POCETNICKA PITANJA

Sve vezano za ovaj tabletop wargame.

Moderators: Telion, Hypodermic

Post Reply
PeraNekron

Re: POCETNICKA PITANJA

Post by PeraNekron »

Nikad nisu jedan unit. Mozes imati njih 3 za jedan heavy support slot. Na tabli su 3 zasebna unita, stoga njih 3 vrede 3 kill poena. Po tom pitanju rade istovetno kao nekronski tomb spyderi.

EDIT : Po 4. ediciji su se jedinice deployovale naizmenicno. On, pa ti, on, pa ti i tako. Zoanthropi su se stavljali svi odmah, ne jedan po jedan, posto su oni zauzimali jedan slot, i tako im je pravilo bilo. To je ipak codex za 4. ediciju :wink:
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Hypodermic wrote:Da nije robotech-a ne bih bio ovakakv kakav jesam!
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
igor wrote:jako je tesko uzimati puno poena jer se igra po knjizi.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

^^^ what he said. Zoantrope ne mogu da budu jedinica. Ista prica vazi i za liktore (jer imaju indentican tekst u codeksu).
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
Image Image :badger: :badger: :badger:
Giga

Post by Giga »

Ako imam dva chapter mastera u armiji, da li to znaci da mogu da bacim dva orbital bombardmenta u toku jedne bitke?

S jedne strane OB se tretira kao shooting attack koji master moze da koristi u shooting fazi. S druge strane kaze "This ability can be used once per game in his Shooting phase". Je li se to odnosi konkretno na jedan OB po bitci, ili oce da kaze da samo taj konkretan master moze da baci jedan OB?
Image
Megabaja
Baja

Post by Megabaja »

moze oba. nigde ne pise da plejer moze da baci samo jedan.
Pamti, pa vrati...

Ignorance is bliss.
Cypher, Matrix

Pazi, vidi, kockica ima 6 strana, a terminator gine samo na 1... by Chomie
joggy
Hronos
Hronos

Post by joggy »

codex imperial guard strana 44:

Each platoon counts as a single Troops choice on the Force Organisation chart when deploying, and is rolled collectively when rolling for reserves. Otherwise they function as independent units.

To znaci da ili sve tri jedinice idu u reserve, ili sve tri na tablu. Ili mogu da biram dal ce neke na tablu odma a druge u reserve?
"Narod u demokratiji ne može da pogreši. Kakva god da je odluka naroda to je odluka Boga." Vulin.
"Potrebno je da vozilo koje vrši transport ima onu ruku napred, da prebacuje... Imaju proizvođači, ja sad ne znam ko su“ Velja.
„Na Beka su pucali amateri, jednom je čak spala kapuljača“ Nesa.
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Ne mozes da biras, nisu kao combat squads. Deployment kao jedna jedinica, pa ih posle setkaj odvojeno.
Pendargon wrote:...po toj logici, mogao bih da isecem lepih 10 kockastih komada stiropora, na devet zalepim bolter i bolt pistolj, i granate, i mali nozic, jednom zalepim powerfist da viri, a na jednog zakacim lasscannon, i imam savrsenu jedinicu chaos space marinaca....
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Evo jednog zanimljivog pitanja, bas smo Vlado i ja imali nedoumicu kada smo igrali na turniru: Striking scorpion exarch (ili phoenix lord Karandras) ima 1 handed oruzje zvano Scorpions chainsword , koji dodaje +1 na snagu, a u drugoj ruci ima Scorpions claw, koji radi istovetno kao power fist (ovo mu se kupi, phoenix lord se rodi sa time). Moje pitanje je: da li exarch ima snagu 3 x 2 +1 zbog chainsworda i power fista zajedno (odnosno 4 x 2 +1 kod phoenix lorda), ili ne dodaje tu +1 snagu od chainsworda na udarce kada koristi power fist? Cisto da znate, da u codexu pise da taj chainsword dodaje +1 na snagu, ne pise da dodaje kada se koristi.
Mind Uploader wrote:... Kazem ja da je Pera isti Darth Vader, samo bez te moralne dubine...
Giga wrote:Realno, sasvim je logicno da mogu bez problema da ih bace sa par stotina metara i da budu prilicno sigurni da tom land raideru nece biti nista
Dorian

Post by Dorian »

U codexu zaista pise da jednostavno dodaje +1S, tako da 4Sx2+1 zvuci kao ispravno resenje.
S druge strane, posto je Scorpion's Claw zapravo Power Fist, po petoj ediciji Karandras ima svega 6 napada:
4(Phoenix Lord)+2(Scorpion's Bite) i nikada ne dobija dodatni napad za dva single handed oruzja jer ima samo chainsword i claw.
"More than any time in history mankind faces a crossroads. One path leads to despair and utter hopelessness, the other to total extinction. Let us pray that we have the wisdom to choose correctly."

Woody Allen

---
http://dorianm.deviantart.com/
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Dorian wrote:Karandras ima svega 6 napada..
Uf...mukica...ima svega 7 napada power fistom u chargu....jadan on.. :lol: :D 8)
stalker
High Seas Commander
High Seas Commander

Post by stalker »

Saethwyr wrote:
Dorian wrote:Karandras ima svega 6 napada..
Uf...mukica...ima svega 7 napada power fistom u chargu....jadan on.. :lol: :D 8)

To mi je jako teško palo, ali i sa tim može da se živi ....ako ne padneš save na 2 :D
Bolje missat vino nego beton! - mudrost jednog neznanog dalmtinskog strucnjaka
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Dodavanje snage od njegovog chainsworda radi uvek, tako da ili ima 6 napada snage 9 inicijative 1, ili 6 napada snage 5 inicijative "majku-mu-mnogo".
Mali off-topic: u drugom slucaju, mnogo je dobro kada vas kenja za medalju pa kada od sest svojih napada napravi covek pet rana, a vi spasete cetiri na 5+ save. Mislim, dobro za vas, ne i za Vladoa ;)
Andreas

Post by Andreas »

Kada koristiš chainsword u cc u onda dobiješ +1str.Kad koristiš scorpion claw dobiješ power fist,odnosno 2xstr i power weapon po initiative1.

To što piše da chainsword daje +1str ne znači da daje bonus i kada koristiš neko drugo oružje.
Tom logikom bi marinac mogao da kaže da mu power fist duplira snagu,ali ga neće koristiti da ne bi udarao po inicijativi 1,nego će CC oružjem snagom 8...

Tako da Karandras udara ili snagom 8 int 1,ili svojom int i snagom 5.

Bonus od oružja dobiješ kad ga koristiš .
joca☻

Post by joca☻ »

je l' moze jedna jednica da drzi svoj objectiv i da negira protivnikov u itso vreme?recimo napravim liniju orkova koja se proteze,mnogo(previse)incha,i oni sa jednim krajem drze svoj objectiv,a sa drugim negiraju protivnicki...
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Da. Jedna jedinica moze da drzi jedan ili vise objectiva i/ili da negira jedan ili vise objectiva, dok god je u 3 incha od objektiva. Masa od 30 orkova postavljenih duz cele tvoje deployment zone u teoriji moze da drzi cak i 3 objectiva :)
Giga

Post by Giga »

Gde da nabavim heavy flamer za marince? Po mogucstvu plasticni.

Gledao sam po GW-ovom sajtu, ali nigde nisam video ni jedan ponudjeni model i/ili kutiju u kojoj se nalazi i heavy flamer (bar se nigde ne spominje). Pritom mislim na man-portable verziju.
Image
meloras

Post by meloras »

Terminator box?Ili kupi novu kutiju gardista,tamo ima sad i heavy flamera.
Giga

Post by Giga »

Znaci, u glavnom ne postoji heavy flamer za obicne marince (ne-terminatore)?

Nista zato, konvertovanje ce neko da padne. :D
Image
meloras

Post by meloras »

Ako ces da konvertujes uzmi od garde jer su njihovi za nosenje u rukama kao sto ti treba.Terinatorski je cudan,onako visi ispod ruke i nikako nebi mogao da napravis sta hoces.
meloras

Post by meloras »

Sta tacno znaci za deathstrike raketu 3"+d3" radius?Da li je to mala pita sa po +1,5" (ukoliko recimo padne 6) sa svake strane ili pak mala pita+3" sa svake strane (odnosno pita od 9")?
Dexter

Post by Dexter »

Mislim da je u pitanju d3+3" za poluprecnik od blast radius-a.
"Jebes ti Cak Norisa kad Jelena Karleusa spava a budna je sasvim!" - Hitler

"On the first day, Man created the machine in his own image." - Library keeper, Animatrix
meloras

Post by meloras »

Znaci izadje na veci radius...veselo...
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Tacna pravila za to se mogu videti u lepom kupljenom codexu, ne u ovom netovskom (taj deo je totalno blurovan do neprepoznatljivosti). Pise tacno koliki je blast, da li je precnik ili poluprecnik od d3+3 incha, itd. Sta da vam kazem, pazarite knjigu :)
Dorian

Post by Dorian »

Iz pazarene knjige:

Range: 12"-96"
Strength: 10
AP: 1
Type: Ordnance Barrage, One Shot Only, D3+3" blast
"The Deathstrike missile cannot fire directly. The weapon has a variable blast radius. Once the final position of the missile has been determined, mark the impact point with a counter and roll to determine the blast RADIUS. All models within range of the impact point are hit. Note that as the blast does not have a 'centre of the blast' and its full strength of 10 is used for armour penetration. Cover saves may not be taken against hits caused by a Deathstrike missile."

Tako pise sa sve greskom.
Jedina kljucna rec koja se pominje je RADIUS - poluprecnik, mada nigde eksplicitno ne kaze da je RADIUS=D3+3". U svim ostalim knjigama kada se pominje 'X" blast' GW standardno govori o precniku, i licno, ova opcija mi izgleda mnogo verovatnije.

Malo off topic, za konverziju mi deluje kao dobar izbor http://www.spektar-mhobby.com/index.php ... t&Itemid=3 + Basilisk Hull + Bitz. Ima li ko ideju za Colossusa?
"More than any time in history mankind faces a crossroads. One path leads to despair and utter hopelessness, the other to total extinction. Let us pray that we have the wisdom to choose correctly."

Woody Allen

---
meloras

Post by meloras »

Knjiga stize za par dana.Inace,imam novi codex sa neta,ne blurova,skroz sa svim stranama savrseno jasnim.Skinuo sam ga jer me mrzelo da cekam jos par dana :oops:
ZA kolosusa probaj da nadjes Leopolda ili onu manju verziju (kraca cev).Hint:nemoj ni da trazis u 1/35,kombinacija takva bi te izasla ko rezinski model (ako ga ima uopste).
Hypodermic
Blago kluba Zmaj

Post by Hypodermic »

Koliko vidim, ono blast vise zeza malo, jer smo navikli na precnik ne na poluprecnik. Sto znaci da ovo cudo unistava sve u krugu od 4 do 6 incha oko sebe (iliti blast od 8, 10 (sto je najveci apocalypse blast) i 12 incha precnika). Jaoj. Nije ni cudo sto je one use only :D
Dorian

Post by Dorian »

Ja ostajem pri tome da je D3+3" precnik. 4-6" S10 AP1 na sve sto dotakne i bez cover savea je sasvim dovoljno zlo za non-Apocalypse partije. Realno, nista ne ukazuje direktno na to da se radi o poluprecniku.

Colossus kao takav ne postoji, ali je potvrdjeno da je zasnovan na FW Imperial Bombardu http://www.forgeworld.co.uk/bombard.htm koji kosta neke 54 funte. Razlika je u tome sto je montiran na Chimera a ne Russ sasiju. Cena zapravo i nije strasna s obzirom na to da bi se konvertovani sastojao od Baziliska (~25L) i nekog 1/35 topa sa makete koja bi verovatno takodje kostala (~25L). U slucaju Leopolda, (barem Trumpeteerovog) cak 70L. Jos da se Mojsije dogovori sa FWom :)

Woody Allen

---
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Dorian wrote:Ja ostajem pri tome da je D3+3" precnik
Osnovni recnik engleskog kaze da nije.
. 4-6" S10 AP1 na sve sto dotakne i bez cover savea je sasvim dovoljno zlo za non-Apocalypse partije. Realno, nista ne ukazuje direktno na to da se radi o poluprecniku.
roll to determine the blast RADIUS

Radius - poluprecnik
Diameter - precnik
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Dorian

Post by Dorian »

Potpuno sam svestan toga da radius na engleskom znaci poluprecnik. Rekao sam samo da NIGDE ne pise RADIUS=D3+3", vec pise da je karakteristika oruzja - D3+3" blast. A naknadno pise da treba izracunati poluprecnik. Slazem se da je moglo biti jasnije sroceno, ali:
1) gde god u GW stivu da se govori o oruzju koje je definisano kao X" blast, X je zapravo PRECNIK a ne poluprecnik;
2) cini mi se da bi 8-12" blast ovih karakteristika bio bezobrazno jak za svoju cenu u poenima i pomalo.
Ne mogu biti siguran, no ovo mi se cini kao doslednije resenje.

Woody Allen

---
meloras

Post by meloras »

Kako sad 8-12?Znam da na pravnom nema matematike i da je r na kvadrat pi nocna mora za mene ali zar netreba da bude max 9"?
Anyway,160 poena jeste relativno malo ali racunaj da neces pucati u prvom krugu sigurno,a ako te protivnik i nerazvali sigurno neces moci da opalis bar jos 2 poteza (osim ako nemas ultra dobre kocke :D ).I posle toga vozilo zvrji prazno,mozes da ga sakrijes negde jer nema vise funkciju.Ja da vidiim to cudo naspam mene prvo bi raspalio cime mogu po njemu a drugo rasirio bih maximalno trupe da i ako opali nemoze da ubije mnogo.Pitam se samo zasto je max domet 960"? :?
Monsterman

Post by Monsterman »

Kazu na drugim forumima da jeste POLUPRECNIK, jer da nije, onda Deathstirke nema ponetu, jer za slicne pare uzmes Demolishera koji moze da puca isti djavo u svakom potezu i da se pride krece 6''...
No one leaves...the Monsterican Dream
meloras

Post by meloras »

Doriane za Kolosusa probaj da nadjes ovo
http://images.google.com/imgres?imgurl= ... N%26um%3D1
http://www.geocities.com/ssvong/morser/wip_morser1.jpg
Samo oruzje iskoristis,sasiju ostavis u kutiji.A mozes i u 1/72 da nadjem (hasegawa) mada nisam siguran koliko je veliko onda.

A mozes i Doru da iskoristis
http://www.alpha.hanich.hr/opsirnije.asp?code=SA9999
samo 50tak evra viska ako imas za to :lol:
meloras

Post by meloras »

Dobro,kad smo skapirali sta radi ova zver,da vidimo kako je zastititi.Ocigledno parkirati u teren pa dobiti nekakav cover save.
Ali,u novom codexu postoji camo net koji kaze da vozilo dobija stealth ako se nije pomeralo (sto ovo nece).Delovanje je jasno ako je u zgradi ili sumi,cover save od terena plus 1 od mrezice(pod uslovom da je 50+% skriveno).Ali sta je ako je na otvorenom (iza zgrade,iza brda) a ima mrezicu?Nema leba od covera ako neko deep strajkuje u blizini?
Naravno ako zagusti smoke i mrezica su bogom dani.
bojan
WH rulesmaster

Post by bojan »

Dorian wrote:Potpuno sam svestan toga da radius na engleskom znaci poluprecnik. Rekao sam samo da NIGDE ne pise RADIUS=D3+3", vec pise da je karakteristika oruzja - D3+3" blast. A naknadno pise da treba izracunati poluprecnik. Slazem se da je moglo biti jasnije sroceno, ali:
Sve to stoji ali pise jasno: roll to determine the blast RADIUS a ne roll and calculate the blast radius
1) gde god u GW stivu da se govori o oruzju koje je definisano kao X" blast, X je zapravo PRECNIK a ne poluprecnik;
Kao da im je ovo jedini izuzetak od pravila?
2) cini mi se da bi 8-12" blast ovih karakteristika bio bezobrazno jak za svoju cenu u poenima i pomalo.
Nije.
1. Koristis ga jednom
2. NE ZNAS kada ce opaliti
3. Kada opali sketeruje
4. Sa 4-6" precnikom ne postoji nikakav racionalan razlog da postoji - za te poene uzmes demolisher-a i pucas svaki potez, kreces se, imas bolji oklop.
Sa 8-12" precnikom MOZDA bih razmislio da ga uzmem.
Ne mogu biti siguran, no ovo mi se cini kao doslednije resenje.
Doslednije da, tacnije ne.
PS. Na svim forumima koje sam pogledao svi tretiraju 3+d3 kao poluprecnik.
CYNIC, n.
A blackguard whose faulty vision sees things as they are, not as they ought to be. Hence the custom among the Scythians of plucking out a cynic's eyes to improve his vision.
Giga

Post by Giga »

Iskreno receno, ja mislim da je taj deathstrike ubacen cisto kao flavor, dakle iz zezanja. Realno, suvise je randomiziran za bilo sta drugo.

Ah da, mogu i da ga vidim kako super radi u apokalipsi. :D
Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Ovo je krajnje zanimljivo. Bas sam iz dosade prelistavao rulebook, i naisao na ovo, za sta mislim da je vecina previdela. U pitanju su poisoned weapons, i znam da svi znaju da oni uvek ranjavaju na fixan broj, medjutim, pazi sad ovo , citiram :

"In addition, if the strength of the wielder is the same of higher than the toughness of the victim, the wielder must must reroll all failed to wound rolls in close combat."

Krajnje zanimljivo, zar ne? Onda Typhus is ostala ekipa nisu toliko za bacanje :) A tek demonski nurgle daemon prince...on je tek baja 8)

Isto i ovo, za napadanje kroz teren. Pise da ako ste vec dosli u situaciju da chargujete kroz teren (ie. bacate kockice), vasa inicijativa postaje 1, osim ako nemate bombe. Ergo, ako iz sume istrce ljudi a vi na otvorenom, vi prvi udarate, osim ako ovi nemaju bombe. Hmmm...to znaci da je vecina onih genestealera trebala da udaraju zadnji u prvoj rundi, sve ono vreme.......majku mu :lol:
Giga

Post by Giga »

Eeeee, nurgle daemon prince nazalost ne moze da koristi nurgle daemon weapon, ili bilo koji daemon weapon kada smo vec kod toga.

Isto tako, vecina ovdasnjih tiranid igraca koriste genestealere sa fleshhooksima (verovatno sam pobrkao imena), sto njima znaci isto kao da imaju assault granate. Tako da te ipak nisu zeznuli (bar ne svaki put :lol: ). Zahvaljujuci tom divnom pravilu za napadanje kroz cover, moji terminatori su jednom prilikom simultano tukli genestealere koji su ih napali kroz cover.
Image
PeraNekron

Post by PeraNekron »

Giga wrote:Eeeee, nurgle daemon prince nazalost ne moze da koristi nurgle daemon weapon, ili bilo koji daemon weapon kada smo vec kod toga.
...nurgle daemon prince...iz demonskog codexa..ne onog cudnog marinackog :wink:
Giga

Post by Giga »

Saethwyr wrote:
Giga wrote:Eeeee, nurgle daemon prince nazalost ne moze da koristi nurgle daemon weapon, ili bilo koji daemon weapon kada smo vec kod toga.
...nurgle daemon prince...iz demonskog codexa..ne onog cudnog marinackog :wink:
oO

Cudni su putevi Haosa.
Image
ZergLord

Post by ZergLord »

Koje armije osim Daemonhuntera imaju bilo kakav equipment koji posebno deluje na demone?
Giga

Post by Giga »

ZergLord wrote:Koje armije osim Daemonhuntera imaju bilo kakav equipment koji posebno deluje na demone?
Null Zone magija koju bacaju spejs marine librariani je prilicno pogubna za demone, c'tane, necronske wraithove i uopste bilo sta sto ima samo inv save. (posto null zone cini da moras da prerolas svaki uspesni invulnerable save)

Zatim, imperijalna garda sa novim codexom moze da protivnickom igracu da do -2 na reserve rolls. To radi protiv svakog, naravno, ali je posebno zeznuto protiv demona (u drugom potezu jedinice ti dolaze iz rezerve samo na 6, u trecem na 5, itd.).
Image
Post Reply

Return to “Warhammer 40k: Živ je Slaneš, umro nije”