Zbunjuje me ovo do jaja.
U 5th edition rulebooku za STEALTH kaze sledece: "All of the unit's cover saves are improved by +1."
Znaci, ne kaze MODEL's cover saves, nego UNIT's cover saves. Da li to znaci da ako imas teliona u scout squadu ceo scout squad automatski dobija +1 na njihove cover saveove? Sto bi znacilo da oni sa camocloaksima i telionom imaju automatski 2+ cover save cim su u coveru?
Ukoliko to nije slucaj, u cemu je onda uopste poenta da telion ima STEALTH USR, s obzirom da je on upgrade karakter koji zamenjuje obicnog scout sergeanta? Zbunjuje me ovo do jaja.

- bojan
- WH rulesmaster
Samo on ima Stealth.
Da bi imao bolji cover ako im ne kupis cloak-ove.
CYNIC, n.
Bzvz. Realno na njega nikada ne bih assignovao rane sve i da mu je 2+ cover save, s obzirom da ima samo jednu ranu. :/bojan wrote:Samo on ima Stealth.

Recimo da imam CSM unit sa meltom i unistim protivnicki Rhino sa marincima.
Da li mogu u istom potezu da chargujem marince, iako sam pucao u rhino?
Da li mogu u istom potezu da chargujem marince, iako sam pucao u rhino?
"If the transport is destroyed (either result) by a ranged attack, the unit that shot it may assault the now disembarked passengers, if it is allowed to assault according to assault rules." - strana 67, u rulebooku.

Ako stavim recimo Haos lorda (koji je Fearless) u non-fearless unit kao sto su obicni CSM, da li taj ceo unit postaje fearless?
-
- Blago kluba Zmaj
Upravo proverio rulebook. Karakter koji je fearless ako se pridruzi non-fearless jedinici prestaje i on sam da bude fearless. Takodje, ako je unit fearless a karakter nije, i karakter postane. Sto znaci - ono sto UNIT ima (ili nema
), to dobije i independent karakter.

Pitam uglavnom zbog necega sto mi se desilo na turniru.Pendargon wrote:No-no, Zerg, nema bunarenja, bacaj taj lidership, haos kodeks je ubog :-)

- PeraNekron
Sta te briga, leadership na 10 sa rerollom....meni se desilo da padnem par puta....ali to sam ja, naravno. 

Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
-
- Blago kluba Zmaj
Koliko heavy weapons timova moze da se vuce u command squadu (i uostalom u ostalim squadovima), jedan ili dva? U kodeksu pise, posle opcja za upgrade u vox caster i sl sitnice sledece "replace two other with a heavy weapons team". AB dozvoljava jedan...
Beta? ti si ovde dezurni tumac za ovakve sitnice kada nama obicnim smrtnicima nesto nije jasno
Beta? ti si ovde dezurni tumac za ovakve sitnice kada nama obicnim smrtnicima nesto nije jasno

- PeraNekron
Jedan. Zamenis 2 guardsmena za jednu veliku bazu koju cine 2 guardsmena, posto moraju dvojica da se sastave kako bi nacinili heavy weapon team. Jedan heavy weapon team, jedan medic, jedan vox caster, jedan regimental standard itd itd itd.
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
-
- Blago kluba Zmaj
Usput, AB nesto baguje prilikom te zamene i preracunava cenu oduzimajuci neke poene za dvojcu gardista koji nestaju... total bull. I ja mislim da je samo jedan, ali rekoh, bolje da pitam.
- PeraNekron
Ceo squad bez advisora kosta 50 poena. Mortar je 5 poena...eto...55 poena. :D
-
- Blago kluba Zmaj
(prokleti stari tiranidski kodeks i moj mozak koji nece da radi...) Elem, sledece pitanje:
Hive tyrant sa retinuom, ako uleti u combat, da li moze da bude single-outovan? Pitam jer je prokleti tyrant jedina stvar sa retinuom koja nije independent character. Da jeste, mogao bi biti single-outovan kao sto pise u pravilima, ali ovako... what?
Hive tyrant sa retinuom, ako uleti u combat, da li moze da bude single-outovan? Pitam jer je prokleti tyrant jedina stvar sa retinuom koja nije independent character. Da jeste, mogao bi biti single-outovan kao sto pise u pravilima, ali ovako... what?
Ne. Pise ti u FAQ-u da se tretira kao upgrade Character (na pr. Sergeant).Hive tyrant sa retinuom, ako uleti u combat, da li moze da bude single-outovan?
Mozes li da pucas iz vozila (kroz firing point) iako si opalio dim sa vozilom?
Zvuci nelogicno, znam, ali na B&C-u ljudi se raspravljaju da ne postoji pravilo koje ti govori da ovi sto se transportuju ne mogu i da pucaju iz vozila, bez obzira na dim. Pregledao sam rulebook, i nisam nasao nista da kaze da je to nedozvoljeno. Ima cak i logike, posto mozes prvo da pucas iz vozila, pa da onda opalis dim.
Sta velite?
Zvuci nelogicno, znam, ali na B&C-u ljudi se raspravljaju da ne postoji pravilo koje ti govori da ovi sto se transportuju ne mogu i da pucaju iz vozila, bez obzira na dim. Pregledao sam rulebook, i nisam nasao nista da kaze da je to nedozvoljeno. Ima cak i logike, posto mozes prvo da pucas iz vozila, pa da onda opalis dim.
Sta velite?

-
- Blago kluba Zmaj
dim se pali na kraju movement faze, umesto da vozilo puca. Kako dreadnought moze da trci posle smoke-a, i rhino moze da pokusa da se popravi posle smoke-a, ne vidim razlog zasto momci iz njega ne bi pucali. Zvuci debilno, ali da, unit u transportu moze da puca ako je vozilo opalilo smoke (ali ne vidim poentu kretanja rhinoa samo 6 incha da bi onda nesto unutra pucalo, jer iovako sve unutra ima debilan domet...)
- Histericni Istoricar
- Kапитан Рубинщайн
I tim gore navedenim dajes protivniku cover jer pucas kroz dim pa ne vidis najbolje.
U jednog Bocu, mi verujemo!
Pa dobro, ali vozilo moze uopste da se ne pomera, pa da koristi heavy weapon iznutra. Tako dobije bar jedan turn sa cover save-om, cak i ako nema terena/drugih vozila iza kojih bi se sakrilo.dim se pali na kraju movement faze, umesto da vozilo puca. Kako dreadnought moze da trci posle smoke-a, i rhino moze da pokusa da se popravi posle smoke-a, ne vidim razlog zasto momci iz njega ne bi pucali. Zvuci debilno, ali da, unit u transportu moze da puca ako je vozilo opalilo smoke (ali ne vidim poentu kretanja rhinoa samo 6 incha da bi onda nesto unutra pucalo, jer iovako sve unutra ima debilan domet...)
Ne.I tim gore navedenim dajes protivniku cover jer pucas kroz dim pa ne vidis najbolje.
Pretpostavljamo da je dim, iz blizine, dovoljno redak da se kroz njega moze videti (isto kao sto ti dim ne daje cover save kada ti neko assaultuje vozilo koje pusta dim), ali da iz daljine vec izgleda gusci i zeznutiji. :lol:

-
- Blago kluba Zmaj
Ja bih svom protivniku dao cover save, jer je logicno. Sad, to sto ne pise u pravilima, ne znaci da ja treba da budem totalna vuna kad vec koristim smoke za tako lude stvari. I btw nikada nikada neces imati cover save u combatu od icega. Ako nesto mlati cekicem po magli u kojoj je tenk, pa pogodice tenk, sem ako se isti nije makao.
Interesantno zapazanje sad dok sam listao knjigu - nigde ne pise da smoke moze da se coristi kao cover save od barrage oruzja (koja inace imaju drugacija pravila za cover save-ove). Smoke ti daje da je vehicle obscured, cak i na otvorenom. Ali ako se line of sight gleda od sredine pite, koja direktno pogodi vozilo, ja bih rekao da od barrage-a nema cover save-a. Sad, da li sam u pravu, ostaje za debatu
Interesantno zapazanje sad dok sam listao knjigu - nigde ne pise da smoke moze da se coristi kao cover save od barrage oruzja (koja inace imaju drugacija pravila za cover save-ove). Smoke ti daje da je vehicle obscured, cak i na otvorenom. Ali ako se line of sight gleda od sredine pite, koja direktno pogodi vozilo, ja bih rekao da od barrage-a nema cover save-a. Sad, da li sam u pravu, ostaje za debatu

- orome pancevo
Nenene...svi gresite.
Posto se igra true line of sight,nema covera od dima ako ja ne vidim dim! :D Znaci svako da napravi dim za svoja vozila ako hoce cover! :lol: :D
Posto se igra true line of sight,nema covera od dima ako ja ne vidim dim! :D Znaci svako da napravi dim za svoja vozila ako hoce cover! :lol: :D
audaces fortuna iuvat
Shunka wrote:Upravo sam se setio da sam ja mod ovde!
Aman bre ljudi ne preterujte u zajebavanju coveka!
-
- Blago kluba Zmaj
Orome, ne daj ljudima ideje, ima ovde manijaka koji ce to uraditi tako da ne vidis vozilo :Porome pancevo wrote:Nenene...svi gresite.
Pa pazi, nije bas logicno.Ja bih svom protivniku dao cover save, jer je logicno. Sad, to sto ne pise u pravilima, ne znaci da ja treba da budem totalna vuna kad vec koristim smoke za tako lude stvari. I btw nikada nikada neces imati cover save u combatu od icega. Ako nesto mlati cekicem po magli u kojoj je tenk, pa pogodice tenk, sem ako se isti nije makao.
U pravilima teren cover saveova bas kaze da jedinice uvek ignorisu teren u kome se nalaze kada su u pitanju cover saveovi. Dim je isti fazon. Oni se nalaze unutar dima, samim tim pretpostavljamo da je dim iz te blizine dovoljno redak da se kroz njega puca. Ista logika kao i sto protivnik iz blizine moze sasvim lepo da vidi vozilo da ga raspali powerfistom ili slicno.
Smoke cini da je vehicle obscured i da dobija 4+ cover save. To je to. Nema nikakvih objasnjenja u vezi barrage oruzja, posto ni ne treba da bude. Vozilo sa smokeom dobija 4+ cover save i to je to. To mu je prakticno kao da se nalazi u terenu i da dobija cover save od tog terena, a od barrage oruzja, osim ako nisu bas obelezena da ignorisu cover save (kao recimo whirlwind municija), moze sasvim lepo da se dobije cover save ako se nalazis u terenu.Interesantno zapazanje sad dok sam listao knjigu - nigde ne pise da smoke moze da se coristi kao cover save od barrage oruzja (koja inace imaju drugacija pravila za cover save-ove). Smoke ti daje da je vehicle obscured, cak i na otvorenom. Ali ako se line of sight gleda od sredine pite, koja direktno pogodi vozilo, ja bih rekao da od barrage-a nema cover save-a. Sad, da li sam u pravu, ostaje za debatu